Algoritmi
Notiuni privind limbajele de programare
Limbaj de programare - este un ansamblu de simboluri, cuvinte, instructiuni si semnificatii atribuite acestora, utilizat pentru descrierea algoritmilor, inteligibil(accesibil) atit operatorului uman cit si executantului. Transcrierea unui algoritm este un program. Programul est 111o1419b e o succesiune de instructiuni, apartinind unui limbaj de programare prin care se descriu operatiile si ordinea de executare a acestora pentru rezolvarea automata a unei probleme date(pentru transcrierea unui algoritm).
Avem mai multe tipuri de limbaje de programare:
Vom face cunostinta cu :
Limbaje procedurale(limbaje universale) - deoarece nu sunt limitate la un anumit tip de probleme,
SGBD
Limbaje de programare pe obiecte (orientate spre obiecte)
Orice limbaj de programare presupune definirea urmatoarelor:
Alfabetul
Gramatica
Vocabularul
Punctuatia
Semantica
Alfabetul - multimea caracterelor alfabetice, numerice, speciale.
Vocabularul - dat de totalitatea cuvintelor folosite de limbajul de programare
Cuvintele pot fi: rezervate - acestea au o semnificatie prestabilita pentru limbajul de programare(functii,proceduri etc.) Cuvintele rezervate se mai numesc si cuvinte cheie. Atunci cind sint obligatorii in cadrul unor elemente de limbaj(instructiuni,parti ale programului). Anumite limbaje mai utilizeaza si cuvinte rezervate optionale.
Cuvinte utilizator - sunt de fapt identificatorii(nume pentru constante, variabile, fisiere, proceduri etc.) cuvintele utilizator trebuie sa respecte anumite reguli de constituire cum ar fi sa inceapa cu o litera, sa nu contina anumite caractere speciale, fiecare limbaj precizeaza de regula ce caractere pot sa contina identificatorii. Spre ex: NR_CRT , not NR-CRT.
Gramatica: cuprinde sintaxa si morfologia
sintaxa-metoda de formare a propozitiilor si frazelor, instructiunilor
in general limbajele de programare nu accepta programe cu erori de sintaxa, existind o etapa speciala in verificarea respectarii regulilor de sintaxa si de depistare a erorilor.
Morfologia cuprinde ansamblul regulilor de modificare a formei cuvintelor.
Punctuatia: reprezinta un ansamblu de reguli privind utilizarea semnelor speciale numite - de punctuatie conform prevederilor din sintaxa.
Semantica - defineste sensul atribuit cuvintelor si instructiunilor. In general prima forma a unui program este obtinuta prin intermediul unui modul al limbajului de programare numit EDITOR - program sursa. Unele limbaje de programare accepta si alte editoare pentru realizarea programelor sursa.
Observatie: marea majoritate a programelor surse sint sub forma unui fisier text. De la programul sursa, pentru executarea unui program se trece la o forma mult mai apropiata de sistemul de operare si de masina pe care se doreste sa se lucreze.
Compilare - procedura software care realizeaza traducerea programului sursa in cod intern rezultind asa zisul program obiect.
Linkeditare- realizarea de legaturi. Adresele relative din codul obiect, devin adrese concrete, absolute in codul program executabil.
Dupa modul in care se realizeaza codul programului sursa deosebim mai multe tipuri de limbaje, unele dintre ele fiind limbaje interactive. (ex: Basic) in acest caz componenta care realizeaza traducerea se numeste interpretor.Limbaje de programare ca Pascal, Cobol, Fortrun.
Elementele ali limbajului de programare Pascal.
Pascalul face parte din categoria limbajelor de programare de nivel inalt, procedural, folosind cu succes recomandarile date de teoria programarii structurate. O multime ordonata de instructiuni asociate unui algoritm de programare accesibile unui operator. Instructiunea reprezinta exprimarea in forma riguroasa impusa de limbajul de programare a unei operatii si precizeaza functia sau operatia si operatorii.
Structura generala a unui program Pascal ar fi, un
Antet
Nume
Bloc declarativ
Bloc executiv
|