Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Vizualizarea

autocad


Vizualizarea

Unul din modurile de comunicare si vizualizare a desenului dumneavoastra este randarea vederilor unui model 3D. Randarea a fost introdusa prima oara în R12 ca o aplicatie ADS. R13 includea randarea ca o aplicatie ARX. AutoCAD R14 mareste performanta randarii si adauga instrumente de randare fotorealistica care va permit vizualizarea cu acuratete a desenelor. Scopul acestui capitol este de a descrie noile posibilitati ale randarii în R14.



Obiective

În acest capitol, veti:

Studia noile posibilitati de randare

Revedea procesele si tehnicile de baza ale randarii

Aplica materiale pe suprafetele obiectelor 3D

Folosi maparea pentru a proiecta o imagine 2D pe o suprafata 3D

Plasa obiecte de decor într-un model 3D

Controla luminozitatea în desenele randate

Crea randari realiste si le veti salva într-un fisier

Vedere generala asupra posibilitatilor de randare

R14 contine patru categorii primare de posibilitati de randare: generala, luminozitate, atribuirea de materiale si efecte speciale. Posibilitatile si noile caracteristici sunt împartite pe categorii:

Randare generala:

Performanta marita - Randarea rapida este posibila prin reducerea numarului transferurilor de date 3D si prin simplificarea procesului de transfer a datelor. Optiunea Sub Sampling ofera opt variante de viteza/calitate pentru testarea luminii si altor setari.

Optiunea Photo Real - Creaza randari fotorealiste scanline. Cu ajutorul acestei optiuni, puteti genera randari cu materiale opace si transparente, precum si umbre.

Optiunea Photo Raytrace - Creaza randari fotorealiste, cu simularea mersului razei de lumina. Cu aceasta optiune, pute 656d37g 55;i genera randari cu reflexii, refractii si umbre mai precise.

Optiunea Anti-aliasing pentru suprafete mai netede în imagini - Umbreste pixelii adiacenti pixelilor principali care definesc o linie sau un contur, pentru a netezi muchiile ascutite.

Crop Window - Puteti defini o arie din desen pentru a o randa. Aceasta noua posibilitate poate fi folosita împreuna cu optiunea Query For Selections

Nu sunt necesare configurari - Nu exista optiuni de configurare pentru randare în mediul Windows.

Casetele de dialog Render Preferences si Render sunt completate - Toate setarile necesare randarii sunt acum accesibile din una dintre aceste casete de dialog.

Luminozitatea:

Shadows (umbre) - Puteti specifica si controla umbrele prin surse de lumina individuale pentru simularea iluminarii reale.

Sun Locator (localizarea soarelui) - Un nou tip de sursa de lumina îndepartata va permite definirea precisa a pozitiei soarelui pentru lumina exterioara sau pentru studii de umbra.

Light Icon Scale (scala de luminozitate) - Ajusteaza intensitatea surselor de lumina definite de utilizator, în randarile de tip Photo Real si Photo Raytrace

Materiale:

Simularea transparentei si a refractiei - Face o parte sau întreg obiectul transparent sau translucid, ajusteaza gradul de transparenta si seteaza indicele de refractie al materialelor transparente, pentru a genera efectele refractiei, precum modificarea directiei razei de lumina. A fost adaugata optiunea de oglindire pentru controlul reflexiei.

Librarie extinsa de materiale - Mai multe materiale au fost adaugate pentru realizarea unor imagini randate mai realiste.

Mai multe optiuni de creare a unor noi materiale - Exista acum casete speciale de dialog pentru crearea unor variante de granit, marmura si materiale lemnoase, cu atribute potrivite pentru fiecare dintre aceste materiale.

Efecte speciale:

Aplicarea texturilor si de bump map unor obiecte - Foloseste texturile pentru a defini culorile suprafetei, ca si cum imaginea bitmap ar fi pictata pe obiect si bump map-urile pentru a crea un efect de obiect real.

Fond - Puteti folosi culori uniforme, gradiente de culoare sau un fisier imagine ca fond pentru randari.

Ceata (Fog) - adauga un efect de ceata randarilor de orice culoare.

Libraria de decoruri - Adauga plante, copaci sau siluete umane desenelor randate. Puteti modifica obiectele de decor existente si adauga noi obiecte acestei librarii.

Sectiunea urmatoare descrie mai detaliat modul în care se acceseaza si se folosesc aceste noi posibilitati de randare.

Posibilitati generale

R14 randeaza mai rapid decât versiunile anterioare si ofera o varietate de moduri de previzualizare a randarii, înainte de a o aplica desenului dumneavoastra, pentru a obtine imagini de calitate.

Toate noile posibilitati de randare sunt optionale si pot fi controlate complet de utilizator; puteti, de asemeni, crea randari de baza asa cum faceati în R13, daca doriti o marire a vitezei de lucru. Sectiunea urmatoare descrie modul de accesare si de utilizare a acestor noi posibilitati. Punctul de început pentru accesarea optiunilor generale este noua caseta de dialog Render

Caseta de dialog Render

Noua caseta de dialog Render ofera un control mai riguros si optiuni pentru crearea imaginilor randate de înalta calitate. Caseta de dialog Render include acum toate setarile din caseta de dialog Render Preferences

Nota: Caseta de dialog Render Preferences este, de asemeni, disponibila pentru definirea setarilor implicite ale randarii; ea este identica casetei de dialog Render, cu exceptia butonului Render pentru generarea randarilor.

Optiunile de accesare a casetei de dialog Render sunt:

Toolbar: Render

Meniu: View > Render > Render

La linia de comanda: RENDER

Noua caseta de dialog Render este prezentata în figura urmatoare:


Fig 7- Caseta de dialog Render

Cea mai importanta noutate din aceasta caseta de dialog este adaugarea a doua optiuni pentru tipul randarii: Photo real si Photo Raytrace. Aceste doua optiuni ofera calitatea fotorealista a imaginii randate. Este disponibil si tipul de randare numit de baza, identic cu cel din R13, adecvat pentru o vizualizare rapida a intentiei generale de randare. "Render" este tipul implicit de randare pentru un desen. Atunci când deschideti un desen existent, tipul randarii este retinut de la ultima sesiune de lucru. Puteti modifica tipul randarii în orice moment, dar observati ca unele din noile optiuni    nu lucreaza decât pentru un anumit tip de randare.

Dupa ce se vor parcurge celelalte noi optiuni din caseta de dialog Render, sectiunea urmatoare va descrie mai detaliat optiunile de randare Photo Real si Photo Raytrace

Lista urmatoare descrie celelalte noi caracteristici ale casetei de dialog Render si tipurile de randare cu care ele sunt compatibile:

Crop Window - Folositi aceasta optiune pentru a randa o portiune din suprafata ecranului. Când aceasta optiune este activata, vi se cere la prompter, la începutul randarii, sa selectati într-o fereastra window (suprafata dreptunghiulara) zona dorita din ecran. Numai zona din interiorul ferestrei specificate este randata. Aceasta optiune lucreaza cu toate cele trei tipuri de randare.

Light icon scale - Controleaza marimea surselor de lumina din desen. Valoarea reprezinta scara curenta în unitati de desenare si afecteaza urmatoarele surse de lumina: OVERHEAD, DIRECT si SH_SPOT (spot luminos). Puteti introduce orice numar real pentru a scala aceste surse. Aceasta optiune lucreaza cu toate cele trei tipuri de randari.

Sub Sampling - Reduce timpul necesar randarii, dar si calitatea imaginii, prin randarea numai a unei fractiuni din numarul total de pixeli. Setati acest raport la valori mari pentru modele complexe, pentru a testa rapid efectele de lumina si celelalte setari, înainte de a randa la calitate maxima (raportul 1:1). Aceasta optiune lucreaza cu toate cele trei tipuri de randari.

Shadows - Activeaza umbrele determinate de sursele de lumina definite de utilizatori. Umbrele sunt randate numai pentru acele surse de lumina care au activata optiunea Shadow On din caseta de dialog New Spotlight sau Modify Spotlight. Aceasta optiune lucreaza numai pentru randarile de tip Photo Real si Photo Raytrace

Sectiunea urmatoare descrie mai detaliat optiunile valabile pentru randarile de tip Photo Real si Photo Raytrace

Caseta de dialog Photo Real Render Options

Randarile de tip Photo Real sunt mai realiste si mai detaliate decât randarile simple, create cu optiunea Render. Selectarea tipului de randare Photo Real activeaza optiunile avansate, inclusiv anti-aliasing, umbrele si alte efecte speciale, precum aplicarea texturilor si bump map pe o suprafata. Folositi optiunea Photo Real pentru a crea randari realiste care nu necesita acuratetea tehnica a urmaririi în detaliu a traseului luminii (disponibil pentru optiunea Photo Raytrace

Atunci când este selectata optiunea Photo Real ca tip de randare curenta, selectati More Options pentru a afisa caseta de dialog Photo Real Render Options


Caseta de dialog Photo Real Render Options este afisata, asa cum se prezinta în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog Photo Real Render Options

În aceasta caseta de dialog, sunt controlate urmatoarele noi caracteristici (Face Control nu este schimbat fata de R13):

Depth Map Shadow Controls - Muta umbra fata de obiectul care o creaza, pentru a preveni autoumbrirea sau crearea umbrelor detasate.

Minimum Bias - Valoarea minima este 2. Valorile pe care le poate lua depind de scena de randat.

Maximum Bias - Valoarea implicita este 4. Aceasta valoare nu trebuie sa fie mai mare decât cu 10 mai mult decât minimum bias.

Texture Map Sampling - Aceasta optiune va permite alegerea metodei de esantionare a texturii, atunci când este proiectata pe un obiect mai mic decât acesta.

Point Sample - Pentru fiecare esantion, programul de randare selecteaza pixelul cel mai apropiat din interiorul bitmap-ului.

Linear Sample - Pentru fiecare esantion, programul de randare face o medie între cei patru pixeli vecini de lânga esantionul punctual din interiorul bitmap-ului.

Mip Map Sample - Pentru fiecare esantion, programul de randare face o medie între pixelii bitmap folosind metoda mip - o mediere piramidala bazata pe esantioane de arie patrata.

Anti-aliasing - Aliasing-ul este un efect de "treapta", de discontinuitate, care apare la capetele liniilor si ariilor de culoare. Aliasing-ul este rezultatul inevitabil al faptului ca imaginea de pe ecran este compusa din puncte (pixeli) individuale. Pentru a contrabalansa acest efect, R14 ofera urmatoarele patru nivele de control pentru anti-aliasing:

Minimal - Aplica un algoritm analitic orizontal anti-aliasing pentru fiecare linie de pixeli (calitate redusa de anti-aliasing, viteza maxima de procesare)

Low - Completeaza algoritmul orizontal prin calcularea unui maxim al celor patru esantioane pentru fiecare pixel. Se calculeaza media esantioanelor pentru a produce valoarea finala a pixelului.

Medium - Îmbunatateste în continuare algoritmul prin folosirea unui numar mai mare de esantioane - pâna la noua - pentru un pixel.

High - Stabileste un maxim de 16 esantioane pentru un pixel (calitatea cea mai înalta de anti-aliasing, cel mai mare timp de procesare).

Nota: Anti-aliasing este disponibil numai pentru randarile de tip Photo Real si Photo Raytrace

Urmatoarea sectiune descrie mai detaliat optiunile pentru randarea Photo Raytrace

Caseta de dialog Photo Raytrace Render Options

Randarile de tip Photo Raytrace sunt imaginile de calitatea cea mai înalta create în AutoCAD. Randarea de tip Photo Raytrace ofera nivelul cel mai înalt de realism si control al luminii în imaginile randate. Acest tip de randare activeaza toate efectele si optiunile corespunzatoare acestui tip de randare, la care se adauga controlul mersului razelor de lumina. Folositi acest tip de randare pentru a crea randari realiste cu cel mai înalt nivel de acuratete tehnica pentru iluminare.


Atunci când alegeti Photo Raytrace ca tip de randare curenta, selectati More Options pentru a afisa caseta de dialog Raytrace Render Options, care arata ca în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog Raytrace Render Options

Optiunile functioneaza exact ca cele din caseta de dialog Photo Real Render Options, având în plus urmatoarele posibilitati de control a luminii:

Adaptive Sampling - Accelereaza procesul de anti-aliasing în limitele marimii matricei de esantionare. Fiind dat un prag de contrast, programul de randare analizeaza daca poate procesa mai putine esantioane decât au fost specificate pentru matrice si sa ofere totusi rezultate satisfacatoare.

Enable - Plasati un marcaj în aceasta casuta pentru a activa esantionarea adaptiva.

Content Threshold - Acest factor seteaza sensibilitatea esantionarii adaptive. Având un prag jos, micile diferente dintre valorile esantioanelor forteaza marirea numarului de esantioane. La un prag înalt, diferentele dintre valorile esantioanelor trebuie sa fie mai mari pentru a forta considerarea mai multor esantioane. Acest lucru mareste viteza de randare în detrimentul calitatii imaginii. Puteti specifica o valoare cuprinsa între 0.0 si 1.0.

Ray Tree Depth - controleaza    gradul de împrastiere a razei de lumina.

Maximum Depth - Defineste adâncimea de împrastiere folosita de programul de randare pentru a trasa razele reflectate si refractate (transmise). Valoarea implicita este 3. Valori mai mari dau acuratete mai mare imaginii, dar maresc si timpul de randare. O adâncime maxima mai mare de 10 nu se recomanda.

Cutoff Threshold - Defineste un prag pentru cât de mult va contribui o raza suplimentara la volumul final al pixelului, pentru a continua operatia. Aceasta caracteristica va permite sa rafinati mai mult raportul dintre viteza si calitatea imaginii.

Optiuni de iluminare

Efectele de lumina sunt acum mai realiste prin adaugarea umbrelor si locatiei soarelui pentru iluminare exterioara. Aceste noi efecte si optiunile lor sunt accesate din casetele de dialog pentru definirea surselor de lumina. Caseta de dialog Lights nu este modificata esential fata de R13.

Optiunile de accesare a casetei de dialog Lights sunt:

Toolbar: Render

Meniu: View > Render > Light

La linia de comanda: LIGHT

Urmatorul paragraf descrie modul de accesare si utilizare a controlului umbrelor si a locatiei soarelui.

Umbrele

Atunci când creati sau modificati iluminarea unui obiect, puteti activa optiunea Shadow din caseta de dialog Render. Sursele de lumina cu umbre activate genereaza umbre în randarile Photo Real sau Photo Raytrace. Desi generarea umbrelor mareste timpul de randare, ea mareste si realismul unei imagini.

Programul de randare poate genera umbre în urmatoarele trei moduri:

Volumetric Shadows - Programul de randare calculeaza volumul spatiului acoperit de umbra fiecarui obiect si genereaza o umbra pe baza acestui volum.

Shadow Maps - Programul de randare genereaza o harta a umbrei în timpul etapei premergatoare randarii vederii. Pentru fiecare sursa de lumina, puteti seta marimea hartii umbrei, cu valori cuprinse între 64 si 4096 pixeli patrati. Cu cât aceasta harta e mai mare, cu atât imaginea va avea acuratete mai mare.

Ray-Traced Shadows - Programul de randare genereaza umbre prin trasarea mersului razelor de lumina provenite de la o sursa luminoasa.

Optiunile de umbrire sunt accesate din casetele de dialog New Point Light New Distant Light si New Spotlight

Desi disponibile din toate casetele de dialog pentru lumini, controlul umbrelor este ilustrat pentru caseta de dialog New Distant Light. Atunci când este selectata Distant Light ca tip de sursa luminoasa curenta, selectati butonul New pentru a afisa caseta de dialog New Distant Light. Caseta de dialog New Distant Light este prezentata în figura urmatoare:

Fig 7-


Caseta de dialog New Distant Light

Urmatoarele optiuni de control al umbrelor sunt disponibile din aceasta caseta de dialog (ca si din casetele de dialog New Point Light si New Spotlight

Shadow On - Marcati aceasta optiune pentru a activa umbrele, în conformitate cu setarile din caseta de dialog Shadow Options


Shadow Options - Selectati butonul Shadow Options pentru a afisa caseta de dialog Shadow Options, care este prezentata în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog Shadow Options

Urmatoarele optiuni de control al umbrelor sunt disponibile din aceasta caseta de dialog:

Shadow volumes/Ray Traced Shadows - Atunci când este marcata aceasta optiune, randarea Photo Real produce umbre volumetrice iar randarea Photo Raytrace produce umbre corespunzatoare mersului razelor pentru aceasta sursa de lumina. Aceasta dezactiveaza harta umbrei, dar retine marimea ei si setarile pentru finete.

Shadow Map Size - Controleaza marimea în pixeli a unei laturi a hartii umbrei. Aceasta poate lua valori între 64 si 4096. Cu cât este mai mare harta umbrei, cu atât creste acuratetea umbrei, cât si timpul necesar randarii.

Shadow Softness - Controleaza gradul de finete sau de difuzitate a umbrelor mapate. Reprezinta numarul de pixeli de la limita umbrei care fac trecerea la restul imaginii neafectate de umbra. Valoare acestui numar variaza între 1 si 10, dar, de obicei, valori cuprinse între 2 si 4 dau rezultate satisfacatoare.

Shadow Bounding Objects - Va cere sa modificati un set de selectie de obiecte al caror contur de încadrare va fi folosit pentru decuparea hartilor umbrelor.

Atunci când optiunea de umbrire functioneaza împreuna cu cea de locatie a soarelui, puteti determina iluminarea exterioara si umbrele corespunzatoare pentru orice zi a anului. Urmatoarea sectiune descrie acest lucru.

Locatia soarelui

Calculatorul unghiului solar determina locatia soarelui pentru un moment si un loc specificat de utilizator.


Caseta de dialog Sun Angle Calculator este accesata din caseta de dialog New Distant Light, prezentata în figura 7-4. Caseta de dialog Sun Angle Calculator este prezentata în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog Sun Angle Calculator

În partea dreapta a casetei de dialog sunt afisate azimutul, altitudinea si ora solara rezultat din timpul local selectat de utilizator. Veti specifica informatia de timp si loc în aceasta caseta de dialog, dupa cum urmeaza:

Date - Selectati data folosind cutia de editare si slider-ul; datele disponibile sunt din 1 ianuarie (1/1) pâna în 31 decembrie (12/31).

Clock Time - Setati ora locala pe durata de 24 de ore, folosind caseta de editare si slider-ul corespunzator.

PST - Utilizati lista desfasurabila de sub Clock Time pentru a selecta zona de timp (atribuind ore standard în locul valorilor salvate pentru lumina zilei). Câtiva din termenii listei includ numarul de ore cu care zona de timp difera fata de ora standard Greenwich.

Daylight Savings - Marcati aceasta optiune daca valoarea salvata pentru lumina zilei este valabila pentru data si zona de timp specificata.

Latitude - Folositi aceasta caseta de editare si slider-ul corespunzator pentru a selecta latitudinea. 0 grade semnifica Ecuatorul, iar 90 grade semnifica Polul din emisfera curenta, Nord sau Sud.

Longitude - Folositi aceasta caseta de editare si slider-ul corespunzator pentru a selecta longitudinea. 0 grade semnifica meridianul Greenwich, iar 180 grade indica meridianul opus în directia emisferei curente, Est sau Vest.

North - Folositi aceasta lista pentru a alege emisfera de nord sau de sud.

West - Folositi aceasta lista pentru a selecta emisfera de est sau de vest.


Geographic Location - Selectati butonul Geographic Location pentru a afisa caseta de dialog Geographic Location, care arata ca în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog Geographic Location

În aceasta caseta de dialog, puteti specifica valorile latitudinii si longitudinii soarelui în mod direct, sau indirect prin numirea unui oras sau prin selectia unei locatii pe harta. Harta afisata este una dintre cele disponibile. Folositi lista desfasurabila de deasupra hartii pentru a afisa o alta harta. Selectati un punct pe harta pentru a modifica valorile latitudinii si longitudinii.

Lista City afiseaza orasele disponibile pe harta curenta. Selectati un oras din aceasta lista pentru a-i obtine latitudinea si longitudinea. Câmpul de sub aceasta lista afiseaza numele orasului selectat. Daca selectati un punct de pe harta atunci când optiunea Nearest Big City este dezactivata, acest câmp nu va afisa nimic. Alte setari în aceasta caseta de dialog sunt:

Latitude and Longitude - Afiseaza valorile locatiei orasului selectat sau cea mai recenta locatie de pe harta. Puteti, de asemeni, introduce în mod direct aceste valori. Atunci când punctati pe OK, modulul de calcul al pozitiei soarelui este reactualizat pentru aceste valori. Valorile pot fi specificate si la valori mai mici decât 0, în functie de emisfera curenta.

Nearest Big City - Marcati aceasta optiune si programul de randare va gasi orasul cel mai apropiat de pozitia pe care ati indicat-o pe harta si face curent acest oras.

Modulul de calcul a pozitiei soarelui are directia nord în directia nord curenta din AutoCAD. Directia nord implicita este directia pozitiva a axei Y din sistemul de coordonate curent. Puteti schimba directia nord în caseta de dialog North Direction. Pentru a afisa caseta de dialog North Direction, selectati North Location din caseta de dialog Lights. Caseta de dialog North Direction este


prezentata în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog North Location

Implicit, nordul este în directia pozitiva a axei Y în WCS. Pentru a o schimba, introduceti un nou unghi în casuta Angle sau folositi slider-ul. Axa Y reprezinta 0 grade, axa X reprezinta 90 grade (valoarea unghiului creste în sensul acelor de ceasornic).

Puteti, de asemeni, specifica nordul într-un sistem de coordonate definit de utilizator (UCS), daca le aveti salvate în desenul dumneavoastra. Acestea pot fi selectate din lista din dreapta a casetei de dialog. Programul de randare va folosi axa Y din acest UCS ca directie nord.

Materiale

Atribuirea de materiale obiectelor faciliteaza crearea randarilor realiste. Continuitatea randarii între fisiere desen separate este asigurata când sunt atribuite materiale. Libraria de materiale ofera o interfata convenabila si eficienta pentru manevrarea si atasarea materialelor.

R14 îmbunatateste semnificativ posibilitatile materialelor în randare. Mai multe materiale standard au fost adaugate acestei librarii, si exista mai multe optiuni de editare si control al materialelor, precum simularea transparentei si refractiei. Au fost adaugate casete de dialog cu atribute potrivite pentru crearea de catre utilizator a unor modele de granit, marmura si materiale lemnoase.

Urmatorul paragraf descrie modul de accesare si de utilizare a caracteristicilor materialelor. Punctul logic de pornire pentru accesarea optiunilor de materiale este noua caseta de dialog Materials

Cutia de dialog Materials

Cu ajutorul casetei de dialog Materials, puteti manevra, crea si edita materiale pentru suprafete. Casetele aditionale de dialog sunt accesibile din interiorul casetei de dialog Materials în care puteti atasa si detasa materiale. Aveti, de asemeni, posibilitatea de a accesa librarii de materiale dezvoltate de terte surse.

Optiunile de accesare a casetei de dialog Materials sunt:

Toolbar: Render

Meniu: View > Render > Material

La linia de comanda: RMAT


Caseta de dialog Materials este prezentata în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog Materials

Noile optiuni din aceasta caseta de dialog sunt listele desfasurabile de sub Preview si New. Lista Preview va permite sa selectati un obiect cubic sau sferic pentru previzualizarea materialelor randate. Lista New va permite sa selectati Standard, Granite, Marble si Wood pentru a crea noi materiale. Dupa ce ati selectat una din aceste optiuni, va fi afisata caseta de dialog corespunzatoare. Sectiunea urmatoare prezinta modul de accesare si de utilizare a casetelor de dialog pentru materiale noi.

Optiuni pentru crearea de noi materiale

Anterior, trebuia sa modificati materialele existente de tip Granite, Marble si Wood, pentru a crea noi materiale de acest gen. R14 include acum casete de dialog speciale, cu atribute potrivite specifice pentru crearea acestor materiale.

Toate aceste noi casete de dialog funtioneaza în mod similar si sunt asemanatoare casetei de dialog New Standard Materials din R13. Singura diferenta dintre aceste noi casete de dialog sunt atributele disponibile pentru personalizarea fiecarui material si noi optiuni pentru controlul atributelor. Sectiunea urmatoare descrie în detaliu noile casete de dialog pentru materiale.

Materiale tip granit

Atunci când este selectat Granite ca nou material din lista, selectati butonul New pentru a afisa caseta de dialog New Granite Material, care este prezentata în figura 7-10.

Atributele pentru aceasta caseta de dialog includ:


First - Fourth Colours - Selectati aceste optiuni pentru a alege cele patru culori care pot fi prezentate. Optiunile dina zona Colour sunt aceleasi ca pentru materialele standard, cu exceptia absentei optiunilor By ACI si Lock. Pentru a folosi mai putin de patru culori, setati Value pentru o culoare la aceeasi valoare cu cea a altei culori, sau dati-i valoarea 0. Optiunea Value specifica ponderea fiecarei culori în modelul granitului.

Fig 7- Caseta de dialog New Granite Material

Reflection - Este similar ca pentru materialele standard

Roughness - Este similar ca pentru materialele standard

Sharpness - Defineste contrastul dintre culori. Valoarea de 0 corespunde unei medieri a celor patru culori, iar valoarea de 1.0 corespunde unei discretizari complete a culorilor.

Scale - Defineste scala materialului relativa la obiectele carora le atasati. Pentru valori mai mari se obtine o textura fina, cu granulatie mica.

Bump Map - Atunci când este selectat acest atribut, puteti folosi zona Bitmap Blend pentru a atribui un bitmap materialului. Un material poate avea patru bitmap-uri diferite specificate pentru acesta: câte una pentru fiecare atribut al randarii Colour/Pattern, Reflectivity, Transparency si Bump Map.

Bitmap Blend - Afecteaza gradul de utilizare a bitmap-ului în randare. Pentru o harta (map) pattern/texture, bitmap-ul amesteca (difuzeaza) culorile principale si culorile de fond. Difuzarea afecteaza gradul de reflexie sau transparenta pentru aceste atribute si gradul de contrast pentru bump map. Valoarea pentru Blend poate fi între 0 si 1.0; valoarea implicita este de 0, când nu a fost specificat nici un bitmap si de 1.0, când este specificat un bitmap.

Nota: Difuzarea unui map de opacitate este prioritar valorii alese pentru transparenta.

Materiale tip marmura

Atunci când este alegeti Marble ca nou material din lista desfasurabila, selectati New pentru a afisa caseta de dialog New Marble Material, asa cum este prezentata în figura urmatoare:

Atributele pentru aceasta caseta de dialog sunt:

Stone Colour si Vein Colour - Selectati aceste butoane pentru a potrivi culoarea de baza si vinele de culoare. Optiunile din zona Colour sunt aceleasi ca pentru materialele standard, mai putin faptul ca Value nu scaleaza atributele de culoare si comutatoarele By ACI si Lock nu sunt prezente.


Fig 7- Caseta de dialog New Marble Material

Reflection si Roughness - Sunt aceleasi ca pentru materialele standard.

Turbulence - Defineste gradul de turbulenta al vinelor. Valori înalte pentru acest parametru au ca rezultat mai multe vine de culoare, cu mai multe vârtejuri, dar maresc timpul de randare. Se recomanda valori cuprinse între 1 si 10.

Sharpness - Defineste contrastul dintre vinele de culoare si matricea de baza a materialului, altfel spus, gradul de întrepatrundere a culorilor la limita vinelor.

Scale - Defineste scala materialului relativa la obiectul pe care va fi atasata. Valori mai mari pentru scala au ca rezultat mai multe vine de culoare.

Bump Map si Bitmap Blend - Sunt aceleasi ca pentru materialele granitice.

Materiale lemnoase


Atunci când este selectata optiunea Wood ca nou material din lista, selectati butonul New pentru a afisa caseta de dialog New Wood Material, care este prezentata în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog New Wood Material

Atributele pentru aceasta caseta de dialog sunt:

Light Colour si Dark Colour - Selectati aceste butoane pentru a potrivi cele doua culori ale structurii lemnoase. Optiunile din zona Colour sunt aceleasi ca pentru materialele standard, cu exceptia faptului ca Value nu scaleaza atributele de culoare si comutatoarele By ACI si Lock nu sunt prezente.

Reflection si Roughness - Sunt aceleasi ca pentru materialele standard.

Light/Dark Ratio - Controleaza proportia dintre inelele întunecate si cele luminoase din structura lemnoasa. Valoarea 0 are ca rezultat o structura aproape complet întunecata, iar valoarea 1.0 are ca rezultat o structura aproape complet luminoasa.

Ring Density - Specifica numarul de inele ale structurii lemnoase, relativ la obiectul caruia îi atasati acest material. Valori mai mari determina o structura mai fina si mai putin rugoasa.

Ring Width - Controleaza variatia grosimii inelelor. Valoarea 0 are ca rezultat inele de grosime uniforma, iar valoarea 1.0 are ca rezultat variatia maxima.

Ring Shape- Controleaza neregularitatea formei inelelor. Valoarea 0 are ca rezultat o forma perfect circulara, iar valoarea 1.0 are ca rezultat neregularitatea maxima.

Scale - Defineste scala structurii lemnoase relativa la obiectul pe care se aplica. Valori mari pentru acest factor au ca rezultat o granulatie mai fina.

Bump Map si Bitmap Blend - Sunt aceleasi ca pentru materialele granitice.

Atunci când sunt selectate materiale create cu ajutorul acestor casete de dialog în cadrul casetei de dialog Materials, selectati butonul Modify pentru a afisa caseta de dialog Modify Material. Aceasta va permite sa modificati atributele si afiseaza aceleasi setari ca si cele prezentate anterior.

Sectiunea urmatoare descrie noua librarie de materiale.

Libraria de materiale


Mai multe materiale au fost adaugate noii librarii de materiale din R14. O noua caracteristica a casetei de dialog Materials Library, prezentate în figura urmatoare, este previzualizarea materialelor pe un esantion sferic sau cubic.

Fig 7- Caseta de dialog Materials Library

În plus fata de selectarea butonului Materials Library din caseta de dialog Materials, alte variante de accesare directa a casetei de dialog Materials Library sunt:

Toolbar: Render

Meniu: View > Render > Material Library

La linia de comanda: MATLIB

Mai multe materiale au fost incluse în fisierul render.mli si sunt afisate în lista Library List din aceasta caseta de dialog. Singura modificare adusa acestei casete de dialog este lista desfasurabila Preview, care permite selectarea unui obiect cubic sau sferic pentru previzualizarea materialelor randate.

Transparenta

Proprietatea de transparenta a unui material va permite sa vedeti printr-un obiect, în cadrul imaginilor randate. Pentru a face o parte sau întreg obiectul transparent sau translucid, puteti ajusta gradul de transparenta al materialului de la 0 la 1.0. Transparenta mareste timpul necesar randarii. Puteti, de asemeni, seta indicele de refractie al materialelor transparente. Programul de randare din R14 genereaza efecte de refractie, precum încovoierea fascicolului de lumina la trecerea prin materiale refractive si vizibilitatea obiectelor prin materiale refractive.

Modificarea materialelor

Puteti modifica orice material, folosind caseta de dialog Modify Standard Materials. Selectati un material standard. Apoi selectati butonul Modify din caseta de dialog Materials pentru a afisa caseta de dialog Modify Standard Material, prezentata în figura urmatoare:

Fig 7-


Caseta de dialog Modify Standard Materials

Efecte speciale

R 14 introduce maparea, fondurile, ceata si libraria de peisaje pentru asigurarea efectelor speciale si adaugarea unor elemente realiste desenelor randate. Puteti combina aceste efecte cu alte optiuni avansate de randare pentru a crea randari realiste. Sectiunea urmatoare descrie modul de accesare si utilizare a acestor efecte speciale.

Maparea

Maparea este procesul de proiectare a unei imagini 2D pe suprafata unui obiect 3D. Imaginea 2D este accesata dintr-un fisier separat, care poate fi creat în AutoCAD sau în alta aplicatie.

Puteti aplica o combinatie de imagini pe obiecte. De exemplu, puteti aplica un bitmap de marmura ca o combinatie de bump map si textura pe o podea de dale, pentru a crea aspectul de marmura.

Maparile se pot face cu fisiere într-unul din urmatoarele formate: .tga, .tif, .gif, .bmp si .jpg. în cele ce urmeaza se prezinta cele patru tipuri de mapari:

Texture Map - Defineste culorile suprafetei, ca si cum imaginea bitmap ar fi pictata pe obiect.

Reflection Map - Cunoscuta si ca Environment Map; simuleaza obiecte reflectate pe suprafata unui obiect lucios.

Opacity Map - Specifica zone de transparenta si opacitate.

Bump Map - Creaza un efect spatial.

Optiunile de accesare a casetei de dialog Mapping sunt:

Toolbar: Render

Meniu: View > Render > Mapping

La linia de comanda: SETUV


Atunci când lansati aceasta comanda, AutoCAD-ul va cere sa selectati obiectele. Dupa ce ati selectat obiectele AutoCAD carora vreti sa le atribuiti coordonate de mapare, AutoCAD afiseaza caseta de dialog Mapping, asa cum se prezinta în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog Mapping

Optiunile din cadrul acestei casete de dialog sunt urmatoarele:

Projection - Selectati una din aceste optiuni pentru a specifica un tip de proiectie: plana, cilindrica, sferica sau solida.

Adjust Coordinates - Selectarea acestui buton are ca rezultat afisarea unei casete de dialog pentru ajustarea coordonatelor de proiectie relative la obiect. Caseta de dialog care este afisata depinde de tipul de proiectie ales.

Nota: Atunci când este activata optiunea tiling, extinderea geometriei de proiectie nu are nici un efect asupra proiectiei. Aceasta ramâne valabila chiar daca casetele de dialog Adjust Planar Cylindrical si Spherical reprezinta sistemul de proiectie prin geometrie - bazata fie pe extinderea setului de selectie curent sau pe puncte selectate de utilizator (din ecranul grafic). Ele nu limiteaza randarea bitmap-ului, în afara de cazul în care activati modul cropping.

Aquire From - Selectia acestui buton ascunde caseta de dialog Mapping, astfel încât puteti selecta un singur obiect din ecranul grafic AutoCAD. Obiectul pe care îl selectati trebuie sa aiba deja coordonate de mapare atribuite, acestea devenind setarile curente pentru mapare. Dupa ce ati facut selectia, AutoCAD-ul revine în caseta de dialog Mapping. Puteti selecta OK imediat pentru a accepta coordonatele de mapare asa cum sunt, sau puteti folosi Adjust Coordinates pentru a le modifica.

Copy To - Selectia acestui buton ascunde caseta de dialog Mapping, astfel încât puteti selecta mai multe obiecte. Când ati terminat selectia, AutoCAD revine în caseta de dialog. Atunci când selectati OK pentru a accepta configuratia casetei de dialog Mapping, setarile curente pentru coordonatele de mapare sunt aplicate obiectelor selectate cu optiunea Copy To.

Coordonatele de mapare pe care le atribuiti din caseta de dialog Mapping se aplica întregului set de selectie si ramîn atasate acestuia. Atunci când mutati obiectele, coordonatele de mapare si alte atribute de mapare, precum scalarea bitmap-ului, se muta si ele.

Cutia de dialog Background

Noua caseta de dialog Background ofera posibilitatea controlului optiunilor de randare a fondului.

Fig 7-


Caseta de dialog Background

În plus fata de selectarea butonului Background din caseta de dialog Render, alte variante de accesare a casetei de dialog Background sunt:

Toolbar: Render

Meniu: View > Render > Background

La linia de comanda: BACKGROUND

Noua caseta de dialog este prezentata în figura 7-16.

Optiunile din aceasta caseta de dialog sunt:

Solid - Selecteaza un fond unicolor.

Gradient - Specifica un fond cu gradient din doua sau trei culori

Image - Specifica un fond format dintr-un fisier bitmap

Merge - Foloseste ca fond imaginea curenta din AutoCAD.

Preview - Afiseaza fisierul curent selectat.

Horizon - Aceasta reprezinta procentajul înaltimii nerotite. Determina centrul unui gradient. Folositi câmpul de editare sau slider-ul pentru a seta aceasta valoare.

Height - Este un procent care determina unde începe a doua culoare a unui gradient din trei culori. Folositi câmpul de editare sau slider-ul pentru a seta aceasta valoare. Daca valoarea este 0, rezultatul este un gradient din doua culori care foloseste prima si ultima culoare.

Rotation - Aceasta este o valoare unghiulara care permite rotirea unui gradient de fond. Nu este disponibil pentru un fond alcatuit dintr-o singura culoare sau dintr-o imagine. Folositi câmpul de editare sau slider-ul pentru a seta aceasta valoare.

Caseta de dialog Fog/Depth Cue


Noua optiune Fog ofera posibilitatea introducerii efectului de ceata pentru orice culoare folosita în randare. Noua caseta de dialog Fog/Depth Cue controleaza setarile pentru efectul de ceata.

Fig 7- Cutia de dialog Fog/Depth Cue

În afara de selectarea butonului Fog/Depth Cue din caseta de dialog Render, alte optiuni de accesare directa a casetei de dialog Fog/Depth Cue sunt:

Toolbar: Render

Meniu: View > Render > Fog

La linia de comanda: FOG

Va fi afisata noua caseta de dialog Fog/Depth Cue, asa cum se arata în figura 7-17 si optiunile disponibile sunt prezentate mai jos:

Colour System - Da posibilitatea de a alege daca AutoCAD va folosi sistemul de culori rosu, verde si albastru (RGB) sau sistemul nuanta, luminozitate, saturatie (HLS).

Near Distance - Folositi aceste slidere sau câmpurile de editare pentru a defini locul de începere al efectului de ceata.

Far Distance - Folositi aceste slidere sau câmpurile de editare pentru a defini locul de sfârsit al efectului de ceata.

Near Fog Percentage - Folositi aceste slidere sau câmpurile de editare pentru a defini locul de începere si de sfârsit al efectului de ceata.

Far Fog Percentage - Defineste procentul de ceata pentru Near si Far Distance, cu valori cuprinse între 0 si 100 %.

Caseta de dialog Landscape

Noua caseta de dialog Landscape va permite adaugarea unor obiecte de decor, precum copaci, plante, etc. în desenele randate. Un obiect de decor este un obiect extended-entity cu o imagine bitmap mapata pe el. Puteti manipula obiectele de décor direct în desen sau prin intermediul casetei de dialog Landscape New. Geometria obiectului este în functie de alegerea pentru acesta a unei fete sau doua fete si daca este aliniat vederii sau nu. Aceste optari le veti face în functie de necesitatile randarii.

Optiunile de accesare a casetei de dialog Lansdcape sunt:

Toolbar: Render

Meniu: View > Render > Landscape New

La linia de comanda: LSNEW


Caseta de dialog Landscape New va fi afisata, asa cum se prezinta în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog Landscape New

Optiunile disponibile din aceasta caseta de dialog sunt:

Single Face - Mareste viteza randarii.

Crossing Faces - Mai realista atunci când este folosita cu umbre executate cu Photo Raytrace

View Aligned - Obiectele sunt întotdeauna cu fata spre privitor.

Preview - Afiseaza fisierul selectat din librarie.

Height - Folositi acest câmp de editare sau slider-ul corespunzator pentru a specifica înaltimea obiectului de decor, în unitatile curente de desenare. Valoarea implicita este 20, iar înaltimea se masoara în directia axei Z pozitive a UCS-ului curent.

Position - Selectati acest buton pentru a intra în desen, unde puteti folosi metodele standard de pozitionare din AutoCAD, pentru a plasa obiectul. Pozitia implicita este originea UCS-ului.

Optimizarea si salvarea randarilor

Ca si în versiunile anterioare, utilizarea corecta a comenzii VIEWRES si setarea variabilei de sistem FACETRES pot îmbunatati viteza si calitatea randarilor. VIEWRES si FACETRES pot fi înca accesate de la linia de comanda si sunt acum incluse în tabelul Performance din caseta de dialog Preferences. VIEWRES se seteaza în câmpul Arc and circle smoothness, iar FACETRES se seteaza în câmpul Rendered object smoothness

Salvarea imaginilor

Ca si în R13, exista doua moduri de a salva imagini randate. Puteti folosi comanda SAVEIMAGE, care ofera optiuni limitate, sau optiunea Save to File din caseta de dialog Render, care ofera mai multe optiuni.

Nota: R14 înlocuieste optiunea de format .gif cu optiunea de format .bmp, în caseta de dialog Save Image

Vizualizarea si utilizarea imaginilor randate

Ca si în versiunile anterioare, puteti folosi comanda REPLAY pentru a vizualiza fisierele ce contin imagini randate. Puteti, de asemeni, atasa fisiere-imagini unui desen, folosind noua comanda IMAGE din R14. Pentru mai multe informatii, vedeti capitolul 4 al acestui tutorial.


În acest exercitiu, veti lucra cu unghiul solar pentru a defini o sursa luminoasa îndepartata. Aceasta lumina poate reprezenta soarele de dimineata sau la o anumita ora si la o anumita data. Pentru o randare cât mai realista, veti activa umbrirea si veti adauga o imagine de fond. Ulterior, veti defini un cadru bazat pe o vedere existenta si o sursa de lumina îndepartata nou creata. Apoi veti randa acest cadru si veti revedea statisticile asociate cu randarea. Pentru a completa exercitiul, veti salva randarea ca fisier imagine pentru uz ulterior.

Randarea cu lumina ambientala

Din meniul File, selectati Open, apoi alegeti tri-me.dwg pentru a deschide acest fisier. Desenul va arata ca în figura urmatoare:


Fig 7- Fisierul tri-me.dwg

Din meniul View, selectati Render, apoi alegeti Render. Va fi afisata caseta de dialog Render. Selectati butonul Render. Imaginea randata foloseste setarea implicita de lumina ambientala. Acum veti folosi o tehnica de iluminare mai sofisticata, pentru a produce o randare mai realista.

Nota: Modificarile imaginii randate nu vor fi afisate, pâna când toate instructiunile urmatoare vor fi îndeplinite.

Definirea luminilor


Din meniul View, selectati Render, apoi alegeti Light. Va fi afisata caseta de dialog Lights, asa cum este prezentata în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog Lights

În aceasta caseta de dialog, din lista desfasurabila Lights, selectati Distant Light, apoi apasati butonul New. Va fi afisata caseta de dialog New Distant Light

Introduceti Sun ca nume pentru aceasta sursa luminoasa. Introduceti valoarea .3 pentru intensitate.

Selectati butonul Sun Angle Calculator. Va fi afisata caseta de dialog Sun Angle Calculator

Introduceti valoarea 9:15 pentru ora.


Selectati butonul Geographic Location. Va fi afisata caseta de dialog Geographic Location. Locatia implicita este setata pentru San Francisco, California, asa cum se prezinta în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog Geographic Location

Selectati OK. Caseta de dialog Sun Angle Calculator completata trebuie sa arate ca în figura urmatoare:

Fig 7-


Caseta de dialog Sun Angle Calculator

Selectati OK pentru a va reîntoarce în caseta de dialog New Distant Light. În zona Shadows, marcati optiunea Shadows On.

Selectati OK. Caseta de dialog New Distance Light completata trebuie sa arate ca în figura 7-23.

Selectati OK, si apoi din nou OK, pentru a iesi din caseta de dialog Lights

Adaugarea unui fond

Din meniul View, selectati Render, apoi alegeti Background. Va fi afisata caseta de dialog Background

Marcati optiunea Image.

În zona Image, selectati butonul File. Va fi afisata caseta de dialog Background Image


Fig 7- Caseta de dialog New Distant Light completata


În caseta de dialog Background Image, deschideti lista File of Type si selectati *.tga. Apoi alegeti directorul acadr14 textures si selectati fisierul sky.tga. Caseta de dialog Background Image completata va arata ca în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog Background Image completata

Selectati butonul Open pentru a iesi din caseta de dialog Background Image. Caseta de dialog Background completa va arata ca în figura 7-25.

Selectati OK pentru a parasi si aceasta caseta de dialog.

Definirea unui cadru

Din meniul View, selectati Render, apoi Scene. Va fi afisata caseta de dialog Scene

Selectati butonul New. Va fi afisata caseta de dialog New Scene

Pentru Scene Name, introduceti Morning.

Fig 7-


Caseta de dialog Background completata

Din lista Views, selectati ESE-LOW.

Din lista Lights, selectati SUN.


Caseta de dialog New Scene completata va arata ca în figura urmatoare. Selectati OK pentru a închide caseta de dialog.

Fig 7- Caseta de dialog New Scene completata


Caseta de dialog Scenes completata va arata ca în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog Scenes completata

Selectati OK pentru a iesi din caseta de dialog Scenes

Randarea într-o fereastra

Din meniul View, selectati Render, si apoi Render. Va fi afisata caseta de dialog Render

Din lista Render Type, selectati Photo Real

Din lista Scene to Render, selectati Morning.

În zona Rendering Options, marcati optiunea Shadow.

În zona Rendering Options, selectati butonul More Options. Va fi afisata caseta de dialog Photo Real Render Options


În zona Anti-Aliasing, selectati High. Caseta de dialog Photo Real Render Options completata este prezentata în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog Photo Real Render Options completata


Selectati OK pentru a închide caseta de dialog. Caseta de dialog Render completata va arata ca în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog Render completata


În caseta de dialog, selectati Render. Imaginea randata va arata ca în figura urmatoare:

Fig 7- Desenul randat

Statisticile vizualizarii


Din meniul View, selectati Render, apoi alegeti Statistics. Va fi afisata caseta de dialog Statistics, asa cum se prezinta în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog Statistics

Dupa ce ati vazut informatiile referitoare la ultima imagine randata, selectati OK pentru a închide caseta de dialog Statistics

Salvarea si vizualizarea imaginii randate

La linia de comanda, introduceti saveimg. Va fi afisata caseta de dialog Save Image

În zona Format, selectati BMP, apoi apasati pe OK. Va fi afisata caseta de dialog Image File

Din lista Save In, selectati directorul dumneavoastra.

În câmpul File Name, introduceti Tri-me, apoi selectati Save. Imaginea este salvata si pregatita pentru a fi vizualizata.

La linia de comanda, introduceti replay.


Selectati imaginea Tri-me. Va fi afisata caseta de dialog Image Specifications, asa cum se prezinta în figura urmatoare:

Fig 7- Caseta de dialog Image Specifications

Selectati OK pentru a vizualiza imaginea

Salvati desenul în directorul dumneavoastra.


Document Info


Accesari: 2290
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )