Programul ALOP ofera posibilitatea unitatilor bugetare sa realizeze cu un singur instrument mai multe lucrari specifice acestui domeniu:
1 - executia bugetara;
2 - întocmirea angajarilor si ordonantarilor la plata;
3 - urmarirea cheltuielilor pe articole bugetare (în cazul în care sunt introduse notele contabile în programul Contabilitate).
Prin intermediul acestui program o institutie publica îsi poate urmari bugetele propuse si realizarea lor pe fiecare articol bugetar. Un avantaj al programului este pastrarea unei legaturi firesti între întocmirea ordonantarilor la plata si urmarirea executiei bugetare. Aplicatia respecta cele mai noi reglementari în domeniul bugetar, inclusiv Ordinul ministrului finantelor publice 1792/2002.
Programul foloseste ca interfata V 16316q1618q isual Basic si are o baza de date SQL Server.
Programul se caracterizeaza printr-o interfata prietenoasa si este usor de utilizat. Timpul de dezvoltare si implementare este scurt.
Permite lucrul monopost sau multipost. El poate fi utilizat în conditii optime într-o retea de calculatoare.
La cerere, exista posibilitatea preluarii datelor din mai multe institutii bugetare si centralizarii lor într-un singur buget.
Accesarea formularelor poate fi realizata cu ajutorul mouse-ului sau al tastaturii, prin actionarea unor combinatii de taste.
Rapoartele sunt configurabile cu ajutorul unui instrument standard de raportare si pot fi adaptate foarte usor la specificul organizatiei.
Se realizeaza controlul perioadei de lucru pentru fiecare document în parte.
Este posibila prelucrarea rapida si sigura a unui volum mare de date. Datele sunt preluate în timp real cu efectuarea controlului imediat.
Versiunea actuala a programului este rezultatul unei experiente de patru ani dobândite de firma noastra prin implementarea produsului la peste o suta de institutii publice cu caracteristici diferite.
Modul de lucru cu programul presupune parcurgerea urmatorilor pasi:
Configurarea programului:
a. Configurarea firmei;
b. Actualizarea nomenclatoarelor:
Articole bugetare;
Compartimente;
Conturi;
Localitati;
Parteneri;
Tipuri documente;
Valute.
Nomenclatoarele pot fi modificate ori de câte ori pe parcursul exploatarii;
c. Configurarea perioadei de lucru curente;
d. Configurarea imprimantei. Aceasta optiune este activa doar în momentul vizualizarii unui raport.
Introducerea operatiilor;
Obtinerea rapoartelor.
NOMENCLATOARE:
Nomenclatorul Articole bugetare:
Programul are un nomenclator prestabilit de articole bugetare, existând posibilitatea modificarii lor de catre utilizator.
Pentru vizualizarea acestui ecran se selecteaza:
Configurare -> Nomenclatoare -> Articole bugetare
Acest formular este destinat actualizarii listei de articole bugetare si permite schimbarea codului si denumirii articolului bugetar. De asemenea, la introducerea unui articol bugetar se stabileste si ierarhia din care face parte, respectiv titlul, subcapitolul si capitolul. În functie de aceasta clasificare se realizeaza totalizarea în buget.
În nomenclator sunt permise operatiile de adaugare, modificare sau stergere. Acest lucru se poate realiza prin apelarea butoanelor Adaugare, stergere si Salvare sau direct de la tastatura prin folosirea combinatiilor de taste Alt + A (pentru adaugare), Alt + T (pentru stergere), respectiv Alt + S (pentru salvare).
Formularul permite accesul rapid la oricare articol bugetar din nomenclator prin optiunea de Cautare. Cautarea se realizeaza în functie de Denumire si Denumire clar.
Cautarea poate fi realizata si prin butoanele de navigare din partea de jos a formularului (Record).
Nomenclatorul Compartimente:
Stocarea compartimentelor institutiei se realizeaza în formularul:
Configurare -> Nomenclatoare -> Compartimente
Aici se stocheaza compartimentele care realizeaza ordonantarile la plata.
Nomenclatorul Localitati:
Pentru accesarea listei de localitati selectati:
Configurare -> Nomenclatoare -> Localitati
Datele din nomenclatorul Localitati sunt folosite la definirea partenerilor.
Nomenclatorul Conturi:
Acest formular stocheaza conturile cu care se lucreaza. Pentru aceasta selectati:
Configurare -> Nomenclatoare -> Conturi
Operatiile permise sunt cele de adaugare, stergere, salvare si cautare.
Pentru introducerea unei cheltuieli se precizeaza simbolul contului si denumirea, sistemul contabil, valuta, contul sintetic si tipul contului (activ, pasiv, bifunctional). De asemenea, pentru conturile de cheltuieli se precizeaza articolul bugetar.
Nomenclatorul Parteneri:
Adaugarea unui partener se realizeaza în:
Configurare -> Nomenclatoare -> Parteneri
Pentru definirea unui nomenclator, datele obligatorii sunt: cod (este generat automat de sistem), denumire, cod fiscal si localitate. Daca localitatea nu a fost introdusa anterior în program dati click pe butonul Refresh () si apare nomenclatorul Localitati, care poate fi actualizat.
Nomenclatorul Valute:
Pentru accesarea nomenclatorului Valute selectati:
Configurare -> Nomenclatoare -> Valute
Necesitatea introducerii unei valute noi este data de efectuarea unor plati în devize.
OPERAŢII:
Documente:
Introducerea unui document nou se face în:
Operatii -> Documente
Un document se caracterizeaza prin: cod, numar, data, serie, valoare (valoarea totala din documentul primar), partener, tip document si descriere (în acest câmp pot fi tastate de catre utilizator diverse informatii despre documentul introdus).
Bugete:
Introducerea sumelor din bugetul prestabilit se realizeaza în:
Operatii -> Nomenclatoare -> Bugete
Bugetele se introduc pe capitole, subcapitole sau articole bugetare. Se completeaza suma bugetata pentru întregul an, trimestrul I, trimestrul II si trimestrul III, iar pentru trimestrul IV este afisata prin diferenta. Rectificarea poate fi efectuata pe bugetul efectiv, dar daca se doreste sa se cunoasca suma aprobata initial si modificarile din cursul anului este bine sa se utilizeze coloanele de rectificare. Ultima coloana (Angajament legal initial) se completeaza cu angajamentele legale din anii anteriori.
Datele din acest nomenclator sunt folosite în propunerea de angajare, angajamentul legal, angajamentul bugetar, ordonantare, pentru a vizualiza cât a fost prevazut pentru un articol bugetar, si de asemenea în executia bugetara, unde se compara sumele prevazute cu cele realizate. Coloana angajamentelor legale initiale apare în raportul Situatia privind executia cheltuielilor bugetare angajate.
Programul permite lucrul cu un singur buget sau cu bugete multiple. Acestea sunt definite de utilizator în functie de necesitati. În program se introduc ultimele subdiviziuni de buget, acestea fiind totalizate automat în rapoarte.
La introducerea bugetului se pot completa ca linii doar articolele bugetare. Dupa introducere si salvare programul calculeaza totalurile prin accesarea butonului Generare totaluri. Aceasta este si o modalitate de verificare a corectitudinii introducerii bugetului.
Propunere angajare:
Introducerea unei propuneri de angajare se face în:
Operatii -> Propunere angajare
Prin acest document se realizeaza propunerile de angajare a creditelor bugetare pentru o destinatie precisa. Propunerile de angajare se fac în limita disponibilului de credite bugetare. La selectarea unui articol bugetar apare automat valoarea disponibila în an si în trimestru. Dupa completarea sumei propunerii de angajare programul calculeaza automat suma ramasa disponibila în trimestru.
Documentul poate fi listat din program si se prezinta astfel:
Angajament legal:
Angajamentele legale se introduc în:
Operatii -> Angajament legal
Angajamentul legal reprezinta orice act juridic din care rezulta sau ar putea rezulta o obligatie pe seama fondurilor publice. Ele se pot realiza pe tot parcursul anului. Pentru introducerea unui angajament legal trebuie precizate articolul bugetar si suma angajata.
Angajament bugetar:
Angajamentele bugetare se introduc în formularul:
Operatii -> Angajament bugetar
Angajamentele bugetare preced angajamentele legale. Ele se realizeaza prin emiterea unui document scris privind angajamentul bugetar individual si angajamentul bugetar global:
Ordonantari:
Formularul de Ordonantari se regaseste în:
Operatii -> Ordonantari
Ordonantarile se realizeaza pe baza documentelor introduse. La alegerea documentului apare automat suma sa, contul beneficiar si banca beneficiar. Contul si banca platitorului sunt cele ale institutiei dumneavoastra.
Suma datorata este suma ramasa de ordonantat din document. Ea poate fi modificata de catre utilizator. Când suma ramasa este zero documentul nu mai apare în check box.
Suma din document poate fi repartizata pe unul sau mai multe articole bugetare.
Valorile din coloanele Disponibil an si Disponibil trimestru apar automat la alegerea articolului bugetar. Sumele din coloanele Ramas an si Ramas trimestru sunt calculate dupa introducerea valorii in coloana Suma.
Valoarea de la Total trebuie sa fie egala cu Suma datorata.
În cazul în care ordonantarea are aceeasi suma si data cu propunerea de angajare si cu angajamentul bugetar ele pot fi introduse în acelasi timp prin bifarea optiunii Generat automat.
Ordonantarea poate fi listata dupa salvare si are urmatoarea structura:
RAPOARTE:
Anexa 6-7:
Acest raport respecta cerintele Anexei 6-7 la raportarea financiara trimestriala întocmita de institutiile publice. Raportul poate fi listat pentru un singur buget sau pentru mai multe cumulat.
Detalierea cheltuielilor:
Raportul prezinta platile si cheltuielile detaliate pe articole bugetare:
Prevederile initiale sunt preluate din bugete, iar cele definitive din bugetele initiale plus rectificarile bugetare. Platile efective sunt calculate pe baza ordonantarilor, iar cheltuielile efective pe baza operatiilor de contabilizare.
Executie bugetara:
Acest raport prezinta sumele cheltuite pentru fiecare articol bugetar pâna în luna de referinta.
Fisa articol:
Acest raport prezinta detalierea sumelor propuse, angajate, ordonantate sau contabilizate la cheltuieli, în rapoarte diferite sau cumulat în acelasi raport. În continuare este prezentat un raport cumulat.
Realizare buget
Permite compararea sumelor prevazute cu cele realizate pentru fiecare articol bugetar.
Registre:
Aceste rapoarte afiseaza ordonantarile, propunerile sau angajamentele bugetare întocmite.
Situatie privind evolutia cheltuielilor angajate:
Acest raport prezinta situatia realizarii cheltuielilor angajate pe articole bugetare.
|