Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




INTRODUCERE - CALCULATOARE

Informatica


INTRODUCERE - CALCULATOARE



Calculatorul personal

Prin calculator personal se poate întelege orice calculator monoutilizator cu destinatie generala.

Calculatoarele cu destinatie generala sunt acele calculatoare capabile sa rezolve o mare varietate de probleme, adaptabilitatea la fiecare tip de problema realizându-se prin intermediul programelor. Nu toate calculatoarele sunt calculatoare cu destinatie generala. Astazi sunt produse o gama larga de calculatoare dedicate 212g69c , destinate rezolvarii unor probleme specifice, un calculator dedicat fiind capabil sa ruleze numai programele necesare rezolvarii tipului respectiv de probleme pentru care este dedicat calculatorul.

Calculatoare dedicate pot fi întâlnite în ceasurile electronice, camerele video, pompele de benzina, sistemele de ghidare ale rachetelor, sistemele de control ale robotilor industriali etc.

Pâna acum câtiva ani, termenii de calculator personal (Personal Computer) si calculator de birou (Desktop Computer) desemnau unul si acelasi lucru. Astazi, notiunea de calculator personal tinde sa cuprinda si acele calculatoare portabile, de mici dimensiuni, si care nu pot fi desemnate prin termenul de calculator de birou sau "desktop computer", care este folosit în continuare numai pentru calculatoarele ce pot fi întâlnite în mod uzual în birouri, si care sunt destinate rezolvarii problemelor curente dintr-un birou: procesari de texte, baze de date, dezvoltari de programe etc.

Un calculator "lap-top" este un calculator personal portabil, suficient de mic si usor (cântarind numai 4-5 kg) astfel încât sa încapa într-un geamantan de mici dimensiuni. Calculatoarele "lap-top" sunt prevazute cu hard disk, ecran plat realizat pe baza de cristale lichide (LCD - Liquid Cristal Display), fiind alimentate cu energie electrica de la o baterie reîncarcabila. Calculatoarele "lap-top" mai sunt desemnate si prin termenul de "notebook computer".

Academic, Calculatorul (mai precis, calculatorul numeric programabil = sistem electronic (ansamblu de dispozitive si circuite diverse) complex care preia (citeste) datele initiale ale unei probleme, pe baza unui program, efectueaza diverse operatii (prelucrari) asupra acestora si furnizeaza (scrie, afiseaza) rezultatele obtinute (figura 1.1).

 


Figura 1.1 Calculatorul - sistem automat de prelucrare a datelor

Principalele avantaje ale utilizarii calculatorului:

q viteza mare de efectuare a operatiilor;

q capacitatea extinsa de prelucrare si memorare (inregistrare) a informatiei.

Calculatorul - sistem de calcul

Un sistem de calcul, sau un calculator, este compus din doua parti principale: hardware si software.

Hardware este un termen general, utilizat pentru a desemna partea fizica a unui calculator, alcatuita din componente electronice si mecanice, împreuna cu totalitatea dispozitivelor folosite de calculator în prelucrarea informatiei.

Software este tot un termen general, care desemneaza totalitatea programelor folosite de un calculator, pentru a transforma informatiile sau datele de intrare, în informatii de iesire sau rezultate.

Sistem de calcul = hardware + software

q        Hardware-ul = totalitatea echipamentelor si dispozitivelor fizice;

q      Software-ul = totalitatea programelor care ajuta utilizatorul in rezolvarea problemelor sale (figura 1.2).

 


Figura 1.2 Sistemul de calcul - sistem hardware-software

Software-ul are doua componente principale:

q Sistemul de operare de exploatare) - coordoneaza intreaga activitate a echipamentului de calcul, este activat la pornirea calculatorului si asigura:

Gestiunea echitabila si eficienta a resurselor din cadrul sistemului de calcul;

Realizarea interfetei cu utilizatorul;

Furnizarea suportului pentru dezvoltarea si executia aplicatiilor.

Exemple de sisteme de operare: RSX11 CP/M MS-DOS LINUX WINDOWS NT UNIX

Practic, sistemul de operare este format dintr-un ansamblu de programe, care asigura o interfata între utilizator si hardware-ul calculatorului sau, cu alte cuvinte, face posibila comunicarea între utilizator si calculator. De asemenea, sistemul de operare realizeaza interfata între hardware-ul calculatorului si restul software-ului, toate celelalte programe utilizând hardware-ul calculatorului prin intermediul sistemului de operare.

q Sistemul de aplicatii de programe) Software-ul utilitar mediu de programare, editoare de texte, compilatoare, programe aplicative din diverse domenii (economic, stiintific, divertisment, etc.).

Software-ul utilitar pune la dispozitia utilizatorului o multitudine de instrumente software necesare dezvoltarii propriilor programe, sau programe de aplicatie si, de asemenea, instrumente software cu ajutorul carora se poate mentine buna functionare a sistemului de calcul. Programele din cea de-a doua categorie sunt uneori direct invocate de catre sistemul de operare, asa ca pot fi considerate si componente ale sistemului de operare.


Document Info


Accesari: 1449
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )