Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Reactorul nuclear

Fizica


Reactorul nuclear

Desi omenirea a îmblânzit recent puterea nucleara, primele reactoare nucleare au aparut în mod natural.

Cincisprezece reactoare de fisiune naturale au fost gasite în trei depozite separate de minereu la mina Oklo din Gabon, în vestul Africii. Descoperite pentru prima data de Francis Perrin, acestea sunt numite ca Reactoarele Fosile Oklo, functioneaza de aproximativ 150 mil 111d35b ioane de ani, având o putere medie de 100 kW.



De asemenea, emisia de caldura, lumina si radiatii de la stele se bazeaza pe fuziunea nucleara.

Conceptul unui reactor nuclear natural a fost teoretizat înca din 1956 de Paul Kurola la University of Arkansas.

Enrico Fermi si Leo Szilárd, ambii de la University of Chicago, au fost primii care au construit o pila nucleara si au prezentat o reactie în lant controlata, pe 2 Decembrie 1942. În 1955 ei si-au împartit patentul de inventie pentru reactorul nuclear U.S. Patent 2.708.656.

Primul reactor nuclear a fost utilizat pentru a genera plutoniu pentru bomba atomica (cunoscuta si sub numele de bomba nucleara). Alte reactoare au fost folosite în navigatie pentru propulsarea submarinelor si chiar a avioanelor. La mijlocul anilor '50, Uniunea Sovietica si tarile vestice si-au extins cercetarile pentru a include si utilizarea nemilitara a atomului. Totusi, ca si programul militar, multe din lucrarile nemilitare au fost facute în secret.

Pe 20 Decembrie 1951, în SUA, a fost generat pentru prima data curent electric folosind energie nucleara la Experimental Breeder Reactor-I (EBR-1), localizat lânga Arco, statul Idaho. Pe 26 Iunie 1954, la ora 5:30 a început sa genereze curent electric prima centrala nucleara sovietica, la Obninsk, Kaluga Oblast. Ea a produs 5 MW, asigurând electricitate pentru 2.000 de case.

Prima centrala nucleara de tip comercial din lume a început sa functioneze pe 17 Octombrie 1956, la Calder Hall. Un alt reactor de putere timpuriu a fost Shippingport Reactor, în Pennsylvania (1957).

Chiar înainte de accidentul din 1979 de la Three Mile Island, au fost oprite unele comenzi pentru centrale nucleare în USA din ratiuni economice legate în primul rând de durata lunga de constructie. De altfel din 1978 nu s-au mai construit centrale în SUA; situatia s-ar putea schimba dupa 2010.

Spre deosebire de accidentul de la Three Mile Island, accidentul din 1986 de la Cernobîl nu a înasprit reglementarile cu privire la reactoarele din Vest. Aceasta deoarece reactoarele de la Cernobîl, de tip RBMK, erau cunoscute ca având un proiect fara structuri suplimentare de siguranta si operate nesigur, iar Vestul auzise prea putine despre ele. Au fost totusi si unele precipitari politice: Italia a tinut un referendum în anul urmator, 1987, ale carui rezultate au condus la oprirea a patru centrale nucleare.

În 1992 centrala turceasca Turkey Point Nuclear Generation Station a fost lovita direct de uraganul Andrew. Au fost pagube de peste 90 milioane de dolari, cele mai mari la un rezervor de apa si un cos de fum al unei unitati functionând cu combustibili fosili, dar cladirile de protectie nu au avut de suferit.

Prima structura de dezvoltare a sistemelor nucleare de putere utilitare, si anume US Navy, este singura din lume cunoscuta ca având o activitate total curata. US Navy a operat mai multe reactoare decât orice alta entitate, chiar si decât Fortele Navale sovietice (actualmente rusesti), fara incidente majore facute publice. Totusi doua submarine americane, USS Scorpion si Thresher, au fost pierdute în ocean, din motive ce nu au avut legatura cu reactoarele din dotare, epavele lor fiind astfel situate încât riscul de poluare nucleara este considerat scazut.


Document Info


Accesari: 3166
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )