INTERNET-UL
Numarul retelelor , masinilor si utilizatorilor conectati la ARPANET a crescut rapid dupa ce TCP/IP a devenit, la l ian. 1983, unicul protocol oficial. Când au fost conectate NSFNET si ARPANET, cresterea a devenit exponentiala. S-au alaturat multe retele regionale si s-au realizat legaturi cu retele din Canada, Europa si Pacif 353b19d ic.
Cândva, pe la mijlocul anilor 1980, lumea a început sa vada colectia de retele ca fiind un internet, iar apoi ca fiind Internet-ul; nu a existat însa nici un toast oficial cu politicieni desfacând sticle de sampanie.
Cresterea a continuat exponential si în 1990 Intemet-ul ajunsese sa cuprinda 3000 de retele si 200.000 de calculatoare, în 1992 a fost atasata gazda cu numarul 1.000.000. în 1995 existau mai multe coloane vertebrale, sute de retele de nivel mediu (adica regionale), zeci de mii de LAN-uri, milioane de gazde si zeci de milioane de utilizatori. Marimea Intemet-ului se dubleaza aproximativ la fiecare an (Paxson, 1994).
Mare parte din crestere se datoreaza conectarii la Internet a retelelor existente. Printre acestea s-au numarat în trecut SPAN, reteaua de fizica spatiala a NASA, HEPNET, o retea de fizica energiilor înalte, BITNET, reteaua de sisteme de calcul a IBM-ului, EARN, o retea academica europeana foarte utilizata acum în Europa de Est, si multe altele. Sunt în functiune numeroase legaturi transatlantice, cu viteze cuprinse între 64 kbps si 2 Mbps.
Substanta care tine legat Internet-ul este modelul de referinta TCP/IP si stiva de protocoale TCP/IP. TCP/IP face posibile serviciile universale, putând fi comparata cu sistemul telefonic sau cu adoptarea latimii standard pentru caile ferate în secolul 19.
Ce înseamna de fapt sa fii pe Internet? Definitia noastra este ca o masina este pe Internet daca foloseste stiva de protocoale TCP/IP, are o adresa IP si are posibilitatea de a trimite pachete IP catre toate celelalte masini de pe Internet. Simpla posibilitate de a trimite si primi posta electronica nu este suficienta, deoarece posta electronica este redirectata catre multe retele din afara Intemet-ului. Oricum, subiectul este cumva umbrit de faptul ca multe calculatoare personale pot sa apeleze un furnizor de servicii Internet folosind un modem, sa primeasca o adresa IP temporara si apoi sa trimita pachete IP spre alte gazde. Are sens sa privim asemenea masini ca fiind pe Internet numai atâta timp cât ele sunt conectate la ruterul furnizorului de servicii.
Data fiind cresterea exponentiala, vechiul mod informai de functionare a Internet-ului nu mai este acceptabil, în ianuarie 1992 a fost înfiintata Societatea Internet, cu scopul de a promova utilizarea Internet-ului si, probabil, de a prelua în cele din urma administrarea sa.
Traditional, Intemet-ul a avut patru aplicatii principale, dupa cum urmeaza:
Posta electronica. Facilitatea de a compune, trimite si primi posta electronica a existat din primele zile ale ARPANET-ului si este imens de populara. Multi oameni primesc zeci de mesaje pe zi si considera posta electronica principalul lor mijloc de a interactiona cu lumea exterioara, depasind de departe telefonul si posta obisnuita. Programele de posta electronica sunt astazi disponibile practic pe orice tip de calculator.
stiri. Grupurile de stiri sunt forumuri specializate în care utilizatorii cu un anumit interes comun pot sa faca schimb de mesaje. Exista mii de grupuri de stiri, pe subiecte tehnice sau nontchnice incluzând calculatoarele, stiinta, divertismentul si politica. Fiecare grup de stiri are eticheta, stilul si obiceiurile sale proprii si nenorocirea sa se abata asupra oricui le încalca.
Conectare Ia distanta. Folosind Telnet, Rlogin sau alte programe, utilizatorii aflati oriunde pe Internet pot sa se conecteze la orice masina pe care au un cont.
Transfer de fisiere. Copierea fisierelor de pe o masina din Internet pe alta este posibila utilizând programul FTP. în acest fel sunt disponibile imens de multe articole, baze de date si alte informatii.
Pâna la începutul anilor 1990 Internet-ul a fost foarte populat cu cercetatori din domeniul academic, guvernamental si industrial. O aplicatie noua, WWW (World Wide Web), a schimbat toata situatia si a adus în retea milioane de noi utilizatori care nu fac parte din mediul academic. Aceasta aplicatie, inventata de fizicianul Tim Bemers Lee de la CERN, nu a modificat nici una din facilitatile existente, în schimb le-a facut mai usor de folosit, împreuna cu programul de navigare Mosaic, scris la Centrul National pentru Aplicatiile Supercalculatoarelor, WWW-ul a facut posibil ca un sit sa puna la dispozitie un numar de pagini de informatii continând text, poze, sunet si chiar video, în fiecare pagina existând legaturi catre alte pagini. Printr-un clic pe o legatura, utilizatorul este imediat transportat la pagina indicata de legatura. De exemplu, multe firme au o pagina principala cu intrari care trimit la alte pagini pentru informatii asupra produselor, liste de preturi, reduceri, suport tehnic, comunicare cu angajatii, informatii despre actionari si multe altele.
într-un timp foarte scurt au aparut numeroase alte tipuri de pagini: harti, tabele cu cotatii la bursa, cataloage de biblioteca, programe radio înregistrate si chiar o pagina care indica spre textele complete ale multor carti carora !e-au expirat drepturile de autor (Mark Twain, Charles Dickens, etc.). De asemenea, multi oameni au pagini personale (home pages).
în primul an de ia lansarea Mosaic-ului, numarul de servere WWW a crescut de la 100 la 7000. Aceasta enorma crestere va continua, fara îndoiala, în urmatorii ani si va reprezenta, probabil, forta care va conduce tehnologia si utilizarea Intemel-ului spre mileniul urmator.
|