Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Functii

excel


Functii

Generalitati

Functiile sunt formule complexe care efectueaza o serie de operatii asupra unei multimi de valori date. Natura operatiilor efectuate depinde de numele functiei utilizate. Forma generala a unui apel de functie este



= Nume Functie(argument1, argument2, ., argument N)

Argumentele sunt separate cu caracterul virgula. Unele functii nu au argument. Īn acest caz formula generala a unui apel de functie este

=Nume Functie ( )

Tipul si numarul argumentelor utilizate depinde de numele functiei. Argumentele care pot fi utilizate sunt:

constante;

referinte de celule;

referinte de regiuni de celule.

Numarul functiilor predefinite ale programului Excel este de ordinul sutelor. Functiile utilizate cel mai des sunt urmatoarele:

Functie

Descriere

AVERAGE (x1, x2, ., xn)

Media aritmetica a numerelor

COUNT (val1, val2, ., valn)

Numarul elementelor care contin valori numerice.

COUNTA (val1, val2, ., valn)

Numarul elementelor nevide.

MAX (x1, x2, ., xn)

Valoarea maxima a numerelor.

MIN (x1, x2, ., xn)

Valoarea minima a numerelor.

SUM (x1, x2, ., xn)

Suma numerelor.

PRODUCT (x1, x2, ., xn)

Produsul numerelor.

POWER (baza, exponentul)

Calcularea puterii bazaexponentul.

MOD (x1, x2)

Restul īmpartirii primului numar īntreg cu cel de-al doilea numar īntreg.

INT (x)

Partea īntreaga. Rotunjirea īn jos a numarului la cel mai apropiat numar īntreg. De exemplu =INT (1.9) returneaza valoarea 1, iar INT (-1.1) returneaza valoarea -2.

PI

Valoarea numarul p

RAND

Numar aleator din intervalul (0.1).

AND (log1, log2, ., logn)

Conjunctia expresiilor logice. Valoarea returnata este TRUE daca fiecare expresie logica este TRUE. Daca cel putin o expresie logica este FALSE, valoarea returnata este FALSE.

OR (log1, log2, ., logn)

Disjunctia expresiilor logice. Valoarea returnata de functie este FALSE daca fiecare expresie logica este FALSE. Daca cel putin o expresie logica este TRUE, valoarea returnata va fi TRUE.

NOT (log)

Negatia expresiei logice. Daca expresia logica are valoarea FALSE, valoarea returnata de functie este TRUE. Daca expresia logica are valoarea TRUE, valoarea returnata de functie este FALSE.

IF (test, ValAdev, ValFals)

Se evalueaza expresia logica test. Daca ea returneaza valoarea TRUE, valoarea returnata de functie este specificata de expresia ValAdev. Īn caz contrar valoarea returnata de functie este specificata de expresia ValFals.

TRUE

Returneaza valoarea logica TRUE. Este echivalenta cu constanta logica TRUE.

FALSE

Returneaza valoarea logica FLASE. Este echivalenta cu constanta logica FALSE.

TODAY

Numarul de serie a datei calendaristice curente. De exemplu, daca data actuala este 9 iulie 1997, valoarea returnata de functie va fi 7/9/97, care īn formatul general se reprezinta prin numarul 35620 (numarul de zile care au trecut de la data de 1 ianuarie 1900).

NOW

Numarul de serie a datei si orei calendaristice curente. De exemplu, daca data actuala este 9 iulie 1997, ora 10 si 19 minute, valoarea returnata de functie va fi 7/9/97 10:19. Īn formatul general aceasta valoare se reprezinta prin 359620.4301.

4.5.1. Sumarea automata si ierarhizarea datelor

Calcularea sumei valorilor continute īntr-o regiune de celula poate fi realizata atāt cu ajutorul unei formule, cāt si cu ajutorul unei referinte de functie. Astfel, de exemplu, daca se doreste adunarea valorilor continute īn regiunea A2:A6, atunci se poate folosi fie formula

=A2+A3+A4+A5+A6

fie functia

=SUM(A2:A6)

Functia SUM este functia utilizata cel mai frecvent. Din acest motiv bara de unelte standard contine un buton special dedicat apelarii acestei functii: S (Īnsumare Automata). Acest buton are o proprietate interesanta: daca īn stānga celulei actuale sau deasupra celulei actuale se gaseste un sir de numere, simbolul va desemna automat regiunea respectiva īn calitate de argument a functiei SUM. Daca "pronosticul" butonului de suma automata este corect, prin apasarea tastei ENTER suma elementelor desemnate automat va fi afisata īn celula actuala.

4.5.2. Inserarea functiilor

O functie poate fi introdusa īntr-o celula direct, cu ajutorul tastaturii. Procesul de introducere a functiilor poate fi īnsa usurat si rapidizat prin utilizarea "vrajitorului de inserare a functiilor".

4.5.3. Pentru inserarea unei functii

Se selecteaza celula īn care se doreste inserarea functiei (o referinta de functie poate fi introdusa si ca o parte a unei formule sau functii).

Din meniul Inserare se da comanda Functie.. O alta varianta este efectuarea unui clic pe butonul de comanda de inserare de functie fx (Inserare functie). Acest buton apare īn bara de unelte standard. Se deschide fereastra de dialog intitulata Inserare functie.

Din lista etichetata Selectati o categorie se selecteaza categoria functiei care urmeaza sa fie inserata. Categoriile care pot fi selectate sunt:

functiile utilizate cel mai recent;

toate functiile;

functiile financiare;

functiile referitoare la date calendaristice si timp;

functiile matematice si trigonometrice;

functiile statistice;

functiile de cautare si de referentiere;

functiile de gestiune a bazelor de date;

functiile de tratare a textelor;

functiile logice;

functiile de informare.

4. Din lista etichetata Selectati o functie se selecteaza numele functiei care se insereaza. Descrierea succinta a functiei este afisata īn partea inferioara a ferestrei de dialog..

Programul Excel afiseaza o noua fereastra de dialog. Aspectul acestei ferestre depinde de tipul functiei selectate. Īn aceasta fereastra vor fi introduse argumentele utilizate de functie (valori, celule sau regiuni de celule). Īn cazul selectarii functiei IF fereastra va avea aspectul urmator:

Se completeaza cāmpul sau cāmpurile destinate specificarii argumentelor. Informatiile respective pot fi introduse fie de la tastatura, fie prin intermediul mouse-ului.

Dupa introducerea tuturor argumentelor se va da comanda OK, Programul Excel va insera īn celula selectata functia, argumentele si va afisa rezultatul.


Document Info


Accesari: 3822
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )