Electrofotografierea
Cele mai mari producatoare de imprimante si Xerox-uri sunt firmele OKI si Casio. Principala diferenta intre aceste 2 firme a fost cea ca firma OKI se baza mai mult pe tehnologia laser pe când firma Casio se baza pe tehnologia LED (Dioda electro - luminiscenta ). Dupa un timp firma Casio a abandonat cercetarea asupra tehnologiei LED dar aceasta a fost repede preluata de firma OKI care a dezvoltat-o pâna in momentul actual.
Asemanari între modelele OKI si mod 24124l1112y elele Casio
Pentru a studia diferentele dintre laser si LED, sa vedem întâi care sunt asemanarile. Ambele sunt metode electrofotografice, pentru ca imaginea se genereaza prin crearea unui câmp electrostatic pe un tambur. Acest tambur (numit image drum sau drum) este supus radiatiei emise de un laser sau de LED- uri, care creeaza pe tambur o imagine electrostatica, latenta. Tonerul se gaseste pe un alt tambur, care vine in contact cu drum-ul, si care face parte din unitatea de developare a imprimantei. Acest toner este absorbit de imaginea electrostatica de pe drum, datorita electricitatii statice a acestuia. Hârtia trece pe sub drum si tonerul de pe drum este transferat pe hârtie, dupa care este topit (si absorbit partial de hârtie) atunci când pagina ajunge sub unitatea de încalzire (fuser).
Principiul de functionare a unei imprimante LED.
Rezolutia orizontala a imprimantei ex: (300, 600, 1200 etc. dpi - puncte pe inch). La 600 dpi, pe latimea unei foi A4, de 210 mm (utili circa 200), avem deci 20 (cm) / 2,54 (inch) x 600 (rezolutia) = 4725 puncte. Dupa crearea unei linii, fasciculul de electroni se întoarce la capat (apare o alta fateta a oglinzii poligonale in dreptul fasciculului) si drum-ul se roteste foarte putin.
Pasul rotatiei este determinat de rezolutia verticala a imprimantei. In cazul in care este tot 600 dpi, rotatia se realizeaza astfel încât avansul liniar pe raza drum-ului sa fie de 2,54 / 600 = 0,0042 cm. Ca o paranteza, crearea imaginii pe orizontala poate fi continua, dar electronica imprimantei nu poate lucra decât cu unitati discrete.
Schema capului de imprimare la printer-ele LED.
La imprimantele OKI cu LED- uri, avem un cap de imprimare pe care se afla o multime de LED- uri, atâtea de cate este nevoie pentru fiecare rezolutie aleasa de producator. Pentru 600 dpi, la un printer A4, avem nevoie de 4725 de LED- uri pentru formarea imaginii. In continuare vom trata un cap de imprimare A3, de 1200 dpi. El consta dintr-o matrice de LED- uri, o matrice de lentile tip bara si un suport pentru cele doua matrici . Cea de LED- uri contine un rând de 15360 de diode, cu un spatiu de 21,2 microni intre ele. Matricea de lentile are doua rânduri de cate 500 de lentile, fiecare din lentile având un diametru de 0,6 mm. Rolul lentilelor este sa formeze o imagine dreapta a sursei de lumina (LED), de aceeasi dimensiune, pe tambur.
Fiecare dioda emite lumina datorita curentului pe care i-l furnizeaza driverul sau. Avem deci cate un driver (care este un dispozitiv hardware, a nu se confunda cu driverele software) pentru fiecare dioda. El are acces la un numar de patru biti ce contine datele de compensare a curentului pentru fiecare LED (date stocate intr-un EEPROM), astfel încât lumina emisa de toate LED- urile sa aiba aceeasi intensitate, indiferent de caracteristicile unui LED individual.
Avantajul tehnologiei LED este ca nu exista parti in miscare, avem deci o fiabilitate mare. De altfel, OKI garanteaza capetele de imprimare la cinci ani de functionare. In plus, imprimantele sunt mai compacte, deoarece nu au nevoie de ansambluri sofisticate de lentile.
Partea economica la imprimantele cu laser si la cele cu LED:
La imprimantele laser, exista un cartus sigilat ce contine drum-ul, cartusul de toner, precum si un container pentru tonerul uzat (nedepus pe foaie, dar plecat din cartusul de toner). Imprimantele LED nu au nevoie de containerul de toner uzat, pentru ca recicleaza complet tonerul nedepus.
El ajunge de pe tambur in rezervorul de toner, prin intermediul unor role încarcate electrostatic, amplasate astfel încât sunt in contact cu tamburul, dar dincolo de punctul de contact al acestuia cu drum-ul. Se obtine un produs ecologic, dar si un pret pe pagina mai mic.
O alta tehnologie OKI este tonerul sferic, sau micro-fin. Unele imprimante folosesc particule de toner a caror forma este neregulata, ceea ce duce la aparitia unor mici imperfectiuni in cazul tiparirii de linii subtiri. Tonerul OKI este compus din particule sferice, de dimensiuni apropiate. Deoarece este produs prin polimerizare in doua etape, se obtine o particula cu dubla structura: un învelis tare, care sa pastreze forma particulei, si un nucleu moale, care se topeste usor, ceea ce face posibila reducerea temperaturii de încalzire necesara fixarii tonerului si creste procentul de toner fixat.
Împreuna cu metoda de îmbunatatire a calitatii imaginii "Smoothing technology", se obtin rezultate de o calitate foarte buna si la modelele de 600 dpi. Aceasta metoda reduce aliasing-ul prin plasarea mai multor puncte (maxim patru) in aceeasi zona, puncte de dimensiuni diferite.
Ujica Margareta Nela
Clasa a X-a D
|