ALTE DOCUMENTE
|
||
MENIUL ARANGE
1 Transformations (Transformari) este comanda prin care se pot aplica diverse transformari asupra unui obiect sau text.
Modificari aplicate direct
obiectului/textului Modificari
aplicate duplicatului obiectului/textului Modificari
fata de pozitia originala Deformari Marime Proportie si oglinda Rotire Pozitie
2 Clear Transformations (Anularea transformarilor) reprezinta optiunea prin care se pot anula transformarile aplicate obiectelor.
3 Align and Distribute (Aliniere si distribuire) este comanda care se aplica obiectelor intre ele. Stabileste modul in care sunt aliniate unele fata de altele. Este obligatoriu, ca pentru aceasta comanda sa fie selectionate cel putin doua obiecte (texte). Exista si posibilitatea de a executa aceste comenzi direct din tastatura asa cum arata fiecare comanda in parte, alaturat, in imaginea urmatoare:
Verticala
paginii Orizontala
paginii Centrul
paginii (P) Aliniere centru
vertical (C) Aliniere centru
orizontal (E) Aliniere jos
(B) Aliniere sus
(T) Aliniere
dreapta (R) Aliniere
stanga (L)
Fereastra aliniere si distribuire afiseaza toate posibilitatile de selectionare a modalitatilor de aranjare, afisate in fereastra principala a acestui meniu.
4 Order (Ordine) reprezinta straturile pe care se aseaza obiectele. Obiectele se pot suprapune si aceasta optiune permite utilizatorului sa aranjeze aceste suprapuneri dupa bunul sau plac. Unele comenzi, alaturi de explicatie, au alaturate si short-cut-urile asociate executarii comenzii.
Inverseaza ordinea In spatele In fata. In spate cu unu In fata cu unu In spate In fata
5 Group (Grupare) este una din cele mai utilizate comenzi pentru lucrul cu obiectele. Prin activarea acesteia, mai multe obiecte (cel putin 2) se unesc si actioneaza ca un singur obiect atunci cand este mutat pe suprafata de lucru. Short-cutt-ul din tastatura este urmatorul Ctrl+G.
6 Ungroup (Degrupare) este comanda opusa celei de grupare si desparte obiectele care fusesera inainte grupate. Short-cutt-ul din tastatura este urmatorul Ctrl+U.
7 Ungroup All (Degrupare totala) reprezinta o degrupare a tuturor gruparilor care fusesera realizate. Asta inseamna, spre exemplu, ca, daca au fost realizate mai multe grupari si aceste grupari au fost la randul lor grupate pentru obtinerea unui singur obiect atunci, prin aceasta comanda, obiectul final, va fi despartit in cele mai mici unitati de obiecte (obiecte finale nu sunt rezultate in urma nici unei grupari).
8 Combine (Combinare), combina formele si culorile a doua sau mai multe obiecte. Efectul poate fi controlat in functie de ordinea selectiei obiectelor. Short-cutt-ul din tastatura este urmatorul Ctrl+L. Dupa „combinare” rezulta un singur obiect.
9 Break Apart (Despartire) este comanda care se foloseste fie pentru a separa corpurile unite prin comanda Combine fie pentru a desparti in cazul lucrului cu textul: randurile intre ele, cuvintele intre ele, litere unui cuvant in litere distincte. Este una din cele mai utilizate comenzi in cazul lucrului cu textul, pentru prelucrarea grafica a acestuia, alaturi de Convertirea la curbe. Short-cutt-ul din tastatura este urmatorul Ctrl+K.
10 Lock Object (Blocare obiect) este comanda utilizata pentru obiectele asupra carora nu mai dorim sa intervenim prin intermediul nici unei comenzi. O data blocate, asupra acestor obiecte nu se mai poate modifica cu nici o comanda.
11 Unlock Object (Deblocare obiect) este comanda prin care se deblocheaza un obiect blocat.
12 Unlock All Objects (Deblocarea tuturor obiectelor) este comanda prin care se deblocheaza toate obiectele indiferent daca au fost grupate sau nu.
13 Shaping (Forme) reprezinta mai multe comenzi prin intermediul carora se pot realiza mai multe forme. Este important sa fie selectionate mai multe obiecte pentru ca din acestea sa se obtina noile forme.
Obiectul
frontal fara spatele obiectului secund Obiectul frontal fara spatele
obiectului secund Imbinarea
formelor Simplificare Intersectare Ordonare Imbinare
La ultima optiune „Imbinarea formelor” se va deschide fereastra urmatoare:
Aplicare Exemple Diverse
tipuri de imbinari
14 Convert To Curves (Convertirea la curbe) reprezinta comanda prin care se converteste la curbe fie un obiect fie un anumit text. Se poate realiza si prin comanda Ctrl + Q.
15 Convert Outline to Object (Convertirea liniei la obiect) reprezinta procesul invers de convertire a curbelor (liniilor) la obiect. Se poate realiza si pe calea Ctrl + Shift + Q.
Inchide
nodurile cu linie dreapta
16 Close Path (Inchiderea caii liniei) permite inchiderea unei linii si
obtinerea astfel a unei forme. Exista mai muslte
posibilitati de a inchide o linie:
Inchide cu
linie dreapta Inchide cu
linie curba Inchide
nodurile cu linie curba
Aceasta optiune este utilizata in grafica vectoriala.
|