Moina
Moina reprezinta o ploaie usor solidificata care apare spre sfarsitul toamnei si inceputul ienii. Din punct de vedere compositional poezia este strucurata in 4 catrene.
Prima strofa: prezinta cele 2 anotimpuri, toamna si iarna, 19519i815t personificata ''coboara amandoua'' pt a sugera momentu favorabil aparitie acestui fenomen,moina.
Moina reprezinta un symbol ce sugereasza monotonia si tristetea eului liric .
Prin repetitia versurilor:''si ploua si ninge/ si nige si ploua'' se accentueaza disperarea sufleteasca a poetului care se concretizeaza prin verbul auditiv '' a ploua''. Aceasta strofa este o strofa refren pt ca se repeat si in finalul poeziei cea ce confera muzicalitate inferioara, procedeu specific simbolistilor.
In strofa 2 se prelungeste acea stare de monotonie, imaginea intunecata a noptii, care poate fii chiar sufletul poetului, contrasteaza cu epitetul cromatic ''galbenii copii'' . Noaptea este caracterizata printr-un dublu epitet ''murdara si goala '' ce sugereaza mahnirea si lipsa sentimentului eului poetic. Copii sunt lipsiti de bucurie , de voiesie (trasaturi specifice lor) si trec bolnavi pe strada , nimic nu ii bucura, nimic nu ii insufleteste, sunt cuprinsi doar de apatie.
Strofa 3 restrange cadru general spre particular : de la cele 2 anotimpuri se prezinta noaptea, strada , iar acum un loc plin de umezeala si frig. Acest loc poate sugera un cavou in care poetul comunica mai usor '' cu cei din mormita''; acest cavou este unul symbolic si il tine prizonier pe poiet prin singuratate si lipsa sentimentelor
Strofa 4 este identical cu prima constituind astfel o strofa refren .
Simbolismul = current literar care are urmatoarele principii estetice.
-sugestia reprezinta principala modalitate de exprimata(poeti nu trebuie sa numeasca lucrui ci doar sa le sugereze. )
stari specifice simboliste: disperarea , frica , nervosa .
Muzicalitatea poate fii data de instrumente musicale , sau interioara, jocuri de cuvinte .
Simbolul este sensul ascuns al cuvantului care poate denumii starea sufleteasca a poetulu.
|