APOCALIPSUL MODERN
Consider ca avem de a face cu un apocalips turnat īntr-o varianta moderna. Aceasta idee mi-e īntarita de diverse argumente pe care le v 20120y249u oi sublinia īn cele ce urmeaza.
Luānd de exemplu personajul pe care l-am putea caracteriza drept straniu, contele de Saint-Germain e cel care aduce la cunostinta stirea descoperirii vechilor doctrine ezoterice, stire evident plasata la limitele credibilitatii. Contele īnsusi pare un mesager din celalat univers :
,,Dar suntem cātiva care, din 1939, stim ca existati. Faptul ca ati aparut deodata, si independent de traditiile pe care le cunoastem, ne īndeamna sa credem, pe de o parte, ca aveti o misiune speciala, iar pe de alta parte, ca dispuneti de mijloace de cunoastere mult superioare celor care sunt la dispozitia noastra.''
Chiar al doilea razboi mondial pare contelui o confruntare dintre doua societati secrete care dirijeaza pe ascuns destinele omenirii-a Templierilor si a Cavalerilor Teutoni.
Semnele care vestesc schimbarea ar fi continute īn vechile teorii: autorul subliniaza aici posibilitatea ca ,,cei vechi/ disparutii'' sa fi avut cunostinte pe care oamenii de stiinta actuali nu le-ar fi putut egala, deoarece stiinta celor ,, vechi'' se apropia foarte mult de magie.
Cazul Veronica Buehler este un fel de atentionare asupra faptului ca ar mai exista si alte lumi īnafara de cea cunoscuta. Avem de a face cu o mutatie a granitelor realului, fapt ce se regaseste sub forma personajului Rupini. Aceasta intruziune a suprarealului īn real ne ofera un prim argument īn dainuirea memoriei si nu a trupului.
Articolul despre Dominic este interzis de cei aflati la putere deoarece īn conceptia acestora irealul nu are ce cauta īn profan iar oamenii nu sunt pregatiti.
Al doilea razboi mondial, Hiroshima, Armstrong, bombele cu hidrogen sunt puternice motive care ar sustine ideea unei revelatii apocaliptice. Apocalipsul nuclear este īn fond, semnul care duce la nasterea unei noi generatii, a ,,omului postatomic'' a celui care rezista oricarui tip de mediu, fie el radioactiv sau toxic.
Un alt element cheie ar putea fi descifrarea originala a Cāntului XI din Purgatoriul. Acest cānt sub forma de rugaciune se īndreapta la un moment dat spre :
,,Dar, Tata drag, acest din urma glas
nu-i pentru noi, caci de-asta nu ne doare,
ci pentru-acei ce-n urma-ne-au ramas.''
Observam deci viziunea lui Dominic, evident sugerata de acest cānt, o viziune asupra oamenilor din generatia lui : acestia au pierdut simtul anistoric odata cu pierderea nemuririi .
Īntoarcerea lui Dominic īn ,,spatiul matricial'' are ca efect retragerea irealului iar aceasta revarsare brusca a timpului are ca rezultat tocmai moartea personajului.
,,Ce facem cu timpul?''
Prin urmare Timpul e aliatul apocalipsei; la nivel individual Dominic), timpul actioneaza si pro īntinerirea, memoria de elefant) dar si contra regresiunea fizica si mentala).
Revenind la īnceputurile povestirii pentru a face o īncheiere lucrarii de fata, nu putem omite rolul mitic revitalizant al focului īn cazul de fata fulgerul ) dar care primeste conotatii apocaliptice datorita experimentelor initiate de doctorul Rudolf sub ,,īndrumarea'' Gestapoului.
Dorinta de sinucidere a personajului trebuie privita ca o introducere īn acest apocalips, deoarece din punctul de vedere al temei tratate am putea spune ca aceasta s-a realizat , iar sufletul memoria ) e cea care acces la cunostintele si revelatile supraomenesti, altfel spus o continuare a profanului īn sacru pāna la constientizarea decesului.
|