Acest program are multiple facilitati pentru prelucrarea audio-video.
Evident, pentru a putea prelucra filme e nevoie de algoritmii de codare si decodare. Īn prezent sunt foarte multe pachete ce ofera acesti algoritmi.
Eu recomand NIMO CODEC PACK V 5.0 BUILD 7 pentru ca l-am utilizat cel mai mult.
Totusi acest pachet nu este singurul si deci nu neap 959o1424j 259;rat cel mai bun.
Open video file. Īn primul rānd se deschide fisierul video de prelucrat (1.jpg)
File information. O privire la proprietatile fisierului (2a.jpg) ne poate fi de un real folos. Īn exemplul din 2b.jpg este vorba de un fisier deja prelucrat, ce poate fi vizualizat pe un Pentium īn 166MHz fara MMX. Sunt importanti cātiva parametrii de aici:
- Dimensiunea cadrului (frame size) este de 320x144 pixeli.
- Numarul de cadre (imagini) ce se deruleaza pe secunda este de aproximativ 30fps.
- Cadrele cheie (key frame) sunt īn numar de 8311. La codare, primul cadru se codeaza integral. Primul key frame este obligatoriu. Apoi se codeaza doar diferenta dintre cadre. La intervale ce se fixeaza din compresor se mai codeaza integral cāte un cadru-cheie. Cānd sarim o parte din film, calculatorul cauta cel mai apropiat cadru-cheie de unde se poate face decodarea. Procesorul trebuie sa-si īnceapa procesarea de la acel key frame, deci am avea de asteptat foarte mult, chiar si pe un computer de ultima generatie, daca intervalul īntre cadrele cheie este prea mare. Dupa parerea unora cei care nu pun cadre cheie ar trebui īmpuscati. Subscriu.
Filter. Vezi 3.jpg. Atentie, filtrele sunt active doar daca este selectata optiunea Full processing mode. Īn caz contrar se va primi un mesaj de eroare la salvarea fisierului rezultat la prelucrare. Filtrele se vor adauga prin butonul Add vezi 4.jpg, si 5.jpg). Cu interfata din spatele butonului Cropping (6.jpg) se poate decupa o zona din cadre.
Frame Rate (7.jpg). Rata cadrelor se modifica īn caseta (8.jpg). 'Frame rate conversion' modifica numarul de cadre pe secunda, dar numarul total de cadre ramāne acelasi. Deci va apare o desincronizare īntre audio si video. 'Frame rate decimation' va decima din numarul total de cadre, fara a afecta sincronizarea.
Compression (9.jpg). Compresorul se alege din caseta ce apare, ca īn 10.jpg. Configurarea codecului (Butonul Configure) consta īn alegerea numarului de cadre cheie pe secunda, calitatea compresiei si rata de transfer necesara (nu la toate codecurile !) .
Daca nu se foloseste vreun filtru (vezi 3.jpg) se poate selecta fast sau normal recompress
Similar, si informatia audio se poate prelucra, dar de obicei nu este necesara o conversie ci este de ajuns alegerea unui compresor.
Compression Vezi 12.jpg, 13.jpg
Save AVI Salvarea fisierului se face deosebit de usor (14.jpg, 15.jpg). E posibil sa apara un mesaj de avertizare, ca īn 16.jpg, daca ceva e īn neregula. Dupa apasarea butonului 'Yes' va apare caseta din 17.jpg cu informatii despre prelucrare (evolutie, marime estimata a fisierului final, a timpului necesar, etc. ) Prin selectarea sau deselectarea Show input (output) video se poate vizualiza 'real-time' intrarea si iesirea din compresor.
|