Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Administrate MFG/PRO

Informatica


Administrate MFG/PRO

AGENDA

Instalare Progress & MFG/PRO

Descriere produse



Arhitectura sistemului, configuratii

Administrare Baza de date Progress

Creare baze de date

Pornire/Oprire server baze de date

Salvare/Restaurare

Compilarea programelor MFG

Administrare client Progress/MFG

Client

Conectarea la baza de date

Administrare MFG/PRO

Setari sistem (36.1)

Coduri generalizate (36.2.13)

Securitate (36.3)

Fisier control (36.3.24)

Utilizatori (36.3.18)

Meniuri (36.3.1)

Entitate (36.3.13)

Amplasamente (36.3.16)

Camp (36.3.4)

Conturi (36.3.9)

Interfata sistem (36.4)

Meniuri sistem

Functii utilizator

Imprimante (36.13.1)

Gestionare baza de date (36.16)

Meniu referinte incrucisate (36.18)

Meniu comenzi sistem de operare (36.24)

Configurare componente (36.20)

Afisare jurnalizare

CIM (36.15)

Prelucrari in batch (36.14)

Administrare Sistem (36)

In general exista o dinamica accentuata a modificarilor in aceast sector in cursul procesului de implementare. Pe parcurs, dupa stabilirea principiilor, modificarile vor fi tot mai rare.

Fisierul de control sistem/conturi (36.1)

Afecteaza intregul proces in MFG/PRO. El nu este setat de administratorul de sistem, decat in masura in care el scrie efectiv valorile date de compartimentul financiar-contabil.

Coduri generalizate (36.2.13)

Exista o serie de campuri care pot fi validate pe baza unor valori predefinite. Acestea se numesc coduri generalizate si valorile se pot defini prin 36.2.13. Pentru a vedea daca un camp este sau nu validat prin coduri generalizate, ne pozitionam pe acel camp si tastam <CTRL>+<F>. Mesajul generat de sistem ne indica daca campul este validat prin coduri generalizate. Se poate rula raportul Raport validare coduri generalizate pentru a vedea lista tuturor campurilor din baza de date care au aceasta validare asignata.

Setarea valorilor de cod generalizat pentru fiecare cod in parte se face in functie de cerintele firmei beneficiar. Trebuie spus ca daca nu exista valori in cod generalizat atunci nu se face nici o validare, insa daca se introduce o singura valoare, atunci se activeaza validarea.

Securitate (36.3)

Utilizatorii se definesc in 36.3.18, iar numele utilizatorului este de maxim 8 caractere iar numele grupului de maximum 12 caractere. Pe Windows NT, la log on este propus numele utilizatorului de retea. Daca acesta este mai lung de 8 caractere, el este trunchiat si de aici si probleme. Chiar daca setati nume de 8 caractere care sa corespunda trunchierii, utilizatorii trebuie sa intre in campul nume si sa-l editeze

Se va avea in vedere a nu se folosi anumite caractere (blanc) care pot fi citite de SO dar nu si de aplicatia MFG/PRO.

Limba: Sitemul afiseaza meniurile, mesajele si interfetele pe baza acestei optiuni.

Parola: este setata initial de administrator. In fisierul de control este setata valoarea in zile de expirare a parolei.

Schimbarea parolei de catre utilizator se poate face cu 36.3.20. Parola poate fi de maximum 16 caractere, este criptata si nu se regaseste in tabela de utilizatori. Parola poate fi schimbata si de administrator prin 36.3.18.

Grup: utilizatorii pot fi asignati unuia sau mai multor grupuri. De mentionat ca numele grupurilor nu sunt validate de sistem (!).

În cadrul MFG/PRO, există șase tipuri de securitate la nivelul unei baze de date:

Securitate la nivel de amplasament, care permite administratorilor să controleze accesul utilizatorilor la tranzacții de stoc la fiecare amplasament. Doar utilizatorii autorizați pot realiza tranzacții la amplasamentele la care este activată securitatea la nivel de amplasament;

Securitate la nivel de entitate, care permite administratorilor să limiteze lista celor care pot actualiza înregistrări contabile care au asociată o anumită entitate;

Securitate la nivel de cont contabil, care restricționează accesul la conturile contabile;

Securitate la nivel de câmp, care limitează posibilitatea utilizatorilor să actualizeze anumite câmpuri;

Securitate la nivel de meniu, care limitează accesul la meniuri și la funcții din cadrul meniurilor;

Jurnalizare fișiere principale (date statice), care afișează când și de către cine au fost operate modificări la fișierele principale.

Securitate la nivel de amplasament:

Accesul utilizatorilor este gestionat după cod utilizator sau grupuri de utilizatori.

Programe afectate:

Securitatea la nivel de amplasament lucrează cu programele care modifică date și conțin câmpul Amplasament;

Securitatea la nivel de amplasament verifică intervalele de amplasamente în cazul programelor de actualizare în "batch", cum ar fi regenerarea PCM (MRP) și postarea facturilor;

Securitatea la nivel de amplasament nu afectează programele de interogare și de raportare;

Programele de arhivare și ștergere, Fișier control asigurarea calității (19.24) și unele fișiere de control din Modul service nu folosesc securitatea pe amplasament;

Fiecare bază de date trebuie setată individual.

Intervale de amplasamente:

Multe programe MFG/PRO permit accesul la un interval de amplasamente în același timp. Securitatea la nivel de amplasament controlează actualizarea datelor pentru intervale de amplasamente. În cazul în care utilizatorul introduce un interval de amplasamente, acesta trebuie să aibă acces la toate amplasamentele din interval, pentru ca actualizarea datelor să aibă loc. Atunci când utilizatorul introduce un interval de amplasamente care include amplasamente la care acesta nu are acces, un mesaj de eroare afișează codul primului amplasament la care utilizatorul nu are acces. Utilizatorul trebuie să modifice atunci intervalul de amplasamente cu care lucrează, pentru a include doar amplasamente la care are acces.

Securitate la nivel de entitate:

Atunci când este activată securitatea la nivel de entitate, doar utilizatorii care au autorizație pot să realizeze actualizări în modulul Contabilitate generală, pentru o anumită entitate. Operațiunile de actualizare includ următoarele:

Actualizare tranzacții

Postare (validare)

Consolidare

Export și import de note contabile

Actualizare bugete

Deschiderea și închiderea perioadelor contabile

Totuși utilizatorii pot să intre în funcții de actualizare și să ruleze interogări și rapoarte. Pentru a controla accesul la un anumit ecran, trebuie folosită securitatea la nivel de meniu.

Securitatea la nivel de entitate nu afectează tranzacțiile realizate în alte module.

Securitate la nivel de cont contabil:

Securitatea la nivel de cont contabil permite administratorilor să interzică accesul utilizatorilor la conturile contabile. Utilizând funcția ACT securitate conturi CG (36.3.9), pentru codurile de cont pot fi definite grupuri de securitate.

În cazul în care un utilizator încearcă să creeze o tranzacție care afectează un cont, având o securitate la nivel de grup care nu corespunde cu unul dintre grupurile utilizatorului, utilizatorul va primi un mesaj de eroare și nu i se va permite realizarea tranzacției.

Securitatea la nivel de cont nu este aplicată în timpul postării tranzacțiilor. Funcțiile de postare ar trebui să fie restricționate folosind ACT parolă meniu (36.3.1).

Securitate la nivel de câmp:

Securitatea la nivel de câmp previne ca un utilizator neautorizat să actualizeze un câmp care are securitatea activată. Nu previne ca utilizatorii să poată vedea valoarea unui anumit câmp, dacă aceștia au acces la ecranul în care câmpul este actualizat.

Securitate la nivel de meniu:

Atunci când programul este apelat, sunt verificate înregistrările de securitate la nivel de meniu, pentru a vedea dacă accesul este limitat. În cazul în care accesul este limitat, este folosită lista de coduri de sesiune ale utilizatorului , care este comparată cu lista de șiruri de caractere setată anterior pentru acea funcție în ACT parolă meniu. În cazul în care este detectată o corespondență, accesul este permis.

Se folosesc caracterele * "toata lumea" si ! "cu exceptia"; intai se scriu excluderile.

Jurnalizare fișiere principale:

Atunci când este realizată modificarea, pentru majoritatea fișierelor principale (date statice), dacă înregistrarea este modificată, sunt înregistrate codul utilizatorului care face modificarea și data. Această informație poate fi accesată folosind Rapoartele jurnalizare fișiere principale, 36.17.1 sau 36.17.2.

Interfata MFG/PRO (36.4).

Meniurile din MFG/PRO au o anumita structura predefinita, care este standard QAD, indiferent de limba, de interfata si de modulele achizitionate. Aceasta structura poate fi modificata cu functiile specifice de interfata care se regasesc in meniul 36.4. Prin acest meniu se pot introduce noi meniuri sau structuri de meniuri cu functii specifice anumitor grupuri de utilizatori. Meniurile se definesc prin numar meniu si limba si prin program asociat. MFG/PRO isi identifica programul cautand in cale pe structura de directoare formate din 2 caractere. Pentru anumite functii se pot da nume de identificare, care pot fi tastate direct ca si numarul de meniu.

O alta modalitate de a usura utilizarea MFG/PRO si de gasi repede functia dorita este de a seta functii utilizator prin 36.4.11. Aceste functii depind de utilizator si apar in primul meniu. Cu ajutorul acestui meniu este posibila inserarea a doua functii de mentenanta si utilizarea lor "concurent". Spre exemplu un utilizator incepe inregistrarea unei comenzi, constata ca nu are definit clientul, si fara a abandona comanda, deschide functia de ACT clienti prin meniu si introduce clientul. Aceasta schimbare de functie nu este posibila si poate duce la rezultate nedorite, de aceea utilizatorii trebuie atentionati de acest lucru.

Se pot pune chiar si butoane pe toolbar care sa permita accesul rapid la anumite functii. Acestea se introduc prin 36.20.2.

In functiile de interfata, o functie importanta o reprezinta asocierea Browserelor de campuri prin 36.4.21. Aici se scrie numele campului, si numele browse-ului. Daca browse-ul se aplica pentru camp numai in anumite programe atunci se scrie si numele programului (sau programelor folosing *).

Imprimante (36.13)

Pentru a putea imprima in MFG/PRO trebuie definite imprimante in 36.13.2. Pentru a putea seta mai usor aceste imprimante, se pot defini tipuri de imprimante (36.13.1) care apoi pot fi folosite la definirea imprimantelor. Un tip poate fi "laser" sau "HP Deskjet" sau orice care sa poata identifica mai multe imprimante cu caracteristici similare. Pentru fiecare imprimanta se definesc caractere de control precum si un nume pe baza careia sa poata fi identificat. Astfel, prin caractere de control se pot defini mai multe imprimante logice pentru aceeasi imprimanta fizica. Sistemul are incarcate mai multe imprimante implicite printre care si imprimanta "Window" care este un editor special Progress care permite salvare, cautare precum.

O alta functie utila este asocierea unei imprimante implicite pentru fiecare utilizator (36.13.4). Aceasta face ca fiecare utilizator sa aiba deja imprimanta afisata si doar daca considera necesar, o poate schimba.

MFG/PRO poate imprima si in fisiere. Pentru aceasta in exista in fereastra de selectie imprimanta un check-box "In fisier". Daca se selecteaza aceasta optiune, apare o noua fereastra in care se poate scrie numele fisierului. Fisierele create sunt ASCII si au extensia prn. Ele se regasesc in directorul de lucru al utilizatorului.

Parcurgeri (browse) (36.20.13)

In MFG/PRO exista posibilitatea definirii sau modificarii ferestrelor de parcurgere (browse). Aceste ferestre apar fie la selectia pe campuri (look-up browse) fie ca ferestre separate care afiseaza valorile stocate (power browse). Definirea sau modificarea lor se face prin 36.20.13.10, dar impune cunostinte minime Progress precum si cunoasterea structurii bazei de date MFG/PRO. Codul browse-ului este de 6 caractere, din care primele 2 sunt litere, iar la salvare se creaza 2 fisiere .p care pot fi compilate si puse in structura MFG/PRO. Browserele se creeaza in functie de limba.

Interogare utilizatori conectati 36.16.12

Aceasta functie va permite vizualizarea utilizatorilor conectati precum si a starii lor (ce functie utilizeaza, de cand, etc.) Deconectarea utilizatorilor nu este posibila prin aceasta functie, dar este posibila cu instrumente standard Progress.

Incarcare date prin CIM (36.15)

MFG/PRO permite incarcarea automata a datelor prin fisiere CIM. Acestea sunt fisiere ASCII intr-un format special. Regulile de formatare sunt standard dar formatul depinde de functia care se apeleaza (ce date se doresc a fi introduse). CIM-ul simuleaza introducerea manuala a datelor si face toate verificaririle care se fac in momentul introducerii datelor pe ecran. Pentru informatii suplimentare despre CIM a se folosi materialul dedicat cu regulile de formatare si exemple.

Scop: introducere de date în sistem prin programele de maintenance cu intrare din fișiere și nu de la tastatură.

Pași

analizarea ecranelor

pregătirea fișerului CIM

încarcarea fișierului CIM  36.15.1

verificare date încarcate (neprocesate) 36.15.3

procesare CIM 36.15.2

verificare date procesate și erori  36.15.3 și fișier de log.

CIM Interface - Formats and Troubleshooting Checklist

Introduction

One way MFG/PRO allows import of ASCII-format data into the system is loading files through the Computer Integrated Manufacturing (CIM) interface. CIM permits loading of output from other databases or from devices like bar code readers. The basic advantage of CIM (as opposed to data load) is that MFG/PRO programs actually load the data, which means that it is checked as it is loaded.

This entry covers CIM basic file formats and troubleshooting. For more information on CIM, consult MFG/PRO user documentation.

Assumptions and Prerequisites

The concepts in this entry apply to all MFG/PRO versions.

CIM Data Types

Input data consists of three types: 

* Labels

* Values

* Logicals

Labels Fields which do NOT have mathematical operations applied against them. They could be alpha or numeric. Descriptions (alpha) and customer codes (numeric) are examples of labels.

Values Fields which will be used in mathematical operations. They must be numeric. They can contain a decimal place or negative sign(-), but no other symbols, like commas or dollar ($) signs.

Logicals: Fields that cause operations to occur within MFG/PRO. An example is the yes/no response to the "Is all the information correct?" prompt.

CIM Data Definitions and Entry Format

BATCH all the records that are to be loaded at any given time. A batch contains one or more groups.

GROUP: The data sets contained between a @@batchload and @@end command line. A group may consist of one or more data sets. Each group may also be one or more records or transactions.

DATA SET: One line in the CIM file. The data required to complete that step in the transaction. If certain fields were being entered manually in MFG/PRO they would be highlighted at the same time. The fields that are highlighted indicate the values that are expected in that data set. (This may be at variance with some documentation which uses the word "group" to define such highlighted sets.)

Example: 

poporc.p f 5.13 Purchase Order Receipts 08/10/94

|Purchase Order: 300 Supplier: 5005 Status: *Effective: 08/10/94*|

*Pack Slip: *Move to Next Operation: yes* |

*Receiver: *Receive All: no* |

|

F1-Go 2-Hlp 3-Ins 4-End 6-Mnu 7-Rcl 8-Clr 9-Prev 10-Next 11-Buf

In the above screen, from Purchase Order Receipts (5.13), the highlighted fields are marked in this entry by leading and following asterisks (*). Those five fields that are highlighted make up one data set. In this case, it is the second data set of the group. The Purchase Order Number/Supplier/Status combination was the first.

Each BATCH session feeds MFG/PRO programs their data sets in GROUPS through the CIM batchload process. GROUPS are formatted in the style that can be handled by the MFG/PRO programs (see below). In other words, DATA SETS going into the CIM load must be delimited by groups.

For each group, the following format is used.

@@batchload

[data set(s)]

@@end

All characters must be in lower case, correctly spelled, with no spaces (except for the one between batchload and and as outlined below).

The sequence of the input data must match the order in which they would be typed if they were being typed directly into MFG/PRO.

* Hyphens (-) are used to indicate acceptance of the default value.

* An end-of-line indicates an end of data set.

* A space is used to separate each field.

* A period on a line by itself is processed as -END (F4).

* A tilde (~) marks a line continuation.

* The up caret (^) indicates a null.

(Note: F5 cannot be simulated.)

Data at the end of an update group can be skipped by ending the line.

Dates should be formatted the same way they are normally entered.

CIM Symbols and Structures

* Data are stored in an ASCII file.

* A batch may have more than one transaction. For complex transactions, it is advisable to have a single transaction per batch.

* Labels are usually surrounded by a set of double quote marks ("). The label will be accepted without quotes but may then be considered more than one input. If there is a space in the label, the quotes are mandatory.

* Values and logicals are NOT set in double quotes.

* Dates will work with or without double quotes (") or slashes (/).

Here's a real-data example of a CIM file.

A CIM file for Purchase Order receipts in Version 7.3G would be structured as follows:

_____ _______ ______ _________

| |

| *Sample CIM File* |

| |

|------------>> @@batchload poporc.p <<----- ----- --------|

"po1038" |

|*First*  "pk1040" - 08/01/94 <<--*One Data Set* |

|*Group*  1 *Three Fields* |

10 10 no "ea" ---- 1400 |

|*One*  . |

|*Transaction* no |

yes |

|------------>> @@end  |

|------------>> @@batchload poporc.p <<----- ----- ------| |

"po1039" | |

"pk1041" - 08/01/94 | |

1 *One* | |*One*

|*Second*  15 15 no "ea" ---- 1400 *Transaction* | |*Batch*

|*Group* . | |

no | |

|*Two*  yes <<----- ----- ------| |

|*Transactions* "po1040" |

"pk1042" - 08/01/94 |

1 |

20 20 no "ea" ---- 1402 |

. |

no |

yes |

|------------>> @@end <<----- ----- --------|

** ** ** ** ** ** ** ** *******

TROUBLESHOOTING 

* Are the values appropriate?

* Is there a line reading: @@batchload ?

* Is there a line reading: @@end?

* Are the data in the correct order?

* Are there any blank lines (an extra )?

* Are there any misplaced spaces?

* Is there an end-of-line for each data set?

* Does it complete the record?

* Is there an . that "undoes" the record?

References to Written Documentation.

Lot (batch) (36.14)

Anumite rapoarte care consuma mult timp pot fi rulate in batch. Aceasta presupune amanarea lor pentru un moment ulterior. Pentru a rula rapoarte in batch trebuie anterior definit batch-ul care se poate face cu (36.14.1). Apoi se alege acest batch cand se doreste imprimarea raportului. Odata cu alegerea batch-ului trebuie facuta si alegerea iesirii (imprimanta sau fisier). Batch-urile se lanseaza cu 36.14.13. Intr-un batch pot fi rulte mai multe rapoarte cu iesiri diferite.

Executarea de rapoarte în batch

Definire batch ID în MFG/PRO

Funcția 36.14.1 Batch ID Maintenance
Batch ID: repo
Permanent: no
Priority: 10

Creare program de executare a batch-ului (mfrepob.p):

propath = ".,/info2/qad74/localiz,/info2/qad74/mfg74g".

input from batchin.txt.

output to batchout.txt.

Pause 0 before-hide.

run mf.p.

input close.

output close.

3. Creare fișier de intrare batchin.txt

"razvan" "raz9228"

"mgbatch.p"

"repo" "repo" (de cite ori vreu sa se execute - max 10 batchID)

"y"

4. Creare comandă de pornire batch1

DLC=/info2/progress7/dlc; export DLC
PATH=$PATH:$DLC/bin:$DLC; export PATH

mbpro /baze/qad74/cresi -ld qaddb -db /baze/qad74/xxcresi -ld qadcres -p mfrepob.p

sau

cale/bin/_progress -b /baze/qad74/cresi -ld qaddb -db /baze/qad74/xxcresi -ld qadcres -p mfrepob.p

5. Programare comanda batch

at 20:37 < batch1

6. Verificare

Verificarea execuției programelor în batch prin verificarea în funcțiile 36.15.3 și 36.15.4 și consultarea fișierelor de ieșire sau listingului.

Obs. Se pot crea mai multe batch-uri reluînd pașii 1 - 5. In acest caz batch-urile pot rula simultan.

Se pot executa mai multe rapoarte într-un batch punînd mai multe batch-uri în lista de la pct. 3 (în acest caz batch-urile rulează unul după celălalt) sau apelînd de mai multe ori mbpro în scriptul de la punctul 4.

ANEXA - Modelare structură organizatorică.

Implicații privind securitatea datelor

Modelare structură organizatorică

Una dintre etapele importante la implementarea MFG/PRO va fi stabilirea corespondenței care se va face între noțiunile de structură organizațională (firmă, punct de lucru, unitate de gestiune stoc - depozit, secție) și conceptele de structură ale MFG/PRO. Analiza de mai jos este realizată cu scopul de clarificare a conceptelor, în vederea luării unei decizii ulterioare.

În tabelul de mai jos se prezintă o paralelă între structura firmei și conceptele de structură ale MFG/PRO:

Client

MFG/PRO

Firmă

Punct de lucru

Unitate de gestiune stoc - depozit, secție

Bază de date

Entitate

Amplasament

Magazie

Noțiuni privind modelul datelor în MFG/PRO: bază de date,entitate,amplasament,magazie

Baza de date este un set fizic de tabele, la care au acces utilizatorii, pentru introducerea datelor și pentru obținerea de rapoarte. Baza de date are următoarele caracteristici:

Folosește o singură monedă de bază, folosită pentru raportarea financiară (în România - lei)

Într-o bază de date se poate seta un singur plan de conturi

Într-o bază de date se folosește un set comun de fișiere principale (nomeclatoare de clienți, furnizori, articole etc.)

Are un sistem propriu de securitate

Nu este de obicei distribuita geografic (rezidă pe un computer)

Numărul de baze de date este dat de următorii factori: moneda de raportare - pentru fiecare monedă câte o bază de date; securitatea. În cazul utilizării a mai multor baze de date pentru gestionarea unui grup de firme, pentru a obține o situație financiară consolidată, va fi nevoie de o bază de date suplimentară pentru consolidare, în care se vor importa și consolida informațiile contabile din bazele de date individuale.

Entitatea este o unitate (firmă, filială a unei firme) care comunică separat rapoarte financiare (bilanț, cont profit și pierdere etc.) și varsă taxe la administrație. O anumită entitate este cuprinsă într-o singură bază de date. Pot exista mai multe entități într-o bază de date, având toate același plan de conturi și toate celelalte caracteristici comune ale bazei de date, descrise mai sus. Pot fi obținute rapoarte financiare separate pentru fiecare entitate, dar și rapoarte consolidate fără a necesita o bază de date separată pentru consolidare.

Amplasamentul este o unitate operațională utilizată pentru planificare și control (gestionează stocurile, planificarea și producția în mod independent; un același articol - materie primă, produs finit, marfă etc. - poate avea costuri diferite pe amplasamente diferite; metoda de cost contabil - standard sau mediu ponderat - se setează la nivel de amplasament). Pot fi setate unul sau mai multe amplasamente per entitate. Nu produc rapoarte financiare separate (bilanț, cont profit și pierdere).

Magazia este o subdiviziune a amplasamentului (poate fi un depozit, o locație, o gestiune). Un amplasament poate avea mai multe magazii, folosite pentru stocuri, planificabile PCM (MRP) sau nu. Articolele din magaziile unui amplasament - materie primă, produs finit, marfă - au un cost unic pe amplasament.

Aspecte privind securitatea la implementarea MFG/PRO

Securitatea în baza de date are mai multe conotații:

Restricționarea la nivelul operării de modificări în baza de date

Restricționarea în ceea ce privește posibilitatea de consultare a datelor prin rularea de interogări și rapoarte

Limitarea nomenclatoarelor afișate la operarea de modificări și rularea de rapoarte, la cele specifice nivelului de securitate al utilizatorului (de exemplu afișarea doar a nomenclatorului de clienți din Pitești, atunci când un utilizator din Pitești introduce o comandă de vânzare). Restricționarea la modificarea doar a tranzacțiilor aferente nivelului de securitate a utilizatorului

Instrumentele pe care le oferă aplicația MFG/PRO în ceea ce privește securitatea, se referă la: securitatea la nivel de meniu, securitatea la nivel de amplasament, securitatea la nivel de entitate, securitatea la nivel de cont contabil, securitate la nivel de câmp, jurnalizarea fișierelor principale.

Funcționalitatea oferită de MFG/PRO standard în ceea ce privește securitatea se referă îndeosebi la restricționarea posibilității de creare sau modificare tranzacții. În ceea ce privește limitarea consultării datelor, aceasta se poate face prin setarea securității la nivel de meniu; dar dacă un utilizator are acces la o funcție de raportare, atunci el poate vizualiza toate datele existente în acel raport, fără restricționare. Limitarea conținutului rapoartelor ar necesita o muncă pentru personalizarea acestora. Personalizarea programelor MFG/PRO ar fi de asemenea necesară și pentru limitarea nomenclatoarelor afișate la operarea de modificări și rularea de rapoarte.

Dacă se dorește o personalizare a MFG/PRO standard în direcțiile descrise mai sus trebuie identificată și agreată lista programelor ce ar trebui modificate:

Primul pas este acela de stabilire a securității la nivel de meniu; de exemplu, la modulele de producție și funcțiile din aceste module vor avea acces numai utilizatorii din secțiile productive, la modulele de vânzări și funcțiile din aceste module vor avea acces numai utilizatorii din Departamentul de Vânzări și punctele de lucru.

Al doilea pas îl reprezintă stabilirea necesităților de securitate la nivel de raportare și de vizualizare nomenclatoare, pentru utilizatorii care folosesc funcții comune. De exemplu, utilizatorii din punctul de lucru Pitești să poată vizualiza în rapoartele de istoric facturi doar facturile aferente acestui punct de lucru, iar la introducerea comenzilor de vânzare să fie vizualizat doar nomenclatorul de clienți al punctului de lucru Pitești.


Document Info


Accesari: 2785
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )