Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Internetul

Informatica


Internetul

<Titlu> 1.1 Termeni ºi concepte

*Înþelegerea ºi diferenþierea termenilor Internet ºi World Wide Web (WWW)



Existã diferite tipuri de reþele, dintre care cele mai importante sunt:

wide area network (WAN) un calculator dintr-o anumitã reþea comunicã cu un alt calculator aflat la o distanþã foarte mare (chiar în altã þarã).

local area network (LAN) calculatoarele sunt localizate foarte aproape unele de altele, în aceeaºi clãdire, sau birou.

Internetul este o mulþime de calculatoare conectate în reþea, o reuniune de reþele. Internetul a pornit ca o reþea de 4 calculatoare a 2 universitãþi americane: Reþeaua ARPANET, ce avea rolul de a menþine legãtura între cele douã centre ºtiinþifice. Treptat, aceasta s-a extins la nivel militar. Reþeaua oferea posibilitatea transmiterii informaþiilor cãtre un alt calculator din reþea în cazul în care unul era scos din uz.

World Wide Web (WWW) este o multitudine de pagini de informaþie scrise în format html.

Hypertext Markup Language (HTML) este un limbaj cu ajutorul cãruia se scriu pagini pentru World Wide Web. Limbajul HTML îi permite textului sã includã diferite fonturi, diferite imagini grafice ºi legãturi. Hypertext oferã o metodã de prezentare a textului, imaginilor, sunetelor ºi filmelor ce sunt legate într-un mod nesecvenþial.

*Definirea termenilor: HTTP, URL, hyperlink, ISP, FTP

Uniform Resource Locator (URL) este o adresã a unei resurse existentã pe Internet ce oferã legãturi între douã documente din WWW. Fiecare resursã existentã pe Internet are propria ei adresã de identificare, sau un URL, care specificã serverului unde sã o gãseascã. URL poate folosi diferite protocoale cum ar fi: FTP ºi HTTP.

Un protocol este un sistem de reguli ºi proceduri ce guverneazã comunicaþia dintre douã dispozitive. Existã o mulþime de protocoale dar nu toate sunt compatibile, dar atâta timp cât cele douã dispozitive folosesc acelaºi protocol ele pot schimba date. Anumite protocoale, ca de exemplu standardul RS-232, afecteazã legãturile hardware, în timp ce alte protocoale afecteazã transmisiile de date inclusiv parametrii ºi semnalele folosite în transmisiile asincrone (în general modemul).

Protocoalele reprezintã de fapt o modalitate prin intermediul cãreia diferite modele de calculatoare pot comunica între ele.

Existã mai multe tipuri de protocoale:

*Protocoalele de aplicaþii - oferã schimbul de date între aplicaþiile existente într-o reþea, ca de exemplu File Transfer Protocol (FTP), sau Simple Mail Transfer Protocol (SMTP)

File Transfer Protocol (FTP) este un proces ce permite schimbul de fiºiere între douã calculatoare. FTP suportã diferite comenzi ce permit transferul bidirecþional de fiºiere binare ºi ASCII între diferite calculatoare. Acest protocol este instalat împreunã cu utilitãþile oferite de TCP/IP.

Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) este un protocol TCP/IP folosit la transmiterea mailului.

*Protocoalele de transport - ca de exemplu Transport Control Protocol (TCP) 

*Protocoalele de reþea - ca de exemplu Internet Protocol (IP)

Transport Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) este protocolul standard folosit pentru a comunica de-a lungul Internetului.

Hypertext Transport Protocol (HT 838i83i TP) este o metodã prin care paginile WWW sunt transferate prin reþea.

Hyperlink : este o adresã cu ajutorul cãreia se pot face legãturi cu alte pagini de web, adresã prin intermediul cãreia se trece de la un document web la altul.

ISP (Internet Service provider): este cel care oferã servicii de acces la internet

*Structura unei adrese Web

Calculatoarele comunicã în reþea prin intermediul pachetelor. Un pachet este o informaþie logicã ce cuprinde informaþii atât despre localizarea datelor cât ºi despre datele utilizatorului.

Orice calculator aflat în reþea are o anumitã adresã (adresa IP) ce îi permite sã fie identificat în mod unic în cadrul reþelei.

Adresa IP este formatã din adresa de reþea ºi adresa calculatorului care primeºte mesajul.

Asemãnãtor trimiterii unei scrisori, trebuie în primul rând sã cunoaºteþi numele strãzii (la noi adresa de reþea) ºi apoi numãrul unde trimiteþi scrisoarea (la noi adresa calculatorului care primeºte mesajul).

De exemplu în adresa:192.168.0.3 numerele 192.168 corespund adresei de reþea ºi numerele 0.3 corespund adresei calculatorului care primeºte mesajul.

*Ce este un browser web ºi pentru ce este el folosit

WEB BROWSER este o aplicaþie cu ajutorul cãreia putem face schimburi de date cu diferite calculatoare din reþea prin intermediul unor pagini ce sunt afiºate pe monitor.

Atunci când se realizeazã o anumitã cerere aplicaþia va verifica daca ea ajunge unde trebuie ºi abia apoi va deschide pagina respectivã. Exemple de browsere web: Internet Explorer, Opera, Netscape Navigator.

*Ce este un motor de cãutare ºi pentru ce este el folosit

Motor de cãutare: este un program disponibil pe Internet cu ajutorul cãruia se pot cãuta diferite pagini cu informaþii referitoare la un subiect anume. Aceastã cãutare se realizeazã dupã un anumit cuvânt sau o anumitã combinaþie de cuvinte, având ca rezultate afiºarea adreselor paginilor ce conþin cuvântul respectiv. Exemple de motoare de cãutare; Google, Yahoo, AltaVista etc.

*Înþelegerea termenilor cookie & cache

Cookie este informaþia pe care un site de web o pãstreazã pe hard disk-ul vizitatorului de site, astfel încât sã-ºi poatã aminti identitatea utilizatorului cât ºi preferinþele acestuia, astfel încât atunci când acelaºi utilizator va accesa aceeaºi paginã web ca sã poatã fi încãrcatã mai repede.

Este de preferat sã pãstraþi aceste informaþii pe calculator, dar ele pot fi ºterse fãrã a afecta cu nimic funcþionarea sistemului de operare. Aceste fiºiere se gãsesc în directorul Temporary Internet Files.

Cache este locul unde se pãstreazã temporar informaþii, ca de exemplu pagina de start a Internet Explorerului, ultimile pagini vizitate etc. în momentul executãrii unei astfel de comenzi, calculatorul nu mai acceseazã legãtura la internet luând informaþiile din memoria cache a hard disk-ului. Se poate modifica mãrimea memoriei cache, dar ea depinde de tipul browser-ului folosit.

<Titlu> Securitate

*Conceptul de site web protejat (folosirea numelui de utilizator ºi a unei parole)

Unele site-uri oferã posibilitatea pãstrãrii confidenþialitãþii datelor dumneavoastrã. De aceea pentru a avea acces la date va trebui sã aveþi creat un cont ºi anume va trebui sã aveþi un nume de utilizator (username) ºi o parolã. Cu acest nume de utilizator ºi cu parola puteþi avea acces la datele din contul dumneavoastrã. Exemplu de site web protejat este orice site de mail.

Conceptul de certificat digital

O datã cu dezvoltarea reþelei Internet, a apãrut necesitatea autentificãrii unor documente în format electronic transmise în reþea. Dezvoltarea sistemelor de platã non-cash, a comerþului electronic, a telefoniei mobile ºi, în general a tuturor mijloacelor de transmisie de date care necesitã criptare sau autentificare a condus la crearea unei noi situaþii juridice.

Certificatele oferã un mecanism cu ajutorul cãruia se câºtigã o încredere mai mare în legãtura dintre o cheie publicã ºi entitatea care deþine cheia privatã corespunzãtoare. Un certificat este o declaraþie semnatã digital cu referire la o anumitã cheie publicã, certificatul fiind semnat de emitentul sãu (cel ce deþine o altã pereche de

chei publice ºi private). De obicei, certificatele mai conþin ºi informaþii referitoare la cheia primarã, ca de exemplu informaþii despre cei care au acces la cheia privatã corespunzãtoare. De aceea, atunci când elibereazã un certificat digital emitentul atestã validitatea legãturii dintre cheia publicã ºi informaþiile referitoare la identitatea celor care o acceseazã.

Cele mai folosite certificate se bazeazã pe standardul ITU-T X. 509. Aceasta este o tehnologie fundamentalã folositã în Windows 2000 PKI (Public Key Infrastructure). Trebuie însã reþinut cã acesta nu este singurul mod de certificare.

Criptarea datelor ºi utilizarea acestora

Criptarea sau codificarea datelor este procesul cu ajutorul cãruia informaþia este greu de descifrat sau de citit. Scopul criptãrii este acela de a nu permite persoanelor neautorizate accesul la anumite date în timpul transmiterii lor sau atunci când sunt pãstrate pe diferite suporturi magnetice. Pentru a decodifica datele este necesarã o cheie de decodificare. Au apãrut diferite tipuri de codificãri imposibil de spart ce au condus la discuþii foarte mari deoarece aceste coduri pot fi folosite de organizaþiile teroriste pentru comunicare.

*Pericolul infectãrii calculatorului cu viruºi datoritã descãrcãrii programelor de pe internet

Virusul este un program care se ascunde în aplicaþiile existente pe calculator sau în orice altã aplicaþie. Principalul scop al acestor programe este acela de a se autoreproduce cât mai des posibil pentru a ocupa cât mai mult spaþiu pe disc. Un alt scop al acestuia este acela de a bloca aplicaþia respectivã.

Astfel cã atunci când copiaþi anumite fiºiere pe calculator de pe Internet existã pericolul ca aceste fiºiere sã conþinã diferiþi viruºi care sã ducã la funcþionarea necorespunzãtoare a sistemului de operare. De aceea trebuie ca atunci când copiaþi ceva de pe Internet sã verificaþi fiºierul respectiv cu ajutorul unui program antivirus.

*Pericolul folosirii cãrþilor de credit pe Internet

Nu este tocmai recomandat sã utilizaþi cãrþile de credit pentru a cumpãra diferite produse de pe Internet, deoarece existã pericolul de a fi fãcut public contul dumneavoastrã de card ºi atunci altcineva ar putea folosi banii din contul dumneavoastrã.

*Termenul Firewall

Firewall-ul este un sistem de securitate, de obicei este o combinaþie de hardware ºi software, cu scopul de a proteja o reþea împotriva ameninþãrilor ce vin din partea altor reþele, ca de exemplu Internetul. Firewall-urile împiedicã comunicarea directã cu calculatoarele externe ei ºi vice versa, în locul comunicãrii directe toate informaþiile sunt conduse de un proxy server în afara reþelei. Firewall-ul înregistreazã atât volumul de informaþii schimbat cu celelalte calculatoare cât ºi încercãrile persoanelor neautorizate de a cãpãta acces la date.

Proxy server este o componentã a unui firewall care organizeazã traficul pe internet de la o reþea LAN, cât ºi cãtre o reþea LAN. El decide dacã lasã diferite mesaje

sã treacã prin reþea, oferã acces la reþea ºi filtreazã diferitele cereri venite din partea utilizatorilor deoarece unele dintre ele pot veni de la persoane neautorizate.

<Titlu> 1.3 Primii paºi în lucrul cu un browser Web

*Deschiderea ºi închiderea unei aplicaþii web

În exemplul nostru vom folosi ca browser Web programul Internet Explorer.

Pentru a deschide aceastã aplicaþie puteþi alege una din urmãtoarele trei posibilitãþi, în funcþie de preferinþele dumneavoastrã:

*Din meniul Start-Programs-Internet Explorer

<JAWS>

Meniul Start poate fi accesat fie cu tasta WINDOWS KEY, fie cu combinaþia de taste CONTROL plus ESCAPE.

Submeniul Programs poate fi accesat fie cu litera P, fie dupã ce s-a plasat focarul pe acest submeniu se apasã tasta ENTER sau tasta SÃGEATÃ DREAPTA.

Din meniul vertical se va selecta cu tastele sãgeþi sus sau jos articolul "Internet Explorer" ºi se va apãsa tasta ENTER pentru a lansa în execuþie aplicaþia, ori din meniul vertical se va apãsa tasta litera I pânã ce articolul dorit este selectat apoi se va apãsa ENTER pe respectivul articol. Dacã în respectivul meniu nu mai existã nici un articol care sã înceapã cu aceiaºi literã atunci sistemul de operare va lansa automat în execuþie respectiva aplicaþie.

</JAWS>

<Fig.>

<Start Menu>

Windows Update

New Office Document

WinZip

Programs //Submenu //urmãriþi descrierea de mai jos

Documents //Submenu

Settings //Submenu

Search //Submenu

Help

Run.

Shut Down...

</Start Menu>

<Programs Submenu>

Internet Explorer

Outlook Express

Microsoft SQL Server

Microsoft SQL Server - Switch

Microsoft Office Tools //Submenu

Microsoft Access

Microsoft Excel

Microsoft FrontPage

Microsoft PowerPoint

Microsoft Word

Microsoft Press //Submenu

WinZip //Submenu

</Programs Submenu>

</Fig.>

*Prin dublu clic pe pictograma existentã pe desktop

<JAWS>

Se mutã focarul pe controlul "List View" al ferestrei Desktop cu ajutorul combinaþiei de taste WINDOWS KEY plus litera M, iar din listã se va selecta articolul denumit "Internet Explorer" cu ajutorul literei I ori cu ajutorul tastelor sãgeþi, apoi pentru a fi lansatã în execuþie aplicaþia se va apãsa ENTER pe respectivul articol.

</JAWS>

*Apãsaþi imaginea corespunzãtoare în bara din josul ecranului (Tool Bar)

Acum pe ecran va apãrea urmãtoarea fereastrã:

<Fig.> about:blank - Microsoft Internet Explorer

<Menu Bar>

File

Edit

View

Favorites

Tools

Help

</Menu Bar>

<Toolbars>

<Buttons>

Back

Forward

Stop

Refresh

Home

Search

Favorites

History

Mail

Print

Discuss

</Buttons>

</Toolbars>

Address:

<Edit Combo>

about: blank

</Edit Combo>

<Button>

Go

</Button>

//Corpul documentului.

<Status Bar>

Done Internet

</Status Bar>

</Fig.>

<JAWS>

Avem de a face cu o interfaþã clasicã a unui program, cu urmãtoarele elemente:

- Bara de titlu: ce poate fi cititã cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus litera T ("About:blank - Microsoft Internet Explorer"), barã ce conþine numele documentului deschis ºi numele aplicaþiei active.

- Bara de meniuri ce poate fi accesatã cu tasta ALT ºi meniurile de pe barã pot fi defilate cu tastele sãgeþi stânga sau dreapta întrucât bara de meniuri este orizontalã (File, Edit, View, Favorites, Tools, Help); un meniu poate fi deschis cu tasta ENTER sau cu tasta SÃGEATÃ ÎN JOS, iar opþiunile din meniu sunt defilate cu ajutorul tastelor sãgeþi sus sau jos întrucât un meniu este vertical. Bara de meniuri sau un meniu poate fi pãrãsit-ã prin apãsarea tastei ALT din nou sau prin apãsarea tastei ESCAPE.

- Bara de instrumente care poate fi accesatã prin apãsarea combinaþiei de taste INSERT plus tasta F8 (Back, Forward, Stop, Refresh, Home, Search, Favorites, History, Mail, Print, Discuss). Apare o casetã de dialog:

<FigJAWS> Internet Explorer Toolbar

<List Box>

Back <Button> OK </Button>

Forward

Stop

Refresh <Button> Cancel </Button>

Home

Search

Favorites

History

Mail

Print

Discuss

</List Box>

</FigJAWS>

- Bara de adresã care este un câmp de editare ce poate fi cititã cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus litera A, iar pentru a muta focarul pe bara de adresã se poate folosi combinaþia de taste ALT plus litera D.

- Apoi corpul documentului.

- Bara de stare (Status Bar) care poate fi cititã cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus tasta PAGE DOWN.

</JAWS>

Elementele componente ale acestei ferestre sunt:

*bara de meniuri în cadrul cãreia gãsim instrucþiunile pe care programul le poate executa.

*bara de instrumente cu ajutorul cãreia putem executa unele operaþiuni uzuale fãrã a mai apela la bara de meniuri, printr-un simplu click pe pictograma respectivã.

*bara de adrese unde se tasteazã adresa paginii pe care dorim sã o vizualizãm , sau în limbaj ºtiinþific URL-ul paginii.

Pentru a închide aplicaþia apãsaþi butonul sub forma de "X" existent pe bara de titlu a ferestrei sau apelaþi funcþia Close din meniul File al ferestrei.

<JAWS>

Meniul File poate fi accesat cu combinaþia de taste ALT plus litera F, iar comanda Close are tasta fierbinte litera C.

O aplicaþie mai poate fi închisã ºi cu combinaþia de taste standard a sistemului de operare Windows ºi anume ALT plus tasta F4.

Pentru a se face click pe butonul Close din colþul dreapta sus al ferestrei se va folosi cursorul JAWS, pentru aceasta se va da comanda

- Route JAWS Cursor to Virtual PC Cursor cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus tasta MINUS ambele de pe blocul numeric când acesta este închis, apoi se va deplasa cursorul JAWS pe prima linie a ferestrei apãsându-se tasta PAGE UP, se va deplasa apoi cursorul JAWS la sfârºitul rândului curent prin apãsarea tastei END ºi în fine se poate apãsa butonul stâng al mouse-ului cu ajutorul tastei SLASH (linie de fracþie) de pe blocul numeric când acesta este închis.

</JAWS>

<Fig.> about:blank - Microsoft Internet Explorer

<Menu Bar>

File //urmãriþi descrierea de mai jos

Edit

View

Favorites

Tools

Help

</Menu Bar>

<File Menu>

New //submenu

Open. Ctrl + O

Edit //unavailable

Save Ctrl + S //unavailable

Save As.

Page Setup.

Print. Ctrl + P

Send //submenu

Import and Export.

Properties

Work Offline //checked

Close

</File Menu>

<Toolbars>

<Buttons>

Back

Forward

Stop

Refresh

Home

Search

Favorites

History

Mail

Print

Discuss

</Buttons>

</Toolbars>

Address:

<Edit Combo>

about: blank

</Edit Combo>

<Button>

Go

</Button>

//Corpul documentului.

<Status Bar>

Closes the Window // În bara de stare se vede rezultatul apelãrii funcþiei Close

</Status Bar>

</Fig.>

*Schimbarea paginii de start a aplicaþiei Internet Explorer

Atunci când porniþi aplicaþia Internet Explorer acesta încarcã o paginã de start. Pagina implicitã este:

https://www.msn.com, dar ea poate fi schimbatã dupã dorinþele fiecãrui utilizator.



Schimbarea acestei pagini se face apelând funcþia Internet Options din meniul Tools.

<JAWS>

Meniul Tools poate fi accesat cu combinaþia de taste ALT plus litera T, iar caseta de dialog "Internet Options" are tasta fierbinte litera o.

</JAWS>

<Fig.> Tools Menu

Mail and News //submenu

Synchronize.

Windows Update

Show Related Links

Internet Options.

</Fig.>

Aceastã funcþie va deschide urmãtoarea fereastrã:

<JAWS>

Într-o casetã de dialog se navigheazã înainte de pe un control pe altul cu tasta TAB, iar înapoi de pe un control pe altul cu combinaþia de taste SHIFT plus TAB.

Pentru a naviga între paginile de controale ale unei casete de dialog se folosesc:

- CONTROL plus TAB pentru pagina urmãtoare de controale;

- CONTROL plus SHIFT plus TAB pentru pagina precedentã de controale.

Pentru a vizualiza opþiunile din cadrul aceluiaºi control se folosesc tastele sãgeþi.

Pentru a marca sau demarca o casetã de marcaj (Check Box) se foloseºte tasta SPACE BAR.

Pentru a activa un buton se foloseºte fie tasta ENTER, fie tasta SPACE BAR.

Pentru a se citi locaþia curentã se foloseºte combinaþia de taste INSERT plus tasta SÃGEATÃ ÎN SUS, iar pentru a se citi focarul curent se foloseºte combinaþia de taste INSERT plus TAB.

Pentru a se citi bara de titlu a ferestrei active se foloseºte combinaþia de taste INSERT plus litera T.

</JAWS>

<Fig.> Internet Options

<Tabs Pages>

General

Security

Content

Connections

Programs

Advanced

</Tabs Pages>

<General Page>

Home Page

You can change which page to use for your home page.

Address:

<Edit Field>

About:blank // Din meniul Home Page alegeþi pagina de start doritã

</Edit Field>

<Buttons>

Use Current

Use Default

Use Blank

</Buttons>

Temporary Internet Files

Pages you view on the internet are stored in a special folder for quick viswing later.

<Buttons>

Delete Files.

Settings.

</Buttons>

History

The History folder contains links to pages you've visited, for quick access to recently viewed pages.

Days to keep pages in:

<Spin Box>

</Spin Box>

<Button>

Clear History

</Button>

<Buttons>

Colors.

Fonts.

Languages.

Accessibility.

</Buttons>

<General Page>

<Buttons>

OK

Cancel

Apply

</Buttons>

</Fig.>

Se observã cã în cadrul acestui meniu aveþi trei butoane, fiecare având diferite funcþii astfel:

apãsarea butonului Use Current realizeazã înscrierea ca paginã de start a aplicaþiei, chiar pagina deschisã în momentul respectiv.

*apãsarea butonului Use Default realizeazã înscrierea ca paginã de start a aplicaþiei, adresa celui care a realizat programul.

*apãsarea butonului Use blank realizeazã înscrierea ca paginã de start a aplicaþiei, o paginã albã (Blank Page).

*Deschiderea unei noi ferestre cu ajutorul aplicaþiei Internet Explorer

Atunci când aveþi deschisã aplicaþia Internet Explorer ºi doriþi sã mai deschideþi o paginã web puteþi alege opþiunea New Window din meniul File.

<JAWS>

Meniul File poate fi accesat cu combinaþia de taste ALT plus litera F, iar submeniul New cu tasta fierbinte litera N ºi comanda Window are tasta fierbinte litera W. De asemenea pentru aceiaºi comandã se mai poate folosi combinaþia de taste CONTROL plus litera N.

</JAWS>

<Fig.> File Menu

New à Window  Ctrl + N

</Fig.>

Se observã cã ºi apãsarea simultanã a tastelor Ctrl+N duce la deschiderea unei ferestre noi.

*Oprirea încãrcãrii unei pagini web

Dupã ce aþi început sã încãrcaþi o paginã web dacã doriþi sã întrerupeþi procesul de încãrcare al paginii puteþi apãsa butonul Stop existent pe bara de instrumente a aplicaþiei, sau puteþi alege opþiunea Stop din meniul View.

<JAWS>

Bara de instrumente poate fi accesatã cu combinaþia de taste INSERT plus tasta F8. Apare urmãtoarea fereastrã:

<FigJAWS> Internet Explorer Toolbar

<List Box>

Back <Button> OK </Button>

Forward

Stop

Refresh <Button> Cancel </Button>

Home

Search

Favorites

History

Mail

Print

Discuss

</List Box>

</FigJAWS>

Se alege cu tastele sãgeþi opþiunea Stop ºi se apasã tasta ENTER pe ea.

Meniul View se poate accesa cu combinaþia de taste ALT plus litera V, iar comanda Stop are tasta fierbinte litera P, ori pentru comanda Stop se mai poate folosi tasta ESCAPE.

</JAWS>

<Fig.> View Menu

Toolsbar //submenu

Status Bar //checked

Explorer Bar //submenu

Go To //submenu

Stop Esc

Refresh F5

</Fig.>

Se observã cã ºi apãsarea tastei Esc duce la oprirea încãrcãrii paginii.

*Actualizarea unei pagini web

Dupã ce aþi încãrcat o paginã web, dacã nu au fost afiºate toate datele puteþi alege reîncãrcarea paginii apãsând butonul existent pe bara de instrumente a aplicaþiei, sau puteþi alege opþiunea Refresh din meniul View.

<JAWS>

Bara de instrumente poate fi accesatã cu combinaþia de taste INSERT plus tasta F8. Apare urmãtoarea fereastrã:

<FigJAWS> Internet Explorer Toolbar

<List Box>

Back <Button> OK </Button>

Forward

Stop

Refresh <Button> Cancel </Button>

Home

Search

Favorites

History

Mail

Print

Discuss

</List Box>

</FigJAWS>

Se alege cu tastele sãgeþi opþiunea Refresh ºi se apasã tasta ENTER pe ea.

Meniul View se poate accesa cu combinaþia de taste ALT plus litera V, iar comanda Refresh are tasta fierbinte litera R, ori pentru comanda Refresh se mai poate folosi tasta F5.

</JAWS>

<Fig.> View Menu

Toolsbar //submenu

Status Bar //checked

Explorer Bar //submenu

Go To //submenu

Stop Esc

Refresh F5

</Fig.>

Se observã cã ºi apãsarea tastei F5 duce la reîncãrcarea paginii web.

*Utilizarea funcþiei Help

Atunci când vã aflaþi în impas ºi nu ºtiþi ce sã faceþi puteþi apela la funcþia

<JAWS>

Meniul Help poate fi accesat cu combinaþia de taste ALT plus litera H, iar comanda "Context and Index" are tasta fierbinte litera C.

</JAWS>

<Fig.> Help Menu

Context and Index

</Fig.>

ªi apãsarea tastei F1 duce la deschiderea funcþiei Help.

Apelarea acestei funcþii deschide urmãtoarea fereastrã:

<JAWS>

Navigarea într-un control de tip "Tree view" se realizeazã cu tastele sãgeþi sus ºi jos de pe un articol pe altul; deschiderea unui nivel se realizeazã cu tasta SÃGEATÃ DREAPTA, iar închiderea unui nivel se realizeazã cu tasta SÃGEATÃ STÂNGA.

Pentru a se afiºa informaþia itemului corespunzãtor trebuie apãsatã tasta ENTER pe respectivul articol, iar pentru vizualizarea informaþiei respective trebuie mai întâi mutat focarul în fereastra cu informaþii (Preview) prin apãsarea tastei F6, iar pentru a se reveni din nou în zona cuprinsului (Tree View) se va apãsa din nou tasta F6.

Pentru a fi accesate butoanele din bara de instrumente se va folosi cursorul JAWS care simuleazã cursorul mouse-ului. Pentru aceasta se va da mai întâi comanda Route JAWS Cursor to PC Cursor prin combinaþia de taste INSERT plus tasta MINUS ambele de pe blocul numeric când acesta este închis. Pentru a muta cursorul pe prima linie a ferestrei se va apãsa tasta PAGE UP, iar pentru a muta cursorul pe ultima linie a ferestrei se va apãsa tasta PAGE DOWN. Pentru citirea ferestrei cu cursorul JAWS se pot folosi toate combinaþiile de taste cunoscute pentru citirea cu cursorul PC într-un câmp de editare.

Pentru a se naviga între paginile ferestrei se pot folosi combinaþiile de taste:

- CONTROL plus TAB pentru pagina urmãtoare;

- CONTROL plus SHIFT plus TAB pentru pagina precedentã.

Pentru a citi locaþia curentã se poate folosi combinaþia de taste INSERT plus tasta SÃGEATÃ ÎN SUS, iar pentru focarul curent se poate folosi combinaþia de taste INSERT plus TAB.

Pentru a se vedea ce paginã este activã ºi denumirea ferestrei active se poate citi bara de titlu a ferestrei respective cu combinaþia de taste INSERT plus litera T.

</JAWS>

<Fig.> Microsoft Internet Explorer Help

<Toolbars>

<Buttons>

Hide

Back

Forward

Options

Web Help

</Buttons>

</Toolbars>

<Tabs Pages>

Contents

Index

Search

</Tabs Pages>

<Contents Page> //Paginã împãrþitã în douã ferestre.

//Fereastra din stânga conþine cuprinsul informaþiilor ajutãtoare.

<Tree View>

Getting started with Internet Explorer //Topic

Taking the Internet Explorer 5 Tour //topic

Connecting to the Internet //book, closed

Finding the Web Pages You Want //book, closed

Browsing in the Web Offline //book, closed

Printing and Saving Information //book, closed

Sending Information over the Internet Safely //book, closed

Protecting Your Computer While You're Online //book, closed

Controlling Access to Inappropriate Internet //book, closed

Customizing your Browser //book, closed

Accessibility //book, closed

</Tree View>

Urmeazã fereastra din dreapta ce conþine informaþiile despre itemul selectat în partea stângã.

<Preview> Microsoft Internet Explorer Help

Getting started with Internet Explorer

With an Internet connection and Internet Explorer, you can find and view information about anything on the Web. Just click the topics below to get started. You'll find more information to help you browse the Internet in the Help Contents.

Basic setup

If you aren't connected to the Internet, or you want to create a new connection, click this link.

  • Set up an Internet connection

</Preview>

</Contents Page>

</Fig.>

<JAWS>

Pentru a muta focarul pe pagina urmãtoare se poate folosi combinaþia de taste CONTROL plus TAB.

Pentru a naviga între controalele pagini se poate folosi TAB pentru a se naviga înainte de pe un control pe altul ºi combinaþia de taste SHIFT plus TAB pentru a se naviga înapoi de pe un control pe altul.

</JAWS>

<Fig.> Microsoft Internet Explorer Help

<Toolbars>

<Buttons>

Hide

Back

Forward

Options

Web Help

</Buttons>

</Toolbars>

<Tabs Pages>

Contents

Index

Search

</Tabs Pages>

<Search Page>

Type in the keyword to find

<Edit Field>

Internet

</Edit Field>

<Button>

List Topics

</Button>

Select Topic to display:

<List Box>

Browser terms in Navigator and Internet Explorer

Change how page colors are displayed

Change Internet Explorer Sounds

Change the appearance of the toolbar

Change your home Page

Choosing the support options that's right for you

Correctly display Web pages encoded in any language

Create more space for temporary Internet pages

</List Box>

<Preview>

You can change the sounds associated with using Internet Explorer. You can assign different sounds than the ones currently used, or you can turn off the sounds altogether. To do this, carry out the following steps:

  1. Click Start, point to Settins, and then click Control Panel.
  2. Double-click the Sounds icon.
  3. In the Windows Explorer area of the Events list, click the event you want to change.
  4. In the Name list, click the sound you want to associate with that event.

If you don't want any sound associated with that event, click None.

</Preview>

</Fig.>

Pentru a vizualiza informaþiile gãsite selectaþi un rezultat ºi apoi apãsaþi butonul Display.

<JAWS>

Iar dupã activarea butonului Display pentru a se muta focarul în fereastra cu informaþiile solicitate (Preview) se va apãsa tasta F6 ºi pentru a se reveni din nou în fereastra cu rezultatele cãutãrii se apasã din nou tasta F6.

</JAWS>



<Titlu> 1.4  Modificarea setãrilor

<Titlu> Afiºarea sau ascunderea diferitelor bare de instrumente

Barele de instrumente sunt diferite imagini grafice care permit realizarea unor acþiuni printr-o simplã apãsare pe acestea. Barele de instrumente se gãsesc în meniul View-Toolbars.

<JAWS>

Meniul View mai poate fi accesat ºi cu combinaþia de taste ALT plus litera V, iar submeniul "Tool Bars" are tasta fierbinte litera T.

</JAWS>

<Fig.>

<View Menu>

Toolbars //submenu //urmãriþi descrierea de mai jos

Status Bar //checked

Explorer Bar //submenu

Go to //submenu

Stop Esc

Refresh F5

</View Menu>

<Toolbars Submenu>

Standard Buttons //checked

Address Bar //checked

Links //checked

Radio

Customize.

</Toolbars Submenu>

</Fig.>

Existã patru tipuri de bare de instrumente: bara de instrumente standard, bara de adrese, bara de legãturi (Links) ºi bara radio.

Dacã nu este selectatã nici una dintre aceste bare de instrumente pagina de pornire a aplicaþiei va arãta ca în poza de mai jos, va avea doar bara de meniuri:

<JAWS>

Bara de meniuri a aproape oricãrei aplicaþii este accesatã cu ajutorul tastei ALT, iar articolele de pe barã sunt defilate cu ajutorul tastelor sãgeþi stânga sau dreapta întrucât bara de meniuri este afiºatã pe ecran în poziþie orizontalã.

</JAWS>

<Fig.> Menu Bar

File

Edit

View

Favorites

Tools

Help

</Fig.>

Atunci când selectaþi bara de instrumente standard pagina de pornire a aplicaþiei va fi:

<JAWS>

Bara de meniuri este accesatã cu tasta ALT, iar articolele de pe barã sunt defilate cu ajutorul tastelor sãgeþi stânga sau dreapta întrucât bara de meniuri este afiºatã pe ecran în poziþie orizontalã.

Bara de instrumente este apelatã cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus tasta F8 ºi apare urmãtoarea fereastrã.

<FigJAWS> Internet Explorer Toolbar

<List Box>

Back <Button> OK </Button>

Forward

Stop

Refresh <Button> Cancel </Button>

Home

Search

Favorites

History

Mail

Print

Edit

Discuss

<List Box>

</FigJAWS>

Se alege cu tastele sãgeþi una dintre opþiunile din listã, iar pentru execuþie se apasã tasta ENTER pe respectiva opþiune.

</JAWS>

<Fig.>

<Menu Bar>

File

Edit

View

Favorites

Tools

Help

</Menu Bar>

<ToolBars>

<Buttons>

Back

Forward

Stop

Refresh

Home

Search

Favorites

History

Mail

Print

Edit

Discuss

</Buttons>

</Toolbars>

</Fig.>

Atunci când selectaþi bara instrumente de adrese pagina de pornire a aplicaþiei va fi:

<JAWS>

Bara de meniuri este accesatã cu tasta ALT, iar articolele de pe barã sunt defilate cu ajutorul tastelor sãgeþi stânga sau dreapta întrucât bara de meniuri este afiºatã pe ecran în poziþie orizontalã.

Bara de instrumente este apelatã cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus tasta F8 ºi apare urmãtoarea fereastrã.

<FigJAWS> Internet Explorer Toolbar

<List Box>

Back <Button> OK </Button>

Forward

Stop

Refresh <Button> Cancel </Button>

Home

Search

Favorites

History

Mail

Print

Edit

Discuss

<List Box>

</FigJAWS>

Se alege cu tastele sãgeþi una dintre opþiunile din listã, iar pentru execuþie se apasã tasta ENTER pe respectiva opþiune.

Bara de adrese poate fi cititã cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus litera A, iar dacã litera A este apãsatã de douã ori repede în timp ce tasta INSERT este þinutã apãsatã atunci cursorul JAWS va fi plasat exact pe respectiva barã permiþându-se citirea ei cu ajutorul cursorului JAWS (ce simuleazã miºcarea cursorului mouse-ului). Pentru a muta focarul pe bara de adresã se poate folosi combinaþia de taste ALT plus litera D.

</JAWS>

<Fig.>

<Menu Bar>

File

Edit

View

Favorites

Tools

Help

</Menu Bar>

<ToolBars>

<Buttons>

Back

Forward

Stop

Refresh

Home

Search

Favorites

History

Mail

Print

Edit

Discuss

</Buttons>

</Toolbars>

<Address Bar>

Address:

<Edit Combo>

about:blank

</Edit Combo>

<Button>

Go

</Buttons>

</Address Bar>

</Fig.>

Atunci când selectaþi bara de legãturi pagina de pornire a aplicaþiei va fi:

<JAWS>

Bara de meniuri este accesatã cu tasta ALT, iar articolele de pe barã sunt defilate cu ajutorul tastelor sãgeþi stânga sau dreapta întrucât bara de meniuri este afiºatã pe ecran în poziþie orizontalã.

Bara de instrumente este apelatã cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus tasta F8 ºi apare urmãtoarea fereastrã.

<FigJAWS> Internet Explorer Toolbar

<List Box>

Back <Button> OK </Button>

Forward

Stop

Refresh <Button> Cancel </Button>

Home

Search

Favorites

History

Mail

Print

Edit

Discuss

<List Box>

</FigJAWS>

Se alege cu tastele sãgeþi una dintre opþiunile din listã, iar pentru execuþie se apasã tasta ENTER pe respectiva opþiune.

Bara de adrese poate fi cititã cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus litera A, iar dacã litera A este apãsatã de douã ori repede în timp ce tasta INSERT este þinutã apãsatã atunci cursorul JAWS va fi plasat exact pe respectiva barã permiþându-se citirea ei cu ajutorul cursorului JAWS (ce simuleazã miºcarea cursorului mouse-ului). Pentru a muta focarul pe bara de adresã se poate folosi combinaþia de taste ALT plus litera D.

Bara de legãturi (Links) nu poate fi accesatã decât cu ajutorul cursorului JAWS care simuleazã miºcarea cursorului mouse-ului. Pentru a muta cursorul JAWS pe prima linie a ferestrei curente se foloseºte tasta PAGE UP, iar pentru a muta cursorul JAWS pe ultima linie a ferestrei curente se foloseºte tasta PAGE DOWN, în rest toate celelalte combinaþii cunoscute de navigare ºi citire într-un câmp de editare sunt valide pentru a citi ºi deplasa cursorul JAWS. Nu trebuie uitat cã înaintea activãrii cursorului JAWS trebuie datã comanda Route JAWS Cursor to Virtual PC Cursor cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus tasta MINUS ambele de pe blocul numeric când acesta este închis, aceasta pentru a se asigura faptul cã JAWS Cursor este exact în fereastra doritã.

</JAWS>

<Fig.>

<Menu Bar>

File

Edit

View

Favorites

Tools

Help

</Menu Bar>

<ToolBars>

<Buttons>

Back

Forward

Stop

Refresh

Home

Search

Favorites

History

Mail

Print

Edit

Discuss

</Buttons>

</Toolbars>

<Address Bar>

Address:

<Edit Combo>

about:blank

</Edit Combo>

<Button>

Go

</Buttons>

</Address Bar>

<Links Bar>

<Buttons>

Links:

Customize Links

Free Hotmail

Windows

</Buttons>

</Links Bar>

</Fig.>

Atunci când selectaþi bara de radio, pagina de pornire a aplicaþiei va fi:

<JAWS>

Bara de meniuri este accesatã cu tasta ALT, iar articolele de pe barã sunt defilate cu ajutorul tastelor sãgeþi stânga sau dreapta întrucât bara de meniuri este afiºatã pe ecran în poziþie orizontalã.

Bara de instrumente este apelatã cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus tasta F8 ºi apare urmãtoarea fereastrã.

<FigJAWS> Internet Explorer Toolbar

<List Box>

Back <Button> OK </Button>

Forward

Stop

Refresh <Button> Cancel </Button>

Home

Search

Favorites

History

Mail

Print

Edit

Discuss

<List Box>

</FigJAWS>

Se alege cu tastele sãgeþi una dintre opþiunile din listã, iar pentru execuþie se apasã tasta ENTER pe respectiva opþiune.

Bara de adrese poate fi cititã cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus litera A, iar dacã litera A este apãsatã de douã ori repede în timp ce tasta INSERT este þinutã apãsatã atunci cursorul JAWS va fi plasat exact pe respectiva barã permiþându-se citirea ei cu ajutorul cursorului JAWS (ce simuleazã miºcarea cursorului mouse-ului). Pentru a muta focarul pe bara de adresã se poate folosi combinaþia de taste ALT plus litera D.

Barele de legãturi (Links) ºi cea de Radio nu pot fi accesate decât cu ajutorul cursorului JAWS care simuleazã miºcarea cursorului mouse-ului. Pentru a muta cursorul JAWS pe prima linie a ferestrei curente se foloseºte tasta PAGE UP, iar pentru a muta cursorul JAWS pe ultima linie a ferestrei curente se foloseºte tasta PAGE DOWN, în rest toate celelalte combinaþii de taste cunoscute de navigare ºi citire într-un câmp de editare sunt valide pentru a citi ºi deplasa cursorul JAWS. Nu trebuie uitat cã înaintea activãrii cursorului JAWS trebuie datã comanda Route JAWS Cursor to Virtual PC Cursor cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus tasta MINUS ambele de pe blocul numeric când acesta este închis, aceasta pentru a se asigura faptul cã JAWS Cursor este exact în fereastra doritã.

</JAWS>

<Fig.>

<Menu Bar>

File

Edit

View

Favorites

Tools

Help

</Menu Bar>

<ToolBars>

<Buttons>

Back

Forward

Stop

Refresh

Home

Search

Favorites

History

Mail

Print

Edit

Discuss

</Buttons>

</Toolbars>

<Address Bar>

Address:

<Edit Combo>

about:blank

</Edit Combo>

<Button>

Go

</Buttons>

</Address Bar>

<Links Bar>

<Buttons>

Links:

Customize Links

Free Hotmail

Windows

</Buttons>

</Links Bar>

<Radio Bar>

Radio:

<Buttons>

Play

Volume

</Buttons>

[<Slider>] //pentru reglarea volumului

<Button>

Radio Station

</Button>

</Radio Bar>

</Fig.>

De obicei Internet Explorer-ul are implicite primele toolbar-uri (Standard, Links, Adress Bar):

<JAWS>

Bara de meniuri este accesatã cu tasta ALT, iar articolele de pe barã sunt defilate cu ajutorul tastelor sãgeþi stânga sau dreapta întrucât bara de meniuri este afiºatã pe ecran în poziþie orizontalã.

Bara de instrumente este apelatã cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus tasta F8 ºi apare urmãtoarea fereastrã.

<FigJAWS> Internet Explorer Toolbar

<List Box>

Back <Button> OK </Button>

Forward

Stop

Refresh <Button> Cancel </Button>

Home

Search

Favorites

History

Mail

Print

Edit

Discuss

<List Box>

</FigJAWS>



Se alege cu tastele sãgeþi una dintre opþiunile din listã, iar pentru execuþie se apasã tasta ENTER pe respectiva opþiune.

Bara de adrese poate fi cititã cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus litera A, iar dacã litera A este apãsatã de douã ori repede în timp ce tasta INSERT este þinutã apãsatã atunci cursorul JAWS va fi plasat exact pe respectiva barã permiþându-se citirea ei cu ajutorul cursorului JAWS (ce simuleazã miºcarea cursorului mouse-ului). Pentru a muta focarul pe bara de adresã se poate folosi combinaþia de taste ALT plus litera D.

Bara de legãturi (Links) nu poate fi accesatã decât cu ajutorul cursorului JAWS care simuleazã miºcarea cursorului mouse-ului. Pentru a muta cursorul JAWS pe prima linie a ferestrei curente se foloseºte tasta PAGE UP, iar pentru a muta cursorul JAWS pe ultima linie a ferestrei curente se foloseºte tasta PAGE DOWN, în rest toate celelalte combinaþii cunoscute de navigare ºi citire într-un câmp de editare sunt valide pentru a citi ºi deplasa cursorul JAWS. Nu trebuie uitat cã înaintea activãrii cursorului JAWS trebuie datã comanda Route JAWS Cursor to Virtual PC Cursor cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus tasta MINUS ambele de pe blocul numeric când acesta este închis, aceasta pentru a se asigura faptul cã JAWS Cursor este exact în fereastra doritã.

</JAWS>

<Fig.>

<Menu Bar>

File

Edit

View

Favorites

Tools

Help

</Menu Bar>

<ToolBars>

<Buttons>

Back

Forward

Stop

Refresh

Home

Search

Favorites

History

Mail

Print

Edit

Discuss

</Buttons>

</Toolbars>

<Address Bar>

Address:

<Edit Combo>

about:blank

</Edit Combo>

<Button>

Go

</Buttons>

</Address Bar>

<Links Bar>

<Buttons>

Links:

Customize Links

Free Hotmail

Windows

</Buttons>

</Links Bar>

</Fig.>

*Afiºarea sau ascunderea pozelor într-o paginã web

Pentru ca o paginã web sã fie încãrcatã mai repede existã opþiunea de afiºare a ei cu sau fãrã pozele cuprinse în pagina respectivã. Aceastã opþiune se gãseºte în meniul Tools- Internet Options.

În fereastra Internet Options alegeþi meniul Advanced.

<JAWS>

Meniul Tools poate fi accesat cu combinaþia de taste ALT plus litera T, iar caseta de dialog "Internet Options" are tasta fierbinte litera O.

Într-o casetã de dialog se navigheazã îninte de pe un control pe altul cu tasta TAB, iar înapoi de pe un control pe altul cu combinaþia de taste SHIFT plus TAB.

Pentru a naviga între paginile de controale ale unei casete de dialog se folosesc:

- CONTROL plus TAB pagina urm ãtoare de controale;

- CONTROL plus SHIFT plus TAB pagina precedentã de controale.

Pentru a se vizualiza opþiunile în cadrul aceluiaºi control se pot folosi tastele sãgeþi.

Pentru a marca sau demarca o casetã de marcaj (Check Box) se poate folosi tasta SPACE BAR.

Pentru a activa un buton se pot folosi fie tasta ENTER, fie tasta SPACE BAR.

Pentru a se revedea locaþia curentã se poate folosi combinaþia de taste INSERT plus tasta SÃGEATÃ ÎN SUS, iar pentru focarul curent se poate folosi combinaþia de taste INSERT plus TAB.

Pentru a se vedea ce paginã este activã ºi numele ferestrei active se poate citi bara de titlu a ferestrei cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus litera T.

</JAWS>

<Fig.> Internet Options

<Tabs Pages>

General Security

Content

Connections

Programs

Advanced

</Tabs Pages>

<Advanced Page>

<Tree View>

Microsoft VM

<Check Boxes>

Java console enabled (requires restart) //not checked

Java logging enabled //not checked

JIT compiler for virtual machine enabled (requires restart) //checked

</Check Boxes>

Multimedia:

<Check Boxes>

Always show Internet Explorer (5.0 or later) //not checked

Play animations //checked

Play sounds //checked

Play videos //checked

Show image download placeholders //not checked

Show pictures //checked, Pentru ca în paginã sã fie afiºate ºi pozele bifaþi cãsuþa Show //Pictures

Smart image dithering //checked

</Check Boxes>

</Tree View>

<Button>

Restore Defaults

</Button>

</Advanced Page>

<Buttons>

OK

Cancel

Apply

</Buttons>

</Fig.>

<JAWS>

În fereastra de mai sus avem de a face pe acelaºi control cu o combinaþie între douã tipuri de controale ºi anume: un control de tip Tree View ºi unul de tip Check Box, de aceea pentru a marca sau demarca una dintre opþiunile conþinute de Tree View se poate folosi tasta SPACE BAR. Pentru a defila opþiunile în controlul Tree View se folosesc tastele sãgeþi sus sau jos, iar pentru a deschide un nivel se foloseºte tasta SÃGEATÃ DREAPTA, iar pentru a închide un nivel se foloseºte tasta SÃGEATÃ STÂNGA.

</JAWS>

*Afiºarea adreselor paginilor vizitate anterior

Cu ajutorul unui clic pe sãgeata din dreapta barei de adresã se pot vizualiza toate adresele vizitate pânã în momentul respectiv. Pentru a revizualiza o paginã se selecteazã adresa ei din listã.

<Fig.> Address Bar

<Edit Combo>

about:blank

https://www.hotmail.com

https://www.ols.ro

https://olse100

/3.5 Flopy (A:)

https://www.1rstwap.com

https://www.myx.ro

https://www.ols.ro/exchange

/Control Panel

https://www.microsoft.com

https://www.1rstwap.com

https://www.msn.com

</Edit Combo>

</Fig.>

*ªtergerea adreselor din bara de adrese

ªtergerea adreselor aflate în bara de adrese se realizeazã din meniul Tools- Internet Options.

<JAWS>

Meniul Tools poate fi accesat cu combinaþia de taste ALT plus litera T, iar caseta de dialog "Internet Options" are tasta fierbinte litera O.

Într-o casetã de dialog se navigheazã înainte de pe un control pe altul cu tasta TAB, iar înapoi de pe un control pe altul cu combinaþia de taste SHIFT plus TAB.

Pentru a naviga între paginile de controale ale unei casete de dialog se folosesc:

- CONTROL plus TAB pagina urm ãtoare de controale;

- CONTROL plus SHIFT plus TAB pagina precedentã de controale.

Pentru a se vizualiza opþiunile în cadrul aceluiaºi control se pot folosi tastele sãgeþi.

Pentru a activa un buton se pot folosi fie tasta ENTER, fie tasta SPACE BAR.

Pentru a se revedea locaþia curentã se poate folosi combinaþia de taste INSERT plus tasta SÃGEATÃ ÎN SUS, iar pentru focarul curent se poate folosi combinaþia de taste INSERT plus TAB.

Pentru a se vedea ce paginã este activã ºi numele ferestrei active se poate citi bara de titlu a ferestrei cu ajutorul combinaþiei de taste INSERT plus litera T.

</JAWS>

<Fig.> Internet Options

<Tabs Pages>

General

Security

Content

Connections

Programs

Advanced

</Tabs Pages>

<General Page>

Home Page

You can change which page to use for your home page.

Address:

<Edit Field>

About:blank // Din meniul Home Page alegeþi pagina de start doritã

</Edit Field>

<Buttons>

Use Current

Use Default

Use Blank

</Buttons>

Temporary Internet Files

Pages you view on the internet are stored in a special folder for quick viewing later.

<Buttons>

Delete Files.

Settings.

</Buttons>

History

The History folder contains links to pages you've visited, for quick access to recently viewed pages.

Days to keep pages in:

<Spin Box>

</Spin Box>

<Button>

Clear History //Pentru a ºterge adresele din bara de adrese apãsaþi butonul Clear History

</Button>

<Buttons>

Colors.

Fonts.

Languages.

Accessibility.

</Buttons>

</General Page>

<Buttons>

OK

Cancel

Apply

</Buttons>

</Fig.>

Va apãrea o casetã de dialog ce vã va întreba dacã sunteþi siguri cã doriþi sã ºtergeþi toate adresele.

<JAWS>

Pentru a se naviga între cele douã controale ale ferestrei se poate folosi doar tasta TAB, iar pentru a se revedea pe ce control se aflã focarul se poate citi locaþia curentã cu combinaþia de taste INSERT plus tasta SÃGEATÃ ÎN SUS.

</JAWS>

<Fig.> Internet Options

Delete all items in your History Folder?

<Buttons>

OK // Pentru a ºterge adresele apãsaþi butonul OK

Cancel // Pentru a renunþa apãsaþi butonul Cancel

</Buttons>

</Fig.>

Dacã nu vreþi sã ºtergeþi toate adresele ci doar anumite adrese vizitate într-o zi atunci apãsaþi butonul History existent pe bara de instrumente.

Acum în partea stângã a ferestrei va apãrea o micã fereastrã cu toate adresele vizitate.

<JAWS>

Pentru a deschide sau închide aceastã listã istoric se poate folosi combinaþia de taste CONTROL plus litera H ºi se va afiºa un control de tip Tree View ale cãrui articole pot fi defilate cu tastele sãgeþi sus sau jos, pentru a deschide un nivel se poate folosi tasta SÃGEATÃ DREAPTA ºi pentru a închide un nivel se poate folosi tasta SÃGEATÃ STÂNGA, iar pentru a se accesa legãtura doritã (link) se va apãsa ENTER pe respectiva denumire a legãturii din controlul Tree View.

</JAWS>

<Fig.> about:blank - Microsoft Internet Explorer

<Menu Bar>

File

Edit

View

Favorites

Tools

Help

</Menu Bar>

<ToolBars>

<Buttons>

Back

Forward

Stop

Refresh

Home

Search

Favorites

History //pushed button

Mail

Print

Edit

Discuss

</Buttons>

</Toolbars>

<Address Bar>

Address:

<Edit Combo>

about:blank

</Edit Combo>

<Button>

Go

</Buttons>

</Address Bar>

<History Page>

<Tree View>

2 Weeks Ago //Closed

Last Week //Closed

Tuesday //Closed

Today //Closed

</Tree View>

</History Page>

//Corpul paginii.

<Status Bar>

Done Internet

</Status Bar>

</Fig.>

Dacã doriþi ºtergeþi toate adresele pe care le-aþi vizitat acum 2 sãptãmâni daþi un clic dreapta pe imaginea corespunzãtoare ºi alegeþi opþiunea Delete.

<JAWS>

Pentru aceasta se va selecta cu ajutorul tastelor sãgeþi sus sau jos legãtura ce urmeazã a fi afectatã în cadrul controlului Tree View ºi apoi se va apãsa tasta APPLICATIONS, iar opþiunile meniului vertical ce va apãrea se vor defila cu ajutorul tastelor sãgeþi sus sau jos. Pentru a executa o comandã se va apãsa tasta ENTER pe respectiva comandã.

</JAWS>

<Fig.> about:blank - Microsoft Internet Explorer

<Menu Bar>

File

Edit

View

Favorites

Tools

Help

</Menu Bar>

<ToolBars>

<Buttons>

Back

Forward

Stop

Refresh

Home

Search

Favorites

History //pushed button

Mail

Print

Edit

Discuss

</Buttons>

</Toolbars>

<Address Bar>

Address:

<Edit Combo>

about:blank

</Edit Combo>

<Button>

Go

</Buttons>

</Address Bar>

<History Page>

<Tree View>

2 Weeks Ago //Opened

<Context Menu>

Expand

Delete

</Context Menu>

Last Week //Closed

Tuesday //Closed

Today //Closed

</Tree View>

</History Page>

//Corpul paginii.

<Status Bar>

Done Internet

</Status Bar>

</Fig.>

ªi în acest caz va apãrea o casetã de dialog ce vã va cere sã confirmaþi ºtergerea adreselor.

<JAWS>

Între controalele acestei ferestre se va naviga cu tasta TAB, iar pentru execuþia unuia dintre butoane se va apãsa tasta ENTER sau SPACE BAR pe respectivul buton.

Pentru a se revedea locaþia curentã se va folosi combinaþia de taste INSERT plus tasta SÃGEATÃ ÎN SUS.

</JAWS>

<Fig.> WARNING

Are you sure you want to delete History Item 2 Weeks Ago?

<Buttons>

Yes // Pentru a ºterge adresele apãsaþi butonul Yes.

No // Pentru a renunþa apãsaþi butonul No.

</Buttons>

</Fig.>




Document Info


Accesari: 1087
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )