Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




FoxPro – Introducere

Baze de date


FoxPro – Introducere

Calculatoarele electronice au aparut din necesitatea stocarii si prelucrarii cat mai rapide a informatiilor. La inceput sistemele electronice de calcul ocupau camere intregi, fiind capabile sa memoreze si sa prel 444d34e ucreze o cantitate mica de informatii. Pe masura ce tehnica de calcul a evoluat, calculatoarele au devenit din ce in ce mai perfomante, aceasta insemnand o crestere a capacitatii de memorare si o mai mare viteza de prelucrare a datelor.



Sistemele de Gestiune a Bazelor de Date, pe scurt SGBD, reprezinta sisteme informatice (soft) specializate in stocarea si prelucrarea unui volum mare de date. Termenul de ,,baza de date’’ se va referi la datele de prelucrat, la modul de organizare a acestora pe suportul fizic de memorat, iar termenul de ,,gestiune’’ se va referi la actiunea de memorare si prelucrare a acestor date.

Un SGBD trebuie sa asigure urmatoarele functii elementare, referitoare la bazele de date:

definirea bazei de date;

introducerea datelor (adaugarea de noi date la baza de date);

modificarea unor date existente in baza de date;

stergerea unor date;

interogarea bazei de date, adica extragerea informatiilor stocate in aceasta;

Pe masura dezvoltarii acestor sisteme, lista s-a completat cu alte facilitati importante, cum ar fi :

generarea de rapoarte;

modalitati noi de interogare a bazei de date;

noi tipuri de organizare a bazelor de date si noi tipuri de acces (de exemplu, accesul indexat), etc.

Alaturi de acestea, SGBD-urile mai pot furniza si alte servicii, cum ar fi:

suport pentru limbaj de programare;

interfata cat mai atractiva si performanta, pentru o comunicare usoara si intuituiva cu utilizatorul;

diferite tehnici avansate de memorare, organizare, accesare a datelor din bazele de date;

utilitare incorporate: sisteme de gestiune a fisierelor, liste si tabele, etc.;

help pentru ajutarea utilizatorului in lucrul cu bazele de date.

Imbunatatiri mai recente ale SGBD-urilor se refera la organizarea bazelor de date – modelul relational al acestora – si la metodele de interogare a bazelor de date – SQL (Structured Query Language).

SGBD-urile relationale sunt prevazute cu posibilitatea realizarii de legaturi intre doua sau mai multe baze de date, legaturi care permit accesarea simultana a unor date, care se afla intr-o anumita relatie, din baze de date diferite.

FoxPro este un sistem de gestiune a bazelor de date relational, dezvoltat de firma Fox Software, care impune intre sistemul de operare si utilizator o interfata prietenoasa, eficienta.

Dezvoltarea aplicatiilor in FoxPro

Alegerea metodei de rezolvare depinde de complexitatea problemei, de nivelul cunostintelor programatorului, de performantele impuse, de eventualele limitari economice, tehnice sau de alta natura.

Se disting doua metode practice de rezolvare a problemelor informatice cu ajutorul FoxPro:

prin intermediul meniurilor si ferestrelor sistem ale FoxPro, fara a folosi direct limbajul de programare al sistemului, deci fara a elabora programe utilizator. Comenzile sunt transmise in mod interactiv, selectand diferite optiuni ale meniului sistem, sau actionand asupra diferitelor obiecte de interfata din interiorul ferestrelor de dialog;

elaborand programe FoxPro, direct, prin precizarea explicita a instructiunilor care compun programele respective, sau indirect, prin intermediul generatoarelor incluse in mediul de dezvoltare de catre proiectantii FoxPro (generatorul de meniuri, generatorul de rapoarte, generatorul de etichete, generatorul de ecrane, generatorul de filtre).

Prima metoda se recomanda in cazul problemelor simple, cu grad redus

de repetabilitate (problema a aparut si trebuie rezolvata o singura data, sau cel mult de doua, trei ori, deci nu este necesar sa elaboram un program pentru rezolvarea acesteia) si in general este utilizata de incepatori, pentru ca nu necesita cunoasterea limbajului de programare. Uneori aceasta metoda este folosita si de programatorii avansati, pentru unele operatii curente, mai ales in depanarea programelor.

In cazul problemelor mai complexe, cu un grad mai mare de repetabilitate, se remarca cea de-a doua metoda, si anume cea a elaborarii de programe.

Rezolvarea unei probleme complexe presupune elaborarea unui numar mai mare de programe, ansamblul acestora reprezentand o aplicatie.

Aplicatiile pot fi privite din doua puncte de vedere: cel al utilizatorului si cel al proiectantului. Astfel, utilizatorul vede aplicatia ca ,,ceva’’ in care el introduce date (prin intermediul unor elemente de interfata) urmand ca pe baza acestora sa obtina diferite rezultate (pe ecran, pe disc sau la imprimanta). Cel de-al doilea punct de vedere este, desigur, mai complex, indicand modul cum trebuie conceputa o aplicatie de dimensiuni mari. Intreaga activitate din sistem este controlata de programul monitor, acesta continand in general un meniu principal definit de utilizator, prin program sau folosind generatorul de meniuri.

Datele cu care opereaza aplicatia sunt depozitate in una sau mai multe baze de date, in functie de acestea definindu-se si programele aplicatiei:

programe de introducere date, prin intermediul carora sunt actualizate bazele de date;

programe de prelucrare a datelor din bazele de date, necesare obtinerii rezultatelor;

programe de extragere a datelor din bazele de date, sub forma de rapoarte statistice, informatii curente din bazele de date, sub diferite forme de prezentare exterioara.

Activarea pe rand a acestor programe se face la comanda programului monitor, functionarea acestuia reducandu-se la urmatoarele etape:

citeste, prin intermediul meniului principal, optiunea utilizatorului;

activeaza programele corespunzatoare pentru satisfacerea cerintei utilizatorului;

daca nu s-a optat pentru iesire, se revine la etapa 1.

Deoarece prezenta aplicatie este realizata pe baza unui meniu definit de

utilizator, voi face o scurta prezentare a teoriei generale a meniurilor din FoxPro.


Document Info


Accesari: 641
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )