Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




HARDWARE

Informatica


HARDWARE

1.4. Unitatea centrala de prelucrare



UCP = Unitatea Centrala de Prelucrare = Central Processing Unit = CPU.

Se afla in interiorul calcasei calculatorului, este montata pe placa de baza (mainboard / motherboard). Placa de baza este placa principala dintr-un calculator. CPU, memoria, interfete pentru dispozitive de stocare a datelor si pentru periferice standard.

Dintre functiile procesorului putem aminti:

executa instructiuni individuale pentru programe si controleaza operatiile efectuate de alte componente ale computerului

realizeaza calcule si operatii logice.

Fiecare microprocesor este alcatuit din mai multe micromodule interconectate prin intermediul 656h714g unor cai de comunicatie numite magistrale interne, pe care circula date sau instructiuni, a caror viteza de deplasare depinde de:

latime - numarul benzilor de circulatie; deoarece pe fiecare banda circula un bit, se poate vorbi despre latimi convenabile - 8, 16, 32, 64 sau 128 biti transmisi in paralel.

frecventa de tact - numarul de pasi de lucru (tacturi) pe care poate sa ii faca procesorul in fiecare secunda; se masoara in MHz/GHz.

1.5. Memoria

Memoria interna este zona de stocare temporara a datelor dintr-un calculator. Termenul memorie este folosit pentru a desemna cipurile reale capabile sa pastreze datele.

Deoarece calculatorul recunoaste numai doua stari, datele supuse prelucrarii sunt transformate in siruri de cifre de 0 si 1, indiferent de tipul de memorie.

Bit-ul (binay digit - cifra binara) reprezinta cea mai mica unitate de date e poate fi reprezentata si prelucrata de calculator. O succesiune de 8 biti formeaza un byte sau octet, cea mai mica unitate de date ce poate fi prelucrate si reprezentata de catre memoria unui sistem de calcul.

Deoarece datele reprezentate in memorie ocupa o succesiune de bytes, acestea sunt exprimate in multiplii unui byte astfel:

1 kilobyte (kB)

= 1024 bytes

210 bytes

1 megabyte (MB)

= 1024 kbytes

210 kbytes

1 gigabyte (GB)

= 1024 Mbytes

210 Mbytes

1 terrabyte (TB)

= 1024 Gbytes

210 Gbytes

1 petabyte (PB)

= 1024 Tbytes

210 Tbytes

1 exabyte (EB)

= 1024 Pbytes

210 Pbytes

Reprezentarea in memorie a datelor/informatiilor se realizeaza la nivel de:

byte (octet

cuvant de memorie = 2 bytes = 16 biti

cuvant dublu = 4 bytes = 32 biti

cuvant cvadruplu = 8 bytes = 64 biti

Memoria externa sau suplimentara este aceea care foloseste dispozitive speciale pentruy stocarea datelor: hard disk, CD, floppy disk, disc ZIP.

Memoria cache este un mecanism de stocare de mare viteza. Poate fi sau o sectiune rezervata din memoria principala, sau un dispozitiv independent. Uneori este incorporata in arhitectura procesorului.

1.6. Dispozitive de intrare

Prin intermediul dispozitivelor de intrare, utilizatorul introduce informatii in calculator.

Tastatura - reprezinta un periferic standard, cel mai utilizat, principalul dispozitiv cu ajutorul caruia se introduc datele in calculator, este inclusa in cadrul minim de dotare al unui calculator. Cu ajutorul acesteia se pot introduce in calculator diferite informatii: date, programe, comenzi, texte. Cuprinde 5 categorii de taste: taste de introducere text (alfanumerice), taste numerice, taste de deplasare a cursorului, taste functionale, taste speciale. Unele tastaturi au si taste de navigare pentru Internet.

Mouse-ul - dispozitiv de intrare, parte integranta a interfetei grafice, care controleaza miscarea cursorului (pointer) pe un ecran de afisare. Are dimensiune redusa, poate fi deplasat pe o suprafata rigida si plana, contine cel putin un buton cu utilizari diferite, in functie de programul care trebuie executat. Mouse-ul este important pentru interfata grafica spre utilizator deoarece optiunile si obiectele se pot puncta si apoi executa cu un clic cu butonul mouse-ului. Astfel de aplicatii sunt deseori numite point-and-clic. Este folositor pentru programele grafice care permit folosirea sa ca pe un stilou, creion, pensula, etc.

o       mecanic - are o bila metalica sau de cauciuc ce se poate roti in toate directiile mutand corespunzator indicatorul pe ecran, sensul de miscare fiind detectat prin senzori incorporati

o       optic - pentru detectarea miscarii se foloseste un raza laser; deplasarea se face utilizand o suprafata speciala, dotata cu o grila. La dispozitive mai noi aceasta grila nu mai este necesare. Raspunde mai rapid si mai precis decat cele mecanice, sunt mai scumpe.

o       optomecanic - folosesc o combinatie de tehnologii optice si mecanice, dar nu necesita suprafete speciale.

Trackball (bila rulanta) - dispozitiv de intrare ce poate fi considerat un mouse asezat pe spate; mutarea cursorului se poate face prin rotirea bilei cu ajutorul degetelor/palmei. De obicei exista de la 1 la 3 butoane plasate langa bila. Permite indicarea, selectarea, inserarea (la fel ca si un mouse) si este folosit intr-o Interfata Grafica cu Utilizatorul (GUI). Avantaj principal: nu necesita o suprafata de lucru, putand fi asezat oriunde. Folosit la calculatoare portabile in locul unui mouse (laptop)

Touchpad - mica suprafata sensibila la atingere, folosit ca dispoztiv de punctare pe unele calculatoare portabile. Deplasarea pointer-ului pe ecran se face prin mutarea degetului peste pad.

Scanner - dispozitiv care poate citi textul sau ilustratiile tiparite pe hartie si transforma informatiile intr-o forma pe calculatorul o poate folosi. Un scanner digitizeaza imaginea, imparte imaginea intr-o grila de puncte si asociaza fiecarui punct o valoare, 0 sau 1, in raport de culoarea punctului, alb sau negru.

o       scanner de birou - arata ca un copiator, performante medii => ridicate, functie de caracteristici si pret

o       scanner de mana - dimensiuni reduse, lent, performante reduse, pentru prelucrarea documentelor mici

Joystick - maneta care se misca in toate directiile controland deplasarea pointerului. Efecte similare cu cele ale unui mouse, cu deosebirea ca la mouse miscarea cursorului inceteaza odata cu deplasarea, pe cand la joystick cursorul continua sa se deplaseze in directia in care este indreptat joystick-ul, incetand cu revenirea la pozitia de repaus (initiala) a manetei. Folosit in special la jocuri.

Light pen (creion luminos) - punctator, care foloseste un detector sensibil la lumina pentru selectarea obiectelor de pe un ecran de afisare prin punctare directa.

Microfon - folosit penru a inregistra diverse sunete pe calculator, conecta la placa de sunet. Utilizat in telefonia prin Internet si la introducerea verbala a comenzilor.

1.7. Dispozitive de iesire

Extragerea datelor se face prin utilizarea unor dispozitive de iesire, specializate, care pot prezenta rezultatele intr-o forma inteligibila, pe suport de hartie sau acustic, agreata de beneficiar.

Monitor (Video Display Unit) - dispozitiv standard de iesire

o       cu tub catodic (CRT) - cel mai folosit tip de monitor, imaginea se formeaza similar cu aceea de pe ecranul televizorului; ocupa mult spatiu, masa mare, mai ieftin decat unul cu cristale lichide

o       cu cristale lichide (LCD - Liquid Crystal Display) - ecrane ce utilizeaza doua straturi de material polarizat, cu o solutie apoasa de cristale lichide intre ele, care, la trecerea unui curent electric, se aseaza astfel incat opresc trecerea luminii)

Calitatea unui monitor este data de:

marime - dimensiunea diagonalei, masurata in inch

rezolutie - masurata in pixeli (puncte de imagine); cu cat rezolutia este mai ridicata cu atat creste calitatea

frecventa - masurata in Hertz, arata de cate ori pe secunda se genereaza pe ecran o noua imagine; frecventa (de refresh) crescuta - calitate crescuta

aspect ergonomic - calitatea si cantitatea de radiatii emise de un monitor, cunoscandu-se faptul ca lucrul indelungat la calculator provoaca disconfort ocular.

Display screen (ecran de afisare) - reprezinta ecranul de afisare al unui monitor; cele mai multe functioneaza folosind tubul catodic

Imprimanta - dispozitiv care afiseaza pe hartie texte si ilustratii

o       cu pini sau matriceale - crearea caracterelor se face din alaturarea unor puncte separate, obtinute prin lovirea pinilor (ace mici) cu o banda tusata. De obicei, este necesara o hartie speciala, perforata pe margini, dar ieftina; deosebit de zgomotoasa.

o       cu jet de cerneala - caracterele sunt formate din puncte obtinute prin stropire cu cerneala prin duze speciale. Se foloseste hartie normala, cost mediu, putin zgomotoasa. Calitatea imaginii/textului depinde, in afara de calitatea hartiei, de rezolutie (numar de puncte pe inch, masurata in dpi = dots per inch), viteza de lucru (pagini pe minut) capacitatea de colorare.

o       laser - foloseste aceeasi tehnologie ca si copiatoarele, pentru imprimare utilizeaza toner si hartie normala. Executa cele mai bune lucrari, dar au pret ridicat.

Caracteristicile imprimantelor:

calitatea imprimarii - sau rezolutia imprimantei, exprimata prin numarul de puncte tiparite pe inch

viteza - exprimata prin numarul de caractere tiparite pe secunda (la cele matriceale) sau numarul de pagini tiparite pe minut (la celelalte tipuri)

modalitatea de alimentare cu hartie

zgomotul - din momentul tiparirii (masurat in decibeli - dB)

Plotter-ul - trasatorul - dispozitiv special pentru trasarea pe hartie a unor planuri si desene tehnice, folosind o penita

Boxe - sunt folosite ca dispozitive de iesire pentru sunet. Sunt conectate la placa de sunet.

1.8. Dispozitive de intrare/iesire

Modemul dispozitiv care permite calculatorului sa transmita date prin liniile telefonice. Informatiile prelucrate de calculator sunt stocate digital, in timp ce informatiile transmise prin linia telefonica sunt transmise sub forma de unde analogice. Modemul face conversia datelor dintr-o forma in alta

Touch screen - tip de ecran de afisare acoperit cu o folie transparenta sensibila la atingere; punctarea elementelor de pe ecran se face cu degetele. Avantaj: interfata naturala. Dezavantaj: acuratete redusa.

1.9. Dispozitive de stocare

Hard disk (disk fix) - disc magnetic pe care se pot stoca datele intr-un calculator. Sunt superioare celorlalte suporturi de pastrare a informatiilor (viteza de lucru ridicata si capacitate mare de stocare). La nivel fizic, este organizat in zone circulare concentrice - piste - fiecare pista fiind impartita in arce numite sectoare. Sunt de obicei montate in interiorul calculatorului - hard disk inter. Hard disk-ul extern este un hard disk care poate fi detasat de la calculator fara a fi necesare desfacerea acestuia.

Caracteristici

timp de acces la date - timpul necesar pentru accesul la un sector (85 .. 65 ms); cu cat viteza de rotatie este mai mare, cu atat accesarea datelor se realizeaza mai rapid

viteza de transmisie a datelor - cantitatea de informatii citite intr-o secunda

CD-ROM - Compact Disk Read Only Memory - tip de disc optic ce permitee stocarea unei mari cantitati de date (650 .. 700 MB) Datele se inscriptioneaza cu un aparat special si nu mai pot fi sterse sau modificate

o       Din punct de vedere al posibilitatilor de imprimare:

CD-R - imprimabile o singura data

CD-RW - imprimabile de mai multe ori

Disc ZIP - dispozitiv de stocare cu capacitate de memorare de 100 pana la 300 MB

Disk JAZ - dispozitiv de stocare cu capacitate de pana la 1 GB

Floppy disk (discheta) - disc magnetic flexibil, portabil, cu timp de acces mare si capacitate mica. Se folosesc tot mai putin, date nu se pot pastra timp indelungat in siguranta. Poate memora in general 1,48 MB

o       Caracteristici

Avantaje

toate calculatoarele au unitate de discheta astfel incat o discheta se poate citi oriunde

costul de achizitie redus

Dezavantaje

se defecteaza foarte usor

au capacitate de stocare redusa

Pentru a putea lucra cu mediile de stocare (hard disk, floppy disk) acestea trebuie initial formatate. Floppy disk-urile le cumparam, de obicei, formatate. Formatarea este necesara pentru ca mediul respectiv sa fie compatibil cu sistemul de operare folosit. Prin formatare, sistemul de operare sterge toate informatiile legate de gestiunea suportului, testeaza si eventual marcheaza zonele cu defecte.

Datorita capacitatii mari de stocare, CD-urile sunt cele mai bune medii de stocare pentru aplicatiile multimedia. Calculatoarele folosite pentru aceste aplicatii sunt mai scumpe, deoarece trebuies echipate astfel incat sa permita prezentare de texte, grafica, video, animatie si sunet. Aceste calculatoare se numesc PC multimedia si au caracteristicile:

permit folosirea de simboluri grafice

permit folosirea de sunete

pot fi rulate jocuri

pot fi ascultate CD-uri cu muzica

permit folosirea de boxe

permit folosirea de microfoane

Termenul de multimedia desemneaza o metoda de prezentare a informatiei pe un computer, folosind mai multe metode: text, imagine grafica, sunet, imagine video, etc.

Programele multimedia sunt folosite la:

prezentari

materiale pentru pregatire pe cmputer - Computer Based Training - CBT

jocuri

publicitate

aplicatii pentru afaceri


Document Info


Accesari: 1366
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )