Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Impactul imprimantelor

Informatica


Impactul imprimantelor

Aveti nevoie de o imprimanta pentru editarea documentelor personale, dar nu stiti ce model sa alegeti?

Pentru luarea unei decizii rapide, este suficient sa analizati ce criteriu se urmareste in primul rand:



pentru obtinerea calitatii este suficienta o imprimanta cu jet de cerneala;

pentru rapiditate, optati fara rezerve pentru o imprimanta laser;

pentru culoare, reorientati-va catre jetul de cerneala;

pentru evidenta personala si documente de birotica elementara puteti fara grija sa va multumiti cu o clasica imprimanta matriceala.

Daca v-ati orientat cat de cat asupra sistemului de imprimare cel mai adecvat, puteti trece la o analiza mai amanuntita asupra tuturor factorilor care determina o buna functionare a unei imprimante: panoul de control, driverele, carcasa, viteza de imprimare, fonturile, carcasa etc.

Cum sa le alegem?

Care sunt costurile ascunse ale imprimarii si consumabilelor?

Cum putem sa le reglam si sa optimizam imprimarea?

Ce putem face in caz de probleme?

Ce tehnologie sa alegem?

In domeniul imprimantelor, unde noile tehnologii se succed intr-un ritm destul de alert, alegerea unui anumit tip de imprimanta, care sa corespunda cel mai bine specificului activitatii pe care o intreprindem, nu este tocmai usoara.

Imprimanta ideala, care sa printeze rapid, pagini in culori cu o inalta rezolutie si cu costuri minime, este o himera.

Dupa cum bine se stie, principalele tipuri de imprimante sunt cele matriceale, cu jet de cerneala si laser, acestea fiind deci principalele tehnologii de imprimare care domina la ora actuala piata mondiala a produselor de birotica.

Un criteriu de clasificare este cel al impactului cu sportul de tiparire (hartia, in principal). Imprimantele matriceale sunt imprimante cu impact. Cele cu jet de cerneala si cele cu laser fac parte din categoria nonimpact.

Fiecare dintre aceste tipuri de imprimante ofera propriile avantaje si inconveniente, pe care este bine sa le cunoasteti inainte de a va hotari ce tip alegeti.

Jetul de cerneala pentru polivalenta

Tehnologia bazata pe jet de cerneala pare sa fie cea mai preferata la ora actuala pentru ca ofera o excelenta calitate a imprimarii, este silentioasa si usor de manevrat.

Imprimantele cu jet de cerneala se afirma din ce in ce mai mult ca redutabili concurenti pentru imprimantele laser monocrome.

Ele sunt capabile sa ofere rezultate excelente pentru documentele alb/negru, iar pentru imaginile color pot atinge rezolutii de 720 dpp.

Singurul inconvenient ramane cel datorat costului ce revine pentru o pagina, inca prohibitiv, care nu poate sa intre 22122m1216w in competitie cu cel echivalent pentru o pagina tiparita in tehnica laser.

Tehnologia laser: regina imprimarii de texte

Imprimantele laser ofera o excelenta calitate de imprimare in alb si negru pe documente in care textul este insotit de grafica.

Prin raportare la celelalte tehnologii, imprimantele laser ofera un plus de viteza si pentru costuri mai reduse.

Modelele PostScript raman totusi cele mai scumpe.

Atuurile ascunse ale matricealelor

Desi nu mai domina piata de imprimante, matricealele nu pot fi considerate ca muribunde.

Ultimele reprezentante ale tehnologiei prin impact, ele utilizeaza mici pini (ace) care prin percutarea benzii tusate amplasata pe niste cartuse speciale realizeaza impresionarea hartiei. Adaugand ca aceasta tehnica faciliteaza printarea in sistem multicopie, rezulta prin urmare o tehnologie robusta si economica, care poate lucra in conditii dintre cele mai variate.

Pe langa zgomotul produs la imprimare, matricealele sunt deficitare la realizarea de prezentari grafice sau formatari de text.

Capul de imprimare al unei imprimante cu jet de cerneala

Cerneala este stocata in rezervoare (cartuse) de capacitate mai mica sau mai mare.

Capul de imprimare este constituit din mai multe fante (duze) prin care cerneala este proiectata pe hartie. Calitatea imprimarii este controlata de numarul de duze prin care este improscata cerneala.

Inima unei imprimante laser

O raza luminoasa baleiaza pe suprafata unui tambur fotoreceptor. Zonele parcurse de spotul luminos se incarca electrostatic si atrag particulele de cerneala de pe un toner, fiind transferate aproape instantaneu pe suportul de hartie.

Aparatele multifunctionale pot asigura si acasa toate facilitatile de la birou

Dezvoltarea pietei SOHO, bazata pe nevoia de dotare cu tehnologie informatica a micilor intreprinderi si a utilizatorilor particulari, a antrenat aparitia de aparatura periferica multifunctionala, capabile sa intruneasca toate facilitatile oferite de un scanner, o imprimanta sau un copiator.

Multi dintre marii fabricanti (precum Hewlett-Packard si Canon) s-au lansat pe aceasta noua piata si au propus produse care pot indeplini o multitudine de functii.

Un asemenea tip de aparat multifunctional avem si noi in redactie, pentru test, de la S&T, HP CopyJet, imprimanta color si copiator.

Atuul principal al solutiilor "toate in una" este economia de spatiu in ergonomia organizarii biroului si asigurarea unor performante satisfacatoare, comparabila cu gradul de satisfactie produs de fiecare tip de produs individual.

Avantajele principalelor tipuri de imprimante

matriceale:

robustete

cost scazut al imprimarii

posibilitate de multiprintare

jet de cerneala

aplicabilitate pentru prelucrarea de texte

aplicabilitate pentru mici prezentari

excelente pentru reprezentari grafice

laser

excelente pentru prelucrarea de texte

excelente pentru micile prezentari

bune pentru aplicatii grafice

Jetul de cerneala contra laserului

Jetul de cerneala

silentiozitate

buna calitate a imprimarii

solutii pentru informatica mobila

acceptarea a numeroase tipuri de hartie

posibilitatea de imprimare in culori la un pret coborat

costul ridicat pentru pagina tiparita, ce reiese din faptul ca trebuie schimbate in mod constant cartusele cu cerneala, iar hartia trebuie sa fie de calitate

viteza de imprimare scazuta (4 pag./min.) pentru texte; 1-2 pag./min. pentru documente ce contin si grafica

suport pentru hartie mai putin incapator (100 coli)

Laserul

rapiditate (in medie 6 pag./min.)

pret de cumparare scazut

calitate excelenta a imprimarii

autonomie (circa 2 000 de pagini inainte de schimbarea unui toner)

capacitate mare a suportului pentru hartie (200 coli)

tehnologie mai zgomotoasa decat cea bazata pe jetul de cerneala

pret ridicat pentru modelele PostScript

costul inca ridicat al modelelor color pentru utilizatorul particular

Ce trebuie stiut inainte de cumparare?

Odata aleasa tehnologia viitoarei imprimante, ramane de stabilit viteza sa, rezolutia si limbajul pentru asigurarea celui mai bun randament.

Un limbaj pentru lansarea comenzilor la imprimanta

Desi pare usor bizar, o imprimanta poate sa fie dotata cu un anumit limbaj ce serveste la schimbul de informatii cu PC-ul.

La ora actuala sunt cunoscute trei limbaje sau interfete de comunicare in lumea imprimantelor.

GDI (sau WPS)? Da, dar cu rezultate minime!

GDI (Graphics Device Interface) sau WPS (Windows Printing System) reprezinta mai mult decat interfete pentru o imprimanta, ele putand fi considerate ca adevarate limbaje care sunt instalate pe PC-ul gazda. Imprimantele care beneficiaza de un asemenea limbaj nu dispun de nici un microprocesor, iar memoria lor se rezuma adesea la cea mai simpla expresie.

Ambele tipuri de limbaje sunt tributare mediului de operare Windows.

Pentru utilizarea confortabila a unei imprimante dotata cu un astfel de limbaj, este bine sa dispuneti de un PC 486DX, dotat cu minimum 16 MB de memorie RAM.

Pregatirea imprimarii se realizeaza cu orice program de editare pe PC.

PCL: asigurarea unei imprimari rapide si bune

PCL este un limbaj de descriere a paginii creat de Hewlett-Packard si adoptat cu rapiditate ca standard, fiind regasit in prezent pe cea mai mare parte a tipurilor de imprimante. Daca o imprimanta este dotata cu PCL, ea dispune de un mic cip si de o extensie de memorie ce serveste la formatarea datelor.

PCL poate fi cuplat cu un alt limbaj. Adesea pot fi intalnite imprimante ce dispun de GDI si PCL sau PostScript si PCL, dar utilizatorii unor astfel de periferice recunosc ca prefera folosirea masinii in mod PCL.

Daca veti fi pusi in situatia sa alegeti intre un model ce dispune de PCL 4 sau un altul cu PCL 5, este bine sa optati pentru imprimanta dotata cu cea mai noua versiune de limbaj, care poate dispune de ultimele inovatii tehnologice (netezire, optimizarea performantelor).

PostScript: pentru profesionisti

PostScript este un limbaj de descriere a paginilor care intra in componenta majoritatii imprimantelor laser din ultima generatie. El poate coabita adesea cu PCL, dar se bucura de o mai mare popularitate, in special in domeniul artelor grafice. Totodata, apare necesitatea aproape stringenta de a solicita interventia unui prestator de servicii (tipograf, fotograf, grafician etc.) pentru realizarea trecerii de la birotica la imprimarea in stil profesional.

In cele din urma, decizia la cumparare este influentata tot de aspectul financiar, notiunea de PostScript fiind legata sistematic de preturi ridicate, deloc neglijabile pentru o mare masa de utilizatori.

Viteza nu este un lux

Viteza de imprimare, exprimata in pagini pe minut (ppm), este un alt criteriu de selectie important, in special cand este cazul imprimarii unor documente mai voluminoase. Pentru imprimantele personale, destinate activitatii de birotica, acest factor nu este atat de important.

Este bine de stiut totusi ca o imprimanta laser nu va va lasa prea mult timp sa asteptati. Viteza oferita in prezent de cele mai multe modele de imprimante laser este de 6 - 8 ppm pentru documente in care predomina textul. De exemplu, imprimarea in mod PostScript este cu circa 25% mai lenta decat cea in standardul PCL, ceea ce incepe sa conteze atunci cand avem de tiparit mai mult de 8 - 10 pagini consecutiv.

In cazul imprimantelor cu jet de cerneala, viteza de printare a unor documente-text monocrome este de circa 2 - 4 ppm, care poate scadea rapid la 1 ppm sau chiar mai putin, pentru documentele care contin grafica sau cele color.

Rezolutia nu reprezinta totul

Imprimante laser

Cea mai mare parte a imprimantelor laser utilizeaza o tehnica ce ofera o rezolutie de 300 x 300 dpi, care pentru modelele cele mai recente ajunge la 600 x 600 dpi. Aceste rezolutii corespund limitelor fizice ale tehnologiei de imprimare, care difera de rezolutia efectiva sau "adresabila", care este obtinuta in acord cu viteza de rotatie a tamburului, prin utilizarea unui sistem de nivelare a curburii.

Numerosi constructori pot sa ofere chiar solutii superioare, precum rezolutii de 600 x 1 200 dpi sau chiar 1 200 x 1 200 dpi.

In consecinta, alegerea unei imprimante in functie de acest criteriu nu poate fi facuta doar pe baza rezolutiei efective, specificata in fisa tehnica, pentru ca aceasta depinde de o buna administrare a imprimarii si o utilizare profesionista a tehnicii de nivelare si de control al dinamicii imprimarii.

In cele din urma, hotaratoare pentru alegerea unui model adecvat este aprecierea vizuala a documentului imprimat.

Imprimante cu jet de cerneala

Rezolutia cea mai des intalnita la imprimantele cu jet se situeaza intre cele doua baremuri de 300 x 300 dpi si 600 x 600 dpi.

Ca si in cazul tehnologiei laser, pot fi utilizate anumite tehnici de nivelare, combinate cu utilizarea de cerneluri si de hartie speciala, care favorizeaza obtinerea unor bune imagini.

Dar si programele utilitare de imprimare pot juca aici un rol important, conditionand in buna parte calitatea unei imprimari, in special pentru imaginile color.

Chiar daca viteza nu este factorul determinant la imprimarea documentelor mici, pentru persoanele obisnuite cu tehnica laser trecerea la o imprimare deskjet va fi destul de dificila.

Pentru o imprimanta laser, ca si pentru una cu jet de cerneala, alegerea limbajului este esentiala.

Cat spatiu ocupa o imprimanta?

Se spune adesea ca imprimantele laser sunt cu mult mai ergonomice. Dar aceasta nu este intotdeauna o regula.

Cele trei limbaje fata in fata

GDI sau WPS

Avantaje

cost redus al imprimarii

buna integrare in mediul Windows

Dezavantaje

rapiditatea depinde de puterea PC-ului

exploatabile doar sub Windows

PC-ul conectat dedicat doar imprimarii

PCL

Avantaje

viteza de imprimare este adesea mai mare decat cea asigurata de PostScript

Dezavantaje

costul putin mai ridicat decat cel asigurat de GDI

PostScript

Avantaje

standard in domeniul artelor grafice

permite o redare fidela a culorilor

Dezavantaje

viteza de imprimare scazuta

7 intrebari despre imprimare

Inainte de a face alegerea definitiva intre laser si jet de cerneala, sa vedem care ar mai putea fi micile detalii care conduc la optiunea cea mai buna.

1. Este mai performant un sistem de imprimare dotat cu un cartus de cerneala sau cu patru?

Tehnologiile utilizate in domeniul imprimarii color cu jet de cerneala sunt in mare parte identice.

Pentru a incerca o analiza dupa gradul de economicitate, trebuie luate in considerare doua tehnici de alimentare a capului de imprimare.

Totul intr-unul - mai putin economic

Cernelurile de baza (cyan, magenta, galben) sunt continute intr-un cartus unic. Acest procedeu, utilizat in special la modelele de la inceput de gama, poate fi considerat practic mai putin economic.

Utilizatorul nu poate controla vizual cantitatea de cerneala pentru fiecare dintre cele trei culori si este suficient ca unul singur dintre rezervoare sa se goleasca pentru a schimba complet cartusul.

Referindu-ne la calitatea imprimarii, negrul nu dispune intotdeauna de intensitatea proprie acestei culori, deoarece el se obtine din amestecul celor trei cerneluri de baza.

Patru cartuse - o solutie mai putin costisitoare

Fiecare cerneala de baza (cyan, magenta, galben, negru) este continuta de un rezervor specific, cel mai adesea transparent. Utilizatorul poate controla in mod vizual nivelul si nu trebuie sa schimbe decat una dintre culori. Desi modelele ce sunt dotate cu o astfel de tehnologie sunt ceva mai scumpe, costurile la care se pot ridica cheltuielile pentru consumabile nu sunt de neglijat.

2. Imprimantele accepta orice tip de hartie?

Suportul pe care vor fi prezentate documentele imprimate poate reprezenta un factor important la alegerea modelului ideal.

In general, se poate retine ca imprimantele matriceale dau un bun randament pentru hartia continua (listing) sau sistemul multicopie.

Celelalte doua tehnologii suporta o gama larga de tipuri de hartie cu un avantaj ceva mai mare pentru imprimantele cu jet de cerneala, care pot utiliza hartie ceva mai groasa sau anumite suporturi speciale.

Imprimarea la inalta rezolutie (600 dpi) nu este posibila pentru modelele color cu jet, decat daca se utilizeaza o hartie lucioasa, fabricata special de catre constructorii de imprimante.

Rezultatele sunt excelente, dar apare inconvenientul unui cost mai ridicat pentru pagina imprimata.

3. Panoul de control al imprimantei este suficient de clar?

Indiferent de utilitarul furnizat cu imprimanta, primul contact pe care il veti avea cu aceasta va obliga sa va familiarizati cu comenzile de pe panoul de control. Este deci important de verificat daca informatiile ce pot fi furnizate de comenzile de pe acest panou sunt suficient de clare pentru urmarirea etapelor imprimarii.

Nimic nu este mai neplacut decat sa vezi un beculet care palpaie si sa nu stii ce se intampla cu imprimanta. Desi nu este nevoie sa prezinte un panou de control care sa semene cu bordul postului de pilotaj al unui Airbus A340, cateva informatii trebuie sa fie asigurate totusi de panoul frontal al oricarei imprimante.

Functiile esentiale ale panoului de control

buton de avans al hartiei

buton de schimbare a modului de imprimare

buton de ejectare a paginii

martor (led) de punere in functionare

martor (led) de receptare a datelor transmise de la PC

martor de indicare a modului de imprimare.

Imprimantele laser sunt ceva mai complicate, continand cateva indicatii suplimentare privind calitatea hartiei sau gradul de consum al tonerului.

Prezenta unor drivere de imprimante, care asigura un schimb de mesaje bidirectional prin portul de imprimare, a determinat unii constructori sa simplifice substantial configuratia panoului de control, ceea ce a determinat o scadere a costurilor de productie si implicit a preturilor.

Singurul impediment al porturilor bidirectionale este acela ca majoritatea programelor utilitare de imprimare sunt realizate sub mediul Windows.

4. De cata memorie are nevoie o imprimanta?

Pot fi luate in discutie trei cazuri, in functie de tipul de imprimanta. Daca este vorba despre un model ce utilizeaza limbajul GDI sau WPS, nu este nevoie decat de memoria PC-ului. Prin urmare, capacitatea unui periferic de acest gen este direct dependenta de puterea PC-ului la care este conectat.

Imprimantele bazate pe modul PostScript sunt cele care au nevoie de cantitatea ce mai mare de memorie dedicata. Acest limbaj de descriere a paginii poate asigura o tiparire rapida a documentelor voluminoase. Configuratiile de baza de 2 - 3 MB livrate de constructor sunt suficiente pentru prelucrarea unor mici documente de prezentare, la o rezolutie de 300 dpi. Pentru obtinerea unor rezolutii superioare este necesara o dublare a memoriei de baza. Anumite modele sunt echipate cu un disc hard ce permite stocarea temporara a diferitelor informatii transmise de PC si a diferitelor fonturi de caractere utilizate la imprimare.

In modul PCL, imprimantele sunt, de asemenea, avide de memorie, datorita exploatarii algoritmilor de compresie a datelor transmise de PC.

O configuratie de baza de 2 - 3 MB permite prelucrarea de documente ce combina grafica cu textul, la o rezolutie de 600 dpi. Daca doriti obtinerea unor rezolutii superioare pentru documente bogat ilustrate, este necesara o extindere de memorie.

5. Este important sa dispunem de numeroase fonturi?

Majoritatea aplicatiilor de birotica ce ruleaza sub Windows, nu necesita prezenta unor seturi de caractere si de fonturi.

In special pentru fonturile True Type mediul de lucru este acela care furnizeaza caracterele adecvate perifericului de imprimare.

6. La ce serveste modul bidirectional?

Portul bidirectional este o imbunatatire a clasicului port paralel care permite schimbul reciproc de informatii intre PC si imprimanta.

Cu un astfel de port, utilizatorul poate configura imprimarea fara a mai fi nevoie sa regleze butoanele de pe panoul de control.

7. Este importanta prezenta unui sistem de netezire?

Anumite imprimante sunt prevazute cu un sistem de netezire ce permite obtinerea unei mai bune rezolutii de imprimare si limiteaza aparitia unor efecte de treapta. Rezultatele sunt remarcabile pentru documentele ce contin, cu preponderenta, texte, dar putin sugestive in cazul unor imagini ce contin niveluri de gri.

Specificatii:

1 - imprimarea poate fi superficiala, in functie de usurinta fixarii tipului de cerneala utilizat;

2 - daca pe ansamblu acest tip de hartie poate suporta imprimarea laser, cu timpul pot aparea blocaje neasteptate din cauza unor dereglari in traiectoria parcursa in circuitul de imprimare. Particule de hartie pot sa fie depuse cu timpul in rolele dispozitivului de antrenare;

3 - se recomanda utilizarea foliilor produse de constructor; anumite folii nu suporta inaltele temperaturi ce apar in modelul de fuziune;

4 - pot fi suportate coli de hartie de 250 g/m2, in regim de alimentare manuala;

5 - pot fi utilizate si suporturi de materiale textile.

Optimizarea operatiei de imprimare

Imprimarea cu eficacitate a documentelor de calitate pe o imprimanta de birotica nu este prea complicata din punct de vedere teoretic. Dar, practic, este bine sa cunoastem tot felul de chitibusuri.

Alegerea unui driver bun pentru imprimanta

Adesea, imprimantele personale sunt livrate fara nici un driver. In acest caz, trebuie sa instalati unul dintre utilitarele de imprimare furnizate cu Windows 3.1 (sau Windows 95). Pentru a sti pe care sa il alegeti, raportati-va la lista de compatibilitati pe care o veti gasi in documentatia ce insoteste imprimanta dumneavoastra.

Imprimantele personale sunt adesea compatibile HP LaserJet IIP sau HP DeskJet.

Sub mediul Windows 3.1 selectionati imprimanta care va convine din lista afisata.

Sub Windows 95, recurgeti la ajutorul oferit de "Assistant instalation", care se va ocupa de tot ceea ce este necesar.

Nu este suficienta racordarea unei imprimante la PC pentru ca aceasta sa devina operationala. Sistemul trebuie sa cunoasca in prealabil cateva caracteristici ale imprimantei, precum rezolutia, limbajul, modul de functionare, care sunt continute de driver.

Cum sa ne instalam un driver de imprimanta

Orice imprimanta cumparata trebuie sa fie insotita de o discheta ce contine programul utilitar de instalare automata de tipul INSTALL.EXE sau SETUP.EXE.

Daca nu este prevazuta nici o procedura de instalare, trebuie sa procedam astfel:

Sub Windows 3.1

In Control Panel din Windows, apasati de doua ori pe iconul de imprimanta. Apoi, in fereastra care apare, activati optiunea ADD, iar in lista care va aparea ulterior, selectionati optiunea Install Unlisted or Update Printers, inainte de a apasa pe butonul "Install".

Este momentul sa introduceti in unitatea de dischete pe cea furnizata de constructorul de imprimante.

Sub Windows 95

Etapele ce trebuie urmate pentru instalarea unei imprimante sunt cam aceleasi, cu deosebirea ca operatiile sunt efectuate cu ajutorul Windows-ului 95.

Pentru a avea acces la aceasta, intrati in folderul "Printers" ce se gaseste in meniul "Start/parametres" si apoi urmati ghidul.

Dar ce face, practic, un driver?

Pentru asigurarea reglajului indispensabil la obtinerea unei bune imprimari sunt necesare sase etape:

1. Mesaje explicite in timp real

O imprimanta ce exploateaza modul bidirectional este capabila in orice moment sa informeze utilizatorul asupra stadiului in care se gaseste. Daca se termina hartia, ea semnaleaza aceasta disfunctionalitate prin intermediul unei ferestre de avertizare.

Pentru modelele cele mai perfectionate, o voce prietenoasa va poate preveni cu un mesaj de genul: "cartusul de cerneala color este incorect instalat". Pentru rezolvarea acestei probleme, trebuie urmate etapele ce se afiseaza pe ecran.

2. Determinarea portului de conexiune

Portul de comunicare utilizat de imprimanta este ales tot prin intermediul driverului.

In general, este utilizat portul paralel LPT1, dar pot fi situatii cand conexiunea la PC se efectueaza in retea.

3. Alegerea rezolutiei

Atunci cand o imprimanta poate asigura optiunea mai multor moduri de imprimare, cu rezolutii diferite, utilizatorul poate opta pentru unul dintre acestea.

Daca preferam o imprimare rapida, se poate opta pentru o rezolutie mai putin mare, iar pentru obtinerea unei calitati optime, trebuie aleasa rezolutia cea mai ridicata.

4. Activarea Print Manager-ului

Mare consumator de timp si spatiu de stocare, utilitarul de imprimare conduce la o incetinire a imprimarii.

Prin dezactivare poate fi accelerat simtitor procesul de imprimare, dar se blocheaza in felul acesta PC-ul, care nu mai poate fi folosit intre timp la alta operatie.

5. Selectarea hartiei

Inainte de a alege un format de hartie si un tip de alimentare, asigurati-va ca depozitul dispune de coli de hartie si ca imprimanta este bine configurata pentru a accepta acest format.

Cel mai curent format de hartie este, bineinteles, A4 (293 x 218 mm).

6. Reglarea calitatii imprimarii

De la un tip de imprimanta la altul, stilul de imprimare propus de driver difera in mod sensibil. Si cum acest parametru influenteaza in buna parte calitatea documentelor imprimate, este importanta efectuarea unor probe, pentru a testa posibilitatile fiecarei imprimante in acest domeniu.

Patru trucuri privind driverele

Chiar daca nu sunteti in posesia modelului cel mai recent de imprimanta, puteti sa asigurati o crestere substantiala a performantelor prin efectuarea unor mici trucuri.

Posed o multime de programe compatibile cu MS DOS. Voi putea sa imi asigur editarea documentelor daca voi cumpara o imprimanta moderna, ale carei utilitare ruleaza doar sub Windows?

Sub Windows este necesara instalarea unui singur driver, care asigura lansarea oricarui program. Sub DOS, fiecare aplicatie foloseste propriul driver pentru realizarea de imprimari.

Modelele mai vechi de imprimante erau insotite de o discheta ce continea driverele necesare pentru aplicatiile DOS cele mai raspandite.

In general, daca ati optat pentru o imprimanta Hewlett-Packard, nu veti intampina nici o problema in lansarea comenzii de imprimare, indiferent de mediul sub care lucrati, deoarece acest constructor s-a preocupat de asigurarea unei bune compatibilitati intre toate generatiile si tipurile de versiuni.

Pe de alta parte, orice versiune imbunatatita, de ultima generatie, poate accepta produsele mai vechi, din aceeasi familie.

Trebuie sa actualizam driverul periodic?

Driverul joaca un rol capital la imprimare: el conditioneaza direct capacitatea unei imprimante de a trata rapid si corect documentele care ii sunt incredintate spre tiparire. Se poate recomanda o actualizare periodica a programului de gestiune, pastrandu-se de fiecare data o copie dupa vechea versiune.

Este bine ca la algerea utilitarului sa acordati o pondere mai mare celui produs de constructorul imprimantei pe care o detineti.

De regula, o data cu lansarea unui model nou de imprimanta este optimizat si driverul care o deserveste.

Cunoasteti limbajul utilizat de propria imprimanta?

In documentatie este scris ca imprimanta este compatibila LJet III? Aceasta indicatie este specifica limbajului PCL 5.

Sunt obligat sa folosesc driverul livrat cu imprimanta?

Ca regula generala, fisierele driverului de imprimanta sunt specifice pentru fiecare tip de imprimanta. Daca poate fi folosit un driver general pentru Windows, intr-un regim de utilizare standard, pentru anumite cerinte specifice, acesta risca sa devina inoperant.

Cum sa accedem la cea mai potrivita imprimanta

Daca PC-ul dumneavoastra este conectat intr-o retea, prevazuta cu mai multe tipuri de imprimante, trebuie sa stim sa o alegem pe cea care ne va oferi cele mai bune rezultate.

Conectarea in apropiere

In cazul in care sunteti conectati intr-o retea de dimensiune mijlocie, prevazuta cu mai multe tipuri de imprimante, trebuie mai intai sa cunoastem caracteristicile de baza ale fiecarui model. Un prim criteriu de alegere ar fi acela al imprimantei care se gaseste la o distanta cat mai mica de postul de lucru personal.

Conectarea la distanta

Daca aveti un coleg care poseda un model cu jet de cerneala si din cand in cand aveti de imprimat documente mai pretentioase, se poate stabili o cale de comunicatie.

Pentru masinile aflate in imediata vecinatate, solutia o constituie o simpla cutie de comutare, care permite evitarea eventualelor dezacorduri privind instalarea si gestionarea retelei.

Modelele cele mai economice sunt prevazute cu un simplu comutator cu doua pozitii, ce permite accesarea alternativa intre doua PC-uri. Dar un astfel de dispozitiv nu va asigura niciodata accesul simultan la imprimanta. Exista astfel de comutatoare mai evoluate, prevazute cu o memorie tampon, ce poate retine datele parvenite simultan de la doua PC-uri diferite, pastrandu-se totusi ordinea primelor impulsuri.

O solutie mai profesionista este oferita de Windows for Workgroups sau Windows 95, care permit partajarea resurselor dintr-o retea la care sunt conectate mai multe imprimante.

Conectarea a doua imprimante la acelasi calculator

Daca ati intrat in posesia unui model foarte recent de imprimanta desktjet, nu inseamna ca trebuie sa abandonati total vechea matriceala.

Teoretic, nu exista nici un impediment in conectarea simultana a doua periferice, deoarece pot fi folosite un port paralel (LPT1:) sau unul serial (COM1: sau COM2:).

Singura masura de prevedere este legata de buna configurare a fiecarei imprimante, in functie de portul de comunicare atribuit, deoarece implicit la configurare lor li se atribuie sistematic portul paralel.

Pastrarea unui set de configuratii si trecerea rapida de la una la alta

Daca modificati frecvent parametrii driverului, pentru adaptarea la tipul de document si materialul suportului necesar, trebuie stiut ca exista un truc ce permite stocarea tuturor configuratiilor de imprimare necesare.

Presupunand ca dispuneti de un model OKI, ce foloseste limbajul PCL 4, si folositi un suport de folii transparente, gazduite in depozitul de alimentare suplimentar, pentru a evita resetarea parametrilor specifici, de fiecare daca cand trebuie sa folositi o hartie normala, la o rezolutie mai coborata pentru documente obisnuite, puteti proceda astfel:

instalati un driver ce contine limbajul PCL 4;

configurati-l in functie de parametrii doriti;

atribuiti o denumire concreta pentru fiecare dintre drivere;

in functie de tipul documentului pe care il doriti la un moment dat, conectati-va la utilitarul atribuit.

Pentru cei ce lucreaza sub Windows 95, puteti sa plasati denumirile driverelor pe Desktop, dupa care este suficient sa trageti iconul documentului formatat peste cel al modului de imprimare dorit.

Imprimarea de pe discheta

Daca nu dispuneti de imprimanta cea mai adecvata pentru realizarea de documente cu caracter deosebit, puteti oricand apela la un prieten care poseda un model mai perfectionat. Pentru aceasta este suficient sa dispuneti de o discheta pe care fisierul in cauza sa fie pregatit pentru tipul de imprimanta dorit.

Inainte de crearea fisierului "miracol", care va faciliteaza imprimarea pe o masina de calitate, chiar daca aceasta nu poseda programul care v-a servit la intocmirea initiala a documentului, va trebui sa:

instalati pe propriul PC un driver de imprimanta identic cu cel vizat;

utilizati, pe cat posibil, configuratia de baza a acestuia;

notati parametrii validati de propriul driver, pentru a ii comunica posesorului de imprimanta (rezolutie 300 dpi, format A4, mod portret etc.);

selectionati optiunea de imprimare True Type.

Dupa ce ati indeplinit toate aceste conditii, nu mai ramane decat sa:

conectati imprimanta la care doriti sa accedeti la portul FILE, prin intermediul ferestrei de dialog Connect;

incarcati aplicatia ce a servit la crearea documentului;

lansati PRINT, dar nu pe imprimanta, ci pe fisier;

numiti documentul de imprimat (de exemplu DOCU.LST);

copiati noul fisier pe o discheta.

La primirea dischetei dumneavoastra, prietenul nu trebuie decat sa lanseze comanda:

COPY A:DOCU.LST LPT1:/B

(P.S.: Colega noastra, Gabi Dascalu, care are cea mai buna imprimanta pentru etichetele plicurilor care se trimit la abonati, are si ghinionul de a fi deseori intrerupta de noi. Procedura de mai sus este des folosita.)

Partajarea unei imprimante personale intr-o retea locala

Pregatirea mediului de retea

Pentru instalarea elementelor de program necesare la partajarea unei imprimante in retea, apasati iconul "Network" din panoul de configurare, apoi butonul de partajare a fisierelor si a imprimantelor.

Pregatirea imprimantei

Partajarea unei imprimante se face prin intermediul calculatorului la care este conectata. Utilizatorul o desemneaza ca imprimanta partajabila, atribuindu-i un nume specific, similar cu cel folosit pentru retea. Pentru limitarea accesului doar pentru persoanele autorizate, se poate atribui si o parola.

Aceste operatii sunt sensibil asemanatoare sub Windows 3.1 si sub Windows 95.

Conectarea la imprimanta colegului

Pentru utilizarea imprimantei unui coleg, al carui PC detine rolul de server de imprimare, nu trebuie decat sa optati pentru modul de conexiune NETWORK, din panoul de atribuire a imprimantelor. Accesul la aceasta imprimanta nu va fi permis decat atunci cand si PC-ul colegului se afla conectat la retea si este in regim de lucru.

5 trucuri utile pentru imbunatatirea calitatii documentelor grafice

Comparand modul de afisare pe ecranul PC-ului, cu aspectul unui document imprimat, pot aparea diferente destul de mari. Pentru evitarea unor surprize neplacute, trebuie sa tinem seama de anumite reguli de utilizare.

1. Proiectati imprimarea inca din momentul alcatuirii documentului

Imprimantele poseda intotdeauna o limitare datorata puterii de rezolutie, cuprinsa in general intre 300 - 600 dpi.

Este inutila inserarea in document a unor imagini ce necesita spatii mari de culoare si grafica, daca stim ca in forma finala nu se va putea asigura o rezolutie mai mare de 300 dpi.

Pentru a nu face rabat la calitate, alegeti de la inceput imagini compatibile cu rezolutia ce poate fi asigurata de catre imprimanta.

Dimpotriva, o rezolutie prea joasa poate genera de la bun inceput o reprezentare mediocra.

2. Inlocuirea culorilor cu hasuri monocrome

Ati constatat desigur ca atunci cand vreti sa imprimati o imagine full-color, pe o masina monocroma, pot aparea discordante nedorite datorate conversiei culorilor in tonuri de gri, care atenueaza calitatea documentului.

Pentru a evita astfel de neplaceri, este de preferat sa inlocuiti culorile utilizate cu diferite hasuri (pattern), a caror redare este mult mai fidela in raport cu imaginea de pe ecran.

3. Alegerea unei bune rezolutii la printare

Daca o imprimanta poate oferi mai multe tipuri de rezolutie, este de preferat alegerea rezolutiei de cel mai inalt nivel pentru crearea de imagini grafice.

Trebuie stiut totusi ca anumite modele de InkJet color limiteaza cu buna stiinta rezolutia, pentru ca hartia folosita este prea absorbanta. Alegerea modului de reglaj automat permite setarea rezolutiei optime in functie de calitatea suportului de tiparit.

4. Prelucrati imaginile pentru imbunatatirea imprimarii

Imprimantele monocrome au obiceiul sa mai atenueze din contraste. Pentru preintampinarea unor astfel de efecte, se poate actiona asupra imaginilor inaintea imprimarii.

Pe ecranul dumneavoastra apare o imagine in culori, pe care doriti sa o imprimati in regim monocrom?

Pentru imbunatatirea documentului imprimat, procedati astfel:

cu un program de retusare a imaginii, transformati imaginea color intr-una cu tonuri de gri;

faceti o scurta analiza a posibilitatilor de combinare a tonurilor de gri;

reglati contrastul pentru obtinerea unui relief mai pronuntat;

in cazul unei imagini ce ne multumeste, actionam PRINT;

daca sunteti tentati sa testati mai multe programe de imprimare, chiar in cazul unor configuratii asemanatoare, rezultatele pot sa fie foarte diferite.

Pentru obtinerea unei bune calitati la imprimarea pe un laser monocrom, este preferabila prelucrarea imaginilor cu un program de retusare.

Reglarea parametrilor de contrast si luminozitate se poate face prin mai multe incercari, pana la obtinerea rezultatului ideal.

5. Alegerea unei calitati bune a stilului elementelor grafice

Cea mai mare parte a imprimantelor nu produc documente decat la o calitate medie a elementelor grafice, care simuleaza perceperea de degradeuri sau de culori intermediare.

Utilizatorul poate interveni oricand asupra sistemului de desenare, fie recurgand la comanda de reconfigurare a imprimarii, fie prin modificarea parametrilor la nivelul utilitarului de imprimare.

Se recomanda efectuarea unor teste preliminare, prin folosirea diferitelor optiuni de grafica propuse de driver.

Stilul grosier pentru documente neoficiale

Pentru documente care nu sunt destinate unor rapoarte oficiale, poate fi utilizata o tusa grosiera pentru asigurarea unei imprimari mai rapide. Produsul obtinut astfel poate juca rol de ciorna (esantion) pentru aprecierea compozitiei globale a documentului.

Tusa fina pentru grafica profesionista

Utilizarea unui stil bazat pe elemente de finete este necesara la realizarea unor imagini grafice de mare calitate. Punctele imprimate sunt organizate pe linii si coloane foarte dense, ce produc senzatia de densitate de culoare.

Stilul FM (difuzia punctelor) pentru fotografii

Imaginile foarte sofisticate obtinute prin algoritmi de difuzie a punctelor sunt destinate in primul rand documentelor bazate pe fotocopii, ilustratii in culori variate, cu nuante si degradeuri. Punctele imprimate sunt amestecate astfel ca imaginea sa apara cu claritate.

Aceste operatii lungesc timpul de calcul si, implicit, actioneaza asupra vitezei de imprimare.

Nu neglijati consumabilele!

Calitatea imprimarii depinde si de hartia pe care o alegeti. Pentru o imprimanta laser se recomanda utilizarea unor coli de hartie pentru copiator, a carui gramaj este de 60 - 90 g/m2.

Adesea, cele doua fete ale unei astfel de coli nu sunt echivalente (fata pe care se efectueaza imprimarea este putin mai neteda decat cealalta). De aceea, trebuie sa va deprindeti repede cu modul de asezare a colilor in magazia de pastrare a hartiei.

Pentru imprimantele cu cerneala, pe langa hartia tip copiator mai pot fi utilizate si alte tipuri de coli, furnizate de obicei de constructor. Rezultatele foarte bune se obtin pe hartia lucioasa, in special pentru imaginile color.

Daca imprimati direct pe plicuri, evitati modelele duble si optati pentru un format 110 x 220 mm.

Atentie la plicurile care contin o mica fereastra transparenta. La introducerea intr-o imprimanta laser, materialul plastic nu rezista la temperaturi de cca 200°C.

Buna utilizare a seturilor de caractere

Exista doua mari familii de seturi de caractere care sunt imposibil de utilizat in aceeasi maniera. O buna alegere a acestora poate garanta o buna calitate a documentelor imprimate.

Toata lumea stie ca fonturile constituie caractere grafice specifice documentelor imprimate in modul text.

In mediul Windows exista trei categorii:

fonturi Bitmap;

fonturi vectoriale;

fonturi True Type sau Type 1.

Fonturile Bitmap

Sunt compuse din puncte si nu pot fi supuse la scalari (marire sau micsorare).

Fonturile vectoriale

Sunt alcatuite din conture ce corespund desenelor fiecarui caracter si prezinta avantajul nedeformarii la scalare.

Fonturile True Type

Create de Microsoft in combinatie cu Apple, pentru mediul de operare Windows, sunt cele mai apreciate prin conservarea aspectului de pe ecran si pe documentul tiparit.

Ele sunt mai usor de generat decat omoloagele lor din familia PostScript (Type 1), creata de Adobe, care prezinta inconvenientul unei afisari pe ecran in mod punctiform in timp ce documentele tiparite sunt de buna calitate.

Ce stiti despre fonturile rezidente?

Numeroase imprimante care dispun si de un spatiu de memorie adecvat, poseda cateva seturi de fonturi rezidente.

Acestea pot contribui substantial la accelerarea vitezei de imprimare a documentelor text, precum si la cresterea calitatii printr-o redare mai fina a caracterelor mai mici.

Cate fonturi pot fi tratate simultan?

Numarul de fonturi diferite pe care o imprimanta le poate stoca depinde de cantitatea de memorie de care dispune. Daca aceasta este insuficienta, imprimarea aflata in curs se poate bloca.

Pentru iesirea din acest impas, fie se incearca reducerea rezolutiei alese, ceea ce conduce la un surplus de memorie, fie se realizeaza o extindere de memorie.

Pentru documentele text nu ezitati sa combinati modul 300 dpi cu un sistem de netezire.

Pot fi utilizate fonturi True Type pe o imprimanta PostScript?

Da, si aceasta chiar se recomanda, deoarece fonturile True Type sunt fonturi vectoriale, deci sunt perfect compatibile cu limbajul PostScript.

Cum recunoastem un font True Type?

Recunoasterea unui font bitmap este usoara, datorita caracterelor tipice ce seamana cu cele realizate la masina de scris.

In schimb, recunoasterea unui font True Type, in comparatie cu unul Type 1 (PostScript), este destul de dificila.

Singura modalitate de separare este verificarea extensiei fisierului alocat fiecarui tip de font sau simbolul alaturat.

Fonturile True Type au extensia.TIF.

Fonturile Type 1 au extensia.PFM,:AFM,.PFB.

Fonturile Bitmap au extensia.FON.

De subliniat ca fiecare tip de font PostScript trebuie stocat in cele trei fisiere (.PFM,.AFM,.PFB). Absenta unuia dintre ele conduce la necunoasterea fontului.

Pot fi utilizate simultan fonturi True Type si Type 1 in acelasi document?

Fara nici o problema. Trebuie evitata doar folosirea aceluiasi tip de font in ambele versiuni.

Toate imprimantele sunt compatibile cu fonturile True Type?

Indiferent ca sunt matriceale, cu cerneala sau laser, toate imprimantele ce functioneaza sub Windows sunt capabile sa reproduca fonturile de caractere True Type.

Care sunt fonturile incluse in Windows 3.1?

14 tipuri de fonturi sunt furnizate in versiunea standard a mediului Windows 3.1. Utilizandu-le, veti evita orice problema privind transferul de documente intre PC-uri:

Times New Roman (normal, bold, italic, bold-italic);

Arial (normal, bold, italic, bold-italic);

Courier New (normal, bold, italic, bold-italic);

Symbol (normal);

WingDings (normal).

Ce spatiu trebuie sa alocam pentru fonturi?

Evitati, in masura posibilitatilor, instalarea tuturor fonturilor de caractere care va cad in mana.

Poate parea riscul diminuarii performantelor, blocajelor si incarcarii excesive a memoriei.

Marimea diferitelor tipuri de fisiere

True Type - min. 10 KB, max. 180 KB, medie 70 KB;

PostScript - min. 15 KB, max. 200 KB, medie 80 KB.

Aceste valori corespund unei medii globale. Marimea unui fisier de fonturi vectoriale este direct legata de complexitatea acestuia. Principalul dezavantaj al fonturilor bitmap este media de 400 KB.

In general, o configuratie de baza cu 50 de fonturi instalate poate atinge 3,5 MB pentru fonturile True Type si 4 MB pentru cele Type 1.

Solutii pentru problemele de imprimare

Imprimanta dumneavoastra refuza sa functioneze sau produce documente necorespunzatoare? Nu intrati in panica, urmati-ne sfatul si preveniti aparitia oricaror incidente.

Cand lansez o imprimare, nu se intampla nimic. Este ca si cum lucrarile mele se pierd pe undeva pe traseu.

Aceasta defectiune poate avea doua cauze:

o problema de limbaj - daca incercati sa imprimati un fisier PCL pe o imprimanta configurata PostScript, pentru remediere, anulati lucrarile in lucru si activati modul PostScript cu ajutorul panoului de configurare;

o problema de sistem - datorata insuficientului spatiu de pe disc sau unor indicatii reziduale in memoria imprimantei. Daca problema persista dupa inlaturarea fisierelor suplimentare, verificati daca imprimanta mai are hartie sau toner. In sfarsit, incercati sa printati intr-un fisier care poate fi accesat din DOS. Daca nici asa nu reusiti, atunci nu mai ramane decat sa verificati daca nu exista o eroare pe calea de comunicare dintre mediul Windows 95 si imprimanta.
In acest caz:

verificati imprimanta prin programul sau Autotest;

verificati conexiunea PC-imprimanta si cablul de legatura;

verificati compatibilitatea driver-imprimanta;

la nevoie, instalati un alt driver.

Inainte sa abandonati orice incercare, verificati daca problema nu poate veni de la o aplicatie. Pentru aceasta este suficienta lansarea comenzii de imprimare dintr-un alt program.

Ce facem cand apare mesajul "Font True Type invalid detectat"?

Acest mesaj poate aparea daca o aplicatie utilizeaza un font True Type. Inchideti toate aplicatiile si redemarati Windows-ul.

Pentru gasirea fontului incriminat:

deschideti panoul de configuratie si actionati iconul pentru fonturi;

selectionati fiecare font instalat pentru a vedea daca acestea antreneaza mesaje de eroare sau indica marimea unui fisier eronat;

stergeti fontul deficient;

redemarati Windows si reinstalati fonturile afectate.

Imprimanta mea nu tipareste decat o parte din pagina

Daca lipsesc elementele grafice, in timp ce textul este intact, se poate banui o lipsa de memorie. Pentru verificare, reduceti rezolutia sau lansati din alta aplicatie.

Daca apar si portiuni de text incomplete, verificati care sunt fonturile ce determina disfunctionalitate si procedati la reinstalarea lor.

Daca totul pare OK, incercati tiparirea cu aceleasi fonturi dintr-un alt document.

Daca problema ramane, simplificati documentul reducand numarul de fonturi utilizate.

Imprimanta scoate o serie de pagini cu caractere bizare

Acest tip de fenomen poate sa apara atunci cand se comanda tiparirea in regim PostScript catre o imprimanta configurata PCL.

Pentru remediere este suficient sa opriti imprimanta, dupa care se face un Reset de pe panoul de configurare, pentru configurarea imprimantei in mod PostScript.

Imprimarea functioneaza sub DOS, nu si sub Windows

Problema poate fi rezolvata prin modificarea configurarii pentru portul de imprimare.

De fapt, programul BIOS al anumitor PC-uri indica daca portul unei imprimante este liber sau inaccesibil.

Prin constructie, Windows 95 verifica acest tip de eroare.

Prin dezactivarea optiunii de verificare a portului, se va cere deci Windows-ului sa ignore aceste eventuale mesaje.

Daca problema persista, folositi LPT1.DOS ca port de imprimare.

Pentru aceasta:

accesati meniul "Proprieties" al imprimantei;

la optiunea "Details", apasati pentru adaugarea unui port;

selectati optiunea "Other", apoi validati portul "Local";

la comanda, care cere introducerea numelui de post, scrieti LPT1.DOS, apoi OK.

Imprimanta refuza sa functioneze de cand am instalat Windows 95

Windows 95 dispune de un depanator pentru imprimare, ce permite rezolvarea rapida a problemelor curente:

apasati butonul START si selectati optiunea de HELP;

selectati optiunea de ajutor pentru depanare;

urmati instructiunile cu vor aparea in casetele de dialog.

De cand lucrez sub Windows 95, nu imi mai functioneaza driverul!

Normal, utilitarul de imprimare din Windows 3.1 poate functiona sub Windows 95, dar fara sa beneficieze de cea mai mare parte a noului mediu oferit de Microsoft.

Nu toti constructorii de imprimante au reusit sa isi aduca la zi versiunile pentru Windows 3.1 sau 3.11.

Puteti incerca sa folositi utilitarele generice standard pentru Windows 95.

Ilustratiile nu sunt insotite si de text

Daca imprimati in special grafica a carei text este scris cu fonturi True Type, este posibil ca acestea sa nu apara la imprimare, sa fie deplasate sau deformate.

In acest caz este bine sa incercati activarea campului de imprimare True Type in regim grafic din meniul de optiuni. Astfel, fiecare pagina va fi integral expediata la imprimanta sub forma grafica, ce va facilita eliberarea unui spatiu de memorie prin evitarea transmiterii de fonturi True Type.

Imprimanta, spune-mi cine esti?

Obtinute prin activarea functiilor Autotest sau Selftest de pe panoul de control al imprimantei, paginile de stare furnizeaza lista parametrilor de configurare ale acesteia: fonturi rezidente, memorie instalata, formate de hartie autorizate etc., cu indicarea configuratiei active.

Textul care figura pe ilustratie a disparut!?

Poate pentru ca nu ati specificat ca el sa apara in prim-plan pe documentul in lucru.

Stiati ca...

...din considerente de securitate, un cablu paralel nu trebuie sa depaseasca 5 m lungime? Peste aceasta valoare pot sa apara probleme de transmitere a datelor si deci si pentru imprimare.

Special pentru GDI sau WPS: evitati catastrofele!

Pentru functionare, imprimantele GDI sau WPS instaleaza o multime de fisiere mici pe PC-ul dumneavoastra.

Consecinta: o mare dezordine se poate instaura in sistem, care poate conduce la aparitia multor neplaceri.

Pentru evitarea unor astfel de disfunctionalitati, trebuie sa va arhivati repertoriul Windows, inainte de instalarea unei imprimante GDI sau WPS.

Anumite imprimante nu recunosc utilitarele din Windows 95 pentru ca acesta ofera o gestiune bidirectionala a portului paralel.

Pentru remediere, trebuie invalidata gestionarea bidirectionala din utilitarul imprimantei. Aceasta solutie este valabila si pentru cazurile in care nu dispunem de un cablu paralel bidirectional.

Puneti capat capriciilor imprimantei

V-ati saturat de foile stricate de imprimanta dumneavoastra si de viteza mica a sa? Exista, fara indoiala, o modalitate sa cadeti la pace.

La fiecare imprimare eu pierd o foaie de hartie. Ce sa fac?

Daca mai multi utilizatori partajeaza aceeasi imprimanta intr-o retea, documentele pe care le scot se aduna pe platanul de receptie al perifericului. Pentru identificarea documentelor iesite se poate comanda intercalarea unei pagini care contine numele persoanei ce a comandat fiecare instructiune de printare.

Aceasta metoda este insa si mare consumatoare de hartie.

Cum sa remediez incetineala la imprimare?

Daca fenomenul a aparut recent si in mod progresiv, cauza trebuie cautata si in resursele sistemului. Incercati o defragmentare si o curatare a discului.

Ulterior trebuie verificat daca optiunea de expediere a fonturilor True Type, sub forma de fisiere bitmap, este dezactivata in driverul imprimantei.

O alta solutie ar fi dezactivarea Print Manager-ului, optandu-se pentru imprimarea in regim direct pe imprimanta sau imprimarea direct pe port.

Daca utilizati aplicatii de ilustrare vectoriala, incercati o simplificare a imaginilor, reducand numarul de fonturi, de texte ce insotesc curbele si a motivelor de colorare, obtinand astfel un castig de timp pretios.

Cum se poate feri imprimanta de rebuturi?

Una dintre problemele des intalnite la imprimantele laser si inexistente la cele matriceale este patarea hartiei.

Astfel de neplaceri pot fi reduse prin curatarea periodica a imprimantei cu o panza uscata din sifon.

Apoi trebuie verificata umiditatea din magaziile pentru hartie.

Aveti probleme cu o hartie care se sifoneaza? Treceti la modele mai groase, de exemplu de la 60 la 80 g/m2.

Un nu hotarat greselilor de imprimare!

Laser

daca ati instalat recent un nou cartus de toner, pot aparea unele probleme de repartitie a cernelii - solutia: trageti cu precautie caseta tonerului, stergeti-o cu o carpa uscata si montati-o la loc; calitatea imprimarii se va ameliora sensibil;

darele ce apar pe aceeasi pozitie afecteaza prezentarea - trebuie schimbat cartusul de toner.

Laser/jet de cerneala

anumite caractere apar trunchiate si deformate - in primul rand verificati corect instalarea fonturilor; daca nu se observa nimic, incercati:

imprimarea documentului cu un alt font

imprimarea unui alt document cu acelasi font

imprimarea aceluiasi font dintr-o alta aplicatie

verificarea versiunii driverului

imprimarea din fisier

imprimarea in fiecare dintre limbajele PostScript sau PCL

utilizarea unui utilitar generic pentru Windows.

Jet de cerneala

Documentele prezinta deformari si distorsiuni - aceasta indica o distorsiune a duzelor de la capetele de imprimare si o largire a santurilor de ghidare.
Problema se rezolva prin schimbarea capului de imprimare.

Mici picaturi de cerneala apar alaturi de caractere - aceasta sugereaza cel mai adesea un grad prea mare de incarcare pentru capetele de imprimare.
Solutia consta in cumpararea unui nou cap.

Imprimanta omite anumite caractere si nu reproduce decat fragmente de text - acest simptom releva o problema de interfata.
Incercati intr-o prima etapa schimbarea cablului, iar apoi verificati buna functionare a portului serial.


Document Info


Accesari: 4309
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )