Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Diagrame

excel


Diagrame

Diagramele sunt reprezentari grafice ale datelor din foile de lucru, permitând utilizatorilor sa observe cu usurinta comparatii, modele si tendinte în datele din foaia de lucru. În Microsoft Excel, o diagrama se poate crea pe propria foaie (foaie diagrama) sau ca un obiect încorporat într-o foaie de lucru. În ambele cazuri, diagrama este legata de datele sursa din foaia de lucru, ceea ce înseamna ca diagrama este actualizata de fiecare data când se actualizeaza datele foii de lucru.



Diagrame încorporate

O diagrama încorporata este considerata un obiect cu r 21421i82v eprezentare grafica si este salvata ca o parte a foii de lucru în care este creata. Diagramele încorporate se utilizeaza daca se doreste afisarea sau listarea uneia sau mai multor diagrame împreuna cu datele foii de lucru.

Foi diagrama

O foaie diagrama este o foaie separata în cadrul registrului de lucru care are propriul sau nume de foaie. O foaie diagrama se utilizeaza atunci când se doreste vizualizarea sau editarea de diagrame mari sau complexe, separat de datele foii de lucru sau atunci când se doreste pastrarea de spatiu pe ecran pe masura ce se lucreaza pe foaia de lucru.

Elementele unei diagrame

Element

Descriere

Titlul diagramei

Un text care sa descrie sugestiv informatiile din diagrama.

Titlul axei categoriilor (X)

Un text care descrie categoria datelor care se reprezinta în diagrama.

Titlul axei valorilor (Y)

Un text care descrie valoarea datelor care se reprezinta în diagrama.

Titlul axei valorilor (Z)

Numai în diagramele 3-D. Un text care descrie valoarea datelor care se reprezinta în diagrama.

Axa

O linie care delimiteaza o parte a suprafetei reprezentate grafic, furnizând un cadru de referinta pentru masurare sau comparatie într-o diagrama.

Axa valorilor

Axa pe care se afiseaza valorile pentru seriile de date; este de obicei verticala (axa Y).

Axa categoriilor

Axa pe care se afiseaza categoriile corespunzatoare seriilor de date; este de obicei orizontala (axa X).

Puncte de date

Valori individuale care sunt reprezentate grafic într-o diagrama. Grupurile de puncte de date aflate în relatie compun o serie de date. Punctele de date sunt reprezentate de bare, coloane, linii, sectoare radiale sau inelare, puncte si alte forme variate. Aceste forme sunt numite marcatori de date.

Marcator de date

O bara, suprafata, punct, sector sau alt simbol dintr-o diagrama care reprezinta un singur punct de date sau o valoare care provine de la celula unei foi de lucru. Marcatorii de date de acelasi fel dintr-o diagrama constituie o serie de date.

Serie de date

Un grup de puncte de date aflate în relatie care se reprezinta grafic într-o diagrama. Fiecare serie de date dintr-o diagrama are o culoare sau un model unic si este reprezentata în legenda diagramei. Se pot reprezenta grafic una sau mai multe serii de date într-o diagrama. Diagramele radiale au doar o serie de date.

Eticheta de date

Text sau valoare care furnizeaza informatii suplimentare despre un marcator de date care reprezinta un singur punct de date si care provine din celula foii de lucru. Etichetele de date pot fi aplicate unui singur marcator de date, unei întregi serii de date, sau tuturor marcatorilor de date dintr-o diagrama. În functie de tipul diagramei, etichetele de date pot arata valori, nume de serii de date sau categorii, procentaje, sau o combinatie a acestora.

Indicatori de marcare

Mici linii de masura, asemanatoare diviziunilor pe o rigla, care intersecteaza o axa.

Etichete de indicatori de marcare

Identifica valorile, categoriile sau seriile din diagrama. Ele provin din celulele de pe foaia de lucru utilizate pentru a crea diagrama.

Legenda

O caseta care identifica modele sau culori care sunt asociate cu seriile de date sau cu categoriile dintr-o diagrama.

Suprafata reprezentarii grafice

Într-o diagrama 2-D, suprafata care este marginita de axe si include toate seriile de date. Într-o diagrama 3-D, suprafata care este marginita de axe si include seriile de date, nume categorie, etichete si indicatori de marcare si titlurile axelor.

Suprafata diagramei

Întreaga diagrama si toate elementele sale.

Liniile de grila

Linii verticale si/sau orizontale cere trec prin indicatorii de marcare.

Tabel de date în diagrame

O grila care se poate adauga unor diagrame si care contine datele numerice utilizate pentru a crea diagrama. Tabelul de date este atasat de obicei axei categorie din diagrama si înlocuie indicatorii de marcare pe axa categorie.

Linie de tendinta

O reprezentare grafica a tendintei sau directiei datelor dintr-o serie. Liniile de tendinta sunt utilizate pentru studiul problemelor de prognoza, numite si analize de regresie. Liniile de tendinta se pot adauga seriilor de date din diagrame suprafata plana 2-D, bara, coloana, linie, stoc, xy (prin puncte) si cu bule.

Pereti si podele 3-D

Suprafetele care înconjoara multe tipuri de diagrame 3-D, care dau dimensiune si granite diagramei. Doi pereti si o podea sunt afisate în cadrul suprafetei de reprezentare grafica.

Bare de eroare

Bare grafice care exprima eroarea posibila (sau gradul de incertitudine) relativ la fiecare marcator de date dintr-o serie.

Crearea unei diagrame cu Expertul diagrama

În functie de locul de plasare, poate fi creata o diagrama încorporata sau o foaie diagrama.

Se selecteaza celulele care contin datele care sa apara în diagrama.

Daca se doreste ca etichetele de coloane si rânduri sa apara în diagrama, se includ în selectie celulele care le contin.

Se face click pe Expert diagrama din caseta cu instrumente Standard (se afiseaza caseta de dialog Expert diagrama - Pasul 1 din 4

În lista Tip de diagrama se afiseaza:

tipurile de diagrame standard disponibile (tab-ul Tipuri standard

tipurile de diagrame incluse, definite de utilizator sau particularizate, pe care le furnizeaza Microsoft Excel (tab-ul Tipuri particularizate

Butonul de comanda Apasati si mentineti apasat pt. vizualizare mostra tinut apasat, afiseaza tipul de diagrama curenta selectata asa cum va apare aplicata datelor din foaia de lucru.

Se selecteaza tipul de diagrama dorit, apoi se face click pe Urmatorul (se afiseaza caseta de dialog Expert diagrama - Pasul 2 din 4

Tab-ul Zona de date

Daca datele au fost selectate înainte de pornirea Expertului diagrama, în caseta Zona de date apar referintele zonei de date care va fi reprezentata grafic. Daca este necesar, se modifica referintele zonei.

- Butonul de optiune Rânduri selectat, precizeaza faptul ca seriile de date sunt din rândurile foii de lucru.

- Butonul de optiune Coloane selectat, precizeaza faptul ca seriile de date sunt din coloanele foii de lucru.

Tab-ul Serie

Lista Serie afiseaza numele seriilor de date existente. Se pot adauga sau elimina serii de date din diagrama fara a afecta datele de pe foaia de lucru.

- Butonul de comanda Adaugare adauga la diagrama o serie noua de date necompletate. Pentru a adauga numele seriei, se face click în caseta Nume apoi se selecteaza o zona a foii de lucru, sau se tasteaza numele în caseta.

- Pentru a adauga valorile seriei, se face click în caseta Valori apoi se selecteaza o zona a foii de lucru, sau se tasteaza valorile în caseta.

- Daca se tasteaza un nume în caseta Nume sau valori în caseta Valori, datele nu sunt adaugate la foaia de lucru.

- Butonul de comanda Eliminare elimina din diagrama seria selectata în lista Serie

Pot fi adaugate si eliminate serii de date din diagrama, fara a afecta datele de pe foaia de lucru.

- În caseta Etichetele axei categoriilor (X se poate preciza o zona de celule, alta decât selectia implicita, pentru a fi utilizata pentru etichete de categorie.

Se selecteaza optiunile dorite apoi se face click pe Urmatorul (se afiseaza caseta de dialog Expert diagrama - Pasul 3 din 4

Tab-ul Titluri

În casetele de text: Titlu diagrama Axa categoriilor (X) Axa valorilor (Y) Axa secundara a categoriilor (X Axa secundara a valorilor (Y) se poate introduce text. Pentru a insera un sfârsit de linie în titlul dintr-o diagrama sau într-un titlu de axa, se face click pe textul respectiv, apoi click unde se introduce sfârsitul de linie si apoi apasa ENTER

Observatie

Casetele Axa secundara a categoriilor (X) si Axa secundara a valorilor (Y) sunt disponibile numai daca diagrama are axa dubla.

Tab-ul Axe

- Caseta de control Axa categoriilor (X) (selectata) afiseaza axa categoriilor (x).

- Butonul de optiune Automat (selectat) afiseaza datele automat ca date calendaristice, daca datele axei X au formate de date calendaristice (daca datele calendaristice nu sunt în secventa, insereaza si datele calendaristice lipsa). Daca datele axei categorie (X) nu sunt date calendaristice, le afiseaza ca atare.

- Butonul de optiune Categorie (selectat) afiseaza datele pe axa selectata ca axa categorie (X) implicita, chiar daca datele au formate de date calendaristice.

- Butonul de optiune Scara de timp (selectat) afiseaza axa categoriilor cu date calendaristice, chiar daca datele axei nu au formate de date calendaristice (sunt date calendaristice în format text).

- Caseta de control Axa valorilor (Y) (selectata) afiseaza axa valorilor (y).

Tab-ul Linii de grila

Zona Axa categoriilor (X)

- Caseta de control Linii de grila majore (selectata) afiseaza linii de grila la intervale majore pe axa categoriilor (x).

- Caseta de control Linii de grila minore (selectata) afiseaza linii de grila la intervale minore pe axa categoriilor (x).

Zona Axa valorilor (Y)

- Caseta de control Linii de grila majore (selectata) afiseaza linii de grila la intervale majore pe axa valorilor (y).

- Caseta de control Linii de grila minore (selectata) afiseaza linii de grila la intervale minore pe axa valorilor (y).

Tab-ul Legenda

- Caseta de control Afisare legenda (selectata) adauga o legenda suprafetei reprezentata grafic.

- Butoanele de optiune din zona Pozitie Jos Colt Sus La dreapta La stânga) plaseaza legenda selectata în pozitia dorita si redimensioneaza suprafata reprezentata grafic pentru a aseza legenda.

Tab-ul Etichete de date

- Butonul de optiune Nici una (selectat) elimina etichetele de date de la toate punctele de date.

- Butonul de optiune Afisare valoare (selectat) afiseaza valoarea tuturor punctelor de date.

- Butonul de optiune Afisare procent (selectat) afiseaza procentul din întreg pentru toate punctele de date în diagrame radiale (pie) si inelare.

- Butonul de optiune Afisare eticheta (selectat) afiseaza etichetele de categorii asociate tuturor punctelor de date. Pentru diagramele suprafata plana, aceasta optiune afiseaza numele seriei.

- Butonul de optiune Afisare eticheta si procent (selectat) afiseaza atât procentul din întreg cât si etichetele de categorie pentru fiecare sectiune a diagramei în diagrame radiale (pie) si inelare.

- Butonul de optiune Afisare dimensiune bule (selectat) afiseaza dimensiunile pentru fiecare balon într-o diagrama cu bule, pe baza valorilor celei de-a treia serii de date.

- Caseta de control Simbol din legenda lânga etich. (selectata) pozitioneaza simbolurile din legenda, cu formatul si culoarea asociate, lânga etichetele de date din diagrama.

Tab-ul Tabel de date

- Caseta de control Afisare tabel de date (selectata) afiseaza valorile pentru fiecare serie de date într-un tabel, sub diagrama. Aceasta optiune nu este disponibila pentru diagramele de structura radiala (pie), de tip xy împrastiata, de tip inelar, cu bule, de tip radar sau suprafata.

- Caseta de control Afisare simboluri din legenda (se poate selecta numai daca a fost selectata caseta de control Afisare tabel de date) afiseaza simboluri de legenda, cu formatul si culoarea asociate, pentru fiecare serie reprezentata grafic, lânga eticheta seriei în tabelul de date.

Se selecteaza optiunile dorite apoi se face click pe Urmatorul (se afiseaza caseta de dialog Expert diagrama - Pasul 4 din 4

Pentru a plasa diagrama pe o noua foaie diagrama, se selecteaza butonul de optiune Ca foaie noua, apoi se introduce un nume pentru noua foaie diagrama în caseta de text asociata butonului de optiune, sau se accepta numele propus de Expertul diagrama

Pentru a plasa diagrama ca un obiect încorporat pe o foaie de lucru, se selecteaza butonul de optiune Ca obiect în. Implicit, diagrama va fi plasata în foaia de lucru care contine datele pe baza carora s-a construit diagrama. Pentru a plasa diagrama în alta foaie de lucru, se selecteaza numele foii de lucru din lista drop-down asociata butonului de optiune. Dupa plasare, diagrama încorporata poate fi glisata în pozitia dorita pe foaia de lucru.

Se face click pe butonul de comanda Terminare

Crearea unei diagrame implicite într-un singur pas

Tipul implicit de diagrama este diagrama coloana, daca n-a fost modificat în caseta de dialog Expert diagrama - Pasul 1 din 4, sau în caseta de dialog care se afiseaza când se alege Diagrama Tip de diagrama (cu butonul de comanda Stabilire diagrama implicita

a)          diagrama încorporata

Se selecteaza datele si se face click pe instrumentul Diagrama implicita   din bara cu instrumente Standard. În cazul în care instrumentul Diagrama implicita Default Chart nu se afla în bara cu instrumente Standard, se adauga (se alege Vizualizare Bare de instrumente Particularizare tab-ul Comenzi, se selecteaza categoria Trasare diagrame, apoi se gliseaza elementul Diagrama implicita din lista Comenzi în bara cu instrumente Standard

b)         diagrama pe o foaie diagrama

Se selecteaza datele si se apasa tasta F11

Principalele tipuri de diagrame

Diagrame coloana

O diagrama coloana afiseaza modificarile datelor dintr-o perioada de timp sau ilustreaza comparatii între elemente. Categoriile sunt organizate pe orizontala iar valorile pe verticala pentru a evidentia variatia în timp.

Diagramele coloana stratificate afiseaza relatia elementelor individuale cu întregul.

Diagrama coloana în perspectiva 3-D compara puncte de date de-a lungul a doua axe.

Diagrame bara

O diagrama bara ilustreaza comparatii între elemente individuale. Categoriile sunt organizate pe verticala iar valorile pe orizontala, pentru a se concentra pe compararea valorilor si a pune mai putin accentul pe timp.

Diagramele bara stratificate prezinta relatia elementelor individuale cu întregul.

Diagrame linie

O diagrama linie prezinta tendinte în date la intervale egale.

Diagrame radiale (pie)

O diagrama radiala arata dimensiunea proportionala a elementelor ce formeaza o serie de date cu suma elementelor respective. Arata întotdeauna doar o serie de date si este utila atunci când se doreste evidentierea unui element semnificativ.

Diagrame inelare

La fel ca o diagrama de structura radiala, o diagrama de structura inelara prezinta relatia partilor cu întregul dar poate contine mai mult decât o serie de date. Fiecare inel al diagramei de structura inelara reprezinta o serie de date.

Diagrame XY

O diagrama xy (împrastiata) arata relatiile dintre valorile numerice în câteva serii de date sau reprezinta grafic doua grupe de numere ca o singura serie de coordonate xy. Aceasta diagrama arata intervale inegale - sau grupate - de date si este în mod frecvent utilizata pentru date stiintifice. Atunci când se aranjeaza datele, se plaseaza valorile x într-un singur rând sau coloana, apoi se introduc valorile y corespunzatoare în rândurile sau coloanele adiacente.

Diagrame suprafata plana

O diagrama suprafata plana evidentiaza marimea modificarii în timp. Afisând suma valorilor reprezentate grafic, o diagrama suprafata plana arata, de asemenea, relatia partilor la un întreg.

Diagrame radar

Într-o diagrama radar fiecare categorie are propria axa de valori ce porneste din origine. Liniile conecteaza toate valorile în aceeasi serie. O diagrama radar compara valorile agregate ale unui numar din seria de date.

Diagrame suprafata

O diagrama suprafata este utila atunci când trebuie gasita combinatia optima dintre doua seturi de date. La fel ca într-o harta topografica, culorile si modelele indica zone ce se afla în aceeasi plaja de valori.

Diagrame cu bule

O diagrama cu bule este un tip de diagrama xy (împrastiata). Dimensiunea marcatorilor de date indica valoarea unei a treia variabile. Pentru a aranja datele, se plaseaza valorile x într-un singur rând sau coloana, iar valorile corespunzatoare si dimensiunile bulelor se introduc în rândurile sau coloanele adiacente.

Diagrame stoc

Diagrama de tip maxim-minim-închidere este adeseori utilizata pentru a ilustra preturile stocurilor. Aceasta diagrama poate de asemenea fi utilizata în cazul datelor stiintifice, de exemplu, pentru a indica modificarile de temperatura. Datele trebuie organizate în ordine corecta pentru a crea aceasta diagrama sau alte diagrame stoc.

Diagrame con, cilindru si piramida

Marcatorii de date de tip con, cilindru si piramida pot imprima un efect spectaculos diagramelor bara si coloana de tip 3-D.

Diagrame particularizate

Crearea propriilor tipuri de diagrame

Când se creeaza o diagrama sau se modifica tipul unei diagrame, se poate alege între un tip standard si un tip particularizat de diagrama. Daca se doreste tipul de diagrama particularizata, se poate alege unul din tipurile de diagrame particularizate incluse sau se poate crea unul propriu.

Microsoft Excel ofera câteva tipuri de diagrame incluse care se bazeaza pe tipul standard de diagrama dar includ formatari si optiuni suplimentare, cum ar fi o legenda, linii de grila, etichete de date, o axa secundara, culori, modele, umpleri si variante de plasare pentru diferite elemente de diagrama. Aceste tipuri de diagrama se gasesc în tab-ul Tipuri particularizate în caseta de dialog care se afiseaza când se alege Diagrama Tip diagrama, sau în caseta de dialog Expert diagrama - Pasul 1 din 4

Salvarea unui tip particularizat (propriu) de diagrama pentru a-l aplica altor diagrame

Pornind de la un set de date, se creeaza si se personalizeaza o diagrama.

Se selecteaza diagrama.

Se alege Diagrama Tip diagrama (se afiseaza caseta de dialog de mai jos).

Se face click pe tab-ul Tipuri particularizate

Se selecteaza butonul de optiune Definit de utilizator

Se face click pe butonul de comanda Adaugare (se afiseaza caseta de dialog de mai jos).

În caseta de text Nume se introduce numele sub care se salveaza noul tip de diagrama. Numele poate contine pâna la 31 de caractere si va apare în lista Tip de diagrama

În caseta de text Descriere se poate introduce o descriere a tipului de diagrama particularizata care va fi salvata. Descrierea poate contine pâna la 250 de caractere si va apare sub caseta Esantion, atunci când se face click pe numele diagramei particularizate din lista Tip de diagrama

Se face click pe butonul OK

Pentru ca acest tip de diagrama sa devina tipul implicit de diagrama utilizat de Microsoft Excel, se face click pe butonul de comanda Stabilire diagrama implicita

Se face click pe OK

Observatie

Pentru a sterge un tip personalizat de diagrama (propriu), se selecteaza numele tipului de diagrama din lista Tip de diagrama, apoi se face click pe butonul de comanda stergere. Se afiseaza caseta mesaj care cere confirmarea stergerii:

Se face click pe OK

Modificarea diagramelor

Moduri de a selecta elemente din diagrama

Sunt doua metode de selectare a unui element dintr-o diagrama:

a) Se face click pe elementul dorit al diagramei. Seriile de date, etichetele si legenda au elemente individuale care pot fi selectate dupa ce se selecteaza grupul. De exemplu, pentru a selecta un singur marcator de date într-o serie de date, se face click pe seria de date si apoi pe marcatorul de date. Microsoft Excel afiseaza numele unui element al diagramei în cadrul unui sfat atunci când se aseaza indicatorul mouse-ului pe elementul respectiv, daca este selectata caseta de control Afisare nume din caseta de dialog Optiuni (tab-ul Diagrama

b) Se face click pe diagrama, apoi pe sageata de lânga caseta Obiecte din diagrama din bara cu instrumente Diagrama si apoi se face click pe elementul dorit (bara cu instrumente Diagrama se afiseaza cu Vizualizare Bare de instrumente Diagrama

Pentru a abandona o selectie, se apasa ESC.

Redimensionarea diagramelor încorporate

Se selecteaza diagrama (pe perimetrul diagramei se afiseaza ghidajele de redimensionare).

Se plaseaza indicatorul mouse-ului pe unul din ghidaje, iar când indicatorul se transforma în sageata dubla se trage spre exterior (marire) sau spre interior (micsorare).

Observatie

Când se redimensioneaza suprafata diagramei, se ajusteaza automat si proportional dimensiunea textului si a numerelor atasate obiectelor din diagrama. Pentru a elimina ajustarea automata:

se selecteaza suprafata diagramei;

se alege Format Suprafata selectata a diagramei (se afiseaza caseta de dialog de mai jos);

se selecteaza tab-ul Font

se deselecteaza caseta de control Scalare automata

Metode de mutarea a diagramelor încorporate

a) 1 Se selecteaza diagrama.

2 Se alege Editare Copiere

3 Se pozitioneaza selectorul de celula la noua pozitie.

4 Se alege Editare Lipire

b) 1 Se selecteaza diagrama (pe perimetrul diagramei se afiseaza ghidajele de redimensionare).

2 Se gliseaza diagrama la noua pozitie (indicatorul mouse-ului va fi plasat într-un spatiu liber din diagrama, nu pe unul din ghidaje, sau pe un element individual din diagrama).

c)          pentru a muta diagrama încorporata pe o alta foaie de lucru sau pe o foaie diagrama:

Se selecteaza diagrama.

Se alege Diagrama Amplasare (se afiseaza caseta de dialog de mai jos).

3 Se selecteaza fie butonul de optiune Ca foaie noua - pentru a muta diagrama pe foaie diagrama noua (se introduce un nume pentru noua foaie diagrama în caseta de text asociata butonului de optiune, sau se accepta numele propus), fie se selecteaza butonul de optiune Ca obiect în - pentru a muta diagrama pe o alta foaie de lucru, care se selecteaza din lista asociata butonului de optiune.

Modificarea tipului de diagrama

Dupa ce s-a construit o diagrama, cu Expert diagrama sau cu Diagrama implicita, tipul de diagrama se poate modifica prin una din urmatoarele metode:

a)      Prin intermediul Expertului diagrama

Se selecteaza diagrama.

Se face click pe instrumentul Expertului diagrama (se afiseaza caseta de dialog Expert diagrama - Pasul 1 din 4

Se alege tipul de diagrama dorit.

Se face click pe Terminare (sau pe Urmatorul daca se doreste modificarea si a altor caracteristici ale diagramei).

b)      Se face click cu butonul drept al mouse-lui pe diagrama si se selecteaza optiunea Tip de diagrama din meniul de comenzi rapide sau se selecteaza diagrama si se alege Diagrama Tip de diagrama. Se afiseaza caseta de dialog de mai jos:

Adaugarea de date într-o diagrama

Cel mai simplu mod de a adauga date unei diagrame foaie consta în copierea si inserarea din Clipboard a datelor din foaia de lucru în diagrama.

Cel mai simplu mod de a adauga date unei diagrame încorporate îl constituie glisarea datelor din foaia de lucru în diagrama. Daca diagrama încorporata este creata din selectii neadiacente, se utilizeaza procedura de copiere si lipire din Clipboard.

Adaugarea unei serii de date prin copiere si inserare din Clipboard

Procedura poate fi aplicata atât diagramelor încorporate cât si diagramelor foaie.

1 Se selecteaza celulele care contin datele care se adauga diagramei.

Daca se doreste ca eticheta coloanei sau rândului pentru noile date sa apara în diagrama, în selectie se include si celula care contine eticheta.

2 Se alege Editare Copiere

3 Se face click pe diagrama.

4 Se alege Editare Lipire

Pentru a specifica modul de reprezentare grafica a datelor care se adauga, se poate alege Editare Lipire speciala, iar din caseta de dialog Lipire speciala care se afiseaza, se selecteaza optiunile dorite.

Adaugarea unei serii de date unei diagrame încorporate prin glisare

Procedura poate fi aplicata atât diagramelor încorporate.

Se selecteaza celulele care contin datele care se adauga diagramei. Celulele trebuie sa fie una lânga alta în foaia de lucru.

Daca se doreste ca eticheta coloanei sau rândului pentru noile date sa apara în diagrama, în selectie se include si celula care contine eticheta.

Se pozitioneaza indicatorul mouse-ului pe chenarul selectiei si se gliseaza selectia catre diagrama încorporata.

Adaugarea unei serii de date prin intermediul casetelor de dialog

Prima metoda

Se selecteaza diagrama.

Se alege Diagrama Adaugare date (se afiseaza caseta de dialog de mai jos).

În caseta Zona se precizeaza referintele zonei de celule pentru noua serie, sau se poate selecta zona de celule pentru serie din foaia de lucru.

Se face click pe OK

A doua metoda

Se selecteaza diagrama.

Se alege Diagrama Date sursa, sau se face right-click pe diagrama si se selecteaza optiunea Date sursa (se afiseaza caseta de dialog de mai jos).

Se face click pe tab-ul Serie

Se face click pe Adaugare

În caseta Nume se introduce numele seriei sau se selecteaza din foaia de lucru.

În caseta Valori se introduc valorile seriei (între acolade, separate prin virgule, sau se selecteaza din foaia de lucru).

Pentru a ajusta o serie din diagrama, se selecteaza seria din lista Serie, apoi se modifica referintele în caseta Valori

Se face click pe OK

Eliminarea unei serii de date dintr-o diagrama

În caseta de dialog de mai sus, se selecteaza seria din lista Serie, apoi se face click pe butonul de comanda Eliminare

Eliminarea unei serii se poate face si direct din diagrama, selectând mai întâi seria apoi apasând tasta DELETE

Adaugarea etichetelor unei serii de date sau unui punct de date

Tipul de diagrama asociat cu seria de date selectata sau cu punctul de date selectat determina tipul de eticheta de date care se poate adauga.

Pentru a adauga etichete la o serie de date, se face click pe seria de date.

Pentru a adauga o eticheta de date la un singur punct de date, se face click pe seria de date care contine marcatorul de date caruia i se ataseaza o eticheta, apoi se face click pe marcatorul de date pentru punctul de date caruia i se ataseaza eticheta.

Se alege Format Serie de date selectata sau Format Punct de date selectat (se afiseaza caseta de dialog Formatare serie de date sau Formatare puncte de date

Se selecteaza tab-ul Etichete de date

Se selecteaza optiunea dorita.

Observatie

Pentru a atasa rapid etichete punctelor de date, se face click pe diagrama, apoi se alege Diagrama Optiuni diagrama (se afiseaza caseta de dialog de mai jos).

În tab-ul Etichete de date se selecteaza optiunea dorita.

Modificarea etichetelor, titlurilor si a altor texte ale diagramei

Majoritatea textelor diagramei - cum ar fi etichetele axei categoriilor, numele seriilor de date, textul legendei si etichetele de date - sunt legate la celulele din foaia de lucru utilizata pentru a crea diagrama. Daca se editeaza textul acestor elemente în diagrama, acestea nu mai sunt legate de celulele foii de lucru. Pentru a modifica textul acestor elemente si a mentine legaturile la celulele foii de lucru, se editeaza textul în foaia de lucru.

Modificarea etichetelor axei categoriilor

Pentru a modifica etichetele axei categoriilor în foaia de lucru, se face click pe celula care contine numele etichetei care va fi modificata, se tasteaza noul nume, apoi se apasa ENTER

Pentru a modifica etichetele axei categorie în diagrama, se face click pe diagrama si se alege Diagrama Date sursa tab-ul Serie. În caseta Etichetele axei categoriilor (X), se precizeaza zona din foaia de lucru care va fi utilizata ca etichete pentru axa categorie. De asemenea, numele etichetelor pot fi tastate în caseta separate prin virgule, de exemplu: Sector 1, Sector 2, etc.

Observatie

Daca textul etichetei se tasteaza în caseta Etichetele axei categoriilor (X), textul axei categoriilor nu va mai fi legat la o celula din foaia de lucru.

Modificarea numelui seriei de date sau textului legendei

Modificarea numelui seriei sau a textului legendei se poate face prin modificarea celulelor din foaia de lucru care contine aceste elemente sau direct în diagrama.

Pentru a modifica textul legendei sau numele seriei de date în foaia de lucru, se face click pe celula care contine numele seriei de date care se modifica, se tasteaza noul nume, apoi se apasa ENTER

Pentru a modifica textul legendei sau numele seriei de date în diagrama, se face click pe diagrama apoi se alege Diagrama Date sursa tab-ul Serie. Se face click pe numele seriei de date care se modifica iar în caseta Nume se precizeaza celula din foaia de lucru care va fi utilizata ca text pentru legenda sau pentru numele seriei de date. De asemenea, poate fi tastat numele care va fi utilizat, caz în care textul legendei sau numele seriei de date nu va mai fi legat la o celula a foii de lucru.

Modificarea etichetelor de date

Modificarea etichetelor de date se poate face prin modificarea celulelor din foaia de lucru care contine aceste elemente sau direct în diagrama.

Pentru a modifica etichetele de date în foaia de lucru, se face click pe celula care contine informatiile care se modifica, se tasteaza noul text sau noua valoare si apoi se apasa ENTER

Pentru a modifica etichetele de date în diagrama, se face click pe eticheta de date care se modifica pentru a selecta etichetele de date pentru întreaga serie, apoi se face click din nou pentru a selecta eticheta de date individuala. Se tasteaza noul text sau noua valoare, apoi se face click în alta zona. Daca se modifica textul etichetelor de date în diagrama, acesta nu va mai fi legat la o celula a foii de lucru.

Adaugarea unui titlu unei diagrame sau unei axe

1 Se selecteaza diagrama.

Se alege Diagrama Optiuni diagrama (se afiseaza caseta de dialog de mai jos).

Se face click pe tab-ul Titluri

Pentru a adauga un titlu diagramei se face click în caseta Titlu diagrama, apoi se tasteaza textul dorit.

Pentru a adauga unul sau mai multe titluri de axa, se face click în caseta corespunzatoare fiecarui titlu, apoi se tasteaza textul dorit.

Observatie

Pentru a insera un sfârsit de linie într-un titlu de diagrama sau de axa se face click pe textul din diagrama, apoi click în locul unde se insereaza sfârsitul de linie si se apasa ENTER

Editarea titlurilor diagramei si axelor

1 Se face click pe titlul care se modifica.

2 Se tasteaza noul text.

3 Se apasa ENTER

Observatie

Editarea titlurilor se poate face si prin intermediul casetei de dialog de mai sus.

Adaugarea unei legende

Se selecteaza diagrama.

Se alege Diagrama Optiuni diagrama (se afiseaza caseta de dialog de mai jos).

Se face click pe tab-ul Legenda

Se selecteaza caseta de control Afisare legenda

Se selecteaza unul din butoanele de optiune din zona Pozitie pentru a preciza pozitia legendei în diagrama.

Observatie

Când se selecteaza un buton de optiune din zona Pozitie, legenda se muta si suprafata reprezentata grafic este automat adaptata noii situatii. Daca se muta si se dimensioneaza legenda utilizând mouse-ul, suprafata reprezentata grafic nu este adaptata automat. Când se utilizeaza optiunile Pozitie, legenda pierde orice dimensionare particularizata efectuata cu ajutorul mouse-ului.

stergerea de elemente dintr-o diagrama

Se selecteaza elementul din diagrama.

Se apasa tasta DELETE

Adaugarea unei axe secundare într-o diagrama

Atunci când zona de valori pentru seriile de date diferite variaza foarte mult sau atunci când se reprezinta grafic tipuri mixte de date (cum ar fi pretul si valoarea), se pot reprezenta grafic una sau mai multe serii de date pe o axa de valori secundare (y). Scala pentru axa secundara reflecta valorile pentru seriile asociate.

Se selecteaza seria de date care va fi reprezentata pe axa secundara (y).

Se alege Format Serie de date selectata (se afiseaza caseta de dialog Formatare serie de date

Se face click pe tab-ul Axa

Se selecteaza butonul de optiune Axa secundara

Se face click pe OK

Exemplu

Fie datele din tabelul de mai jos:

Se realizeaza o diagrama coloana pentru datele din tabel:

\s

Se adauga o axa secundara pentru seria Populatia

se selecteaza seria Populatia

se alege Format Serie de date selectata (se afiseaza caseta de dialog Formatare serie de date

se selecteaza tab-ul Axa

se selecteaza butonul de optiune Axa secundara

\s

Se modifica tipul de diagrama pentru seria Populatia

se selecteaza seria Populatia

se alege Diagrama Tip diagrama

se selecteaza tab-ul Tipuri standard

se selecteaza tipul Linie

\s

Adaugarea/eliminarea unui tabel de date

Adaugarea unui tabel de date în partea de jos a diagramei se poate face cu Expertul diagrama, când se construieste diagrama (în caseta de dialog Expert diagrama - Pasul 3 din 4, tab-ul Tabel de date), sau ulterior, în caseta de dialog care se afiseaza când se alege Diagrama Optiuni diagrama tab-ul Tabel de date, prin selectarea casetei de control Afisare tabel de date. Aceasta optiune nu este disponibila pentru diagramele de structura radiala (pie), de tip xy împrastiata, de tip inelar, cu bule, de tip radar sau suprafata. Daca se selecteaza caseta de control Afisare simboluri din legenda, vor fi afisate simboluri de legenda, cu formatul si culoarea asociate, pentru fiecare serie reprezentata grafic, lânga eticheta seriei în tabelul de date.

Scalarea axelor

Axele valorilor si categoriilor au optiuni diferite de scalare întrucât pe ele se reprezinta tipuri diferite de date.

Scalarea axei valorilor

Se selecteaza axa valorilor.

Se alege Format Axa selectata (se afiseaza caseta de dialog de mai jos).

Se selecteaza tab-ul Scara

Se modifica valorile din casetele de text:

Minim: pentru a stabili cea mai mica valoare de date care va fi afisata pe axa valorilor;

Maxim: pentru a stabili cea mai mare valoare de date care va fi afisata pe axa valorilor;

Unitati majore: pentru a stabili intervalul de indicatori de marcare majori si liniile de grila majore (daca sunt afisate) pe axa valorilor;

Unitati minore: pentru a stabili intervalul de indicatori de marcare minori si liniile de grila minore (daca sunt afisate) pe axa valorilor.

Observatii

Pentru ca modificarile facute în casetele de text Minim Maxim Unitati majore si Unitati minore sa fie luate în considerere, se deselecteaza casetele de control Auto asociate casetelor de text.

Pentru a afisa liniile de grila majore si minore pentru axa valorilor, se alege Diagrama Optiuni diagrama, iar în caseta de dialog care se afiseaza (tab-ul Linii de grila) se selecteaza casetele de control Linii de grila majore si Linii de grila minore în zona Axa valorilor (Y)

Daca se selecteaza caseta de control Scara logaritmica, pe axa valorilor se va afisa o scara logaritmica. Valorile pentru Minim Maxim Unitati majore si Unitati minore se recalculeaza automat ca puteri ale lui 10, pe baza datelor din foaia de lucru.

Exemplu

Fie datele din foaia de lucru de mai jos:

Se realizeaza diagrama de tip coloana:

Se observa ca valoarea maxima a axei valorilor (y) este 800000. În cazul în care valoarea Maxim se modifica în 700000, cât este cea mai mare coloana din diagrama, atunci marcatorii de date se redimensioneaza (se maresc).

În cazul în care valoarea Maxim se modifica în 1200000, se reduce dimensiunea marcatorilor de date.

Modificarea locului de intersectie a axei valorilor cu axa categoriilor

Implicit axa valorilor se intersecteaza cu axa categoriilor în zero (origine). Pentru diagrame în care se reprezinta grafic date alternative de tip minim/maxim, calitate extra/calitate inferioara, admis/respins, este util ca aceste date sa fie reprezentate în paliere separate, în aceiasi diagrama.

Se selecteaza axa valorilor.

Se alege Format Axa selectata (se alege caseta de dialog anterioara).

Se introduce o valoare în caseta Se intersecteaza la pentru a preciza locul în care axa categoriilor (X) sa intersecteze axa valorilor (Y) (caseta de control Axa categoriilor (X) trebuie sa fie deselectata !).

Exemplu

Scalarea axei categoriilor

Se selecteaza axa categoriilor.

Se alege Format Axa selectata (se selecteaza caseta de dialog de mai jos).

Se repozitioneaza axele:

Axa valorilor poate fi repozitionata între categoriile de pe axa X.

În caseta Axa valorilor (Y) se intersecteaza în categoria numarul, se introduce o valoare pentru a preciza numarul categoriei unde axa valorilor (Y) sa intersecteze axa categoriilor (X). În exemplul de mai jos s-a introdus valoarea 2 în caseta Axa valorilor (Y) se intersecteaza în categoria numarul

Observatie

Daca se selecteaza caseta de control Axa valorilor (Y) se intersecteaza la categoria maxima, axa Y va fi plasata dupa ultima categorie de pe axa X.

Se stabileste numarul de categorii între etichetele indicatorilor de marcare:

În caseta Numar de categorii între etichetele gradatiilor se introduce un numar pentru a preciza frecventa la care sa fie etichetate categoriile pe axa categoriilor (X). Se introduce 1 pentru a eticheta fiecare categorie, se introduce 2 pentru a eticheta fiecare a doua categorie, se introduce 3 pentru a eticheta fiecare a treia categorie, s.a.m.d.

Linii de tendinta într-o diagrama

O linie de tendinta este o reprezentare grafica a tendintei sau directiei datelor dintr-o serie. Liniile de tendinta sunt utilizate pentru studiul problemelor de prognoza, numite si analize de regresie. Analiza de regresie estimeaza relatia dintre variabile, astfel încât o variabila data poate fi anticipata din una sau mai multe alte variabile. Utilizând analize de regresie, se poate extinde o linie de tendinta într-o diagrama peste datele actuale pentru a prognoza valori viitoare.

Se pot adauga linii de tendinta seriilor de date din diagrame suprafata plana 2-D, bara, coloana, linie, stoc, XY (prin puncte) si cu bule.

Adaugarea unei linii de tendinta unei serii de date

Se face click pe seria de date careia i se adauga linia de tendinta sau media mobila.

Se alege Diagrama Adaugare linie de tendinta (se afiseaza caseta de dialog de mai jos).

În tab-ul Tip se selecteaza tipul de linie de tendinta de regresie sau medie mobila.

În tab-ul Optiuni se selecteaza optiuni de particularizare a liniei de tendinta:

În zona Nume linie de tendinta

- butonul de optiune Automat (selectat) - denumeste automat linia de tendinta, pe baza tipului selectat si seriei cu care este asociata. Numele care va fi utilizat pentru linia de tendinta apare la dreapta acestei optiuni.

- butonul de optiune Particularizare (selectat) - permite introducerea în caseta de text asociata a unui nume particularizat pentru linia de tendinta (pâna la 256 caractere lungime).

În zona Prognoza

- în caseta Înainte - se introduce un numar pentru a preciza cu câte perioade (sau unitati, pentru diagrame xy) sa se reprezinte grafic înainte o linie de tendinta.

- în caseta Înapoi - se introduce un numar pentru a preciza cu câte perioade (sau unitati, pentru diagrame xy) sa se reprezinte grafic înapoi o linie de tendinta

Caseta de control Afisare ecuatie în diagrama (selectata) - afiseaza în diagrama ecuatia de regresie pentru linia de tendinta.

Caseta de control Afisare abatere medie patratica în diagrama (selectata) - afiseaza în diagrama abaterea medie patratica pentru linia de tendinta.

Se face click pe OK

Linia de tendinta liniara

O linie de tendinta liniara este cea mai adecvata linie dreapta care este utilizata cu seturi de date liniare simple. Datele sunt liniare daca modelul, în punctele sale de date, seamana cu o linie. O linie de tendinta liniara arata de obicei ca ceva creste sau descreste cu o valoare constanta.

Exemplu

\s

Valoarea abaterii medii patratice (R2) este 0,9639, ceea ce dovedeste o buna potrivire a liniei cu datele.

Linia de tendinta logaritmica

O linie de tendinta logaritmica este cea mai potrivita curba atunci când rata de modificari în date creste sau descreste rapid si apoi se mentine constanta. O linie de tendinta logaritmica poate utiliza valori negative si/sau pozitive.

Exemplu

\s

Valoarea abaterii medii patratice (R2) este 0,9881, ceea ce dovedeste o buna potrivire a liniei cu datele.

Linie de tendinta polinomiala

O linie de tendinta polinomiala este o curba care este utilizata atunci când datele fluctueaza. Este avantajoasa pentru analizarea câstigurilor si pierderilor într-un set mare de date. Ordinul polinomului poate fi determinata de numarul fluctuatiilor în date sau de cât de multe denivelari (dealuri si vai) apar în curba. O linie de tendinta polinomiala de ordin 2 are în general doar un deal sau o vale. O linie de tendinta polinomiala de ordin 3 are în general una sau doua dealuri sau vai. Linia de tendinta polinomiala de ordin 4 are în general pâna la trei dealuri sau vai.

Exemplu

\s

Valoarea abaterii medii patratice (R2) este 0,9416, ceea ce dovedeste o buna potrivire a liniei cu datele.

Linia de tendinta putere

O linie de tendinta de putere este o curba care este cel mai bine utilizata cu seturi de date care compara masuratori ce cresc la o anumita valoare - de exemplu, acceleratia unei masini de curse la intervale de 1 secunda. Nu se poate crea o linie de tendinta de putere daca datele contin valori zero sau negative.

Exemplu

\s

Valoarea abaterii medii patratice (R2) este 0,9667, ceea ce indica o buna apropiere a liniei cu datele.

Linia de tendinta exponentiala

O linie de tendinta exponentiala este o curba care este foarte adecvata atunci când valorile datelor cresc sau scad cu viteze de crestere mari. Nu se poate crea o linie de tendinta exponentiala daca datele contin valori zero sau negative.

Exemplu

\s

Valoarea abaterii medii patratice (R2) este 0,9337, ceea ce înseamna ca linia se potriveste bine cu datele.

Linia de tendinta medie mobila

O linie de tendinta medie mobila netezeste fluctuatiile în date pentru a afisa mai clar un model sau o tendinta. O medie mobila utilizeaza un anumit numar de puncte de date (stabilit prin optiunea Perioada), le face media si utilizeaza valoarea medie ca pe un punct în linie. De exemplu, daca Perioada este stabilita la 2, atunci media primelor doua puncte de date este utilizata ca primul punct în linia de tendinta medie mobila. Media punctelor de date al doilea si al treilea este utilizata ca al doilea punct în linia de tendinta si asa mai departe.

Exemplu

\s

Ecuatii pentru calculul liniilor de tendinta

Liniara

Calculeaza aproximarea celor mai mici patrate pentru o linie reprezentata de urmatoarea ecuatie:

unde m este panta si b este intersectia.

Polinomiala

Calculeaza aproximarea celor mai mici patrate prin puncte utilizând urmatoarea ecuatie:

unde b si c1... c6 sunt constante.

Logaritmica

Calculeaza aproximarea celor mai mici patrate prin puncte utilizând urmatoarea ecuatie:

unde c si b sunt constante, iar ln este functia logaritm natural.

Exponentiala

Calculeaza aproximarea celor mai mici patrate prin puncte utilizând urmatoarea ecuatie:

unde c si b sunt constante, iar e este baza logaritmului natural.

Putere

Calculeaza aproximarea celor mai mici patrate prin puncte utilizând urmatoarea ecuatie:

unde c si b sunt constante.

Medie mobila

Observatie

Numarul de puncte într-o linie de tendinta medie mobila este egal cu numarul total de puncte din serie mai putin numarul care a fost specificat pentru perioada.

Bare de eroare în diagrame

Barele de eroare exprima grafic marimile erorilor potentiale relative la fiecare marcator de date într-o serie de date. De exemplu, se pot afisa plus sau minus 3 procente din marimile erorilor potentiale în rezultatele unui sondaj de opinie.

Barele de eroare se pot adauga seriilor de date din diagrame 2-D de tip suprafata plana, bara, coloana, linie, xy (prin puncte) sau globulara. Pentru diagramele xy (prin puncte) si cu bule, se pot afisa barele de eroare pentru valorile lui x, valorile lui y sau pentru amândoua.

Adaugarea barelor de eroare la o serie de date

1 Se face click pe seriile de date la care se adauga barele de eroare.

2 Se alege Format Serie de date selectata (se afiseaza caseta de dialog Formatare serie de date

Se face click pe tab-ul Bare de eroare pe axa Y

În zona Afisare

Ambele - afiseaza atât bara în plus cât si bara în minus;

Plus - afiseaza bara în plus;

Minus - afiseaza bara în minus;

Nici una - elimina barele de eroare.

În zona Marimea erorii

Valoare fixa - în caseta asociata se introduce valoarea care va fi utilizata ca marja de eroare;

Procentaj - în caseta asociata se introduce procentul din fiecare punct de data care va fi utilizat ca marja de eroare;

Abatere standard - în caseta asociata se introduce un numar utilizat ca numar precizat de abateri standard de la media valorilor reprezentate grafic pentru marimea erorii;

Eroare standard - utilizeaza eroarea standard a valorilor reprezentate grafic ca marime a erorii pentru fiecare punct de date;

Particularizare - se introduce o valoare în caseta (+) sau în caseta (-) sau în amândoua, pentru a utiliza o valoare particulara ca marime a erorii pentru fiecare punct de date.

Observatie

Daca în foaia de lucru se modifica valorile sau formulele asociate cu punctele de date din serie, barele de eroare vor fi ajustate astfel încât vor reflecta modificarile.

Exemplu

Formatarea diagramelor

Prin formatarea unei diagrame se modifica modul de aparitie al acesteia pe ecran (sau la imprimanta). Toate elementele unei diagrame pot fi formatate. Principiul este simplu: se selecteaza elementul de formatat, apoi se aplica operatia de formatare.

Modificarea fontului

Modificarea fontului (tip, stil, dimensiune, tip subliniere, culoare, fundal, efecte speciale) se face prin intermediul optiunilor din tab-ul Font al casetelor de dialog care se afiseaza cu urmatoarele comenzi:

Element selectat

Comanda

Axa valorilor (X) sau axa categoriilor (Y)

Format Axa selectata

Titlul diagramei

Format Titlu de diagrama selectat

Titlu din axa categoriilor si axa valorilor

Format Titlu de axa selectat

Eticheta de date

Format Etichete de date selectate

Legenda

Format Legenda selectata

Modificarea alinierii datelor

Alinierea datelor se face prin intermediul optiunilor din tab-ul Aliniere din casetele de dialog care se afiseaza cu urmatoarele comenzi:

Element selectat

Comanda

Axa valorilor (X) sau axa categoriilor (Y)

Format Axa selectata

Titlul diagramei

Format Titlu de diagrama selectat

Titlu din axa categoriilor si axa valorilor

Format Titlu de axa selectat

Etichete de date

Format Etichete de date selectate

Pentru pozitionarea legendei

Se alege Format Legenda selectata (se afiseaza caseta de dialog de mai jos).

Se selecteaza tab-ul Pozitie

Se selecteaza unul din butoanele de optiune din zona Pozitie

Borduri si efecte de umplere

Aplicarea bordurilor si a efectelor de umplere se fac cu optiuni din tab-ul Modele din casete de dialog care se afiseaza cu urmatoarele comenzi:

Element selectat

Comanda

Axa valorilor (X) sau axa categoriilor (Y)

Format Axa selectata

Titlul diagramei

Format Titlu de diagrama selectat

Titlu din axa categoriilor si axa valorilor

Format Titlu de axa selectat

Serie de date

Format Serie de date selectata

Etichete de date

Format Etichete de date selectate

Legenda

Format Legenda selectata

Suprafata diagramei

Format Suprafata selectata a diagramei

Suprafata reprezentarii grafice

Format Suprafata selectata reprezentata grafic

Bare de eroare

Format Bare de eroare selectate

Observatie

Daca în caseta de dialog Formatare serie de date, tab-ul Optiuni, se selecteaza caseta de control Variaza culoarea marcatorilor, se va asocia o culoare sau un stil diferit fiecarui marcator de date din seria de date selectata. Aceasta optiune este utilizata cel mai frecvent pentru diagrame cu o singura serie de date.

Formatarea valorilor numerice

Modificarea formatului de afisare a valorilor numerice se face cu optiuni din tab-ul Numar din casete de dialog care se afiseaza cu urmatoarele comenzi:

Element selectat

Comanda

Axa valorilor (X) sau axa categoriilor (Y), daca sunt numerice

Format Axa selectata

Etichete de date, daca sunt numerice

Format Etichete de date selectate

Formatarea diagramelor radiale (pie)

Daca au fost realizate diagrame radiale compacte, ulterior pot fi despartite sectoare din diagrama (cele mai reprezentative). Pentru aceasta, se selecteaza sectorul dorit (punctul de data), apoi se gliseaza usor cu mouse-ul în exterior.

Formatarea diagramelor 3-D

Formatarea diagramelor 3-D este putin diferita de formatarea diagramelor 2-D. Formatarea poate fi facuta cu mouse-ul, dar cea mai completa formatare se face prin intermediul casetelor de dialog.

Formatarea peretilor

Se selecteaza peretii diagramei (ghidajele de selectie trebuie sa apara în fiecare colt al peretilor.

Se alege Format Pereti selectati (se afiseaza caseta de dialog de mai jos).

În zona Bordura se selecteaza optiunile de formatare a bordurii peretilor.

În zona Suprafata se selecteaza optiunile de formatare a umplerii peretilor.

Se face click pe OK

Formatarea podelei

Se selecteaza podeaua diagramei (ghidajele de selectie trebuie sa apara în cele patru colturi ale podelei.

Se alege Format Baza selectata (se afiseaza caseta de dialog de mai sus).

În zona Bordura se selecteaza optiunile de formatare a bordurii podelei.

În zona Suprafata se selecteaza optiunile de formatare a umplerii podelei.

Se face click pe OK

Formatarea seriilor

Se selecteaza o serie din diagrama.

Se alege Format Serie de date selectata (se afiseaza caseta de dialog Formatare serie de date

Se face click pe tab-ul Forma

Se selecteaza forma dorita din zona Forma coloana

Se face click pe tab-ul Optiuni

Se precizeaza o valoare pentru Adâncime spatiu liber pentru a specifica distanta dintre marcatorii de date.

Se precizeaza o valoare între 0 si 500 pentru Latime spatiu liber pentru a specifica marimea spatiului dorit între categoriile de marcatori de date. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât mai mare este distanta între categorii.

Se precizeaza o valoare pentru Adâncime diagrama pentru a specifica adâncimea unei diagrame 3-D relativ la latimea sa.

Formatarea vederii tridimensionale

Se selecteaza orice element din diagrama.

Se alege Diagrama Vizualizare 3-D (se afiseaza caseta de dialog Vedere 3-D

- Butonul   mareste înaltimea de la care se priveste imaginea, cu cresteri de câte 5 grade. Pentru toate diagramele, cu exceptia diagramelor de structura radiala si a diagramelor de tip bara 3-D, imaginea se întinde de la -90 de grade (vedere direct de sub suprafata reprezentata grafic) pâna la 90 de grade (vedere direct de deasupra suprafetei reprezentate grafic). Pentru diagramele de structura radiala, imaginea se întinde de la 10 la 80 de grade. Pentru diagramele de tip bara 3-D, imaginea se întinde de la 0 (zero) la 44 de grade.

- Butonul   micsoreaza înaltimea de la care se priveste imaginea, cu descresteri de câte 5 grade. Pentru cele mai multe tipuri de diagrame, imaginea se întinde de la -90 de grade (vedere direct de sub suprafata reprezentata grafic) pâna la 90 de grade (vedere direct de deasupra suprafetei reprezentate grafic).

- În caseta Elevatie se introduce o valoare pentru a preciza înaltimea de la care se doreste sa se vizualizeze diagrama. Pentru cele mai multe tipuri de diagrame, vizualizarea se întinde de la -90 de grade (vedere direct de sub suprafata reprezentata grafic) pâna la 90 de grade (vedere direct de deasupra suprafetei reprezentate grafic).

- În caseta Rotatie se introduce o valoare pentru a controla rotatia suprafetei de reprezentare grafica în jurul axei z (axa verticala). Rotatia este masurata în grade, de la 0 la 360. Pentru diagramele de tip bara 3-D, rotatia variaza de la 0 (zero) pâna la 44 de grade.

- Butonul   roteste suprafata de reprezentare grafica la stânga în jurul axei z (axa verticala) cu câte 10 grade. Rotatia este masurata în grade de la 0 (zero) la 360. Pentru diagramele de tip bara 3-D, rotatia variaza de la 0 (zero) pâna la 44 de grade.

- Butonul   roteste suprafata de reprezentare grafica la dreapta în jurul axei z (axa verticala) cu câte 10 grade. Rotatia este masurata în grade, de la 0 (zero) to 360. Pentru diagramele de tip bara 3-D, rotatia variaza de la 0 (zero) pâna la 44 de grade.

- Butonul   mareste valoarea Perspectiva cu cresteri de câte 5 grade, marind astfel adâncimea diagramei. Valoarea perspectivei precizeaza raportul dintre fata si spatele diagramei; variaza de la 0 (zero) grade la 100 de grade. Aceasta optiune nu este disponibila pentru diagramele de tip bara 3-D sau atunci când este selectata caseta de control Axe în unghi drept

- Butonul   micsoreaza valoarea Perspectiva cu câte 5 grade, micsorând astfel adâncimea diagramei. Valoarea perspectivei precizeaza raportul dintre fata si spatele diagramei; variaza de la 0 (zero) grade la 100 de grade. Aceasta optiune nu este disponibila pentru diagramele de tip bara 3-D sau atunci când este selectata caseta de control Axe în unghi drept

- În caseta Perspectiva se introduce o valoare (în grade) pentru a controla vizualizarea adâncimii diagramei. Valoarea perspectivei precizeaza raportul dintre fata si spatele diagramei; variaza de la 0 (zero) grade la 100 de grade. Aceasta optiune nu este disponibila pentru diagrame de tip bara 3-D sau atunci când este selectata caseta de control Axe în unghi drept

- Caseta de control Scalare automata ajusteaza o diagrama 3-D astfel încât este apropiata ca dimensiune unei versiuni 2-D. Atunci când se schimba o diagrama 2-D într-o diagrama 3-D, Microsoft Excel deseneaza câteodata diagrama mai mica, în special daca are o rotatie de mai putin de 45 de grade. Aceasta optiune este disponibila doar atunci când este selectata caseta de control Axe în unghi drept

- Caseta de control Axe în unghi drept stabileste axele la unghi drept independent de rotatie sau de distanta de la care se priveste. Pentru a vedea axele în perspectiva, se deselecteaza aceasta caseta de control. Pentru diagramele de tip bara 3-D, aceasta optiune este întotdeauna selectata.

- În caseta Înaltime % din baza se introduce o valoare pentru a controla înaltimea axei z si peretii diagramei în raport cu lungimea axei x sau cu latimea diagramei la baza acesteia. Înaltimea este masurata ca fiind un procentaj din lungimea axei x. De exemplu, o valoare de 200 procente determina o înaltime a diagramei de doua ori mai mare decât lungimea axei x.


Document Info


Accesari: 11616
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )