Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ALTE SISTEME

Informatica


ALTE SISTEME

In afara de mai raspinditele Windows si UNIX/Linux, deja prezentate, exista si multe alte sisteme, si prin asta inteleg mai ales arhitecturi diferite, deci computere construite cu totul altfel fata de arhitectura IBM PC, ceea ce face ca programele folosite de ele sa fie complet diferite fata de cele deja prezentate. De pilda, daca sistemele Windows si distributiile Linux functioneaza pe computere compatibile IBM PC, exista si computere cu o alta arhitectura, care au o alta constructie fizica si de aceea programele care merg pe IBM PC nu mai pot fi folosi 959e423j te si pe ele, decit in variante special proiectate pentru arhitecturile respective.



Putem aminti citeva nume mai cunoscute, chiar daca in Romania ele sunt destul de putin raspindite (totusi, exista):

MacIntosh <https://www.mac.com/>) este un tip de computer care s-a remarcat inca de la inceputurile istoriei computerului personal, prin computerele Apple, si continua sa reziste pe piata deoarece acei utilizatori care au invatat sa lucreze pe Apple si au apreciat avantajele computerului MacIntosh (prescurtat Mac) continua sa foloseasca acest tip de computer. Un Mac se deosebeste, la prima vedere, prin constructia sa compacta, deoarece computerul si monitorul fac corp comun, spre deosebire de IBM PC, unde monitorul este o piesa separata, care poate fi inlocuita la nevoie. Pe de alta parte, totul, hardware si software, este altfel conceput decit la IBM PC. Personal, n-am avut prilejul sa lucrez cu un Mac, dar am intilnit dischete si fisiere create pe Mac si am constatat ca multe dintre ele pot fi folosite si pe IBM PC, cu ajutorul unor programe specializate in conversia fisierelor de Mac pentru IBM PC (de fapt, pentru Windows). Chiar daca exista atitea diferente intre sisteme, au fost puse la punct si compatibilitati care sa permita pe un sistem folosirea documentelor create pe un alt sistem. Computerele MacIntosh se mentin pe piata si datorita faptului ca au un inalt nivel de profesionalism, iar preturile lor ridicate nu le pun la indemina celor care isi fac un scop in viata din detectarea defectelor altor sisteme, precum cele ale companiei Microsoft.

BeOS <https://www.be.com/>) este o recenta aparitie in domeniul sistemelor de operare, dar de fapt este un sistem foarte asemanator cu Linux, orientat foarte mult catre utilizator. Ii lipsesc multe dintre facilitatile care sub Linux permit administratorului sa controleze sistemul si sa-l configureze in diverse moduri in mod text, si ofera o interfata grafica foarte atractiva si simplificata la ceea ce are nevoie utilizatorul unui computer care lucreaza mai ales in retea si pe Internet. Cu alte cuvinte, utilizatorul este scapat de multe probleme obisnuite care apar sub Windows din cauza breselor in sistem, si are la indemina un instrument simpatic si usor de configurat, bazat pe puternicele concepte similare celor din UNIX. Apar tot mai multe aplicatii BeOS, si probabil va deveni un sistem suficient de popular ca sa reziste pe piata. Am avut prilejul sa instalez versiunea gratuita de BeOS lansata recent pentru testare, si mi-a placut aspectul interfetei grafice, dar pentru performante si utilizari satisfacatoare este nevoie de varianta comerciala.

Notebook sau Laptop, aceste denumiri se folosesc pentru acele computere portabile de dimensiunea unei carti mai mari (care include totul, chiar si monitorul, tastatura si mouse-ul), adevarate bijuterii hardware, pe care le vedem prin filme ca apar pe genunchii vreunui pasager dintr-un avion, lucrind pe baterii, si uneori chiar avind conectare la Internet prin radio. In general, acestea sunt foarte scumpe, cel putin de doua ori mai scumpe decit un computer de birou la aceleasi performante, si asta mai ales din cauza ca miniaturizarea componentelor (si mai ales a monitorului, care este pe baza de cristale lichide) costa foarte mult. Pe astfel de sisteme se poate folosi si un Windows, dar in general componentele hardware auxiliare pentru ele (modem, placa de retea, unitate CD-ROM etc.) sunt speciale si mult mai scumpe. Sporadic am operat pe astfel de sisteme, si daca nu punem la socoteala faptul ca (neobisnuit fiind) m-am descurcat mai greu cu dispozitivul care tine loc de mouse, pot spune ca oricine si-ar dori sa aiba un computer pe care sa-l poata purta cu sine oriunde. Probabil acesta este si viitorul. O mostra despre ce inseamna asta v-o poate oferi Toshiba Libretto (<https://members.aol.com/maspub/libretto/index.html>

Exista si multe alte sisteme, incepind de la acele computere personale care au facut voga prin anii '80, functionind cu televizoare obisnuite in loc de monitor, gen Sinclair (<https://www.nvg.ntnu.no/sinclair/planet/index.html>) sau Commodore (~https://www.ozemail.com.au/~gvincent/ <https://www.ozemail.com.au/gvincent/>) si pina la sisteme complexe, profesionale, pentru uzul companiilor sau institutiilor cu mii de birouri si utilizatori. Dar in acest articol mi-am propus doar o reamintire a faptului ca exista si altfel de computere, care pot fi foarte diferite de cele cunoscute, si totusi ofera utilizatorului aceleasi facilitati de operare si informare.
In aceasta diversitate, important este sa folosim computerele ca sa ne facem viata mai frumoasa si mai buna.


Document Info


Accesari: 1709
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )