Utilitare
Acestea sunt programe ce au rolul de a intretine, organiza, structura, proteja sau modifica anumite programe, fisiere sau parti ale unor programe sau fisiere.
Anumite utilitare sunt incorporate in sistemul de operare, precum sunt Error-Checking, Disk Deframentator, Windows Media Player, pentru sistemele de operare produse de Microsoft. Pe langa aceste 252g64c a numeroase firme "third-party" dezvolta aplicatii software de multe ori cu rezultate mult mai bune deoarece aceste produse sunt specializate in relizarea unei anume functii.
Unele dintre programele utilitare se ocupa cu mentinerea in parametrii optimi a informatiilor stocate pe hard-disk: Error-Checking, Disk Deframentator, antivirusii, Windows Explorer, programele de arhivare iar aletele au functii diverse precum ar fi redarea diferitor formate media, executarea transformarilor necesare redarii respectivelor formate, etc.
Unele din aceste programe precum antivirusii si programele de tip API necesita update-uri permanent pentru a putea functiona eficient, aceasta se observa cel mai bine in cazul pogramelor anitvirus ce necesta in permanenta o baza de data cu toti virusii aparuti recent, deoarece rata de crestere a numarului de virusi depaseste rata creeri componentei anitvirus necesara eradicarii acestuia.
Desi nu sunt esentiale pentru functionarea sistemului de calcul ele sunt necesare pentru buna operare a acestuia, pentru a putea mentine organizarea datelor si pentru a le proteja de atacurile din afara
Scan disk (Fig. 1) este un utilitar ce este incorporat in sistemul de operare Windows. Initial a fost cumparat de la Norton ( acum Symantec) si a fost integra prima oara intr-un sistem de operare in MS-DOS 6.2 . De atunci acest program a aparut in toate sistemele de operare produse de Microsoft.
Disk defragmenter (Fig. 2) este un alt utilitar ce este inclus in sistemele de operare Windows. Programul este introdus in toate sistemele de operare Windows dupa Windows 95, varianta din Windows Xp a Disk Defragmenter fiind o versiune "Lite" a programului Diskeeper produs de Executive software. Rolul este de a consolida fisierele fragmentate de pe hard-disk astfel incat sa ocupe un spatiu continuu pe hard-disk, astfel sistemul de operare poate stoca datele mai eficient si mai rapid, astfel este consolidat si spatiul liber astfel fisierele noi nu vor fi stocare fragmentat.
Programul este dotat cu mai multe functii dintre care cele mai importante sunt "Analyze" ce are ca rol detectarea structurii fisierelor pe hard-disk si a gradului de fragmentare al acestora, iar optiunea "Defragment" ce porneste operatiunea propriu zisa de mutare a fisierelor si de optimizare a aranjarii acestora.
Windows Explorer (Fig. 4) este dupa cum explica documentatia online a Microsoft Windows Xp, un utilitar ce este integrat in pachetul Windows, ce ofera o interfata grafica utilizatorului, prin intermediu careia acesta poate utiliza calculatorul. Deseori numit si Windows Shell deoarece este partea vizibila a sistemului de operare. Windows explorer a fost implementat pentru prima oara in Windows 95, Windows explorer era la aceasta data separat de Internet explorer si pentru prima oara prelua dunctiile de cautare si de File Type Association. Incepand cu Windows 98, Windows Explorer se bazeaza pe tehnologiile Internet Explorer, cea mai notabila trasfrmare fiind aparitia butoanelor de navigatie. Windows explorer permite:
Afisarea structurii ierarhice a directoarelor, fisierelor si drive-urilor, deasemenea sunt afisate si eventualele drive-uri din retea.
Permite copierea, mutarea, redenumirea si cautarea fisierelor si directoarelor
Windows Explorer foloseste o serie de directoare prestabilite cum ar fi
My Documents - unde pot fi stocate fisiere ce necesita o accesare rapida
My Network Places - unde sunt listate calculatoarele aftale in reteaua locala (LAN)
Recycle Bin - unde fisierele sterse sunt pastrate pana la stergerea definitiva
Fig.4
Total Commander
Total Commander este o alternativa la Windows Explorer, principala diferenta intre cele doua fiind ca Total commander se bazeaza pe modelul folosit de Norton Commander, utilizand doua ferestre fixe, asezate in paralel prin intermediu carora se efectueaza toate prelucrarile necesare.
Pe langa aceasta Total commander prezinta si alte functii precum:
Seria de shortcut-uri prezenta si in Norton Commander
Suport pentru Drag & Drop, inclusiv pentru Print Manager
Functii extinse pentru operarea cu arbori de direactoare
Arhivele se comporta ca subdirectoare fiind suportate un numar are de arhive
Start-menu - un meniu drop-down in care pot fi puse comenzile cele mai uzitate
Linie de comanda pentru rularea aplicatiilor cu parametrii
Functii de cautare avansata ce include cautarea in textul din interiorul fisierelor
Dezarhivator pentru numeroase tipuri de formate de arhivare.
Acestea sunt programe create cu scopul de a proteja calculatorul de actiunea virusilor si a altor aplicatii ce pot deteriora integritatea sistemului de operare sau a fisierelor protejate de antivirus.
Exista mai multe tipuri de virusi:
Virusii - sunt portiuni de cod ce se atasaza altor programe iar atunci cand acestea sunt rulare se copiaza infectand astfel un numar cat mai mare de fisiere pentru ca intr-un final sa execute si alte activitati malitioase
Viermii - este un program ce foloseste slabiciunile in sistemele de securitate ale computerelor aflate in retea iar apoi profita de aceste pentru a se copia si multiplica
Troieni - sunt programe ce nu au posibilitatea de a se nultiplica, dar care pretind a fi aplicatii inofensive, ce atunci cand sunt rulate produc efectul nociv pentru care au fost programate
Antivirusii au rolul de a opri actiunea daunatoare a acestora. Pentru aceasta, sunt folosite o serie de masuri de securitate precum programe de tip Firewall ce monitorizeaza traficul realizat de computer in retea si legatura la internet blocand orice aplicatie suspicioasa si orice intruziune. Pe langa aceasta virusii de diverse tipuri sunt cautati prin scanari periodice si sunt identificati prin compararea datelor cu informatiile dintr-o baza de date ce contine definitiile virusilor, evident cu cat aceasta baza de date este mai mare si mai actua cu atat sunt mai multe sanse ca virusii sa fie detectati. Acesta este unu din motivele pentru care este necesara updatarea programelor antivirus cat mai frecvent posibil.
|