Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Queries (Interogari)

Access


Queries (Interogari)

5.1. Obiective

Intrebari la care veti gasi raspuns parcurgand acest capitol:
1. Cum poate fi creat un Query?
2. Care este utilitatea acestora?
3. Care este cea mai rapida modalitate de a crea un Query?
4. Care sunt etapele crearii un Query in design view?
5. Cum poate fi modificat un Query creat in design view?



5.2. Generalitati

Queries-urile sunt utilizate pentru a selecta informatiile din tabele sau alte Queries-uri (create anterior) in anumite scopuri. Puteti selecta doar anumite campuri din tabele (interogari) pe care apoi sa le sortati si filtrati dupa criterii care corespund scopului pentru care Queries-urile au fost create.
Prin urmare inaite de a crea un Query trebuie sa raspundeti la urmatoarea intrebare:
- Ce date doriti sa extrageti din Tables (Query)?
Plecand de la raspunsul la aceasta intrebare veti sti ce criterii de filtrare trebuie sa utilizati pentru ca in final Query-ul realizat sa afiseze datele de care aveti nevoie.
Primul pas in crearea unui Query consta in deschiderea bazei de date ce trebuie sa contina cel putin un Table si in fereastra principala executati un simplu click pe icon-ul Query de pe bara Object pentru a-l activa [vezi figura 1].

O data cu activarea obiectului Query in partea dreapta a ferestrei principale a bazei de date vor fi afisate modalitatile prin care poate fi creat un Query:
- Create Query in design view (Crearea unui Query in modulul d 10210g623k e proiectare (Design View)) ;
- Create Query by using Wizard (Crearea unui Query utilizand Vrajitorul (Expertul));
precum si Query-urile care au fost create cu alta ocazie.

5.3. Crearea unui Query in modulul d 10210g623k e proiectare (Design view)

Modulul de proiectare ofera cea mai rapida si usoara cale in crearea unui Query. Pentru a crea un Query in Desgn view trebuie urmate o serie de etape:
1. Avand obiectul Query activ executati un dublu click pe comanda Create Query in design view (Crearea unui Query in modulul d 10210g623k e proiectare (Design View)) care va deschide fereastra Show table [vezi figura 1]. (Deschideti baza de date angajati apoi activati obiectul Query. Executati dublu click pe comanda Create Query in design view).[vezi figura 1]


2. Din fereastra Show Table puteti selecta Tables-ul sau Query-ul din care doriti sa extrageti datele executand un simplu click pe numele acestuia. Selectati Tables-ul (Query-ul) si apasati butonul Add pentru a-l adauga Query-ului pe care il creati. (Selectati tabelul angajati si apasati butonul Add) [vezi figura 2].


3. Repetati operati doi daca dorit sa extrageti informatii din mai multe Tables-uri si/sau Queries-uri.
4. Apasati butonul Close dupa ce ati selectat Tables-ul si/sau Queries-ul pe baza caruia doriti sa creati Query-ul. (Apasati butonul Close).

5. Dupa inchiderea ferestrei Show Table va fi afisata fereastra Query in Design view (modulul de proiectare). Asa cum se poate vedea in figura 3 aceasta fereastra este impartita in doua. In partea de sus este afisat un panou care in bara de titlu (bara albastra) are afisat numele tabelului / inregistrarii selectate ca baza pentru crearea Query-ului (daca au fost selectate mai multe tabele si/sau interogori vor fi afisate mai multe panouri: cate un panou pentru fiecare tabel sau interogare selctata). Panoul afisat contine toate campurile tabelului selectat. (Panoul angajati contine toate campurile tabelului angajati).

Partea de jos a ferestrei contine o grila, aceasta fiind sectiunea care va stoca informatiile. In acest moment Query-ul creat nu contine nici o informatie.
Pentru a insera campurile, din tabel, care doriti sa fie afisate si de catre Query executati dublu click pe numele fiecarui camp pe care dori sa il inserati din lista afisata in panoul din sectiunea superioara a ferestrei. Veti observa ca acele campuri pe care le-ati adaugat Query-ului, executand dublu click pe numele lor, vor trece in partea inferioara a ferestrei, pe primul rand al grilei afisate [vezi figura 4].

(Adaugati Query-ului urmatoarele campuri: Nume, Prenume, adresa, oras.)
6. dupa ce ati introdus campurile care doriti sa fie afisate de Query trebuie sa introduceti criteriile dupa care doriti sa se faca filtrarea. Criteriile de filtrare trebuiesc introduse in partea inferioara a ferestrei (acolo unde este afisata grila) pe randul Criteria. Criteriul de filtrare trebuie introdus in dreptul campului dupa care se doreste sa se faca filtrarea pe randul Criteria [vezi figura 5].

(Pe randul Criteria, in dreptul campului Prenume, introduceti like "G*" pentru ca Query-ul sa afiseze doar inregistrarile persoanelor a caror prenume incepe cu litera G. In felul acesta puteti sa va felicitati angajati care isi sarbatoresc ziua numelui de Sfantul Gheorghe.)
7. Executati un click pe butonul Save de pe bara de instrumente pentru a denumi si salva Query-ul creat [vezi figura 6]. (Salvati Query-ul creat cu numele Aprilie).


8. Pentru a vedea rezultatul apasati butonul Run [vezi figura 7].

DETALII...

Alte posibilitati de a afisa rezultatele Query-ului creat sunt:
- executati un click pe butonul View de pe bara de instrumente;
- derulati meniul Query si selectati comanda Run;
- inchideti Query-ul si deschideti-l din fereastra principala a bazei de date executand un dublu click pe numele acestuia.

(Asa cum se poate vedea in figura 8 sunt afisate doar acele inregistrari la care in campul Prenume datele introduse incep cu litera G.)

5.3.1. Criterii de filtrare

Exemple de criterii de filtrare:
1. ="Ionescu" - afiseaza inregistrarile a caror date din campul dupa care se face filtrarea sunt egale cu Ionescu;
2. <>"Ionescu" sau Not"Ionescu"- afiseaza inregistrarile a caror date din campul dupa care se face filtrarea sunt diferite de Ionescu;
3. <"0003" - afiseaza inregistrarile a caror date din campul dupa care se face filtrarea sunt mai mici decat 0003;
4. <="0003" - afiseaza inregistrarile a caror date din campul dupa care se face filtrarea sunt mai mici sau egale cu 0003;
5. Between #01.01.2000# and #04.01.2000# - afiseaza inregistrarile a caror date din campul dupa care se face filtrarea sunt cuprinse in intervalul 01 ianuarie 2000 - 01 aprilie 2000;
6. "George" or "Gheorghe" - afiseaza inregistrarile a caror date din campul dupa care se face filtrarea sunt egale cu George sau Gheorghe;
7. Not "A*" - afiseaza inregistrarile a caror date din campul dupa care se face filtrarea nu incep cu litera A.
8. Like "A*"- afiseaza inregistrarile a caror date din campul dupa care se face filtrarea incep cu litera A.
9.Month([Data_angajarii])=12 - afiseaza inregistrarile a caror date din campul "data_angajarii" (de exemplu) au la luna trecuta luna decembrie.
10. Year([Data_angajarii])=1972 - afiseaza inregistrarile a caror date din campul "data_angajarii" au la an trecut anul 1972.
11. Day([Data_angajarii])=19 - afiseaza inregistrarile a caror date din campul "data_angajarii" au la zi trecuta ziua de 19.

De retinut

Pentru a crea un Query in modulul de proectare trebuiesc urmate etapele:
1. In fereastra principala a bazei de date selectati comanda Create query in design view dupa ce ati activat obiectul query.
2. Selectati tabelul si/sau interogare din care doi sa extrageti informatiile si apasati butonul Add.
3. Repetati pasul 2 daca extrageti informatiile din mai multe Tables-uri si/sau Queries-uri. Apasati butonul Close pentru a inchide fereastra Show table.
4. Executati dublu click pe numele campurile pe care doriti sa le includeti in Query.
5. Introduceti criteriile de filtrare in celula Criteria a campului dupa care se face filtrarea.
6. Repetati operatia 5 daca doriti sa filtrati informatiile dupa mai multe criterii.
7. Datele din campuri pot fi sortate ascendent sau descendent, selectand optiunea dorita din lista derulata la celula Sort a campului care doriti sa fie ordonat.
8. Inchideti fereastra Query-ului.
9. In fereastra afisata (care va va intreba daca doriti sa salvati Query-ul) apasati butonul Yes, introduceti numele pe coriti sa-l dati Query-ului si apasati butonul OK.

5.4. Modificarea unui Query

Pentru a modifica criteriile de filtrarea, pentru a sterge sau adauga campuri unui Query acesta trebuie sa fie deschis in Design View (modulul de proiectare). Pentru aceasta selectati Query-ul pe care doriti sa-l modificati si din meniul contextual (executati un click pe butonul dreapta al mouse-ului) selectati comanda Design View.
Stergerea campurilor
Selectati campul, pe care doriti sa-l stergeti, din partea de jos a fereastrei, acolo unde este afisata grila cu campurile ce fac parte din
Query. Pentru a selecta un camp duceti cursorul mouse-ului deasupra campului pe are doriti sa-l stergeti, in zona gri, si cand cursorul mouse-ului se va transforma intr-o sageata neagra cu varful in jos executati un click [vezi figura 1].

Odata selectat nu trebuie decat sa apasati tasta Delete pentru a sterge campul.
Adaugarea de campuri
Executati dublu click pe numele campurilor, in lista afisata in panoul din partea superioara a ferestrei, pe care doriti sa le adaugati.

Pentru a modifica criteriile de filtrarea, pentru a sterge sau adauga campuri unui Query acesta trebuie sa fie deschis in Design View (modulul de proiectare). Pentru aceasta selectati Query-ul pe care doriti sa-l modificati si din meniul contextual (executati un click pe butonul dreapta al mouse-ului) selectati comanda Design View.
Stergerea campurilor
Selectati campul, pe care doriti sa-l stergeti, din partea de jos a fereastrei, acolo unde este afisata grila cu campurile ce fac parte din Query. Pentru a selecta un camp duceti cursorul mouse-ului deasupra campului pe are doriti sa-l stergeti, in zona gri, si cand cursorul mouse-ului se va transforma intr-o sageata neagra cu varful in jos executati un click [vezi figura 1]. Odata selectat nu trebuie decat sa apasati tasta Delete pentru a sterge campul.
Adaugarea de campuri
Executati dublu click pe numele campurilor, in lista afisata in panoul din partea superioara a ferestrei, pe care doriti sa le adaugati.
Schimbarea ordinii campurilor
Selectati campul pe care doriti sa-l mutati si tinand butonul stanga al mouse-ului apasat trageti campul in directia dorita. Eliberati butonul mouse-ului cand cursorul acestuia se afla in dreptul pozitiei dorite pentru campul selectat.
Daca doriti ca unul dintre campurile din Query (inclusiv campurile dupa care se fac filtrarile) sa nu fie afisat debifati casuta Show din dreptul campului respectiv [vezi figura 2].

Aplicatie practica

Deschideti Query-ul Aprilie in design view.
1. Adaugati campul Data_nasterii.
Mutati campul Data_nasterii in fata campului Adresa.
Introduceti urmatorul criteriu de filtrare pentru campul Data_nasterii (pe randul Criteria): Month([Data_nasterii])=4. Acest criteriu va filtra informatiile stocate in tabelul angajati si vor fi afisate doar inregistrarile acelor angajati care sunt nascuti in luna Aprilie.
Ordonati datele din campul Nume ascendent.
Apasati butonul Run pentru a vedea rezultatele.
MS Access-ul va afisa doar acele inregistrari care la campul Prenume are inregistrari ce incep cu litera "G" si in campul Data_nasterii are inregistrate persoane nascute in intervalul 1-30 aprilie.

5.5. Operatorul AND (SI) si operatorul OR (SAU)

AND: Daca in Query-ul creat introduceti mai multe criterii de filtrare, iar acestea se regasesc pe aceesi linie (randul Criteria) aplicatia va filtra inregistrarile astfel incat la sfarsit vor fi afisate doar acele inregistrari care corespund tuturor criteriilor de filtrare [vezi figura 1].

Exemplu: In Query-ul Aprilie ati introdus (la aplicatia anterioara) la criterii de filtrare:
- pe randul Criteria in dreptul campului Prenume like "G*" si la campul Prenume Month([Data_nasterii])=4. ca rezultat aplicatia a afisat doar inregistrarile acelor angajati a caror prenume incepe cu litera G si sunt nascuti in luna aprilie.

OR: Daca insa dorim sa facem o filtrarea dupa un criteriu SAU dupa altul va trebui sa introducem criteriile de filtrare pe linii diferite [vezi figura 2]. Astfel la unul dintre campuri criteriul de filtrare va fi introdus pe randul Criteria iar la celalalt camp se introduce criteriul de filtrare pe randul OR (randul aflat imediat sub randul Criteria).

Aplicatie practica: In Query-ul Aprilie mutati criteriul de filtrare introdus pe randul Criteria la campul Data_nasterii in randul OR in dreptul aceluias camp [vezi figura 2]. Executatiun simplu click pe butonul Run si aplicatia va afisa inregistrarile acelo angajati a caror prenume incepe cu litera G sau a acelor angajati care sunt nascuti in luna aprilie [vezi figura 3].

Exercitii si intrebari

1. Care sunt modalitatile de creare ale unui Query?
2. Care este modalitatea cea mai simpla si cea mai eficienta de creare a unui Query?
3. Care sunt pasii ce trebuie urmati pentru a crea un Query in Design view?
4. Cum pot fi adaugate campuri unui Query?
5. Cum pot fi sterse sau rearanjate campurile unui Query?
6. Cum poate fi modificat un Query?
7. Cate criterii de filtrare pot fi introduse la un Query?
8. Ce se intelege prin filtrare?
9. Care este diferenta intre operatorul OR si operatul AND?


Document Info


Accesari: 4217
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )