APLICAŢIE INFORMATICĂ
Aplicatia realizeaza informatizarea activitatii contabile dintr-o societate comerciala în perspectiva modificarii sistemului contabil românesc. Este realizata cu ajutorul limbajului de programare C/C++. Organizarea aplica 252d39c 55;iei a avut în vedere sa-i ofere utilizatorului posibilitatea de a-si defini singur planul de conturi, depasindu-se astfel bariera lucrului cu un plan de conturi rigid care devine inoperabil la schimbarea lui. Pe baza acestui plan de conturi utilizatorul defineste structura documentelor de sinteza si modul de calcul al sumelor ce apar în document.
Programul ofera urmatoarele optiuni:
Definirea planului de conturi
Definire structura documente
Operatii contabile curente
Afisare situatie conturi
Actualizare plan conturi
Afisare plan conturi
Definirea planului de conturi se realizeaza cu ajutorul functiei creplan(); aceasta creeaza un fisier cu numele "PLAN.DAT" ce are urmatoare structura de articol:
struct artc artc;
Pentru evitarea introducerii unui cont duplicat fisierului "PLAN.DAT" i s-a asociat un index liniar cu prin functia indexare(), cheia fiind simbolul contului.
Cu ajutorul acestui index se realizeaza o ordonare a planului de conturi dupa simbolul de cont, prin functia sort(). Cautarea în fisier se face prin functia cautb(), functie ce implementeaza algoritmul de cautare binara.
Utilizatorul va introduce simbolul contului si denumire lui. Tot acum se creeaza si fisierul "FISE.DAT" cu structura de articol:
struct artfartf;
Acest fisier va contine pentru fiecare cont soldul lui initial debitor sau creditor, rulajele creditoare si debitoare, sumele finale creditoare si debitoare precum si soldul final debitor sau creditor. Pe baza informatiilor din acest fisier se va întocmi balanta de verificare.
Optiunea de definire a documentului de sinteza se refera la alegerea de catre utilizator atât a formei documentului (posturile existente în document) cât si a modului de calcul a fiecarei sume din dreptul unui post.
Utilizatorul îsi alege numele fisierului ce va contine documentul, titlul documentului, precum si numarul de posturi din document. Pentru fiecare post se introduce denumirea postului si relatia de calcul. Operanzii relatiei vor fi simboluri de conturi, iar operatorii sunt cei aritmetici de adunare si scadere, respectiv + si - .
Pentru simbolul de cont introdus se face verificare daca acesta este un cont valid, adica daca exista în planul de conturi, se determina pozitia sa si se preia din fisierul "FISE.DAT", soldul final al contului. Sume obtinute în dreptul fiecarui post se salveaza într-un fisier pe disc în vederea unei viitoare utilizari.
Optiunea "operatii contabile curente" realizeaza introducerea formulelor contabile pentru fiecare operatie contabila. Utilizatorul îsi va alege tipul formulei (simpla sau compusa), precum si pozitia în cadrul formulei unde se manifesta caracteristica de compus si numarul de conturi corespunzatoare acestei pozitii. si aici se valideaza fiecare simbol de cont în conformitate cu planul de conturi si se afisa o parte din denumirea contului respectiv.
Sumele înscrise în dreptul fiecarui cont se aduna la rulajele creditoare sau debitoare ale contului respectiv, în functie de operatia efectuata asupra contului. În acest mod este întretinut fisierul "FISE.DAT".
Pentru a vizualiza situatia fiecarui cont se alege optiunea de afisare a acesteia.
Prin optiunea de iesire se asigura parasirea aplicatie si predarea controlului sistemului de operare.
|