Internetul
1.1. Termeni si concepte
Intelegerea si diferentierea termenilor Internet si World Wide Web
Exista diferite tipuri de retele, dintre care cele mai importante sunt:
wide are network - WAN - un calculator dintr-o anumita retea comunica cu alt calculator aflat la o distanta foarte mare intre ele (chiar in 10110q1623k alta tara)
local area network - LAN - calculatoarele sunt localizate foarte aproape unele de altele, in aceeasi cladire sau birou
Internetul este o multime de calculatoare conectate in retea, o reuniune de retele. Internetul a pornit ca o retea de 4 calculatoare a 2 universitati americane, Reteaua ARPANET, ce avea rolul de a mentine legatura intre cele doua centre stiintifice. Treptat, aceasta s-a extins la nivel militar. Reteaua oferea posibilitatea transmiterii informatiilor catre un alt calculator din retea, in cazul in care unul era scos din uz.
World Wide Web - WWW - este o multitudine de pagini de informatie scrise in format html.
Hypertext Markup Language - HTML - este un limbaj cu ajutorul caruia se scriu pagini pentru WWW. Limbajul HTML ii permite textului sa includa diferite fonturi, diferite imagini grafice si legaturi. Hypertext ofera o metoda de prezentare a textului, imaginilor, sunetelor si filmelor ce sunt legate intr-un mod nesecvential.
Definirea termenilor HTTP, URL, hyperlink, ISP, FTP
Uniform Resource Locator - URL 0 este o adresa a unei resurse existenta pe internet ce ofera legaturi intre doua documente din www. Fiecare resursa existenta pe internet are propria adresa de identificare, sau un URL, care specifica serverului unde sa o gaseasca. URL poate folosi diferite protocoale cum ar fi: FTP si HTTP.
Un protocol este un sistem de reguli si proceduri ce guverneaza comunicatia dintre doua dispozitive. Exista o multime de protocoale dar nu toate sunt compatibile, dar atata timp cat cele doua dispozitive dolosesc acelasi protocol ele pot schimba date. Anumite protocoale, ca de exemplu RS-232, afecteaza legaturile hardware, in timp ce alte protocoale afecteaza transmisiile de date inclusiv parametrii si semnalele folosite in transmisii asincrone (in general modemul).
Protocoalele reprezinta de fept o modalitate prin intermediul careia diferite modele de calculatoare pot comunica intre ele.
Exista mai multe tipuri de protocoale:
protocoale de aplicatii - ofera schimbul de date intre aplicatiile existente intr-o retea, ca de exemplu File Tranport Protocol (FTP) sau Simple Mail Transport Protocol (SMTP)
o FTP - este un proces ce permite schimbul de fisiere intre doua calculatoare. FTP suporta diferite comenzi ce permit transferul bidirectional de fisiere binare si ASCII intre diferite calculatoare. Acest protocol este instalat impreuna cu utilitatile oferite de TCP/IP
o SMTP - este un protocol TCP/IP folosit la transmiterea mail-ului.
protocoale de transport - ca de exemplu Transport Control Protocol - TCP
protocoale de retea - ca de exemplu Internet Protocol - IP
TCP/IP este protocolul standard folosit pentru a comunica de-a lungul Internetului.
Hypertext Transport Protocol - HTTP - este o metoda prin care paginile www sunt tranferate prin retea.
Hyperlink - este o adresa cu ajutorul careia se pot face legaturi cu alte pagini de web, adresa prin intermediul careia se trece de la un document web la altul.
Internet Service Provide - ISP - este cel care ofera servicii de acces la internet.
Structura unei adresa web
Calculatoarele comunica in retea prin intermediul pachetelor. Un pachet este o informatie logica ce cuprinde informatii atat despre localizarea datelor cat si despre datele utilizatorului. Orice calculator aflat in retea are o anumita adresa (adresa IP) ce ii permite sa fie identificat in mod unic in cadrul retelei.
Adresa IP este formata din adresa de retea si adresa calculatorului care primeste mesajul.
Asemanator trimiterii unei scrisori, trebuie in primul rand sa cunoasteti numele strazii (la noi adresa de retea) si apoi numarul unde trimiteti scrisoarea (la noi adresa calculatorului care primeste mesajul).
De exemplu in adresa 192.168.0.3 numerele 192.168 corespund adresei de retea si numerele 0.3 corespund adresei calculatorului care primeste mesajul.
Ce este un browser web si pentru ce este el folosit
Web browser este o aplicatie cu ajutorul careia putem face schimburi de date cu diferite calculatoare din retea prin intermediul unor pagini ce sunt afisate pe monitor. Atunci cand se realizeaza o anumita cerere, aplicatia va verifica daca ea ajunge unde trebuie si abia apoi va deschide pagina respectiva. Exemple de browsere web: Internet Explorer, Opera, Netscape Navigator.
Ce este un motor de cautare si pentru ce este el folosit
Motor de cautare: este un program disponibil pe Internet cu ajutorul caruia se pot cauta pagini cu informatii referitoare la un subiect anume. Aceasta cautare se realizeaza dupa un anumit cuvant sau o anumita combinatie de cuvinte, avand ca rezultate afisarea adreselor paginilor ce contin cuvantul respectiv.
Exemple de motoare de cautare: Google, Yahoo, Altavista, etc.
Intelegerea termenilor cookie & cache
Cookie este informatia pe care un site de web o pastreaza pe hard disk-ul vizitatorului de site, astfel incat sa-si poata aminti identitatea utilizatorului cat si preferintele acestuia, astfel incat atunci cand acelasi utilizator va accesa aceeasi pagina web, sa poata fi incarcata mai repede.
Este de preferat sa pastrati aceste informatii pe calculator, dar ele pot fi sterse fara a afecta cu nimic functionarea sistemului de operare. Aceste fisiere se gasesc in directorul Temporary Internet Files.
Cache este locul unde se pastreaza temporar informatii, ca de exemplu pagina de start a Internet Explorerului, ultimile pagini vizitate, etc. In momentul executatii unei astfel de comenzi, calculatorul nu mai acceseaza legatura la internet luand informatiile din memoria cache a hard diskului. Se poate modifica marimea memoriei cache, dar ea depinde de tipul de browser folosit.
1.2. Securitate
Conceptul de site web protejat (folosirea numelui de utilizator si a unei parole)
Unele site-uri ofera posibilitatea pastrarii confidentialitatii datelor dvs. De aceea pentru a avea acces la date va trebui sa aveti creat un cont si anume va trebui sa aveti un nume utilizator (username) si o parola. Cu acest nume de utilizator si cu parola puteti avea acces la datele din contul dumneavoastra.
Exemplu de site web protejat este orice site de mail.
Conceptul de certificat digital
O data cu dezvoltarea retelei Internet, a aparut necesitatea autentificarii unor documente in format electronic transmise in retea. Dezvoltarea sistemelor de plata non-cash, a comertului electronic, a telefoniei mobile si, in general a tuturor mijloacelor de transmisie de date care necesita criptare sau autentificare a condus la crearea unei noi situatii juridice.
Certificatele ofera un mecanism cu ajutorul caruia se castiga o incredere mai mare in legatura dintre o cheie publica si entitatea care detine cheia privata corespunzatoare. Un certificat este o declaratie semnata digital cu referire la o anumita cheie publica, certificatul fiind semnat de emitentul sau (cel ce detine o alta pereche de chei publice si private). De obicei, certificatele mai contin si alte informatii referitoare la cheia primara, ca de exemplu informatii despre cei care au acces la cheia privata corespunzatoare. De aceea, cand se elibereaza un certificat digital, emitentul atesta validitatea legaturii dintre cheia publica si informatiile referitoare la identitatea celor care o acceseaza.
Cele mai folosite certificate se bazeaza pe standardul ITU-T X. 509. Aceasta este o tehnologie fundamentala folosita in Windows 2000 PKI (Public Key Infrastructure). Trebuie insa retinut ca acesta nu este singurul mod de certificare.
Criptarea datelor si utilizarea acesteia
Criptarea sau codificarea datelor este procesul cu ajutorul caruia informatia este greu de descifrat sau de citit. Scopul criptarii este acela de a nu permite persoanelor neautorizate accesul la anumite date in timpul transmiterii lor sau atunci cand sunt pastrate pe diferite suporturi magnetice. Pentru a decodifica datele este necesara o cheie de decodificare. Au aparut diferite tipuri de codificari imposibil de spart ce au condus la discutii foarte mari deoarece aceste coduri pot fi folosite de organizatii teroriste pentru comunicare.
Pericolul infectarii calculatorului cu virusi datorita descarcarii programelor de pe internet
Virusul este un program care se ascunde in aplicatiile existente pe calculator sau in orice alta aplicatie. Principalul scop al acestor porgrame este acela de a se autoreproduce cat mai des posibil pentru a ocupa cat mai mult spatiu pe disk. Un alt scop al acestuia este acela de a bloca aplicatia respectiva.
Astfel ca atunci cand copiati anumite fisiere pe calculator de pe Internet exista pericolul ca aceste fisiere sa contina diferiti virusi care sa duca la functionarea necorespunzatoare a sistemului de operare. De aceea trebuie ca atunci cand copiati ceva de pe internet sa verificati fisierul respectiv cu ajutorul unui program antivirus.
Pericolul folosirii cartilor de credit pe Internet
Nu este tocmai recomandat sa utilizati cartile de credit pentru a cumpara diferite produse de pe internet, deoarece exista pericolul de a fi facut public contul dvs. de card si atunci altcineva ar putea folosi banii din contul dvs.
Termenul Firewall
Firewall este un sistem de securitate, de obicei o combinatie de hardware si software, cu scopl de a proteja o retea impotriva amenintarilor ce vin din partea altor calculatoare, ca de exemplu Internetul. Firewall-ul impiedica comunicarea directa cu calculatoarele externe ei si viceversa. In locul comunicarii directe toate informatiile sunt conduse de un proxy server in afara retelei. Firewall-ul inregistreaza atat volumul de informatii schimbat cu celelalte calculatoare cat si incercarile persoanelor neautorizate de a capata acces la date.
Proxy server este o componenta a unui firewall care organizeaza traficul pe internet de la o retea LAN, cat si catre o retea LAN. El decide daca lasa diferite mesaje sa treca prin retea, ofera acces la retea si filtreaza diferitele cereri venite din partea utilizatorilor deoarece unele dintre acestea pot veni de la persoane neautorizate.
1.3. Lucrul cu un browser
Deschiderea si inchiderea unei aplicatii web
In exemplul nostru vom folosi ca browser web programul Internet Explorer.
Pentru a deschide aceasta aplicatie puteti alege urmatoarele posibilitati:
din meniul Start-Programs-Internet Explorer
prin dublu click pe pictograma existenta pe desktop
prin click pe pictograma din bara din josul ecranului (quick launch)
Elementele componente ale ferestrei Internet Explorer:
bara de meniu in cadrul careia gasim instructiunile pe care programul le poate executa
bara de instrumente cu ajutorul careia putem executa unele operatii uzuale fara a mai apela la bara de meniuri, printr-un singur click pe pictograma respectiva
bara de adrese unde se tasteaza adresa paginii pe care dorim sa o vizualizam (URL-ul paginii)
Pentru a inchide aplicatia se apeleaza functia Close din meniul File.
Schimbarea paginii de start a aplicatiei Internet Explorer
Atunci cand pornim aplicatia Internet Explorer aceasta incarca o pagina de start. Pagina implicita este: https://www.msn.com, dar ea poate fi schimbata dupa dorintele fiecarui utilizator.
Schimbarea acestei pagini se face apeland functia Internet Options din meniu Tools.
In cadrul acestui meniu aveti trei butoane, fiecare avand diferite functii astfel:
apasarea butonului Use Curent realizeaza inscrierea ca pagina de start a aplicatiei pagina deschisa in momentul respectiv
apasarea butonului Use Default realizeaza inscrierea ca pagina de start a aplicatiei adresa celui care a realizat programul
apasarea butonului Use Blanc realizeaza inscrierea ca pagina de start a aplicatiei o pagina alba (Blanc Page)
Deschiderea unei noi ferestre cu ajutorul aplicatiei Internet Explorer
Atunci cand aveti deschisa aplicatia Internet Explorer si doriti sa mai deschideti o pagina web puteti alege optiunea New Window din meniul File.
Si apasarea simultana a tastelor Ctrl+N duce la deschiderea unei ferestre noi.
Oprirea incarcarii unei pagini web
Dupa ce ati inceput sa incarcati o pagina web daca doriti sa intrerupeti procesul de incarcare al paginii puteti apasa butonul [X] existent pe bara de instrumente. Putem deasemeni alege optiunea Stop din meniul View. Si apasarea tastei Esc duce la oprirea incarcarii paginii.
Actualizarea unei pagini web
Dupa ce ati incarcat o pagina web, daca nu au fost afisate toate datele puteti alege reincarcarea paginii apasand butonul de Refresh, sau putem alege optiunea Refresh din meniul View. Si apasarea tastei F5 duce la reincarcarea paginii web.
Utilizarea functiei Help
Atunci cand va aflati in impas si nu stiti ce sa faceti putei apela la functia Contents and Index din meniul Help. Si apasarea tastei F1 duce la deschiderea functiei Help.
Pentru a cauta informatii referitoare la un anumit cuvant cu ajutorul meniul Search, scriem acest cuvant in campul numit Type in the keyword to find si apoi asasam butonul List Topics. Pentru a vizualiza informatiile gasite selectam un rezultat si apoiu apasam butonul Display.
1.4. Modificarea setarilor
Afisare sau ascunderea barelor de instrumente
Barele de instrumente sunt diferite imagini grafice care permit realizarea unor actiuni printr-o simpla apasare pe acestea. Barele de instrumente se gasesc in meniul View-Toolbars. Exista 4 tipuri de bare de instrumente: bara de instrumente standard, bara de adrese, bara de legaturi si bara radio.
Daca nu ese selectata nici una din aceste bare de instrumente pagina de pornire a aplicatiei va avea numai bara de meniuri.
Afisarea sau ascunderea pozelor intr-o pagin web
Pentru ca o pagina web sa fie incarcata mai repede exista optiunea de afisare a ei cu sau fara pozele cuprinse in pagina respectiva. Aceasta optiune se gaseste in meniul Tools-Internet Options. In fereastra Internet Options alegeti meniul Advanced. Pentru ca in pagina sa fie afisate si pozele bifati casuta Show Pictures.
Afisarea adreselor paginilor vizitate anterior
Cu ajutorul unui click pe sageata din dreapta barei de adresa se pot vizualiza toate adresele vizitate pana in momentul respectiv. Pentru a vizualiza o pagina se selecteaza adresa ei din lista.
Stergerea adreselor din bara de adrese
Stergerea adreselor aflate in bara de adrese se realizeaza din meniul Tools-Internet Options. Pentru a sterge adresele din bara de adrese apasati butonul Clear History.
|