Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




SOFTWARE

Informatica


SOFTWARE

Se deosebesc doua tipuri de software:



PROGRAME DE SISTEM  (SISTEME DE OPERARE)

Sistemul de operare este constituit dintr-un ansamblu de programe care gestioneaza  si coordoneaza toate activitatile si resursele  hard ale sistemului de calcul (componentele unitatii de comanda si control, suporturile interne si externe de memorare, dispozitivele periferice)  si asigura informarea a ceea ce se intampla, pentru utilizator.  Este elementul central al oricarui sistem de calcul, care comanda cele mai 212g64c importante activitati ale calculatorului:

planificarea si coordonarea accesului la dispozitivele calculatorului (microprocesor, dispozitive periferice etc);

comunicarea cu dispozitivele periferice (tastatura, mouse, monitor, imprimanta, etc);

gestionarea informatiilor de pe suporturile de memorare externe, dar si a celor incarcate in memoria interna.

In plus un sistem de operare trebuie sa constituie o platforma logica pe baza careia se executa programele de aplicatii.

Pentru a permite comanda operatiilor ce vor fi executate, sistemul de operare pune la dispozitia utilizatorului o interfata grafica - GUI (Graphical User Interface) atractiva, proiectata special pentru a fi folosita cu usurinta nu numai de incepatori, dar si de profesionisti.

GUI - este un software care prezinta programele, procedurile si fisierele sub forma unor simboluri grafice. Utilizatorii interactioneaza cu calculatorul prin intermediul elementelor componente ale acestuia.

Cele mai cunoscute sisteme de operare sunt: Windows '95, '98, 2000, NT,  Millenium, XP,  Vista, Mac Operating System, Linux, Unix, Novell.

2. PROGRAME DE APLICATII

Cuprind pachete de programe care prelucreaza datele intr-o anumita forma conform  cu cerintele utilizatorului. Pot fi programe de interes general, cum este platforma Microsoft Office, care cuprinde editarea de texte, utilizarea tabelelor, a bazelor de date sau programe realizate pentru aplicatii specifice, cum ar fi programele de contabilitate, gestiune etc .  Sunt realizate de firme specializate de software. Aceste programe pot sa indeplineasca anumite sarcini:

            - sa editeze, prelucreze si sa memoreze date;

            - sa conceapa si sa prelucreze imagini;

            - sa execute calcule matematice, economice si statistice, logice, etc;

            - sa conecteze utilizatorul la Internet;

            - sa distreze utilizatorul cu jocuri, etc.

TIPURI DE PROGRAME:

Programe de procesare de text - Microsoft Word, WordPerfect , StarOffice Document - ofera facilitati multiple de editare si prelucrare a textului precum si a imaginilor, tabelelor, etc.

Programe de calcul tabelar - Microsoft Excel, Lotus 123, StarOffice Spreadsheet, Quatro - executa calcule cu date numerice organizate in tabele, construieste grafice, etc.

Programe de manipulare si gestiune a fisierelor - Microsoft Windows  Explorer,  Apple OS9, Linux Windows Explorer, Windows Commander- permit executarea diferitelor operatii asupra fisierelor (creare, mutare, copiere, redenumire, stergere)

Programe de comunicatii prin posta electronica (e-mail)- Yahoo Messenger, Outlook Express, Messenger  - sunt utilizate pentru transmiterea, primirea si organizarea mesajelor electronice.



Programe de navigare pe Internet - Microsoft Internet Explorer,  Netscape Navigator, Opera - sunt utilizate pentru accesarea paginilor de Internet.

Programele de gestiune a bazelor de date - Microsoft Access, Fox Pro, Oracle, MySQL, Filemaker Pro, Appleworks  - permit organizarea bazelor date in tabele si manipularea acestora cu ajutorul interogarilor, formularelor si rapoartelor.

Programe pentru prelucrarea imaginilor - Adobe Photoshop, Corel Photopaint

Programe pentru calcule matematice si statistice - Turbo Pascal, Lotus

Programe pentru realizarea de prezentari - Microsoft Power Point, Corel Prezentation

Programe multimedia - Winamp, BSPlayer - utilizate pentru vizionarea filmelor si accesarea fisierelor audio.

Alte tipuri de software: Virusi, jocuri, driver-e, programe de asistenta.

ETAPELE REALIZARII APLICATIILOR SOFTWARE

Etapa de analiza:

identificarea problemei ce trebuie rezolvata

analiza solutiilor posibile si alegerea solutiei optime

realizarea unui studiu de fezabilitate care sa fundamenteze solutia aleasa  

Etapa de proiectare (design) realizarea structurii aplicatiei software conform cererilor identificate anterior,  a structurii bazelor de date ce vor fi utilizate si a rezultatelor ce trebuie obtinute

Etapa de programare realizarea programului ce urmeaza a rezolva problema identificata

Etapa de testare initiala a programului programul este testat intr-un mediu virtual, prin simulari, pentru a vede in ce masura raspunde conditiilor specificate si obtine rezultatele dorite

Etapa de implementare a programului transpunerea in practica a aplicatiei realizate; etapa poate merge in paralel cu cea de programare, caz in care programul este implementat direct in mediul in care urmeaza sa opereze.

Etapa de testare finala a programului testarea se face direct in mediul de lucru

7. Etapa de intretinere actualizarea programului pentru adaptarea sa la schimbarile de orice fel: legislative, tehnologice, productive etc.




Document Info


Accesari: 1391
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )