ALTE DOCUMENTE
|
|||||||||
PRELUCRAREA OBIECTELOR
Selectarea entitatilor. AutoCAD permite selectarea pe mai multe cai, a unei singure entitati, sau a mai multor entitati, simultan. Ceea ce a fost selectat, se pune in evidenta prin "luminarea" obiectului selectat, prin schimbarea culorii, sau prin "clipocirea" lui.
Optiunile setului de selectie sunt:
Object pick realizeaza selectie individuala cu mouse-ul;
Window realizeaza selectia unui grup de obiecte situate in interiorul unui dreptunghi ce se defineste prin doua colturi opuse, alese cu mouse-ul;
Last adauga ultimul obiect creat, la selectia facuta;
Crossing lucreaza ca si window cu deosebirea ca include in selectie chiar si obiectele partial incluse in dreptunghiul de selectie;
Remove permite scoaterea dintr-o selectie facuta o unui obiect (nu stergerea lui din desen);
Add permite adaugarea de obiecte la o selectie facuta;
Previous reactualizeaza o selectie anterior facuta in aceeasi sesiune de lucru;
Undo anuleaza selectia facuta. Fiecare "U" anuleaza o etapa de selectie.
Cum lucreaza comenzile de editare ? Lansarea unei comenzi de editare are ca efect aparitia mesajului: "select objects" (selecteaza obiecte) si o casuta de selectare (pick-box) apare la intersectia firelor reticulare.
Comenzi de editare.
AutoCAD doua toolbars-uri Modify, dintre care prima este foarte frecvent utilizata (fig. 3.1):
Fig. 3.1
C-22 MOVE: dupa selectie AutoCAD-ul astepta sa introduceti un base point or displacement (punctul ce va face deplasarea pe care intreaga selectie o va executa).
C-23 COPY: deosebirea fata de MOVE este ca comanda COPY lasa obiectul in pozitia initiala, dar il copiaza si in noua, sau noile pozitii indicate (Multiple). Sunt foarte utile, la aceste comenzi functiile snap si osnap.
C-24 ARRAY: Comanda ARRAY lucreaza ca si COPY. Originalitatea consta in faptul ca in locul unor copii individuale, ARRAY executa o copiere multipla, dupa o anumita lege de distributie. Trebuie stiut numarul de copii dorite si modul lor de aranjare. Exista doua astfel de moduri array: rectangular si polar.
C-25 ROTATE:
C-26 MIRROR: creeaza o copie in oglinda a obiectului (fig. 3.4). Oglindirea setului selectat se poate realiza sub orice unghi. Este necesara introducerea a doua puncte ale liniei de oglindire.
C-27 OFFSET: realizeaza linii, arce de cerc, sau cercuri "paralele", folosind doua cai: la o distanta, sau printr-un punct.
C-28 FILLET: Executa un arc tangent la doua linii concurente (fig. 3.5 -a), formand un colt rotunjit (o racordare).
C-29 CHAMFER:"Chamfer" inseamna tesitura. (fig. 3.5 -b)
C-30 CHANGE: Aceasta comanda poate edita selectiv unul sau mai multi parametrii care dau unui desen identitate, localizare si aspect.
C-31 CHPROP: Proprietatile ce pot fi modificate sunt: Color; Elevation; Layer; Linetype; Thickness; .
C-32 BREAK: Taie obiecte existente in doua sau sterge portiuni din obiecte (fig. 3.6). BREAK lucreaza pe linii, arce de cerc si cercuri, in sens trigonometric.
C-33 TRIM: Ca si BREAK comanda TRIM sterge o portiune dintr-un obiect (fig. 3.7) si anume portiunea aflata dincolo de intersectia cu o "muchie de taiere" (boundary edge in sensul de cutting edge). TRIM actioneaza asupra liniilor, arcelor de cerc, cercurilor si "poliliniilor".
Fig. 3.7
EXERCITIUL
02 EXERCITIUL
02 EXERCITIUL
02
EXERCITIUL
Reprezentati imaginile din fig. 3.8 - 3.12, utilizand comenzile de editare:
Fig. 3.8 Fig. 3.10 Fig. 3.9
|