Internetul
Surse de comunicare
Daca secolul XX se spune pe drept cuvint ca a apartinut tehnologizarii culminind in ultimii ani cu informatizare si dezvoltarea ciberneticii prin produsele finite calculatoarele, secolul viitor se spune ca va fi al comunicatiilor. Daca la inceput au fost semnalele morse, telegraful apoi telefonul care a revolutionat comunicatiile lucrurile au evoluat puternic la sfirsitul acestui secol culminid in zilele noastre cu un noi si puternic concept numit Internet. Ce este internetul, o scurta istorie si cum functioneaza voi explica in urmatoarele rinduri.
Ce este Internetul?
Internetul ,istorie si cum functioneaza.
Numit si reteua retelelor,Internetul isi are originea in ARPANET si in NSFNET.Internetul este mai mult decit o suma de conecsiuni, desigur nimeni nu a prevazut cum aceasta trecere de la o retea militara la una publica si comerciala ne va afecta felul in care gindim despre informatie si comunicara.
.Care este originea Internetului si a World Wide Web ?
.Cum functioneaza?
.Cum ma pot conecta la Internet?
O scurta istorie...
In perioada anilor 60 Departamentul
de Aparare a Statelor Unite avea nevoie de o retea de comunicare in cazul unui
atac nuclear.
Cum functioneaza Internetul
Pentru a inteleg 17417p1517r e cum functioneaza Internetul ,trebuie sa intelegeti ca Internetul nu este o entitate omogena. Intradevar este un mare miracol ca totusi functioneaza. Internetul are o structura,astfel incit daca vrei sa trimiti un E-mail la calculatorul vecinului mesajul trebuie sa strabata sute de mile. Mai mult chiar, masinile care sint conectate nu au fost construite sa comunice direct intre ele. Si totusi Internetul functioneaza.
Despre cele mai cunoscute protocoale de retea
Structura Internetului
Puntul de inceput pentru toti pe Internet este ISP-ul (Internet Service Provider ). Un ISP poate fi comercial sau o scoala sau un colegiu,universitate,etc.Unii utilizatori pot fi conectati in LAN ,altii pot avea acces la Internet folosind un modem si o conexiune PPP sau SLIP..Toate ISP-urile sint conectate la Internet prin alte ISP-uri.La cel mai de jos nivel un ISP local este conectat cu un alt ISP local.Urmatorul nivel este reprezentat de ISP-urile care fac legatura cu alte ISP-uri din exterior.
Routere si TCP/IP
Cum cererea dvs isi gaseste calea catre un site si cum informatia isi gaseste calea,este determinat de doua lucruri :routerele si protocoalele TCP/IP.Routerele (uneori numite si gateway) sint asemanatoare cu operatorii telefonici.Ei conecteaza retelele intre ele si au tabele de rutari pentru a determina cum circula informatia din si spre Internet.Routerele au un IP pentru fiecare legatura,de exemplu un router care are o conexiune PPP si doua conexiuni ETHERNET ar trebui sa aiba 3 IP-uri. Secretul care face Internetul sa mearga este protocolul TCP/IP.IP este componenta care muta pachetele de date catre un nod al retelei catre altul.TCP este componenta care verifica daca datele au ajuns unde trebuie.IP este un numar unic pentru fiecare calculator. Exista trei clase de IP-uri.Clasa A foloseste primul numar pentru a identifica reteaua si ultimile 3 numere pentru a identifica calculatorul.Clasa B foloseste primele doua numere pentru a identifica reteaua si ultimile doua numere pentru a identifica calculatorul.Clasa C (cele mai des folosit) foloseste primele 3 numere pentru a identifica reteaua si doar ultimul numar pentru a identifica calculatorul.Clasa IP-ului este strins legata de numarul de calculatoare din retea.Dar pentru ca este mai usor de tinut minte un nume decit un numar Internetul foloseste si un Domain Name.Daca routerul este operatorul pe Internet ,atunci Domain Name Service (DNS) este cartea de telefon.Astfel puteti sa-mi trimiteti un e-mail folosind numele si IP-ul [email protected] sau mai simplu [email protected]
SLIP and PPP
Cele mai folosite metode de a te conecta la Internet folosind un modem sint Serial Line Interface Protocol (SLIP) si Poit to Point Protocol (PPP).Daca ISP-ul permite folosirea SLIP si PPP alegeti PPP pentru ca este mai rapid si ma sigur.SLIP nu face corectie dar este mai usor de configurat decit conexiunea PPP.Pentru a folosi una din aceste metode de acces ,ISP trebuie sa va ofere acest serviciu.De asemenea trebuie sa aveti un software care suporta SPLIP/PPP.
Cum sa ma conectez
Modemuri, Legaturi Directe, si conectare la Internet
Pentru a te conecta la Internet sint necesare doua lucruri:un ISP si un mod de a te conecta la acest provider.Cea mai comuna metoda de a te concta este folosind un modem cuplat la linia telefonica ori sa ai acces direct la Internet.
Conectarea la Internet folosind un modem
Cea mai comuna metoda de a te conecta la Internet este folosirea unui modem legat la o linie telefonica.Modemul (MOdulator/DEModulator) este necesar pentru a converti semnalele digitale din calculator in semnale analogice pentru a putea fi transmise pe o linie telefonica obisnuita,si invers.Modemurile sint disponibile in versiune externa si in versiune interna.Modemurile externe au propria carcasa,sursa de tensiune separata si se conecteaza cu calculatorul prin cablu serial.Modemurile interne se conecteaza la un slot in calculator si folosesc sursa calculatorului.Alegrea modemului tine mai mult de gust decit de performanta.Modemurile interne sint mai ieftine decit cele externe.Modemurile externe au un display care furnizeaza diverse informatii si pot fi miscate usor la alt calculator
HS High Speed. This light means that your modem is ready to use its highest speed.
AA Auto Answer. If this light is on, it means that your modem is ready to answer the phone.
CD Carrier Detect. This means that your modem is connected to another modem.
OH Off Hook. This light comes on when your modem connects to your phone line to dial out.
RD Receive Data. This means that your modem is receiving data from the other modem.
SD or TD Send Data or Transmit Data. This light indicates that your modem is sending data.
TR Data Transmission Ready. This light comes on when your modem is ready to transmit data.
MR Modem Ready/Test Mode. This light comes on when you turn on your modem, or when it drops its speed to a lower setting.
Despre WWW
World Wide Web (cunoscut si sub numele de WWW,W3,sau simplu Web) a facut ca accesul pe Internet la o informatie pentru o persoana obisnuita sa fie mult mai usor.WWW-ul este serviciul Internet care s-a dezvoltat cel mai mult in ultimii ani(si care este si cel mai utilizat,vezi tabelul).Pe Web poti gasi informatii privitoare la o reteta culinara sau cum sa-ti faci o bomba termonucleara,practic toate cunostintele omenirii sint adunate acolo.
Service Name Port Packet Count % Pkts Byte Count % Bytes
WWW
Other 18.216TCP/UDP ports
FTP
NNTP
Dar de fapt ce este WWW-ul?
Strict vorbind WWW-ul este un sistem pentru accesul la hypertext pe Internet .Este facut din documente,imagine,sunete si link-uri catre alte documente sau servere .Un document Web poate contine si linkuri catre alte servicii cum ar fi FTP,Gopher,Archie,Telnet,etc.un mod mai bun de a privi Internetul este sa-l vezi interactiv,sa aiba o interfata grafica,sa fie usor de folosit.Poti cauta informatii despre orice subiect,de la gatitul prajiturilor pina la ....Poti afla informatii despre ultimile cercetari in domeniul inteligentei artificiale sau sa citesti ziarul preferat.Mai mult chiar,pentru a accesa aceste informatii nu trebuie sa stii comenzi sau coduri speciale,doar un simplu click pentru a accessa informatia respectiva.
Cum a aparut WWW-ul a aparut in 1989 ca initiativa a CERN (European Laboratory for Particle Physics).Tim Berners-Lee a propus un protocol care sa fie folosit pentru distribuirea informatiilor in domeniul fizicii pe Internet,protocol ce va fi adoptat si de alte organizatii.
HTTP
Cel mai important motiv pentru care WWW poate functiona pe diferite tipuri de calculatoare este HyperText Transfer Protocol (HTTP).HTTP-ul este setul standard de comenzi ce permite comunicarea pe Internet.Fara HTTP browserul pe care il folosesti nu ar sti daca informatia care a venit este HTML sau un document,un program sau un mediu VRML.
Alegerea unui furnizor de Servicii Internet ( ISP )
( ISP - Internet Service Provider )
Furnizorii de servicii Internet
sunt niste companii zonale , care ofera acces la propria retea , iar aceasta ,
la randul ei , va conecteaza la Internet . In fiecare resedinta de judet si in
majoritatea oraselor din
Principalele avantaje ale conectarii printr-un ISP sunt urmatoarele :
* Viteza Conexiunile sunt mai rapide decat in cazul serviciilor on-line .Acest lucru se se intampla pentru ca atat PC dvs. cat si serverul ISP sunt aproape (in marea majoritate chiar in aceiasi localitate) .
* Flexibilitatea Puteti folosi orice program client doriti . Daca nu va place unul , il puteti schimba oricand cu altul .
* Siguranta Se creaza o legatura directa la Internet (datorita softului) singura diferenta este ca utilizand o conexiune PPP viteza de lucru este limitata (in special de viteza modemurilor), iar conexiunea temporara .
Furnizorii de Servicii Internet pot oferi variante de conectare la Internet prin :
1. conexiune dial-up
2. linie inchiriata
3. CATV
4. Modem radio
5. altele
Cum de obicei variantele 2-5 sunt destinate firmelor, sumele lunare care ar trebui platite fiind de obicei minimum 50-75$ / luna in functie de tipul de abonament ales , o sa ne referim numai la conexiunea dial-up.
Variante de abonament
Tipul si valoarea abonamentului este unul din principalele criterii de alegere a unui ISP. Este bine sa va interesati la mai multi furnizori de servicii Internet din localitatea dvs. de domiciliu (sau in localitatea unde este conectat telefonul dvs.) ce servicii ofera si la ce pret , modalitatea de plata , etc.
Analizati cu mare atentie aceste oferte .Exista foarte multe variante de servicii pe care le pot oferii ISP , ca si o mare varietate de abonamente (orar , lunar , combinat ,acces noaptea , acces nelimitat , etc.) . Va dam un exemplu : Exista abonament de tipul 5 ore/lunar care costa 5 USD si tot ce depaseste durata de 5 ore , se plateste cu 1 USD/ora . Exista abonamente de tipul 15 ore/lunar care costa 10 USD si tot ce depaeste acesta durata , se plateste cu 0.75 USD/ora. Dvs, va trebui sa analizati pentru care varianta optati , functie de numarul de ore utilizate pentru conectarea la Internet . Daca veti utiliza contul numai pentru posta electronnica , atunci puteti opta pentru prima varianta , in cazul cand veti utiliza acest cont si pentru navigare pe Internet , puteti opta pentru varianta a doua .
Mai multi furnizori de servicii internet ofera si card-uri sau citeva ore de acces Internet gratuit pentru a putea testa serviciile oferite . Nu ezitati să intrebati daca au si acest serviciu !!
Ce date tehnice trebuie sa intrebati
Un alt principal criteriu de alegere a unui ISP este cel al serviciilor oferite . Informativa la furnizori (recomandam in mod direct si nu prin telefon) ,comparati rezultatele si alegeti . Daca un furnizor nu poate sau nu vrea sa va raspunda , treceti imediat la altul !
Iata care sunt intrebarile :
* Care este viteza conexiunii Dial_up asigurata de ISP Ea trebuie sa fie de minim 33.6 Kb/s .Mai intrebati daca intentioneaza sa introduca suport pentru modemurile de 56 Kb/s si pentru ISDN . Optati pentru cel care ofera o marja de crestere a vitezei de conectare .
* Cat de rapida este conexiunea la Internet Ea trebuie sa fie de tip T1 sau T3 (in banda radio UKW sau prin cablu cu fibra optica) . Daca spune ceva de 56 K - renuntati !
* Ce servicii de pagina Web oferiti Daca doriti a va deschide o pagina proprie , asigurati-va ca furnizorul va asigura accesul la programele specifice si in ce conditii .
* Cate modemuri si cati utilizatori aveti Este o intrebare cheie ! Impartiti numarul utilizatorilor la numarul modemurilor si daca va da un rezultat mai mic sau egal cu 10 utilizatori pentru un modem , inseamna ca este o configuratie rezonabila . In caz ca sunt mai multi utilizatori la un modem , inseamna ca veti auzi frecvent tonul de ocupat !
* Oferiti asistenta 24 ore din 24 Asigurati-va ca furnizorul va fi disponibil oricand veti avea nevoie de el. In special noaptea , in week-end , duminica si la sarbatori .
* Oferiti suport pentru Windows 9x Marea majoritate a furnizorilor asigura acest suport .
* Oferiti suport pentru PAP (Protocol de Autentificare a Parolei - PAP) . Marea majoritate a furnizorilor asigura acest suport . In caz de raspuns negativ , intrebati-l daca furnizeaza un script pentru programul de conectare la retea prin apel telefonic , in caz de raspuns negativ , renuntati !
* Ce atle servicii mai oferiti Intrebati si daca a obtinut aprobarea RomTelecom pentru taxarea cu 50% reducere a legaturilor la Internet efectuate intre orele 07 si 22 : cate numerele de telefon pentru conectare sunt si daca sunt conectate in hunting , etc.
Datele contului dvs.
Abia dupa o analiza atenta a datelor tehnice si financiare , acceptati sa semnati contractul .
Ati ales un ISP , ati semnat contractul si ati achitat taxa de abonament .Furnizorul va va configura contul si va va oferii informatiile necesare pentru realizarea conexiunii .
Furnizorul va trebui sa va ofere urmatoarele date :
* Numarul de telefon pentru conectare Numarul de telefon pe care il va apela calculatorul dvs. pentru conectarea la serverul furnizorului .
* Numarul de telefon pentru asistenta Numarul de telefon la care puteti obtine asistenta non-stop in caz de necesitate .
* Numele de utilizator si parola PPP/SLIP Numele de utilizator si parola pe care le folositi pentru a deschide o sesiune de lucru pe serverul furnizorului .
* Numele contului de posta electronica si parola Numele contului si parola necesare pentru a deschide o sesiune de lucru in contul de posta electronica si a citi mesajele primite .Acestea vor fi , de obicei . identice cu numele si parola PPP.
* Numele de domeniu Acesta este numele sub care este recunoscut serverul furnizorului in Internet .
* Adresa dvs. de e-mail Adresa pe care veti putea primii mesaje e-mail (acesta va fi de obicei , o combinatie intre numele contului de posta electronica si numele de domeniu al furnizorului).
* Adresa IP atasata si masca de subretea Adresa IP atasata permanent si va permite conectarea altor utilizatori la calculatorul dvs. cand sunteti conectat la Internet .
Va recomandam , a va nota aceste date si a le pastra cu mare atentie !
Un furnizor care se respecta , va configura contul dvs. in cateva ore si va trimite un specialist la domiciliul dvs. pentru configurarea PC si pentru o minima instruire privind modul de conectare la Internet sau se va face o instruire la sediul firmei .
Plata servicii internet
(furnizori servicii internet
RDS este o firma infiintata in 1997, care are mai mult de 600 de clienti in randul companiilor si organizatiilor din domeniul publicitatii, mass-mediei, IT-ului, oferind servicii organizatiilor nonguvernamentale si guvernamentale, bancilor, companiilor de asigurare si altor institutii. Din punct de vedere geografic, RDS este prezenta in majoritatea oraselor importante din Romania (Bucuresti, Constanta, Brasov, Tg-Mures, Oradea, Galati, Buzau, Iasi, Baia Mare, Cluj-Napoca, Arad, Timisoara, Craiova, Bacau, Pitesti si Ploiesti), legatura intre acestea realizandu-se pe canale terestre digitale de mare viteza (2 Mbps), realizate pe fibra optica. Topologia retelei este tip stea, cu nodul central situat in Bucuresti, unde sunt conectate restul oraselor.
Pentru firme solutiile hibride de conectare (cablu coaxial/fibra optica)
oferite de RDS permit viteze de conectare de pana la 10 Mbps in cazul retelelor
metropolitane, care sunt prezente in Bucuresti,
Pentru conectarea clientilor in retele metropolitane sunt oferite doua mari categorii de acces:
a) solutii end-user: in acest caz se ofera o viteza de 10 Mbps pe retelele metropolitane ale RDS, iar pentru Internet viteze de 10 Mbps. In acest caz de conectare se prefera modemul cablu TV LANcity LCP ca si echipament de conectare, cu capacitati de rutare pentru 16 calculatoare;
b) solutii profesionale: acestea se adreseaza in special firmelor, in afara de asigurarea vitezelor de 10 Mbps, punandu-se accentul pe securitatea informatiilor vehiculate. In acest caz se prefera folosirea modemului LANcity LCb, care ofera si capacitati de securizare a transmiterii informatiei.
Preturile pentru conexiunile dial-up oferite de Romania Data Systems in
3,5 $/luna pentru 10 ore de navigare. Pentru transferuri aditionale se percep 0,7 $/ora;
6,5 $/luna pentru 20 ore de navigare. Pentru transferuri aditionale se percep 0,65 $/ora;
12 $/luna pentru 40 ore de navigare. Pentru transferuri aditionale se percep 0,6 $/ora;
19 $/luna pentru acces nelimitat.
In cazul oricarui tip de abonament din lista de mai sus se percepe o taxa de conectare de 10$.
PCNET
Firma este prezenta in Bucuresti,
Bazele retelei PCNET au fost puse in anul 1993. Din 1999, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a achizitionat 40% din actiunile PCNET. Incepand cu 1999 firma ofera si servicii de conectare ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line), gratie solutiilor oferite in acest domeniu de Cisco Systems. Printre clientii PCNET se afla diferite banci, transportatori, birouri ale administratiei de stat, furnizori de servicii si de echipamente IT, precum si furnizori de servicii Internet.
Tipurile de servicii oferite de PCNET sunt:
a) Acces la Internet prin linii telefonice comutate: viteza de conectare in acest caz poate fi de 33,6 Kbps, sau 56 Kbps. Exista doua solutii de conectare diferite in acest caz:
Folosind cardurile PCNET: acestea sunt de mai multe tipuri, in functie de numarul de ore fiind accesibile carduri de 5 ore (pret 2 $), 10 ore (pret 4 $), 20 ore (pret 8 $), 50 ore (pret 16 $) sau 100 de ore (pret 30 $). Cardul poate fi utilizat pe parcursul a mai multor luni, neexistand limitari in ceea ce priveste utilizarea contului disponibil pe card intr-o singura luna;
Business Internet: se adreseaza in special firmelor si ofera acces nelimitat pe baza unui abonament lunar. In pretul serviciului sunt incluse gazduirea unui server web care poate fi inregistrat cu domeniul www.firma.ro, spatiu de stocare de 10 Mb pe discurile hard ale PCNET, posibilitatea constructiei retelelor private virtuale (Virtual Private Network - VPN). Pret: 24 $/luna.
b) Acces prin ADSL: este folosita pentru transmisii de date la viteza mare pe linii inchiriate sau fibra optica. Viteza de transfer este de 7 MB/s (56 Mbps) pentru transferurile download si 1 MB/s (8 Mbps) pentru cele upload. Serviciile oferite in cadrul acestui tip de acces sunt:
ADSL Internet Access: reprezinta o combinatie de retea ADSL si ATM, fiind destinata in special firmelor care au nevoie de conectare permanenta la Internet si viteze de transfer ridicate. Se pot integra cele mai noi servicii de retea, ca de exemplu retelele virtuale private, aplicatii Voice over IP (VoIP) sau videoconferinte. Plata poate fi efectuata fie in functie de traficul efectuat, fie prin plata unui canal de comunicatie dedicat, special alocat pentru transfer de date. Modemul-ruter ADSL, model Cisco 677 costa 499 $. Acesta trebuie achizitionat atat in cazul in care se doreste un abonament pentru trafic nelimitat, cat si in cazul traficului taxat in functie de volumul transferat.
Preturile pentru trafic nelimitat sunt: 290 $/luna la viteze de 33 Kbps, 980 $/luna la viteze de 64 Kbps, 1900 $/luna la viteze de 128 Kbps, 2600 $/luna la viteze de 192 Kbps si 3100 $/luna pentru viteze de 256 Kbps. Este de remarcat ca aceste viteze sunt valabile pentru accesul la Internet si sunt asigurate pana la primul nod, situat in New York, SUA.
Denumirea serviciilor si preturile valabile pentru traficul de date care se taxeaza in functie de volumul de date transferat sunt:
Basic: include un trafic de 350 Mb. Pret: 260 $/luna. Pentru trafic aditional se plateste 0,8 $/1 Mb;
Plus: trafic lunar de 500 Mb. Pret: 340 $/luna. Traficul aditional costa 0,7 $/1 Mb;
Silver: cuprinde 750 Mb trafic lunar. Pret: 450 $/luna. Pentru depasire se plateste 0,7 $/1 Mb;
Gold: se ofera 1 Gb trafic lunar. Pret: 540 $. In plus, fata de cei 1 Gb alocati lunar se percep 0,6 $/1 Mb;
Platinum: include un tafic lunar de 1,5 Gb. Pret: 690 $/luna. Pentru trafic aditional se platesc 0,6 $/1Mb.
c) Acces prin ADSL cu asigurare de servicii VPN: este folosita pentru transmisii de date la viteza mare pe linii inchiriate sau fibra optica, asigurandu-se securizarea informatiilor care se vehiculeaza prin Internet. Serviciile din cadrul acestui tip de acces sunt:
Business VPN: este destinata firmelor cu mai multe sedii care trebuiesc interconectate intr-un mod rapid, care au ca si cerinta de baza o siguranta sporita a traficului vehiculat pe retelele publice. Acest serviciu este oferit doar pentru conectarea sediilor firmei respective;
Professional VPN: se adreseaza firmelor care doresc sa asigure comunicatii VPN intre sediile firmei, respectiv intre sedii si clientii firmei.
Modem-routerul Cisco 377 care asigura accesul la serviciu costa 499 $. Abonamentul lunar include trafic nelimitat pentru fiecare locatie VPN in parte, fiind in functie de latimea de banda alocata: 90 $/luna pentru 128 Kbps, 150 $/luna pentru 256 Kbps, 260 $/luna pentru 512 Kbps, 340 $/luna pentru 768 Kbps, 490 $/luna pentru 1 Mbps.
WEB-notiuni introductive
Internetul, acest fenomen complex ce marcheaza progresul omenirii si domina sfârsitul de secol 20, acest instrument media caracterizat prin interactivitate, mondialitate si diversitate de domenii de informatie, presupune o îmbinare armonioasa a celor mai performante tehnici electronice cu rodul imaginatiei umane, care a intrat în viata cotidiana, fiind acceptat alaturi de realitatea înconjuratoare.
Popularitatea Internetului a crescut exponential datorita noii sale "înfatisari", numita World Wide Web, aplicatie ce a împlinit promisiunile pe care le aducea Reteaua la înfiintarea sa, acelea de a deveni un nou mediu de comunicare si informare.
Aceasta ultima tehnologie, a carei rezultat a constituit-o combinatia între text, grafica si chiar sunet într-un format aspectuos si usor de accesat, a determinat extinderea Internetului prin conectarea a milioane de computere la retea, câstigând zilnic mii de utilizatori împatimiti ce "navigheaza" în acest vast ocean de informatii.
Chiar daca Internetul nu este atât de popular ca televiziunea, tinde sa acapareze tot mai multi adepti, care devin dependenti de Internet, ramânând ore în sir în fata monitorului, captivati fiind de "copia virtuala" a realitatii, dar gasind aici si "lucruri" pe care nu le pot avea în viata reala.
Comunitatea virtuala aduna împreuna oameni ce sunt separati de bariere geografice, dar care pot dezbate probleme de ultima ora pe teme de interes comun, iau informatii sau lasa un mesaj pentru cineva interesat de subiectul comun, prin intermediul "grupurilor de stiri" (Newsgroups). E-mailul a devenit modul de comunicare cel mai rapid si comod pentru multe milioane de oameni ce utilizeaza Internetul.
O simpla legatura la Internet, îti da posibilitatea sa accesezi informatia stocata în calculatoare ce cuprind informatii de orice tip. Motoarele de cautare, locurile de plecare în cautarea informatiei, sunt usor de învatat si utilizat.
Acest "cyberspace", asa cum l-a numit Wiliam Gibson, presupune o comuniune între calculatoare, resursele de informatii stocate în hard-discurile lor si comunitatea umana ce poate naviga în spatiul virtual. Cuvântul "cyber" deriva din cuvântul grecesc "kuberna" - nu din cibernetica cum s-ar crede aparent, desi referinta la cibernetica ca stiinta a informatiei si comunicatiei, reprezinta un aspect important - si înseamna "a conduce", ceea ce presupune abilitatea de a "umbla" printre informatiile în format electronic si a le controla prin manipularea lor. Cuvântul "spatiu" sugereaza ideea de miscare libera, a capacitatii de a vizita o mare varietate de locuri.
Cybersapce-ul nu este deci un loc pasiv de depozitare a informatiilor, ci reprezinta un spatiu virtual constituit prin conectarea într-o retea a tuturor canalelor de comunicare si calculatoarelor la lumea reala si care permite interactiunea navigatorilor în aceasta lume.
Revolutia Tehnologiei Informatiei care s-a declansat în urma cu câtiva ani intervine în schimbarea de fapt a celor mai obisnuite aspecte ale vietii cotidiene, iar pentru utilizatori, Internetul este o revolutie pe tarâmul comunicarii interumane.
Învatamântul, factor important în evolutia unei societati, înregistreaza astazi schimbari radicale la nivel mondial, necesitatea implementarii Internetului în educatie constituind o maxima prioritate.
Internetul a devenit un vector în educatie oferind noi solutii învatamântului, odata cu aparitia noilor concepte, îmbunatatirea tehnicilor vechi si evolutia comunicarii multimedia.
Învatamântul la distanta ofera celor care nu au posibilitatea sa urmeze cursurile scolare datorita unor bariere economice, sociale, geografice sau culturale aceasta oportunitate si de aceea foarte multe universitati sustin aceasta metoda, ca fiind o noua si moderna forma a învatamântului si educatiei. Avantajele înlocuirii salilor clasice de curs si a materialelor didactice traditionale cu actualele pagini interactive web sunt deja cunoscute, gasindu-si aplicabilitate largita în tarile occidentale, prin înfiintarea si functionarea universitatilor virtuale.
Bibliotecile, la rândul lor, ca parte integranta a procesului de învatamânt, au înteles rolul si importanta acestui nou mediu de comunicare, informare si documentare si l-au folosit atât ca o noua resursa informationala, cât si ca instrument de diseminare a informatiei spre exterior, prin intermediul home-page -urilor construite.
Mai mult, "bibliotecarii digitali" prin identificare, selectare, organizare, descriere si evaluare a resurselor informationale din Internet, contribuie la crearea Bibliotecilor virtuale, adevarate colectii valoroase adaugate resurselor Internet, care ajuta utilizatorii sa regaseasca informatii, programe si comunitati on-line.
Bibliotecile virtuale fac parte din domeniile importante ale acestui ciberspatiu, furnizând o ierarhie organizata de arbori de subiecte, navigabili de la un nivel la altul.
Bibliotecile virtuale indexeaza si întregul text din paginile Web, astfel încât cautarea nu este limitata doar la tematica în care se încadreaza site-ul, la titlu si la o scurta descriere introdusa în bazele de date. Desi caracteristica principala de cautare este navigarea subiectelor, se poate utiliza si cautarea dupa cuvinte cheie.
Parte din aceste biblioteci virtuale sunt create si întretinute de o singura organizatie, în timp ce majoritatea sunt sustinute prin eforturile voluntare ale oamenilor din întreaga lume.
În România, proiectul de informatizare, de importanta nationala, se desfasoara pe mai multe etape. Prima etapa, cea tehnica, a constituit-o realizarea "coloanei vertebrale" a retelei la nivel national - RoEduNet, ce cuprinde 42 de centre de comunicatie în marile orase ale tarii, prin intermediul carora se asigura conectarea la Internet. Mai departe este nevoie de constientizarea efectiva a fiecarei conduceri a institutiilor din învatamânt asupra rolului introducerii Internetului si implicarea acestora în a gasi solutii de dotare cu calculatoare performante, pe care sa le integreze în Retea.
În ceea ce priveste învatamântul la distanta, acesta este înca în faza conceptuala, fiind necesar atât acceptul Societatii Academice cât mai ales depasirea barierelor tehnice.
Daca la nivel preuniversitar programul de conectare la Internet se desfasoara anevoios, la nivel universitar demararea acestei actiuni s-a facut deja cu câtiva ani în urma, universitatile facându-si simtita prezenta pe Internet, prin paginile web create, ce furnizeaza informatii utile despre departamentele si serviciile proprii, precum si legaturi hipertext spre alte informatii din sfera publicului lor.
Cum bibliotecile trebuie sa ofere comunitatii informatiile pe care le detin, sa le faca publice si accesibile întregii lumi, si multe din bibliotecile din România si-au creat home-page-uri contribuind astfel la largirea schimburilor internationale, câstigând colaboratori, prestigiu si recunoastere internationala.
Internetul a avut implicatii majore si asupra bibliotecarilor, reafirmându-se rolul lor de agenti si educatori în identificarea surselor de informare, folosirea si diseminarea informatiei la cerere, în analiza si evaluarea informatiei, în structurarea si organizarea ei pentru aplicatii practice, în întelegerea beneficiarilor si instruirea lor.
Utilizatorul de informatie este obligat sa faca fata la o productie de informatii în continua crestere, ba chiar la o "supraîncarcare cu informatii", care de multe ori poate conduce la nepotrivirea dintre informatia ceruta si cea obtinuta. Reusita unei cautari pe Internet depinde în foarte mare masura de abilitatile celui care navigheaza în vastul ocean al informatiei. Utilizatorul trebuie sa fie capabil sa filtreze informatia utila din volumul imens de informatii transmise.
Nu este de ajuns sa cunosti doar modul de utilizare al instrumentelor, ci trebuie sa te familiarizezi si cu o varietate de programe, pentru a fi capabil sa regasesti sau sa comunici informatie. Mai mult, cautarea unei referinte anume este o munca laborioasa, care consuma timp si necesita rabdare, dar satisfactia atingerii scopului urmarit, te face sa uiti de multele ore zabovite în fata calculatorului.
Cerintele informationale obliga bibliotecarii la o autoperfectionare continua, atât prin participarea la simpozioane, dialoguri profesionale, conferinte la nivel national si international, prin studierea lucrarilor de specialitate pe suport traditional si suport electronic, pentru a fi mereu în pas cu schimbarile impuse de impactul tehnologiilor informationale asupra bibliotecii.
Mai mult, acest nou mediu este utilizat pentru informare si autoformare, prin consultarea resurselor informationale disponibile pe web si prin posibilitatea participarii la comunitatile on-line, una din cele mai rapide si eficiente metode de instruire pentru cei ce doresc sa fie la curent cu noutatile dintr-un anumit domeniu.
(O comunitate on-line nu este altceva decât un grup de persoane, cu preocupari si interese comune, antrenate în schimbul de idei, gânduri si informatii prin intermediul noilor tehnologii. Comunitatea poate varia ca numar, cuprinzând de la doi la mii de oameni. Aceasta lume a noutatilor si a dezbaterilor este în general cunoscuta sub numele de Usenet (User's Network), care nu este o retea fizica ca Internetul, ci un set de conventii sociale, în prezent existând aproximativ 2500 de astfel de grupuri de discutie distincte, pe diferite teme.
Cele mai cunoscute cai de atingere a acestui scop sunt listele de distributie a postei electronice (Mailing Lists), utilizând posta electronica, si grupurile de stiri (Newsgroups), acestea folosind ca mijloc de distribuire a mesajelor programe speciale de citire a stirilor, numite Newsreaders (ex. FreeAgent).
Acest proces interactiv cu cei din comunitate determina o crestere a eficientei si a operativitatii în cercetare, datorita schimbului deschis de pareri si a vitezei cu care se primeste replica).
Aceste surse de formare / informare mentionate anterior au contribuit si la perfectionarea mea si ca urmare a experientei câstigate voi prezenta o lista de adrese web, selectate în timp, pe care eu le consider utile, motiv pentru care le pun la dipozitia unei comunitati mai largi, si care doresc sa contribuie la îmbunatatirea cunostintelor celor interesati de domeniul biblioteconomic si nu numai...
Majoritatea adreselor sunt adunate din lista de discutii Biblio
Browsere Web
Un browser Web este un program client care solicita serverului un document HTML, apoi il examineaza si il afiseaza. Browserul trebuie sa imparta documentul HTML in partile lui componente (etichete, atribute, text simplu etc.).
Cele mai cunoscute browsere sunt Netscape Navigator si Microsoft Internet Explorer . Initial, Netscape Navigator a fost singurul browser utilizat pentru parcurgerea Web-ului. De fapt, Netscape a fost atat de popular, incat multi analisti au afirmat ca Microsoft a fost "prins dormind la cotitura" si ca se afla in mare pericol de a pierde dominatia software in favoarea Netscape. Raspunsul Microsoft la aceste afirmatii a fost crearea programului Microsoft Internet Explorer, un browser cu facilitati care corespund sau depasesc multe din facilitatile aflate in Netscape Navigator.
În prezent, există browser-e Web cu utilizare largă. Un browser este un program aplicatie ce simulează navigarea pe Internet. Acesta are menirea de a aduce o copie a unei pagini Web pe calculatorul local și să o vizualizeze.
Exemple de browser-e consacrate:
Prezentăm o listă de caracteristici ale browser-elor Web:
Structura URL
Clasa URL furnizeaza un acces de nivel inalt la datele de la distanta. Un obiect URL incapsuleaza o specificare a unui locator uniform de resursa (URL). Odata creat un obiect URL, acesta poate fi folosit pentru accesarea datelor locatiei specificate de URL. Un URL permite accesul la date fara a fi nevoie de detaliile protocolului folosit, cum ar fi HTTP sau FTP. Pentru anumite tipuri de date, un obiect URL furnizeaza un mod de a obtine date deja incapsulate intr-un obiect asemanator. De exemplu, un URL poate furniza date JPEG incapsulate intr-un obiect ImageProducer sau date text incapsulate intr-un obiect String.
Exemplu : Putem crea un obiect URL astfel:
try
catch (MalformedURLException e)
Odata creat un obiect URL, se pot folosi metode de acces pentru obtinerea informatiei incapsulate de obiectul URL:
public String getFile() - returneaza numele fisierului URL;
public String getHost() - returneaza numele hostului URL;
public String getPort() - returneaza numele de port URL;
public String getProtocol() - returneaza protocolul URL;
public String getRef() - returneaza referinta (sau ancora) URL.
Daca se doreste verificarea faptului ca doua obiecte URL se refera la acelasi fisier, se poate utiliza metoda:
public boolean sameFile(URL altul)
care compara toate informatiile din doua obiecte URL cu exceptia informatiei de referinta (obiectul URL curent si "altul").
Exemplu: Prezentam un program JAVA care citeste o adresa URL sa zicem https://www.infoiasi.ro:80/fcs/index.html si care intoarce numele protocolului, numele host-ului, numele portului, numele fisierului, numele referinta (ancorei).
import java.applet.*;
import java.net.*;
import java.awt.*;
import java.awt.event.*;
import java.io.*;
public class InfURL extends Applet implements ActionListener
public void actionPerformed(ActionEvent event)
catch (MalformedURLException e)
|