Topologie wireless
Retelele de calculatoare fara fir (wireless) sunt destinate aplicatiilor unde nu este posibila instalarea de cabluri, sau acolo unde este necesara mobilitatea terminalelor. Īn mare masura aceste retele 757f59h respecta aceleasi specificatii ca si retelele LAN obisnuite, prevazute īn standardul IEEE 802.x;
Elementele de baza dintr-un domeniu WLAN sunt urmatoarele:
Clientul, cunoscut si ca statie, reprezinta de fapt o placa de retea sau un chip īncorporat īntr-un dispozitiv; aceste dispozitive pot fi: PC-uri, PDA-uri, tablete grafice, telefoane inteligente (smart phones); aceste dispozitive comunica printr-o legatura radio.
Acces-point (AP), este dispozitivul care reprezinta capatul legaturii radio; el are o arie de acoperire, care de fapt este un volum de acoperire. Puterea semnalului si caracteristicile antenei determina de obicei suprafata de acoperire. Antena determina forma si volumul suprafetei, iar puterea AP-ului determina puterea semnalului. Aria de acoperire poate fi influentata de interferentele cu alte dispozitive radio, precum si de obstacole (pereti).
BSS (Basic Service Set) - Setul de Serviciu de Baza: blocul fundamental īn arhitectura standardului 802.11; aria geografica acoperita de BSS este denumita Basic Service Area (BSA) si este analogica unei celule din comunicatiile celulare.
Distribution Service (DS) - reprezinta reteaua cu fir care ofera conectivitate īntre reteaua fara fir si restul lumii; poate fi un LAN, acces provider, wireless service provider (WSP), sau chiar Internetul.
Conform standardului 802.11, se disting 2 tipuri de retele locale fara fir:
Retele ad-hoc
Retele infrastructurale
O retea ad-hoc (BSS independente) este o grupare a statiilor īntr-un singur BSS, cu scopul comunicarii fara ajutorul retelelor infrastructurale; orice statie poate stabili o sesiune de comunicatie directa cu alta statie fara a fi necesara directionarea traficului printr-un punct de acces (AP) centralizat.
Īn opozitie cu retelele ad-hoc, retelele infrastructurale au scopul de a servi utilizatori cu servicii specifice si cu extinderea zonei; aceste retele 757f59h se constituie utilizāndu-se un punct de acces (AP).
AP-ul permite extinderea zonei prin conectarea īntre mai multe BSS-uri, formānd astfel un Set de Serviciu Extins (ESS). Pentru fiecare statie, ESS apare ca un BSS mai larg pentru subnivelul LLC (Logical Link Control).
ESS consta din mai multe BSS, care pot coopera utilizānd un sistem de distributie (DS) implementat independent (token-ring, Ethernet LAN, LAN FDDI etc).
Sistemul de distributie este utilizat pentru transferul pachetelor īntre diferite BSS.
ESS poate oferi si accesul pentru utilizatorii retelei fara fir la o retea cu fir cum ar fi Internetul; aceasta se realizeaza printr-un dispozitiv numit portal care specifica punctul de interconectare din DS unde reteaua IEEE 802.11 interactioneaza cu o retea de alt tip; daca noua retea este IEEE 802.x, atunci portalul īncorporeaza functii similare cu un bridge.
Īn figura 2.2 este prezentat un ESS realizat cu 2 BSS, un DS si acces printr-un portal la o resea cu fir:
|