Se refera la acele programe si aplicatii care ruleaza si care transforma componentele hardware într-un calculator operational. Acest set de programe poate fi împâr 151b13b 55;it în trei mari categorii :
Reprezintǎ un pachet de programe speciale sau o platformǎ care asigura operationalitatea calculatorului. Este esential si reprezintǎ primul lucru care se instaleaza pe calculator. Acesta supervizeaza functionarea calculatorului, interfata om /calculator, crearea si executarea de programe.
Sistemul de operare poate fi de doua feluri, în functie de numarul de sarcini pe care le poate executa în acelasi timp: monotasking (sistemul de operare Dos în care fiecare instructiune se executa linie cu linie si poate executa o singura aplicatie o data) sau multitasking (sistemul de operare Windows 98/xp/me/ce/Vista, în care se pot lansa mai multe aplicatii o data). Exemple de sisteme de operare: Windows, Linux, Sun, MAC, Solaris.
Reprezintǎ o serie de programe speciale care traduc limbajul nostru uzual în limbajul calculatorului, numit limbaj masina. Acestea reprezintǎ interfata dintre noi si calculator si sunt folosite în rezolvarea de probleme. În cazul interpretoarelor, executia se produce linie cu linie (Basic), iar în cazul compilatoarelor poate rezulta un program independent, o aplicatie care poate fi folosita ca suport pentru crearea unei noi aplicatii (C++, Java, etc.).
Sunt destinate anumitor domenii, din care exemplificǎm:
Notǎ: în general, fiecare tip de
program este identificat printr-o terminatie (extensie), de genul nume
fisier.ext, unde ext este extensia
si poate fi : .jpg (imagine), .exe (fisier executabil, .ini (fisier
de sistem - utilizat de sistemul de
operare), .xls (excel), etc.
|