Comertul electronic de tip B2C sau comertul desfasurat între companii si consumatori presupune urmatoarele: clientii aduna informatii despre produse; cumpararea de bunuri fizice (bunuri tangibile, precum car& 232j91c #355;ile sau alte produse fizice), bunuri informationale (bunuri aflate în format electronic sau sub forma de continut digitalizat, precum software sau carti electronice) pe care le pot receptiona prin intermediul retelelor electronice.
Acest tip de comert este cel de-al doilea tip de comert electronic masurat sub forma volumului tranzactiilor, fiind în acelasi timp cea mai timpurie forma de comert electronic. Originile acestuia pot fi urmate pâna la detailisti online (e-tailing) precum Amazon.com, Drugstore.com, Beyond.com, Barnes and Noble sau Toys'R'Us. Alte exemple de B2C care presupun vânzarea de bunuri informationale sunt E-Trade sau Travelocity.
Cele mai comune aplicatii ale acestui tip de comert electronic se gasesc în ariile achizitiilor de produse si informatii sau gestiunea finantelor personale, care presupune managementul investitiilor si finantelor personale cu ajutorul instrumentelor de tip online baking (ex: Quicken).
eMarketer estima la nivelul anului 2000, pentru anul 2004, venituri din comertul electronic B2C de 428,1 mld USD, din aceasta suma o parte considerabila revenind tranzactiilor efectuate de detailisti.
Comertul electronic B2C reduce costurile tranzactiilor, mai ales pe cele legate de cautare prin cresterea accesului consumatorului la informatii si permitând consumatorilor sa gaseasca cel mai bun pret pentru un produs sau serviciu.
Figura : Arhitectura generica a comertului electronic de tip B2C.
Comertul electronic B2C reduce de asemenea barierele de intrare pe piata, deoarece costul de creare si mentinere a unui site Web este mult mai redus decât instalarea unei firme traditionale (brick-and-mortar). In cazul bunurilor informationale, comertul B2C devine si mai atractiv, economisind sumele care ar fi cheltuite pentru distribuirea fizica a bunurilor. În plus, pentru tarile cu o populatie Internet în crestere, transmiterea de bunuri informationale devine din ce în ce mai rentabila.
Comertul electronic de tip business-to-goverment sau B2G este definit în general ca si comertul desfasurat între companii si sectorul public, referindu-se la utilizarea Internetului pentru achizitiile publice, proceduri de licentiere si alte operatiuni legate de sectorul public. Acest tip de comert are doua facilitati principale: în primul rând, sectorul public îsi asuma un rol de pilot sau rol de conducere în stabilirea comertului electronic; în al doilea rând, se presupune ca sectorul public are o necesitate acuta în eficientizarea achizitiilor publice.
Politicile de achizitie bazate pe web cresc transparenta procesului de achizitie, reducând în acelasi timp riscul aparitiei problemelor. La aceasta data totusi, marimea pietei comertului electronic de tip B2G, ca parte a comertului electronic, nu este semnificativa, deoarece sistemul de e-procurement ramâne în continuare slab dezvoltat.
|