Utilizarea calculatoarelor
Prin calculator se întelege un sistem informatic care preia datele introduse de un utilizator, le prelucreaza printr-un set de instructiuni, ale unui anumit program si le ofera utilizatorului sub forma de informatii.
Primul PC de tip IBM a aparut în 12 august 1981 si se deosebeste de un computer de dimensiuni mari prin faptul ca componentele sale sunt de dimensiuni mici si el poate fi folosit fie pentru lucrul la birou, când se numeste desktop (pe masa) sau portabil laptop (tinut în palma).
Prin sistem informat specific se întelege ansamblul format din:
Hard;
Soft;
Utilizator.
Partea Hard - reprezinta fie un calculator, fie o retea de calculatoare (componentele unui PC sunt parti fizice ce pot fi atinse ale calculatorului)
Componenta de baza este unitatea centrala, de forma paralelipipedica, care cuprinde: microprocesorul, placa de baza, placa video, placa audio, placa de retea, hard-discul, modemul, memoriile RAM si ROM. Celelalte componente ale calculatorului se numesc periferice si pot fi: de intrare, cu ajutorul carora se introduc datele în calculator si pot fi: tastatura, mouse, microfon, discheta, camera video, compact discul; si de iesire: imprimanta, boxe, monitor, plotter, video proiector.
Pentru stocarea informatiilor în exterior si transportul lor dintr-un loc în altul se folosesc în prezent atât dischetele cât si CD-urile. Desi au fost doua tipuri de dischete de 5 ¼" si 3 ½", în prezent se folosesc numai cele mici de 3½" . Dischetele se folosesc doar pentru stocarea unui volum de informatii mic. Tot mai mult se folosesc CD-urile atât cu scriere unica (CR) cât si cu scriere-rescriere (CR-RW). CD-urile se folosesc pentru stocarea unor informatii de volum mare.
Partea de Soft - reprezinta partea intangibila formata din:
sistem de operare (de regula sub Windows);
programul aplicatie (Ciel).
Pentru punerea în functiune a unui calculator de tip PC este necesar sa se instaleze un anumit program numit sistem de operare.
În prezent, cel mai folosit sistem de operare este Windows (ferestre) produs de firma Microsoft , condusa de cel mai bogat om din lume Bill Gates. Versiunile cele mai utilizate sunt: Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows Millenium si Windows XP.
Indiferent de aplicatia folosita, programele sub Windows se bazeaza pe lucru cu ferestre.
Aceste ferestre au mai multe zone (bare).În partea de sus e bara de titlu, având 1, 2 sau 3 butoane de lucru. Sub bara de titlu este bara de meniuri cu trei, patru sau mai multe meniuri.
Sub bara de meniuri se afla bara de unelte. Apoi cea mai întinsa zona este zona de lucru (de afisare).. Zona de jos a ferestrei este bara de stare în care se dau informatii referitoare la pozitia cursorului mouse-ului,în zona de lucru.
Principalele operatiuni de lucru cu ferestrele sunt: deschiderea unei ferestre, minimizarea, maximizarea, redimensionarea, mutarea ferestrei si închiderea ferestrei. Fiecare fereastra are meniuri cu comenzi în derulare, dar se poate folosi si meniul contextual (local) apelat cu butonul dreapta al mouse-ului, de unde se pot lua comenzile active în contextul dat.
|