Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Lectia 1 (Introducere)

excel


Lectia 1 (Introducere)

Cui i se adreseaza aceasta carte

Acelora care vor sa lucreze în EXCEL si nu vor multa teorie. Au dreptate sa nu fie amatori de multa teorie pentru ca:



Cu maxim 20% din instructiunile si comenzile EXCEL-lui se pot rezolva peste 80% din problemele financiare, întâlnite într-o banca, într-o societate de asigurari sau în oricare alta societate comerciala, adica probleme de gestiune a marfurilor si/sau a persoanelor, evidente de tot felul, (de la stabilirea consumului de combustibil pentru automobilul propriu pâna la evaluarea ofertelor bancare de creditare si exploatarea baze de date mari).

  • Acelora care au deschis o carte de EXCEL, s-au speriat si au spus ca EXCEL-ul nu-i de ei, dar nu au dreptate! EXCEL-ul este usor[1], depinde cine si cum îl prezinta.
  • Acelora care îsi închipuie ca trebuie sa stii matematica sau contabilitate, pentru a lucra cu EXCEL, dar nici ei nu au dreptate! Cele patru operatii aritmetice sunt suficiente.[2]
  • Acelora care vor sa stie EXCEL, dar nu vor sa cumpere carti scumpe. Corect! Acestia au dreptate! Aceasta carte 555h76f nu este scumpa!

Ce îsi propune aceasta carte 555h76f

  • Sa va fie un ghid pentru învatarea treptata a EXCEL-lui.
  • Însusirea lui sa va ajute la rezolvarea multor probleme asemanatoare celor prezentate aici, adica:

Cum sa va tineti evidenta zilnica a unei gestiuni într-un singur Registru (Agenda) tip EXCEL

Cum sa va tineti evidenta zilnica a cheltuielilor în familie

Cum sa va calculati consumul de combustibil al masinii

Daca vecinul de apartament are una sau doua persoane nedeclarate la întretinere dumneavoastra cu cât platiti mai mult?

Cât v-ar putea costa un viitor împrumut bancar si ce înseamna "costul împru-mutului".

Daca veti lua un împrumut, cât si cum îl veti plati (desfasuratorul).

Cum puteti aprecia, care dintre doua oferte de împrumut este mai avantajoasa

Daca diferite banci cer dobânzi diferite dar si perioadele de acordare a unui credit sunt diferite dumneavoastra ce alegeti?

Daca depuneti periodic într-un depozit bancar o suma si vi se ofera o dobânda oarecare, la ce suma veti ajunge dupa o perioada? Este avantajos pentru dumneavoastra?

Cum va puteti face  Situatia periodica a livrarilor pe:

Facturi

Clienti

Zile

Produse etc daca aveti o mica afacere si prea putin timp la dispozitie.

    • Daca tot aveti un copil, doi, care nu se mai dezlipesc de calculator, puneti-i sa va treaca biblioteca pe calculator. Nu este greu nici pentru ei, nici pentru dumneavoastra sa-i învatati (daca nu cumva v-au luat-o înainte). Este foarte usor sa folositi un asemenea program. Aveti un exemplu în carte.
    • Sa deschideti aceasta carte cât mai des pentru ca sa va rezolvati problemele de genul celor de mai sus si a altora întâlnite în carte.
    • Sa va învete sa "aranjati" de asa maniera alte problemele încât sa le puteti rezolva cu ajutorul EXCEL-ului.
    • Sa va determine sa atacati si alte probleme care par complicate (nu mai la prima vedere), probleme care se bazeaza pe exercitiile din aceasta carte 555h76f

Ce sa faca cel ce vrea sa învete EXCEL

Sa cumpere aceasta carte 555h76f

Sa-si cumpere un calculator, daca nu are.

Sa învete sa lucreze, cât de cât, pe un calculator; este si aceasta o meserie.[3]

Sa persevereze, sa caute sa înteleaga toate exemplele si problemele din aceasta carte 555h76f , nu numai citindu-le, ci punându-le pe calculator. Nu se învata numai citind, ci exersând continuu.

Mentionez în mod deosebit ca nu este nevoie de un PC scump. Un PC Pentium II de 266 Mhz si 64 Mb memorie si un harddisk de 2-3 Gb este mai mult decât suficient pentru tot ce înseamna MS OFFICE si INTERNET si costa cu monitor cu tot cca. 2.000.000 lei vechi. (preturi din vara anului 2006)

Pe un astfel de PC încarcati Windows 98 si MS OFFICE 2000, si va asigur ca nu exista o problema de ordin financiar, sau contabil, ori de gestiune a marfurilor sau a persoanelor care sa nu poata fi rezolvata. Un asemenea calculator era folosit pâna acum câtiva ani în marile banci ale lumii si facea fata tuturor problemelor din acele banci. Nimic nu s-a schimbat în activitatea primilor proprietari si ar fi putut sa fie folosit si astazi acolo de unde a fost scos. El, acest PC tot bun a ramas, dar alte interese au fost la mijloc, interese care au determinat înlocuirea lui, acolo în tara de unde provine si a ajuns la noi, ca marfa second-hand.

Atentie În ce priveste lucrul cu calculatorul personal (PC) va recomand 2 carti bine scrise:

Initiere în Windows autor Cristian Dinu Editura cartea de buzunar în special paginile: 3-64, 72-77 si 79-84. (O mentiune speciala: încercati sa faceti exercitiile 1 - 17 de la pag. 56-58 si efortul dumneavoastra va fi rasplatit cu prisosinta)

Initiere în Word autor Luminita Iordache Editura cartea de buzunar, în special tot ce este legat de introducerea textului, de formatari si "Taste rapide" adica combinatiile de taste care suplinesc lucrul cu mouse-ul, lucruri valabile si în EXCEL.

Cum îmi aleg un calculator autor Robert Badea Editura cartea de buzunar. Contine informatii utile despre memorie, procesor, monitor, etc.

Am aflat si eu lucruri pe care nu le stiam, cu toate ca lucrez în informatica de 34 ani.

Recunosc ca aceste carti nu se citesc ca un roman. Se deschide calculatorul si se experimenteaza totul pe calculator pentru a întelege. Nu e nevoie sa fie parcurse integral, dar ce se parcurge se "pune pe calculator".

Multa lume doreste sa faca tehnoredactare, închipuindu-si ca este un lucru usor. Este usor, daca nu ai pretentii. Dar daca doresti ca produsul muncii tale sa arate ca lumea, este greu. Este greu în sensul ca trebuie sa sti mult. Sunt multe "chichite" pe care nu le spun manualele. Una este sa scrii adeverinte la primarie si alta este sa lucrezi într-o editura sau o redactie de ziar.

Asemenea "chichite" sunt si în aceasta carte 555h76f . Lucruri de amanunt care nu se gasesc în alta parte.

Câteva comentarii de început

Atât EXCEL cât si WORD fac parte din aceiasi "familie" MS OFFICE si au lucruri comune si legaturi puternice între ele. Un tabel din WORD poate fi preluat de catre EXCEL si invers. WORD poate apela (determina) EXCEL-ul sa lucreze în el, adica în WORD sa facem un tabel EXCEL. De aceea exista elemente comune între cele doua componente ale
MS OFFICE-ului.

Ce înseamna Birotica

S-a constatat ca existau programe de contabilitate, de salarizare, de facturare etc., dar s-a simtit nevoia si a unor programe pentru birourile de secretariat, de registratura, de relatii cu clientii, de contractari si altele asemanatoare. Productivitatea muncii în aceste sectoare a cunoscut o crestere mult mai lenta în comparatie cu alte sectoare (de contabilitate, de aprovizionare etc.) care s-au informatizat primele. De aceea, cresterea productivitatii muncii în birourile enumerate mai sus, a fost legata de conceperea unor programe specializate adica programe de birotica. În momentul în care aceste programe au intrat în uz, lucrurile s-au schimbat radical si a aparut o noua ramura a informaticii birotica.

Birotica este o stiinta care studiaza activitati de producere, de distributie, de exploatare si de pastrare (arhivare) a informatiei specifice muncii de birou folosind microcalculatoarele.

Termenul de birotica astazi este înteles ca informatizarea activitatilor de birou. Cu ajutorul acestor programe de birotica se pot rezolva multe probleme, din care enumeram nu mai câteva: Corespondenta, Contracte, Calcule curente de evidenta, Planificarea activitatilor, Gestiuni de tot felul, Legatura prin internet etc

Birotica nu înseamna informatica de gradul doi

Ati auzit probabil de ECDL (Permisul European de Conducere a Calculatorului). Obtinerea lui înseamna sa se stie: WORD, EXCEL, ACCESS, INTERNET si altele. Sunt foarte importante aceste patru produse-program[6]! Luate împreuna au detronat multe produse-program dedicate unei anumite probleme (gestiuni de stocuri, facturari etc), luându-le locul în anumite segmente de prelucrare electronica a datelor.

Acele produs-program dedicate sunt bune si functioneaza cu succes si astazi, acolo unde sunt strict necesare, dar nu au flexibilitatea programelor de birotica si cer programatori de profesie pentru a le crea. Programele de birotica pot fi facute si de nearofesionisti în informatica. Necazul este ca aceste programe de birotica nu sunt suficient folosite, pentru ca nu sunt cunoscute in deajuns. Multe se pot face cu ele daca, sunt cunoscute.

Cartea aceasta largeste aria de folosire a unui component al programelor de birotica si anume a EXCEL-ul.

MS OFFICE produs-program de birotica

Pachetul de programe cel mai cunoscut, (cel mai des folosit) în activitatea de birotica este MS OFFICE, produs al firmei Microsoft, si care are urmatoarele principale componente:

WORD

Editor de text folosit pentru realizarea de scrisori, referate, rapoarte proiecte, pliante publicitare etc

EXCEL

Program de calcul tabelar (amanunte separat în Lectia 2)

ACCESS

Program de administrare a informatiilor sub forma de baze de date

Restul componentelor nu au aplicabilitatea celor de mai sus.

POWER POINT

Program de prezentare interactiva a informatiilor sub forma de diapozitive

OUTLOCOK

Program de administrare a informatiilor

FRONT PAGE

Program de creare si administrare a paginilor si site-urilor Web

Între toate aceste componente exista legaturi puternice, dar mai ales între primele trei.

Un tabel din WORD poate fi transpus în EXCEL. Operatia este posibila si invers.

Un tabel din ACCESS poate fi transpus în EXCEL si invers

ACCESS are avantajul ca poate lucra cu mai multe tabele.

În EXCEL se poate rezolva aceiasi problema, daca se reduce numarul tabelelor dar pentru aceasta problema trebuie regândita. Evident nu întotdeauna acest lucru e posibil, dar merita încercat, pentru lucruri nu prea complicate.

În informatica ca si în alte domenii nu exista "panaceu universal". Diferite produse-program au aplicabilitatea lor, chiar daca în anumite domenii se interpatrund.



În orice caz, nu se poate învata chiar în 24 ore. Dar în sase zile, lucrând câte patru ore pe zi, se învata multe.

Sa zicem si ridicarea la putere, dar rareori este nevoie de asa ceva. În Anexa J, vom reveni cu amanunte.

" Meseria se fura nu se învata" este cel mai stupid proverb. O meserie trebuie sa o cunosti, cât de cât, pentru a sti "ce sa furi de la altul", altfel mai exista un proverb cu o pisica si un calendar.

Microsoft nu mai furnizeaza corectii pentru W98, dar nici nu este nevoie. Este cel mai longeviv SO din 1995 încoace

Termenul corect este microcalculator. Termenul PC (Personal Computer) este numai o marca de microcalculator si anume cel produs cu ani în urma de firma IBM. Denumirea de PC s-a extins ca si denumirea de "adidasi".

Alta denumire veche. O putem înlocui cu aplicatie, sau simplu cu program.


Document Info


Accesari: 2315
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )