Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




B2B

Informatica


B2B

Comertul electronic B2B este definit cel mai simplu ca fiind comertul electronic desfasurat între companii. Acesta este tipul de comert electronic care gestioneaza relatiile dintre si în interiorul afacerilor. Cea mai mare parte (aproximativ 80%) din comertul electronic este de acest fel, iar expertii prezic faptul ca acest tip de comert electronic va continua sa creasca mai rapid decât segmenul B2C. Figura urmatoare arata previziunile corespunzatoare anului 2004.



Anul 2000

Anul 2004

Piata B2B are doua componente primare: e-frastructura si 131f59b e-markets. E-frastructura este arhitectura B2B si consta în principal din urmatoarele:

logistica - transport, depozitare si distributie (ex: Procter and Gamble);

Application Service Providers: instalarea, gazduire si gestionare pentru diverse aplicatii dintr-un punct central (ex: Oracle, Linkshare);

outsourcing-ul functiilor din procesul e-commerce, precum gazduirea web, solutii pentru securitate sau gestiunea clientilor (ex: ofertanti de outsourcing, precum eShare, NetSales, iXL, Enterprise and Universal Access);

software pentru solutii de licitatii, pentru operarea si mentinerea licitatiilor în timp real prin Internet (ex: Moai Technologies, OpenSite Technologies);

software pentru managementul continutului, pentru facilitarea transpunerii continutului pe site-urile web (ex: Interwoven, ProcureNet);

activatori de comert electronic bazat pe web (ex: Commerce One, un software bazat pe acces prin browser, pentru automatizarea cumpararilor).

E-markets sau pietele electronice sunt definite ca site-uri web în care interactioneaza si tranzactioneaza cumparatorii si vânzatorii.


Figura : Arhitectura generic a comertului electronic de tip B2B.

Cele mai bune exemple B2B si cele mai bune modele sunt IBM, Hewlett Packard (HP), Cisco si Dell. Cisco, de exemplu, receptioneaza peste 90% din ordinele de vânzare prin Internet.

Cele mai multe aplicatii B2B exista în ariile de management al furnizorilor (mai ales al procesarii ordinelor de cumparare), managementul stocurilor (de exemplu gestionarea ciclurilor de tip comanda-transport-facturare), managementul distributiei (mai ales în transmiterea documentelor de transport), management de canal (diseminarea informatiilor în cazul schimbarii, în conditii operationale) si gestiunea platilor (sisteme electronice de plata sau EPS).

Previziunile corespunzatoare anului 2000 pentru 2004 în ceea ce priveste comertul electronic, diferentiat pe regiuni erau urmatoarele:

(mld)

%, corespun-zator anului 2004

America de Nord

Asia/Pacific

Europa

America de Sud

Africa/Ori-entul Mijlociu

Total

Impactul pietelor B2B pentru economiile tarilor în curs de dezvoltare se poate evidentia luând în considerare urmatoarele:

Costurile tranzactiilor: exista trei arii în care sunt reduse în mod semnificativ costurile, prin utilizarea comertului electronic de tip B2B. În primul rând este vorba de reducerea costurilor de cautare, deoarece cumparatorii nu trebuie sa mai mearga prin intermediari multiplii pentru a cauta informatii despre furnizori, produse si preturi, la fel ca în lantul de aprovizionare traditional. În termeni de efort, timp si bani cheltuiti, Internetul este un canal de informare mai eficient decât canalele traditionale. În pietele B2B, cumparatorii si vânzatorii sunt adunati împreuna într-o singura comunitate online de schimb, reducând astfel si mai mult costurile. În al doilea rând, costurile sunt reduse mai mult prin costurile procesarii tranzactiilor (facturi, ordine de cumparare, scheme de plati etc.), deoarece B2B permite automatizarea proceselor tranzactionale si deci o implementare mai rapida a acestora în comparatie cu celelalte canale (telefon, fax). Eficienta în procesul de schimb este si ea îmbunatatita prin abilitatea pietelor B2B de a procesa vânzarile prin licitatii online. În al treilea rând, procesarea online îmbunatateste managementul stocurilor si logistica.

Dezintermedierea. Prin pietele electronice B2B furnizorii pot interactiona si tranzactiona în mod direct cu cumparatorii, eliminând astfel intermediarii si distribuitorii. Cu toate acestea, se dezvolta noi forme de intermediere: pietele electronice pot fi considerate ele însele ca intermediari, deoarece se situeaza între clienti si furnizori în lantul de aprovizionare.

Transparenta în pret. Printre cele mai evidente beneficii ale pietelor electronice se numara cresterea transparentei pretului. Adunarea unui numar mare de cumparatori si vânzatori într-o singura piata electronica ofera participantilor atât informatii despre preturi, cât si despre procesarea tranzactiilor. Internetul permite publicarea informatiilor despre fiecare achizitie sau tranzactie, facând informatia accesibila în mod rapid si disponibila tuturor membrilor din piata electronica. Cresterea transparentei pretului are ca efect coborârea diferentiata a pretului, în acest context, cumparatorii având mult mai mult timp la dispozitie pentru a compara preturile si a lua o decizie. În plus, pietele electronice B2B cresc marginile pentru preturi dinamice si negociate în cazul în care mai multi cumparatori si vânzatori participa în colectiv în licitatii de tip "price-setting" si "two-way". În astfel de medii, preturile pot fi setate prin mecanisme automate de potrivire a ofertelor si preturilor licitate. În pietele electronice, necesitatile cumparatorilor si vânzatorilor sunt agregate pentru a atinge preturi competitive, care sunt mai mici decât cele rezultate din actiuni individuale.

Economii de scara si efecte de retea. Cresterea rapida a pietelor B2B creeaza economii de scara bazate pe costuri pentru furnizori. În plus, aducerea împreuna a unui numar semnificativ de cumparatori si vânzatori ofera economii de scara la nivelul cererii sau efecte de retea. Fiecare participant aditional în piata electronica va crea valori pentru toti participantii de partea cererii. Mai multi participanti formeaza masa critica, ceea ce formeaza cheia atragerii mai multor utilizatori în piata electronica.


Document Info


Accesari: 1123
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )