Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




DYNAMIC VIEWS

autocad


DYNAMIC VIEWS

Comanda dview este folosita pentru a usura vederea din orice punct din spatiu a modelului 3D, putand fi specificat punctul care simuleaza camera si punctul de tinta, stabilind astfel linia de pentru modelele existente, clipping-ul, variatia superangularului si a teleobiectivului.



Acest exercitiu este bazat pe prepararea desenului unei case care permite folosirea tuturor facilitatilor comenzii dview.

Comenzi noi

dview

filters(.xy)

Modul de desenare

1.Alegeti optiunea Open din meniul File din pull down menu si deschideti Sumhouse. Salvati desenul cu Save as.. sub denumirea Dview

2.Folositi comanda view, restaurati vederea cu numele Front. Aceasta afiseaza o vedere de perspectiva.

Simbolul pentru vederea de perspectiva


De remarcat ca acum simbolul UCS-ul a fost inlocuit de simbolul vederii de perspectiva ilustrat in figura de mai jos.

Unele comenzi nu pot functiona atata timp cat desenul este afisat in vedere de perspectiva.Vederea de perspectiva este recunoscuta dupa iconul afisat in coltul din stanga jos.

Setarea vederii de perspectiva

3.Pentru a iesi din vederea afisata tastati plan si Return pentru a va intoarce in sistemul de coordonate WCS dupa care zoom all.

4.Pentru a putea controla usor plasarea camerei si tineti in desen pe toata durata exercitiului au fost marcate aceste puncte in trei layere diferite DVIEW-1, DVIEW-2, DVIEW-3.

Dezghetati layerul DVIEW-1. Acesta contine doua cercuri care marcheaza pozitia tintei si a camerei pentru prima vedere de perspectiva pe care o vom crea. Deplasarea pe Z a fiecarui punct este deasemenea stabilita.

5.Selectati 3D Dynamic View din meniul VIEW din pull down menu. Folositi optiunea crossing, selectati toate obiectivele de pe ecran, incluzand punctele pentru camera tinta si textul aferent.

Alegerea entitatilor pentru comanda dview

Numai entitatile selectate la promterul anterior al comenzii dview vor fi afisate la setarea si modificarile unor vederi. Aceasta reprezinta o vedere anticipata a entitatilor selectate la inceputul comenzii dview urmand ca ele sa-si pastreze pozitia dupa iesirea din comanda dview. La un desen complex este cel mai bine ca selectia sa contina doar liniile definitorii pentru desenul respectiv, liniile de profil (outlines), un numar mare de entitati selectate vor mari considerabil timpul de regenerare la stabilirea unghiului de vedere. La iesirea din comanda dview AutoCAD-ul regenereaza intregul desen cu vederea stabilita in timpul executiei comenzii mai sus amintite.

6. Odata lansata comanda dview primul lucru care trebuie facut este setarea punctelor de plasare a tintei si camerei. Tastati "po" pentru a invocva optiunea point. Prima cerere va referi punctul de plasare al tintei. Este recomandabil ca punctele de plasare ale tintei si camerei sa fie specificate folosind optiunile comenzii osnap sau a filtrelor.

Folosirea filtrelor pentru specificarea punctelor

Pentru a mari controlul asupra punctelor specifice AutoCAD-ul furnizeaza si posibilitatea de a specifica sau puncta pe ecran pozitia unor coordonate X, Y sau Z oferind informatia incompleta urmand a completa ulterior coordonatele nedefinite.

De exemplu, in exercitiul nostru daca doriti sa specificati un punct 3D deasupra unui colt al cladirii, se poate tipari un filtru .xy introducand coordonatele X si Y folosind optiunea modului osnap intersection punctati coltul respectiv. AutoCAD-ul inregistreaza aceste valori si formuleaza o cerere pentru introducerea valorii coordonatei Z a punctului.

Se poate alege orice combinatie de X, Y si Z la folosirea filtrelor (de exemplu, .y, .z sau .yz)

Specificati pozitia tintei tastand .xy si alegeti un punct in interiorul cercului tinta. Aceasta va determina automat coordonatele X si Y ale punctului; urmeaza acum cererea de introducere a valorii coordonatei Z a punctului care este 1500 (1,5metri).

Figura 1

Stabilirea pozitiei camerei in mod similar folosind filtrul .xy introducand coordonata Z de 2000. }n timpul specificarii acestui al doilea punct aveti posibilitatea de a vedea linia imaginara

dintre camera si tinta, asa cum este aratat in figura 1.

7. Comanda dview va produce acum o proiectie paralela (fara perspectiva). Pentru a putea obtine proiectia de perspectiva, cu camera plasata in punctul specificat, trebuie invocata optiunea distance: tastati deci "d".

Dupa selectarea acestei optiuni este afisat un "slide bar" in partea de sus a ecranului. Prin miscarea cursorului de-a lungul acestei arii, se poate mari sau micsora distanta dintre camera si tinta pastrand aceeasi directie. De exemplu o miscare a cursorului in dreptul marker-ului 4x reprezinta o distanta de patru ori mai mare decat cea setata initial.

De notat ca in linia de stare este afisata in mod dinamic distanta dintre camera si tinta.

Pentru a selecta pozitia actuala, tastati Return pentru a alege valoarea implicita, sau selectati markerul1x din slider bar. Vederea de perspectiva este acum afisata pe ecran.

Figura 2


8. Comanda dview contine optiunea hide, aceasta putand fi invocata tastand "h". Dupa folosirea acestei optiuni desenul va arata ca in figura 2.

9.Tastati "x" pentru a iesi din comanda dview (obtiunea eXit); inghetati layerul DVIEW-1 si salvati vederea de perspectiva astfel creata cu un nume oarecare.

Modificarea pozitiilor camerei si tintei din interiorul comenzii dview

Este posibila deasemenea modificarea locatiei camerei si tineti din interiorul comenzii dview.

Se foloseste pentru aceasta optiune camera in jurul punctului definit ca tinta. Aceasta setare se poate face folosind slide bar-ul sau prin specificarea deplarii directe de la keyboard.

Optiunea target din comanda dview functioneaza dupa acelasi principiu, permitand rotirea punctului tintei pe un cerc cu centrul in punctul in care este plasata camera.

}n acest stadiu putem obtine alte imgini de perspectiva ale constructiei cu diferite pozitii ale camerei si tintei. Puteti modifica pozitia camerei si a tintei folosind optiunile comenzii dview.

Taierea imaginilor in vederea de perspectiva

10. Creati din nou imaginea plana a casei tastand plan dupa care dati comanda zoom all. Dezghetand layer-ul DVIEW-2 vor fi afisate noile pozitii ale camerei si a tintei care vor fi folosite in aceasta parte a exercitiului.

11.Selectati comanda dview dupa care selectati toate entitatile din desen cu optiunea crossing. Setati locatia camerei si a tintei folosind filtrul .xy cu valoarea z specificata pe desen.

12.Folositi optiunea distance, creati vederea de perspectiva pentru linia de vedere setata anterior.

Folosirea planului de taiere

AutoCAD-ul permite obtinerea unor "vederi sectionate" prin definirea unui plan de taiere perpendicular pe linia care uneste camera cu tinta (linia de vedere). Folosind optiunea front, se poate sterge o portiune din desen din fata planului de taiere. Optiunea back permite stergerea portiunii de desen din spatele planului de taiere.

Puteti sectiona aceste vederi atat in proiectie paralela cat si in vedere de perspectiva.

13. Pentru a obtine o taiere a imaginii casei tastati "cl" pentru a invoca optiunea planului de taiere. }n acest exemplu vom taia obiectele din fata planului de taiere asa ca se va putea observa interiorul camerei, deci tastati "f" la cererea de selectare a planului de taiere.

14. Va fi afisat imediat un slide bar care permite pozitionarea planului de vedere de-a lungul liniei de vedere. Prin mutarea cursorului in partea stanga a barei de reglare se pozitioneaza planul de taiere in punctul de plasare al camerei in timp ce o deplasare in partea dreapta se refera la punctul de plasare al tintei.

Prin mutarea cursorului la extremitatile barei de pozitionare se poate obtine o imagine ireala generata fara o portiune a planului de perspectiva. Se poate determina pozitia planului de taiere prin tastarea distantei pana la tinta. }ntroduceti distanta 7500 (7.5 metri).

Figura 3


15.Vederea va fi generata cu linii de intersectie dintre planul de taiere si planurile casei. Parasiti comanda dview si inghetati layerul DVIEW-2 si ascundeti liniile cu comanda hide imaginea obtinuta trebuind sa arate ca in figura 3. Salvati aceasta vedere cu un nume convenabil.

16. Din aceasta configuratie puteti incerca generarea altor imagini cu planuri de taiere diferite folosind pozitii diferite ale camerei si tintei.

Folosirea optiunii zoom si modificarea obiectivului camerei

}n interiorul comenzii dview aveti deasemenea posibilitatea de a schimba marimea lentilei. Setarea implicita este 50 mm, simuland ceea ce se poate vedea cu o camera de 35 mm folosind o lentila de 50 mm. Aceasta valoare poate fi marita, de exemplu la 70 mm, ceea ce va avea ca efect micsorarea planului de vedere ca in cazul folosirii unui teleobiectiv, si bineinteles putem micsora aceasta valoare simuland folosirea unei lentile superangulare.

16. Avand afisata o proiectie plana a casei, dezghetati layer-ul DVIEW-3 si dati comanda zoom all. De data aceasta atat camera cat si tinta sunt situate in interiorul constructiei, de aceea este preferabila folosirea optiunilor modului osnap decat specificarea locatiei camerei si tintei in interiorul cercurilor de ghidare. Selectati object snap cu optiunea Midpoint.

Figura 4

17.Lansati comanda dview si apoi folosind optiunea crossing selectati toate entitatile existente pe ecran.

18. Setati punctele de plasare ale camerei si tintei folosind filtrul .xy si optiunea midpoint a mediului osnap selectand linia de mijloc a acoperisului casei cu o inaltime z 0 mm pentru pozitia camerei.

19. Folositi optiunea distance pentru a crea vederea de perspectiva cu pozitia camerei seteta anterior.

20. Creati un plan de taiere cu optiunea front nivel 2500 mm (2.50m).

21. Folosind optiunea pan din interiorul comenzii dview mutati imaginea camerei in centrul ecranului. Pan permite schimbarea pozitiei obiectelor pe ecran fara a modifica distanta dintre camera si tinta.

22. Pentru a simula modificarea lentilei, tastati "z" pentru zoom si setati marimea lentilei la 25. Dupa regenerarea desenului se poate observa modificarea lentilei fara a influienta pozitia camerei sau a tintei.

Folositi optiunea distance si slide bar-ul pentru a mari desenul pentru a putea obtine o vedere a casei pe intreg ecranul.

Daca vederea de perspectiva este off, optiunea zoom va modifica distanta dintre camera si tinta va fi modificata.

23.Parasiti comanda dview, inghetati layerul DVIEW-3 si dati comanda hide pentru a crea o imagine similara cu cea din figura 4. Salvati vederea creata cu comanda dview cu un nume convenabil.

24.Salvati desenul si iesiti din AutoCAD.


Document Info


Accesari: 1343
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )