Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Programul CorelDRAW 7!

Corel Draw


Programul CorelDRAW 7!

Introducere

CorelDRAW! este unul dintre cele mai puternice programe de grafica vectoriala aflate la ora actuala pe piata. Ajuns la a saptea editie, el permite utilizatorului sa creeze desene cu aspect profesionist, cu o usurinta si o flexibilitate ce l-au facut renumit si popular, adaptandu-se celor mai diferite grupe de varsta, inclusiv copiilor. In continuare vom prezenta pe scurt lansarea in executie si interfata grafica, urmand ca in continuarea restului cursului sa ne centram pe invatarea utilizarii instrumentelor de lucru.



Lansarea in executie a programului

Programul se lanseaza in executie apasand butonul Start – Programs – Corel DRAW 7 – Corel DRAW 7 sau facand dublu clic pe shortcut-ul de pe desktop (daca acesta exista). Dupa cateve secunde apare fereastra urmatoare:

De aici putem alege urmatoarele optiuni:

Deschiderea unui nou desen

Deschiderea ultimului desen la care s-a lucrat

Deschiderea altui desen

Deschiderea unui document Template

Lansarea programulu 141j99b i CorelTUTOR

Noutati introduse de versiunea 7

Check-box-ul din partea de jos ne permite sa decuplam afisarea acestei ferestre la o alta pornire a programului.

Interfata grafica

Fereastra principala arata ca in figura urmatoare:

Se identifica bara de meniu si bara standard de lucru. Una dintre noutatile cele mai utile aduse interfetei grafice de catre versiunea 7 a programului CorelDRAW!, este aparitia unei noi bare de lucru, numita Property Bar, bara de proprietati, aflata sub bara standard. Ea se schimba automat la schimbarea instrumentului, si contine pe butoanele sale operatiile care se pot executa cu instrumentul respectiv, usurand si accelerand foarte mult munca.

In partea dreapta se vede cutia cu instrumente de lucru, iar in partea stanga paleta de culori. Zona centrala e ocupata de pagina de lucru, dar se poate desena si in zona alba vecina cu pagina. La tiparirea desenului insa, vor aparea doar acele obiecte aflate pe pagina.

Una din zonele foarte utile ale interfetei grafice este bara de stare (Status Bar), aflata in partea cea mai de jos a ecranului. Ea ne ofera informatii foarte utile: coordonatele cursorului, date despre obiectele selectate, despre operatia ce o executam, etc.

Modificarea aspectului interfetei grafice se face din meniul View. De exemplu, alegand din meniul View – Toolbars, putem alege care bare de lucru sa fie vizibile si care nu.

De asemenea, putem modifica interfata alegand din meniul Tools, comanda Options sau apasand CTRL+J si alegand sectiunile Display sau Toolbox. Se recomanda totusi ca aceste operatii sa fie facute doar dupa ce utilizatorul a atins un anumit grad de exercitiu in folosirea programului CorelDRAW!

I.1 Cutia cu instrumente (Toolbox)

Dintre toate elemenele interfetei CorelDRAW!, cea mai des folosita este cutia cu instrumente de lucru (Toolbox). Instrumentele vor fi enumerate in ordinea in care apar in cutia cu scule.

Instrumentele pe care programul le pune la dispozitie sunt:

Selectorul (instrumentul Pick)

Editorul de noduri si forme (Shape=forma)

Lupa (Zoom)

Instrumentul creion

Instrumentul dreptunghi

Instrumentul elipsa

Instrumentul poligon

Instrumentul text

Umplerea interactiva

Transparenta interactiva

Instrumentul de contur (Outline)

Instrumentul de umplere (Fill)

Unele dintre aceste instrumente contin submeniuri orizontale, care pot aparea daca se tine apasat mouse-ul cateva secunde (1-2 secunde) pe simbolul instrumentului. Urmatoarele instrumente contin submeniuri: Shape, Zoom, Creion, Poligon, Outline si Fill. Ele pot fi recunoscute dupa micul triunghi negru din coltul dreapta-jos al simbolului.

In continuare vom trece la prezentarea instrumentelor de lucru, dar nu in ordinea lor din cutia de instrumente, ci in o ordine care sa va permita sa invatati cat mai repede si mai usor programul CorelDRAW!

I.1.1 Instrumentul de lucru Creion (Pencil)

Acest instrument poate desena atat linii drepte, cat si linii curbe. El are cinci moduri de folosire, primele doua moduri de folosire: fiind foarte importante: mana libera (Freehand) si Bezier.

Desenarea in mod mana libera (Freehand)

Desenarea liniilor drepte deschise

Executati clic pe instrumentul creion

Executati clic undeva in partea superioara a paginii. Ridicati degetul de pe mouse!

Mutati cursorul undeva in josul paginii. Apare o linie 'elastica' cu un nod in punctul unde am facut clic

Executati clic in partea inferioara a paginii

Repetati pana cand credeti ca stapaniti instrumentul

Indicatie

Tineti apasata tasta CTRL pentru a trage drepte exact orizontale sau exact verticale.

Desenarea liniilor drepte inchise

Pentru a conecta linii drepte, trebuie facut clic pe un nod apartinand unei linii deja desenate.

Executati clic pe ultimul nod desenat

Mutati cursorul in stanga-sus

Executati clic. Trebuie sa apara un nou segment de dreapta, conectat la primul.

Repetati pana stapaniti tehnica. Desenati un triunghi si un patrat in acest mod.

OBS. PENTRU A STERGE UN OBIECT DESENAT, FACETI CLIC PE SELECTOR, APOI PE OBIECTUL CE-L DORITI STERS, APOI APASATI TASTA DELETE.

Desenarea liniilor curbe

Desenarea liniior curbe cere o tehnica de clic si tragere. Trebuie tinut apasat butonul stang in timp ce desenati curba. Pentru a capata precizie in executarea curbelor trebui exercitiu si experienta.

Incercati sa desenati desenul din figura de mai jos. El poate reprezenta un nor, de exemplu. Pentru a inchide curba, trebuie ca ultimul clic sa-l faceti in punctul de unde ati inceput sa desenati.

I.1.2 Instrumentele de lucru dreptunghi si elipsa

Aceste instrumente sunt atat de simplu de folosit, incat aparent nici nu ar mai trebui sa fie discutate. Exista insa si operatii mai complexe ce se pot realiza cu aceste instrumente, decat trasarea elipselor si a dreptunghiurilor.

Instrumentul de lucru Elipsa

Instrumentul de lucu Elipsa poate lucra in doua moduri, pentru a realiza ovaluri, respectiv cercuri. Pentru a apasa un cerc perfect, tineti apasata tasta CTRL in timp ce trageti. Pentru a desena o elipsa sau un cerc pornind din punctul sau central, apasati tasta SHIFT.

Desenarea unui oval

Executati clic pe instrumentul Elipsa

Executati clic in pagina si trageti cursorul pe diagonala

Eliberati butonul mouse-ului.

Desenarea unui cerc

Apasati tasta CTRL in timp ce faceti clic si trageti de cursor.

Eliberati butonul mouse-ului, apoi tasta CTRL.

Instrumentul dreptunghi lucreaza asemanator cu instrumentul elipsa, realizand insa dreptunghiuri si patrate in loc de elipse si cercuri. Pentru a desena un patrat, tineti apasata tasta CTRL in timp ce desenati, iar pentru a desena din punctul central al obiectului, tineti apasata tasta SHIFT.

Functiile Step-and-Repeat

Dam in continuare cateva exemple simple de efecte ce se pot crea doar cu instrumentele dreptunghi si elipsa, fofosind insa o noua functie: step-and-repeat (un pas si repeta). O operatie step-and-repeat este aceea in care duplicati o imagine de un numar de ori pe o pagina tiparibila.

Pentru a crea un duplicat, apasati CTRL+D sau apasati tasat + de pe tastatura numerica, dupa ce ati selectat obiectul. Va apare o copie identica a acestuia. O operatie step-and-repeat a fost folosita pentru a crea obiectul de mai jos.

I.1.3 Instrumentul Zoom (lupa)

Acest instrument are un submeniu format din doua instrumente:

Primul este lupa propriu-zisa, iar al doilea instrument in forma de mana permite miscarea paginii in cadrul ecranului: selectand acest instrument faceti clic in pagina si trageti mouse-ul.

Pentru a folosi lupa cu maximum de eficienta, utilizati comanzile ei care apar in bara de proprietati:

Apasati butonul Zoom In daca doriti sa apropiati desenul.

Apasati butonul Zoom Out daca doriti sa departati desenul.

Apasati pe butonul 1:1 daca doriti sa vedeti desenul la scara 1:1

Apasati butonul     daca doriti sa mariti doar la obiectul selectat.

Apasati butonul     daca doriti sa mariti la toate obiectele.

Apasati butonul     pentru a vedea intreaga pagina

Apasati butonul     pentru a vedea pagina pe latimea ei.

Apasati butonul     pentru a vedea pagina pe intreaga ei inaltime.

I.1.4 Instrumentul Pick (Selectorul).

Pentru a folosi instrumentul, faceti clic pe simbolul lui in Toolbox. Va fi selectat automat ultimul obiect desenat. Daca doriti sa selectati alt obiect, faceti clic pe obiectul respectiv.

Acest instrument este unul dintre cele mai simple, totusi sub simplitatea sa combina o serie de puternice oeratii si transformari ce se pot executa. Aceste operatii pot fi grupate in patru categorii:

Selectarea

Mutarea

Dimensionarea obiectelor

Rotirea obiectelor

Selectarea obiectelor

Selectarea inseamna alegerea din o multime de obiecte a unul sau mai multe asupra carora dorim sa aplicam diverse operatii. Cand un obiect este selectat, in jurul sau apar opt mici patrate

negre, numite toarte sau handle-uri. Exista mai multe moduri de selectie:

Selectia unui obiect: faceti clic pe obiectul respectiv

Selectia mai multor obiecte: tineti apasata tasta SHIFT si faceti clic pe obiectele ce le dorit selectate. Bara de stare va indica numarul de obiecte selectate.

Selectia tuturor obiectelor: din meniul View alegeti Select All.

Selectia cu marcatorul: faceti clic intr-o zona libera in pagina si trageti mouse-ul. Va aparea un dreptunghi punctat. Vor fi selectate toate obiectele ce vor intra in acel dreptunghi.

Indicatii

Pentru a trece de la un obiect selectat la altul, in ordinea desenarii lor, apasati tasta TAB.

Pentru a trece de la un obiect selectat la altul in ordine incversa, apasati SHIFT+TAB.

Mutarea obiectelor

Desenati un obiect (elipsa, dreptunghi, orice)

Alegeti instrumentul Pick. Cursorul are forma unei sageti negre, pline.

Faceti clic pe obiectul desenat. In jurul acestuia apar opt marcaje sub forma unor patrate negre. Astfel aveti confirmarea ca obiectul este selectat.

Tinand apasat butonul, deplasati mouse-ul intr-o directie oarecare. Cursorul se transforma intr-o sageata cu patru capete iar conturul obiectului apare punctat.

Eliberati butonul mouse-ului. Obiectul va aparea in noul sau loc.

Indicatie

Tineti apasata tasta CTRL pentru a muta obiectul dupa o directie exact orizontala sau exact verticala.

Dimensionarea obiectelor

Operatia de dimensionare consta in schimbarea dimensiunilor obiectului respectiv. Pentru aceasta trebuie sa duceti mouse-ul peste toartele obiectului, pana isi schimba forma din sageata intr-o cruce.

Duceti cursorul mouse-ului peste o toarta, pana ce cursorul isi schimba forma si faceti clic.

Tinand apasat butonul, trageti intr-o directie oarecare.

Eliberati butonul mouse-ului. Obiectul va aparea cu dimensiunile schimbate.

Indicatie

In functie de care toarta trageti, obiectul este deformat sau scalat. Scalarea este schimbarea proportionala a unui obiect: el isi pastreaza constant raportul dintre lungime si latime.

Pentru a scala un obiect trebuie sa trageti de o toarta din colt

Pentru a deforma un obiect, trageti de una din toartele sale laterale.

In ambele cazuri linia de stare ne arata procentul de scalare.

Tineti apasata tasta SHIFT pentru a scala obiectul proportional cu centrul sau. Daca tineti apasata tasta SHIFT si trageti de o toarta laterala, CorelDRAW! va deforma obiectul si dupa toarta simetrica.

Rotirea obiectelor

Pentru a roti un obiect, trebuie sa-l selectati de doua ori, adica dupa ce au aparut toartele negre patratice, mai faceti clic o data pe obiect si vor apare niste toarte in forma de sageata. Micul cerculet negru cu un punct in centru este centrul de rotatie: in jurul acestui punct este rotit obiectul. Acest punct se poate deplasa prin prindere si tragere.

Desenarea in mod Bezier

Acum dupa ce utilizatorul are o oarecare experienta, poate incerca si utilizarea creionului in modul Bezier. Acest mod permite creearea de curbe mult mai “frumoase”. Curbele desenate de dvs. cu ajutorul mouse-ului in mod mana liber au fost mai mult ca sigur nesatisfacatoare, fiind prea zimtate. Pentru a desena curbe netede CorelDRAW! foloseste o metoda numita curba Bezier. O curba Bezier are nevoie de cel putin doua noduri si punctele de control aferente fiecarui nod. Nodul este concentratorul din care pleaca radial punctele de control, si apare de regula acolo unde curba isi schimba directia, sau la capetele ei. Punctele de control formeaza un mecanism care determina traiectoria segmentului de linie. Ele seamana cu o cutie mica din care ies doua andrele. Liniile dintre noduri se numesc segmente si pot fi curbe sau drepte. Un segment curbat are nevoie de cate un punct de control la fiecare capat. Liniile drepte nu au puncte de control. Un nod are un punct de control corespunzator fiecarui segment curbat care pleaca din el. Daca un nod este primul dintr-o cale deschisa, el are un singur punct de control.

Tipuri de noduri

Noduri regulate

Nodurile regulate se numesc in limba engleza Smooth. Daca selectati un nod, tipul acestuia este indicat in linia de stare. Intr-un nod regulat, punctele de control si nodul se gasesc pe o singura dreapta, sunt coliniare. Daca trageti de un nod in sus, celalalt va cobori. Punctele de control si nodurile sunt legate intre ele.

Noduri simetrice

Spre deosebire de un nod regulat, la un nod simetric punctele de control sunt situate la distante egale de nod. Nodurile simetrice sunt noduri regulate cu puncte de control situate la distante egale.

Noduri ascutite

Nodurile ascutite sunt diferite de cele regulate si simetrice. Intr-un nod ascutit, punctele de control sunt independente unul de celalalt. O parte a curbei poate fi modificata independent de cealalata parte. Un nod ascutit este folosit in cazurile in care sunt necesare schimbari bruste de directie sau unde exista unghiuri ascutite.


Document Info


Accesari: 671
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )