Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




E-Marketing

Informatica


E-Marketing

Marketingul este o operatiune critica si în acelasi timp complexa a afacerii, care are ca simplu scop maximizarea veniturilor si sustinerea operatiunilor. Cu un asemenea scop larg, marketingul integreaza o multime de procese, tehnologii si strategii de afaceri. Internetul este unul din multele instrumente care pot fi aplicate în marketing, iar afacerile în crestere încorporeaza aceasta mare retea în strategiile de marketing business-to-business.



Utilizarea Internetului ca un instrument de marketing orientat catre consumator este din ce în ce mai util 626g68g izata si a fost acceptata ca instrument standard de marketing de catre cea mai mare parte a comunitatii de afaceri. În acelasi timp, web-ul, e-mail-ul, grupurile de dialog etc. sunt instrumente larg utilizate de programele de afaceri business-to-business.

Daca este înteles în mod corespunzator, Internetul poate fi utilizat ca si un complement al practicilor de marketing existente, extinzând operatiunile si creând în acelasi timp noi oportunitati. Cheia marketingului de succes pe Internet este aplicarea în modalitati inovative a puterilor acestui mediu în combinatie cu practicile traditionale de marketing.

În mod traditional, cei patru "P" ai marketingului (pret, produs, piata si promovare) au fost considerati ca fiind baza marketingului firmei. Utilizarea web-ului ca instrument de marketing B2B sau B2C aduce, pe lânga acesti patru piloni, un al cincilea, persoanele.

Cea mai mare parte a marketingului pe Internet este similara marketingului traditional. Fie ca este bazat pe Internet, fie ca este traditional, fiecare operatiune de marketing adreseaza cele cinci constante de marketing:

Persoanele: cine sunt consumatorii tinta? Companii precum Neilson, Forrester si altii, fac numeroase studii în privinta constantelor demografice pe Internet;

Pretul: ce politici de pret si de plata accepta consumatorii cu venituri suficiente? Dezvoltarea tehnologiilor Internet ajuta companiile sa-si reduca o parte din costuri, rezultând de aici preturi mai mici. În timp ce numarul de furnizori ai unei firme a scazut în general în ultimii ani, deoarece companiile se angajeaza în marketingul relatiilor care conduce la contracte pe termen lung cu un numar mic e furnizori, exista un trend între companiile care utilizeaza web-ul în cresterea numarului de furnizori, mai ales în externalizarea unui numar de servicii neproductive;

Produsul: Care sunt produsele care întâlnesc asteptarile consumatorilor? În timp ce service-ul este o componenta importanta a produsului unei companii, web-ul permite firmei sa ofere informatii mai bune, servicii mai bune si, deci, un produs mai bun. Exista de asemenea companii al caror produs este însusi site-ul web al companiei;

Piata: unde va opera afacerea (locatie fizica/geografica sau virtuala). Internetul poate fi utilizat de catre afaceri sub forma unui canal de distributie, permitând vânzari directe catre consumatori. Lantul de aprovizionare este scurtat deoarece firmele pot sa conduca tranzactii directe între furnizori si utilizatorii finale, fara amestecul intermediarilor, la ora actuala toate companiile mari având site-uri care permit acest lucru;

Promovarea: ce forma de promovare va ajunge la consumatori (publicitate, brosuri, agenti de vânzare, suport-clienti etc.)? Cele mai multe companii care detin un site web îl utilizeaza pentru simpla promovarea a produselor. Aceste companii ar putea achizitiona "publicitate prin banner-e" pe alte site-uri web pentru a atrage trafic catre propriul site. Utilizarea promotionala a web-ului cuprinde de asemenea atragerea atentiei media asupra unei utilizari novatoare a Internet-ului de catre o companie.

Planul de marketing este strategia de baza care defineste cele cinci constante de mai sus si scoate în evidenta cu se integreaza diferitele procese, tehnologii si strategii. Mixul de marketing este configuratia actuala a acestor componente.

Marketingul este în mod normal o operatiune inovativa care amesteca în mixul de marketing atât tehnologiile de comunicatie deja clasice, cât si pe cele mai noi. Internetul este una din componentele "interesante", adaugate de multe afaceri la mixul lor de marketing, prezentând mijloace viabile de a extinde tacticile traditionale ale planului de marketing si de a întari si mai mult puterile tehnologiilor care stau la baza lui.

Cunoasterea pietei tinta este cruciala, iar revizuirea bazei de consumatori existente este un bun punct de plecare pentru dezvoltarea unui profil a tipului clientelei. Totusi, revizuirea trebuie sa ia în considerare si alte grupuri de potentiali consumatori. Chiar si cu o initiativa de cercetare concertata, mult firme identifica pietele tinta numai dupa testarea pietei.

Marketingul pe Internet necesita ca analiza de marketing sa fie împartita în doua arii:

Profilul de acces la Internet;

Analiza pietei tinta.

Prin identificarea celor mai probabile grupuri tinta, riscul unei "reparari" a planului de marketing este redus. Cercetarea ar putea cuprinde studii demografice, conduse intern prin studii online si campanii e-mail, sau externe, prin consultanti de piata specializati. Cercetarea preliminara ar trebui sa cuprinda:

Profilul de acces la Internet:



Capacitatile tehnologice: care sunt facilitatile/capacitatile hardware si software de acces la Internet ale grupului tinta? Strategia de marketing ar trebui creata în jurul acestor capacitati;

Mijloace de acces: cum si unde acceseaza Internet grupul tina (acasa, la serviciu, la biblioteca, etc)? Desingul planului de marketing ar trebui sa reflecte aceste punct de acces. Cum se compara acestea cu media traditionala? Poate fi necesara utilizarea unei combinatii de media pentru a câstiga acces la audienta dorita;

Utilizare: care sunt motivatiile consumatorilor tinta pentru utilizarea Internetului? Adunarea de informatii, cumparaturi, interactiuni? Exista sabloane de utilizare? Acesti utilizatori sunt utilizatori frecventi de Internet, ocazionali etc.?

Capacitatile de comert electronic: exista prejudecati împotriva comertului electronic? Daca da, canalele media alternative ar putea sa le contra-atace etc.

Atitudini si psiho-grafice: care sunt sistemele de valori si credinte ale audientei tinta?

Restrictii guvernamentale: exista restrictii privitoare la vânzarea anumitor bunuri si servicii?

Media si recreere: ce tip de media utilizeaza grupul tinta? Acest tip ar putea fi utilizat atât pentru a ajuta prezenta pe Internet, cât si în campaniile publicitare directe.

Analiza pietei tinta:

analiza pietei tinta: cine are nevoie sau doreste produsele si serviciile companiei? Întrebari aditionale: cine sunt clientii companiei? Care sunt nevoile clientilor? Ce fac din aceste organizatii potentiali clienti? Care sunt scopurile si obiectivele companiei? Care sunt resursele companiei? Cine sunt competitori si cum se poate face diferenta de acestia? Care sunt riscurile si veniturile identificabile? Care sunt problemele financiare?

care este cea mai buna nisa de piata: care sunt fortele si slabiciunile competitorilor? Exista oportunitati de nisa pentru afacere? Exista avantaje fata de competitie? Cum se poate diferentia pretul de cel al competitiei? Care sunt fortele si slabiciunile produselor? Care sunt ariile industriale în care se doreste vânzarea produselor/seviciilor? Care este pozitia companiei pe piata? Ce fac competitorii pe Internet?

generatia pilot si atragerea celor care prospecteaza: identificarea generatiei pilot si a activitatilor de marketing, asignare de responsabilitati de marketing celor care au interesul si posibilitatile, implementarea de sisteme administrative pentru executia activitatilor de marketing, dezvoltarea unui program al campaniei de marketing;

construirea relatiilor prin convertirea celor care prospecteaza piata în clienti pe termen lung: ce activitati si pasi se pot adauga la planul de marketing pentru a face tranzitia de la client potential (în prospectare) la client "stabil"? Care sunt materialele necesare suportului procesului de construire a relatiilor?

imagine: Ce imagine au clientii despre companie? Ce imagine se doreste a fi avuta de catre clienti despre companie (Compania, Produsul companiei, Serviciul clienti din companie, Încrederea în companie, Costul serviciilor etc. - toate parte a procesului online de branding);

procesul de vânzare: Ce tipuri de cumparatori vor fi atrase de produsele si serviciile oferite? Ce nevoi sunt satisfacute de produsele/serviciile oferite? Cu se poate prezenta solutia companiei în fata clientilor? Ce se formeaza o propunere care sa reflecte imaginea si produsele companiei? Cum se pot îmbunatati abilitatile de negociere si "apropiere" de clienti?



perspectiva clientilor: Ce informatii cauta clientii? Clientii cauta informatii despre produse, servicii, servicii-suport, alte modalitati de utilizare ale produsului, detalii tehnice? Cum utilizeaza Internetul clientii companiei?

Internetul ofera un mediu unic pentru marketing, combinând cele mai dezirabile aspecte ale mediilor convetionale cu capacitatile de actiune instantanee ale consumatorilor potentiali. Deoarece utilizatorii Internet trebuie sa gaseasca compania pe Net, acestia pot fi atrasi si identificati într-o piata mai îngusta decât în mediile traditionale. Considerându-i potentialul, Internetul este un mediu irezistibil.

Utilizarea serviciilor Internet în marketing

Cea mai frecventa utilizare a marketingului traditional pe web este crearea de magazine virtuale. Un marketer on-line poate crea o pagina web care sa includa imagini spectaculoase despre produs (caracteristici, detalii, utilizare, pret) asa cum sunt acestea în vitrinele reale pentru a atrage atentia consumatorilor. Un consumator interesat de un anumit produs prezentat pe pagina Web poate comanda direct prin WWW. Totusi securitatea pe Web nu este garantata. De aceea multe companii îsi onoreaza comenzile prin metodele clasice de plata.

O alta utilizare frecventa a web-ului este crearea unor "afise" sau spoturi publicitare. Acestea sunt exact ca cele vazute în mass media, deosebindu-se doar prin faptul ca ele apar pe monitor. De exemplu, când motorul de cautare NetSearch este lansat apar o multime de afise si/sau spoturi împreuna cu rezultatele cautarii. Aceste afise contin legaturi catre site-urile Web de care apartin.

Marketingul social pe Internet

Internet-ul are o istorie proprie fata de cea a serviciilor comerciale. În primul rând Internetul asigura comunicare rapida si ieftina. Probabil astfel se explica faptul ca aproximativ 90% din site-uri sunt necomerciale. Tocmai aceasta trasatura vine în sustinerea marketingului din domeniile nelucrative. Kotler propune urmatoarea definitie a marketingului social: "elaborarea, punerea în aplicare si controlul programelor urmarind cresterea adeziunii la o idee, cauza sau la un comportament social, în cadrul unui sau mai multor grupuri vizate". Astfel, fata de marketingul economic, în marketingul social obiectul schimbului nu-l constituie neaparat un produs material, iar "rasplata" actiunilor nu se evalueaza neaparat în bani.

Marketingul social, prin geneza sa, îsi propune rezolvarea unor probleme sociale globale (mondiale). Spre deosebire de marketingul bunurilor de larg consum care este în primul rând o abordare microeconomica, marketingul social este o abordare macroeconomica. De aici rezulta, într-o anumita masura, trasaturile si problemele specifice acestui domeniu. Principalul obstacol în realizarea acestui obiectiv îl constituie lipsa unor fonduri financiare substantiale. Aceste obstacole devin mai mari cu cât aria geografica a actiunilor de marketing social creste, deoarece costul comunicatiilor sporeste proportional cu distanta. Pe Internet însa distanta nu conteaza, costul comunicatiilor este acelasi, este mic. Iata de ce marketingul din domeniile nelucrative îsi gaseste o larga aplicabilitate, dar si justificare pe Internet. Dovada o constituie raportul superior al site-urilor necomerciale fata de cele comerciale.

Marketingul serviciilor pe Internet

Marketingul serviciilor s-a dezvoltat puternic în ultimul deceniu si pare ca se bucura de un succes nemaipomenit si pe Internet. În marketingul serviciilor, personalul în contact (comunicatiile pe care le realizeaza) are cel mai important rol, urmat de ambianta. Web-ul se dovedeste a fi un substituent excelent atât pentru personal - datorita interactivitatii sale, cât si pentru ambianta - datorita posibilitatilor multimedia. O firma de servicii poate comunica cu clientul (prezenta si oferi servicii) în timp real într-o ambianta încântatoare (multimedia), indiferent de distanta. Pe Internet se observa îndeosebi o proliferare a site-urilor agentiilor de turism si de transport international, datorita oportunitatilor oferite de acest nou media.

Marketingul bunurilor de larg consum pe Internet

Marketerii si-au impus prezenta pe Web prin site-uri comerciale când corporatiile, în special cele producatoare de hardware si software, au realizat ca Web-ul este populat de oameni care au influenta deosebita în luarea deciziilor de cumparare în firmele în care lucreaza. Companiile au publicat informatii on-line despre produsele lor în speranta ca profesionistii, în momentul în care se vor pregati sa faca cumparaturi, se vor gândi si la produsele vazute pe Web.

Marketingul relatiilor publice

Afacerile de succes recunosc valoare marketingului relatiilor. Internetul este utilizat cu succes pentru acest tip, prin utilizarea e-mail-ului si a formularelor bazate pe web. Clientii pot sa se înregistreze în cadrul firmei, construindu-se astfel o baza de date care va fi utilizata pentru colectarea si calificarea relatiilor cu clientii. Utilizarea Internetului pentru comunicatia cu clientii costa mult mai putin decât utilizarea telefoanelor în acelasi scop.

Serviciul clienti. Internetul permite companiilor sa efectueze servicii pentru client în mod direct, la costuri mult scazute si cu o convenienta mult mai mare decât la telefon. FedEx pretinde ca a redus mult cheltuielile prin faptul ca permite clientilor sa verifice starea pachetelor prin site-ul web, fara a vorbi la telefon cu un reprezentant al firmei.

Construirea încrederii. Încrederea este un factor semnificativ în marketing. Companiile pot utiliza Internetul pentru a încuraja clientii sa transmita mesaje în forum-urile de discutii în chat, ceea ce presupune comunicare deschisa si construire încrederii.

Îmbunatatirea imaginii. O companie mica poate actiona pe Internet nu într-o maniera care sa conduca la suspiciune ci într-una care sai îmbunatateasca imaginea, marimea perceputa a firmei fiind un factor important de influenta pentru cumparatorii din domeniul de afaceri.




Document Info


Accesari: 1126
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )