UTILIZAREA TASTATURII
Daca preferam, ne putem deplasa in interiorul unei foi prin utilizarea tastelor in locul mouse-ului. Ca si in cazul barelor de defilare, utilizarea tastelor, pentru a ne deplasa in interiorul unei foi, permite doar vizualizarea foii in diferite pozitii ale acesteia, fara a face vreo selectie. Pentru a putea folosi anumite comanzi de la tastatura apasam tasta SCROLL LOCK. Micul led aflat deasupra tastei se va aprinde. (Putem oricind apasa din nou tasta pentru a dezactiva SCROLL LOCK). Pentru utilizarea tastelor directionale apasam tasta NUM LOCK pentru a stinge led-ul sau indicator. (Cind dorim reluarea introducerii unor numere, apasam din nou tasta NUM LOCK).
Combinatie de taste Actiune
PgUp Deplasarea in sus cu o fereastra (de obicei, 16 rinduri, 18 in cazul maximizarii, 25 pentru un ecran intreg).
PgDn Deplasare in jos cu o ferestra.
CTRL PgDn Cu SCROLL LOCK dezactivat: urmatoarea foaie din registru. Cu SCROLL LOCK activat:deplasarea orizontala, cu un ecran intreg, la dreapta in foaia curenta.
CTRL PgUp Cu SCROLL LOCK dezactivat: precedenta foaie din registru. Cu SCROLL LOCK activat: deplasarea Orizontala, cu un ecran intreg, la stinga in foaia curenta.
sageata in sus Deplasarea cu un rind in sus.
sageata in jos Deplasarea cu un rind in jos.
sageata la dreapta Deplasarea cu o coloana la stinga.
sageata la stinga Deplasarea cu o coloana la dreapta.
CTRL HOME Cu SCROLL LOCK activat sau dezactivat: deplasarea la prima celula a foii curente(de obicei A1).
CTRL END Cu SCROLL LOCK activat sau dezactivat: deplasarea la ultima celula care contine date din foaie.
HOME Deplasare la coltul din stinga sus al ferestrei.
END Deplasare la coltul din dreapta jos al ferestrei.
Activarea sistemului help vizind tastatura
Din bara de meniuri, selectam HELP CONTENS REFERENCE INFORMATION KEYBOARD GUIDE . Va aparea o lista de optiuni. Facem clic pe categoria de informatie dorita din lista de optiuni. Va fi afisat un ecran HELP cu descrierea tuturor tastelor de deplasare pentru acea categorie. Pentru a parasi fereastra HELP, selectam FILE EXIT din bara de meniuri.
Vizualizarea foilor mari in ferestre separate
Lucrul cu foi mari poate fi anevoios, mai ales daca incercam sa sarim sau sa ne deplasam intre doua zone distantate ale unei asemenea foi. Foaia se prelungeste in jos pe masura ce fiecare operatie de control este inregistrata. Pentru a usura urmarirea operatiilor, balanta de cont si subtotalurile sunt afisate in partea superioara a foii, unde ramin fixe, in loc sa coboare la baza foii pe mesura introducerii in tabel a noilor date. EXCEL face posibila separarea unei astfel de foi, cu vizualizarea simultana a doua sectiuni diferite. Fiecare sectiune poate fii reglata independent de cealalalta.
Separarea unei foi pe orizontala
Pentru a separa o foaie pe orizontala plasam indicatorul de celula in prima celula a rindului deasupra caruia se va face separarea. Selectam WINDOW SPLIT din bara de meniuri. Remarcam aparitia unor bare de defilare verticale deasupra si dedesubtul liniei de separare. Putem opera astfel independent, asupra fiecarei sectiuni.
Refacerea imaginii integrale a ferestrei
Pentru inlaturarea separarii si refacerea intr-o singura fereastra document selectam WINDOW REMOVE SPLIT din bara de meniuri.
impartirea unei ferestre in patru panouri
Pentru a realiza o impartire in patru panouri selectam orice celula care nu se gaseste la o margine sau intr-unul din colturile foii. Selectam WINDOW SPLIT. Vor aparea doua linii de separare -una orizontala si una verticala . Rezultatul consta in aparitia a patru panouri, asupra carora se poate actiona independent.
Dispunerea ferestrelor pe ecran
In cazul mai multor ferestre deschise simultan, pot aparea confuzii, daca nu stim cum sa le dispunem pe ecran ('desktop') astfel incit sa corespunda cerintelor de lucru. In mod normal, ferestrele noi sunt dispuse in cascada sau stratificat, una deasupra celeilalte. Putem deplasa ferestrele pe ecran, tragindu-le de barele de titlu, dar aceasta stratificare se poate dovedi nepractica- mai ales daca trebuie sa comparam date din diferite zone ale unei foi sau registru. Pentru a remedia aceasta situatie, ori de cite ori avem mai multe ferestre deschise simultan procedam astfel: selectam WINDOW ARRANGE din bara de meniuri. Se va deschide caseta de meniuri ARRANGE WINDOWS. Pentru pozitionarea ferestrelor deschise, selectam una din optiunile ARRANGE:
1- optiunea TILED (Mozaic) face toate ferestrele vizibile, dispuse una linga alta, in cea mai potrivita configuratie pentru ecran.
2- optiunea HORIZONTAL (Orizontal) afiseaza rinduri complete.
3- optiunea VERTICAL afiseaza coloane complete, una linga alta.
4- daca sunt deschise simultan mai multe documente, marcarea casetei de control WINDOUS OF ACTIVE DOCUMENT face ca dispunerea stabilita sa afecteze numai documentul activ.
Comutarea intre ferestre deschise
Exista doua metode de comutare intre ferestrele deschise,. Acestea sunt deosebit de utile cind sunt dispuse in cascada sau se suprapun partial:
1- tastam CTRL F6 pentru a trece la urmatoarea fereastra activa in ordine numerica. Putem tasta in mod repetat CTRL F6, trecind ciclic prin toate ferestrele deschise, pina o activam pe cea dorita.
2- selectam meniul WINDOW. Titlurile tuturor ferestrelor deschise vor fi listate la baza meniului. O bifa indica pe cea activa in acel moment. Din meniul de activare, selectam titlul ferestrei pe care dorim sa o activam.
Marirea sau reducerea imaginii afisate
Un mijloc de supraveghere a foii prin 'zoom' adica prin reglarea gradului de detaliere a imaginii documentului. Nu suntem obligati sa folosim doar valorile din caseta de detaliere. Pentru a utiliza alte procentaje introducem valoarea numerica a procentajului in caseta ZOOM CONTROL. Introducem o valoare cuprinsa intre 10 si 400. (Valorile mai mici decit 100 reduc imaginea; valorile mai mari de 100 o maresc). Tastam apoi ENTER.
Utilizarea comenzii zoom
Maririle sau micsorarile pot fi realizate si prin efectuarea unor selectii din bara de meniuri, ceea ce constituie o alternativa utila in cazul in care nu putem folosi mouse-ul. Astfel, alegem o celula din regiunea pe care dorim sa o inspectam. Din bara de meniuri, selectam VIEW ZOOM. Va aparea caseta de dialog ZOOM. Selectam procentajul de marire dorit: un numar mai mare de 100% va mari imaginea; un numar mai mic de 100% va micsora imaginea, marind cimpul vizual; putem obtine mariri de peste 200%, prin inscrierea unei valori corespunzatoare in caseta de text CUSTOM; daca dorim, putem alege optiunuea FIT SELECTION si programul EXCEL va dimensiona imaginea, astfel incit foile dumneavoastra sa incapa exact in fereastra document. Selectam O.K. Pe ecran va aparea imaginea marita.
Redenumirea unei foi
Nu trebuie sa ne multumim cu numele implicite ale foilor, afisate in tab-urile de indexare. Pentru a redefini o foaie efectuam un dublu clic pe eticheta sa de indexare sau selectam FORMAT SHEET RENAME din bara de meniuri. Va aparea caseta de dialog RENAME SHEET. Introducem niul nume al foii in caseta de text NAME. Selectam O.K. Numele pe care l-am introdus va aparea in tab-ul de indexare al foii.
Adaugarea de noi foi la un registru
Daca avem nevoie de mai mult de 16 foi intr-un registru, putem adauga altele noi. Numarul de foi suplimentare este limitat doar de capacitatea de memorie disponibila. Numarul maxim care poate fi stabilit pentru un nou registru este de 255. Comanda de redefinire a numarului implicit de foi este TOOLS OPTION GENERAL, iar optiunea este SHEET IN NEW WORKBOOK. O noua foaie se adauga astfel: tinem apasata tasta CTRL pe masura ce tragem spre dreapta eticheta de indexare a foii de calcul. Astfel se copiaza foaia curenta , care poate fi goala; sau tastam SHIFT F11; sau selectam INSERT WORKSHEET din bara de meniuri; sau pozitionam cursorul pe eticheta foii curente, efectuam un clic pe butonul din dreapta mouse-ului si, din meniu, selectam INSERT WORKSHEET. Se va deschide o foaie noua, goala. Pozitia ei va fi in partea superioara a registrului (in stinga etichetelor de indexare) care era deschis atunci cind am lansat comanda.
Lucrul cu mai multe registre
Putem deschide simultan mai multe ferestre document. Fiecare fereastra document poate contine un registru diferit si fiecare registru poate contine mai multe foi. Pentru a deschide un nou registru selectam FILE NEW WORKBOOK, apoi O.K.; sau tastam CTRL N ; sau efectuam un clic pe butonul NEW WORKBOOK. Se va deschide o noua fereastra document, pe care aplicatia EXCEL o va denumi BOOK2(sau urmatorul numar disponibil). Spre deosebire de foile de calcul pe care le adaugam folosim comanda INSERT WORKSHEET, acesta este un document separat si, cel putin la inceput, nu are legatura cu alte ferestre document pe care le-am deschis. Putem selecta FILE NEW (sau echivalentul sau), in mod repetat, pentru a deschide atitea ferestre cite ne permite memoria calculatorului.
Salvarea fisierelor registru
Fiecare registru sai fereastra document activa trebuie salvat separat pe disc. Activam fereastra printr-un clic sau prin selectarea optiunii WINDOW TITLU. Apoi selectam FILE SAVE sau efectuam un clic pe butonul SAVE. Daca este prima data cind salvam documentul, ne apare caseta de dialog SAVE AS. Selectam O.K. pentru a accepta numele pe care programul il atibuie fisierului.
Ordonarea mai multor ferestre document deschise
Putem ordona pe monitor ferestrele registrului in aceleasi moduri ca atunci cind mai multe ferestre document sunt deschise: utilizam oricare dintre optiunile comenzii WINDOW ARRANGE, sau deplasam bara de titlu a fiecarei ferestre de pe ecran pentru a o repozitiona.
Minimizarea unei ferestre document
O alternativa la ascunderea unei ferestre document o constituie reducerea ei la dimensiunea unei iconite. Pentru a reduce imaginea afisata a unui registru efectuam un clic pe butonul MINIMIZE al ferestrei (situat la capatul din dreapta al barei sale de titlu); sau tastam combinatia CTRL F9. Fereastra se va reduce la o iconita, identificata prin numele sau. In functie de pozitia celorlalte ferestre document deschise, ferestrele iconite pot fi acoperite. Putem gasi ferestrele minimizate prin selectarea titlurilor lor din meniul derulant WINDOW sau prin tastarea combinatiei CTRL F6. Pentru a readuce o fereastra minimizata la dimensiunile sale prestabilite efectuam un dublu clic pe iconita sa sau selectam WINDOW TITLU din bara de meniuri sau tastam CTRL F6 pentru a marca numele iconitei, apoi tastam CTRL F5.
Maximizarea unei ferestre document
Dupa cum minimizarea unei ferestre document ii reduce atit dimensiunea, cit si importanta, prin maximizare aceasta devine mai mare la procesare, alocindu-i-se un volum mai mare de memorie. Pentru a maximiza o ferestra efectuam un clic pe butonul MAXIMIZE al ferestrei sau tastam CTRL F10.
Readucerea ferestrelor maximizate la dimensiunile prestabilite
Pentru a readuce o fereastra maximizata la dimensiunea normala efectuam un clic pe butonul RESTORE al ferestrei sau tastam CTRL F5.
Marire Unei Foi Pina La Umplerea Ecranului
Pentru vizualizare pe tot ecranul a unei foi curente selectam VIEW FULL SCREEN din bara de meniuri. Imaginea foii va fi marita pina la umplerea ecranului.
Revenirea la imaginea prestabilita
Odata intrat in modul 'full screen', putem readuce foaia la dimensiunea normala, procedind astfel: selectam VIEW FULL SCREEN sau efectuam un clic pe instrumentul FULL SCREEN.
Schimbul de date intre foile de calcul deschise
Programul EXCEL ne permite schimbul de date intre foile de calcul deschise. Aceasta se poate intimpla in cazul centralizarii intr-o singura foaie a unor rezultate provenite din mai multe foi. Foile care au valori sau formule comune sunt legate ('linked')astfel ca actualizarea unei valori sau formule comune dintr-o foaie se reflecta si in celalalte. Un element comun pentru doua sau mai multe foi se numeste referinta 3-D.
Pentru a transfera continutul unei celule in alta foaie :
-deschidem ambele foi
-selectam celula sau zona ce contine datele respective
-selectam EDIT COPY din bara de meniuri
-activam foaia care va primi datele
-selectam celula sau zona in care datele urmeaza a fi introduse
-selectam EDIT PASTE SPECIAL din bara de meniuri. Va aparea caseta de dialog PASTE SPECIAL
-selectam butonul PASTE LINK din caseta de dialog
-pentru dezactivarea selectiei facute, efectuam un clic pe oricare alta celula din foaie sau tastam ESC.
Cind copiem date dintr-o foaie in alta, programul EXCEL insereaza o referinta a legaturii in locatia de destinatie.
|