Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Securitatea informatiei

Informatica


Securitatea informatiei

Asigurarea confidentialitatii informatiei prelucrate este una din cele mai importante probleme din domeniul securitatii date 212x2324c lor. De aceea, managementul unei institutii sau organizatii este obligat sa defineasca si cadrul īn care se utilizeaza datele cu caracter secret, precum si politicile de asigurare a securitatii date 212x2324c lor.



metode de asigurare a securitatii date 212x2324c lor

restrictionarea accesului fizic la calculator

restrictionarea accesului logic la date printr-un sistem de drepturi  si de parole specific fiecarui utilizator. Drepturile sunt legate de pozitia pe care utilizatorul o ocupa īn cadrul structurii organizatorice a firmei, o persoana situata pe o pozitie ierarhica superioara va avea mai multe drepturi decāt o persoana aflata pe o pozitie inferioara. Parolele trebuiesc alese asfel īncāt sa fie greu de ghicit de persoanele neautorizate sa le cunoasca

protejarea serverelor si a statiilor de lucru prin firewall

backup-uri sistematice a datelor cu care se lucreaza. Īn cazul īntreruperilor alimentarii cu energie electrica este posibila pierderea informatiilor nesalvate. Aceasta situatie poate fi evitata prin utilizarea sistemelor de alimentare UPS. Ele asigura functionarea calculatorului pentru 10 - 30 minute, timp suficient pentru a salva datele si a opri corect calculatorul. Pentru un plus de siguranta, este indicata efectuarea asa numitelor backup-uri (salvari de date pe un suport extern). Intervalul de timp dintre doua backup-uri este dictat de importanta si dinamica datelor respective. Exista si aplicatii deosebit de sensibile īn functionare cum ar fi: traficul aerian sau feroviar, evolutia unui vehicul spatial, functionarea centralelor atomice, etc. Īn cazul acestora, masurile de securitate sunt amplificate prin mentinerea unor copii online, a unor copii de siguranta sau dublarea configuratiei hardware care urmareste procesul (īn cazul īn care o configuratie nu functioneaza, cealalta preia imediat controlul pāna la remedierea defectiunii).

criptarea fisierelor importante

utilizarea programelor antivirus

virusii calculatoarelor

Virusii calculatoarelor sunt programe create cu scopul de a provoca disfunctii īn functionarea calculatoarelor. Disfunctiile pot pleca de la īncetinirea functionarii pāna la imposibilitatea utilizarii calculatorului. Ei au proprietatea ca se pot multiplica (clona) cu mare rapiditate. Infectarea calculatorului se bazeaza pe capacitatea virusilor de a folosi alte programe executabile sau a sectorului de boot (pornire) al sistemului. Virusii pot provoca: anomalii īn functionarea programelor utilizator, anomalii īn functionarea sistemului de operare, distrugeri de fisiere, corupere de documente, etc.

Scenariul infectarii unui calculator este īn linii mari urmatorul:

se ruleaza un program infectat

secventa de cod a virusului ramāne īncarcata īn memorie

la lansarea unui nou program, care se face sub controlul programului de virus, virusul se ataseaza de acesta modificāndu-i lungimea

programul astfel modificat este salvat pe suportul magnetic de pe care a fost lansat. El devine purtator de virus.

Raspāndirea virusilor se poate realiza astfel:

prin intermediul dischetelor, CD-urilor, hard discurilor externe

prin intermediul programelor, documentelor, imaginilor descarcate (download) de pe Internet

prin fisierele atasate mesjelor e-mail

īn retelele de calculatoare

Pentru prevenirea infectarii este necesar ca sistemul sa fie prevazut cu un program antivirus, a carui menire este de a detecta programele sau documentele virusate, atentionānd utilizatorul de prezenta virusului, lasāndu-l pe acesta sa decida daca va distruge sau dezinfecta programul sau documentul respectiv. O alta functie importanta a programelor antivirus este verificarea (scanarea) suportilor externi pentru identificarea eventualilor virusi, dezinfectarea (daca este posibila) sau stergerea fisierelor infectate.

Īnaintea utilizarii oricarui suport magnetic strain este recomadata inspectarea lui cu un program antivirus. Dinamica foarte mare de aparitie a noi virusi implica o actualizare permanenta a bazei de date de semnaturi a programelor antivirus. De obicei, acestea pretind existenta unei conexiuni la Internet, astfel ca periodic se actualizeaza automat. Este, de asemenea recomandata inspectarea periodica a hard discului pentru depistarea si eliminarea eventualilor virusi. Procesul de eliminare a virusilor īl vom numi dezinfectare.

Exista o gama foarte larga de programe antivirus, de exemplu Norton AntiVirus, F-PROT, AVG Anti-virus, Bit Defender, etc.

Īn concluzie, pentru a evita infectarea se recomanda:

instalarea unui program antivirus

procurarea sistematica a ultimei versiuni a programului antivirus

scanarea sistematica a fisierelor sistemului

evitarea executarii programelor necunoscute sau piratate.


Document Info


Accesari: 1886
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )