Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




COMENZI SPSS

Informatica


COMENZI SPSS



10.1. SCRIEREA UNEI COMENZI

O comanda serveste la efectuarea unui grup de prelucrari.

În limbajul de comanda al SPSS o comanda consta dintr-o denumire, care este un cuvânt cheie, si, optional, una sau mai multe subcomenzi.

Prin subcomenzi i se indica SPSS-ului care prelucrari sa le execute dintre cele asociate comenzii, asupra caror variabile si în ce conditii. Orice subcomanda consta dintr-o denumire (de asemenea, cuvânt cheie, recunoscut de SPSS) si, eventual, unele specificatii facute de utilizator, cu respectarea regulilor de sintaxa ale comenzii respective.

De exemplu, în comanda urmatoare:

FREQUENCIES VARIABLES= Scor/ PERCENTILES= 25 50 75/ BARCHART.

FREQUENCIES este denumirea comenz 535e46f ii, iar VARIABLES, PERCENTILES si BARCHART sunt denumirile subcomenzilor.

Scrierea unei comenzi, în limbajul de comanda al SPSS, impune respectarea urmatoarelor reguli:

. Fiecare comanda trebuie sa înceapa într-o linie noua si sa se termine cu un punct.

. O comanda poate fi scrisa pe mai multe linii, dar fiecare linie nu poate depasi 80 de coloane.

. Daca în comanda este inclus un text precedat si urmat de ghilimele sau de apostrof, acesta trebuie sa fie scris pe o singura linie.

. Daca o comanda ocupa mai multe linii, trecerea pe linia urmatoare se poate face în orice loc al comenzii unde este permis un spatiu, cum ar fi înainte si dupa semnul "/", paranteze, operatori aritmetici si nume de variabile.

. Marca zecimala pentru numerele incluse în comanda este punctul.

. Daca în cadrul unei comenzi apare un punct care nu este marca zecimala, el este interpretat ca sfârsit de comanda.

. Atât denumirile comenzilor si ale subcomenzilor cât si numele de variabile pot fi scrise cu litere mari sau cu litere mici, fara ca SPSS sa faca vreo deosebire între litere; astfel, denumirile de variabile ScorNou, scornou si SCORNOU sunt considerate identice.

. Multe subcomenzi sunt precedate de semnul "/"; înaintea primei subcomenzi acest semn este de obicei optional.

. Pentru majoritatea comenzilor si a subcomenzilor se pot utiliza doar primele litere (minimum trei) în locul denumirii complete; exemplul precedent ar fi putut fi scris:

FREQ VAR= Scor/ PERCENT= 25 50 75/ BAR.

Pentru a cunoaste sintaxa unei comenzi se poate utiliza cartea SPSS Base Syntax Reference sau se efectueaza un clic pe butonul Help din fereastra corespunzatoare prelucrarii dorite si apoi pe butonul Syntax.

10.2. EXECUTAREA UNEI COMENZI

Exista doua posibilitati pentru a-i indica SPSS-ului comanda pe care trebuie sa o execute:

. Se aleg toate elementele comenzii, din meniurile si cutiile de dialog care apar succesiv, utilizând mouse-ul. Dupa alegerea variabilelor, în cutia de dialog pentru selectia variabilelor se efectueaza un clic pe butonul OK.

sau

. Se scrie întreaga comanda, în limbajul de comanda al SPSS. Apoi, în fereastra Editorului de comenzi SPSS, având cursorul de editare pozitionat pe aceasta comanda, se efectueaza un clic pe butonul Run si se alege optiunea Current.

Cea de a doua posibilitate, desi este mai dificila -pentru ca presupune cunoasterea sintaxei comenzilor- prezinta doua avantaje:

. Permite sa se efectueze mai multe feluri de prelucrari (unele prelucrari nu sunt accesibile din meniuri).

. Comanda poate fi inclusa într-un fisier de comenzi SPSS (Syntax file) si în acest fel poate fi executata în cadrul mai multor sesiuni de lucru cu SPSS, fara a mai fi necesara repetarea alegerii din meniuri a subcomenzilor, optiunilor si a variabilelor. De exemplu, un asemenea fisier este util atunci când se doreste analizarea raspunsurilor date de un esantion de subiecti la un chestionar privind calitatea unui produs, chestionar administrat periodic. Prelucrarile fiind aceleasi de fiecare data, se poate simplifica munca prin crearea unui fisier care sa includa toate comenzile necesare. Ceea ce se schimba de la o rulare la alta este doar fisierul de date, care contine raspunsurile subiectilor.

10.3. CREAREA UNUI FIsIER DE COMENZI SPSS



Un fisier de comenzi SPSS este un fisier de tip text, care contine comenzi SPSS. În SPSS, implicit, extensia unui asemenea fisier este .sps.

Fisierul de comenzi creat într-o sesiune de lucru cu SPSS poate fi salvat si folosit si în alte ocazii. Pentru efectuarea salvarii, în fereastra editorului de comenzi se alege optiunea Save as din meniul File si se indica numele fisierului.

Exista mai multe posibilitati de creare a unui asemenea fisier:

A. Se foloseste un editor de texte. În particular, acesta poate fi chiar editorul de comenzi al SPSS (SPSS Syntax Editor), care se activeaza alegând din meniul File optiunea New si apoi Syntax.

B. Se utilizeaza editorul de comenzi al SPSS, pentru fiecare comanda procedând astfel:

. Se aleg din meniuri si cutii de dialog, cu ajutorul mouse-ului, toate subcomenzile si optiunile necesare efectuarii prelucrarii.

. Se aleg variabilele asupra carora se vor efectua prelucrarile. Având deschisa fereastra cutiei de dialog pentru selectarea variabilelor, în loc sa se efectueze clic pe butonul OK (pentru executarea comenzii), se efecteaza un clic pe butonul Paste. Imediat se va deschide o fereastra a editorului de comenzi, care va contine comanda corespunzatoare prelucrarilor indicate. Aceasta comanda este scrisa în continuarea fisierului de comenzi creat pâna în momentul respectiv, fisier denumit Syntaxn.sps (n este numarul de ordine al fisierului de comenzi creat în sesiunea actuala de lucru a SPSS-ului).

C. Se utilizeaza fisierul jurnal, creat de SPSS pe parcursul sesiunii de lucru. Acest fisier contine comenzile corespunzatoare tuturor prelucrarilor efectuate de la începutul sesiunii de lucru, împreuna cu toate mesajele de eroare si de avertizare afisate de SPSS. Pentru a utiliza un fisier jurnal ca fisier de comenzi este necesar sa se elimine toate mesajele (care sunt usor de recunoscut, fiind precedate de semnul >) si sa se salveze fisierul folosind un alt nume decât cel al fisierului jurnal.

Crearea fisierului jurnal este dirijata prin optiunea Options din meniul Edit. Se poate decide:

. daca sa se creeze sau nu fisierul jurnal (în caz afirmativ, se alege optiunea Record syntax in journal);

. în ce director sa se gaseasca (implicit, în C:\WINDOWS\TEMP) si ce nume sa aiba (implicit, Spss.jnl) (se efectueaza un clic pe butonul Browse si se introduc aceste informatii);

. daca la fiecare sesiune de lucru cu SPSS sa se creeze un fisier jurnal nou (se alege optiunea Overwrite) sau sa se scrie în continuarea fisierului jurnal existent (se alege optiunea Append).

Editarea fisierului jurnal pentru obtinerea unui fisier de comenzi se poate face cu un editor de texte sau cu Editorul de comenzi al SPSS. În cel de-al doilea caz, se deschide fisierul jurnal folosind optiunea Open din meniul File. Automat se activeaza Editorul de comenzi. Se elimina mesajele si se fac eventualele modificari, dupa care fisierul rezultat poate fi folosit sau poate fi salvat ca fisier de comenzi (optiunea Save as din meniul File).

D. Se poate utiliza un fisier de comenzi creat de editorul de comenzi al SPSS, versiunea 4.0 (care lucreaza sub sistemul de operare MS-DOS).

Trebuie retinut ca fisierele de comenzi create prin primele trei proceduri nu contin datele asupra carora se fac prelucrarile, în timp ce fisierele utilizate de versiunea 4.0 a SPSS pot contine si datele.

10.4. UTILIZAREA UNUI FIsIER DE COMENZI

Atunci când datele asupra carora se efectueaza prelucrarile cerute printr-un fisier de comenzi nu sunt incluse în acest fisier si nici nu se face referire din fisierul de comenzi la fisierul de date, este necesar ca înainte de deschiderea fisierului de comenzi sa se creeze sau sa se deschida fisierul de date, astfel încât datele sa se gaseasca în tabelul Editorului de date.

Pentru deschiderea unui fisier de comenzi se alege din meniul File optiunea Open si se indica numele acestui fisier. Continutul fisierului va aparea pe ecran, în fereastra Editorului de comenzi.

Pentru a executa comenzi din fisierul de comenzi se efectueaza un clic pe butonul Run din bara de meniuri si apoi pe unul din butoanele:

ALL - se executa toate comenzile din fisier;

SELECTION  - se executa numai comenzile selectate (cele care apar pe ecran scrise cu alb pe negru);

CURRENT  - se executa numai comanda pe care este pozitionat cursorul;

TO END - se executa toate comenzile începând cu cea pe care este pozitionat cursorul si pâna la sfârsitul fisierului de comenzi.




Document Info


Accesari: 2302
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )