Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




MEMORIA RAM

hardware


MEMORIA RAM

GENERALITĂŢI



    Memoria RAM ("Random Access Memory" - memorie cu acces aleator) este memoria rapida folosita de componentele calculatorului pentru stocarea temporara de date. Datele sīnt scrise, sterse si iarasi scrise rezultind un ciclu de scriere-stergere determinat de necesitatile programelor care ruleaza īn 10510p157k tr-un anumit moment. Memoria RAM reprezinta memoria volatila a calculatorului pentru ca datele stocate de ea sīnt pierdute īn momentul intreruperii alimentarii cu curent electric. Acest lucru nu este un dezavantaj pentru ca functia memoriei RAM este aceea de a stoca datele care sīnt necesare functionarii calculatorului īntr-un anumit moment si nu aceea de a stoca date pe perioade lungi de timp.

    Memoria RAM se prezinta ca o placuta mica ("modul") pe care se afla mai multe cipuri de memorie, placuta care se fixeaza īntr-un locas special (slot de memorie). Cu cīt avem mai multa memorie RAM, cu atīt  calculatorul nostru este mai rapid. Pe placa de baza se gasesc mai multe sloturi (2-4) pentru memoria RAM, īn fiecare putind sa instalam o placuta. Acestea au capacitati diferite incepind cu 128 MB si terminind cu 1 GB. Cele mai folosite sīnt modulele ("placutele") cu capacitatea de 128 MB, 256 MB si 512 MB.

    Memoria RAM folosita īn prezent in calculatoarele personale este cea de tip SDRAM ("Synchronous Dynamic Random Access Memory" - "Memorie Dinamica Sincrona cu Acces Aleator") al carei nume vine de la faptul ca este sincrona cu ciclul de tact al magistralei principale a calculatorului ("front side bus" - FSB), adica transferul de date se face o singura data pe ciclu de tact.

    Imbunatatirea acestui standard a dus la aparitia memoriei de tip DDR SDRAM ("Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory" - "Memorie Dinamica Sincrona cu Acces Aleator si Rata Dubla de [Transfer de] Date") a carei caracteristica principala este transferul de date de doua ori pe ciclu de tact. Ea este de mai multe tipuri īn functie de viteza de transfer a datelor īntre magistrala principala si cipurile de memorie. Astfel, exista de exemplu module de memorie PC-1600 (contin cipuri DDR-200), PC-2100 (DDR-266), PC-2700 (DDR-333) si PC-3200 (DDR-400), unde numarul de dupa DDR indica frecventa la care functioneaza cipurile de memorie, iar numarul care intra īn componenta numelui modulelor indica latimea de banda ("bandwidth") īn MB/s. O placa de baza suporta de obicei toate tipurile de memorie DDR dar este recomandat sa cumparam memorie cīt mai rapida, pentru ca sistemul sa functioneze la performanta maxima. Alte prescurtari folosite pentru desemnarea modulelor de memorie de tip "double data rate SDRAM" sīnt DDRAM sau DDR. Memoria DDR este recomandata actualmente doar pentru platformele AMD pe Soclu 939 sau 754.

    Memoria DDR2 SDRAM reprezinta o noua imbunatatire a standardului SDRAM si este caracterizata de faptul ca poate transfera date de patru ori pe ciclu de tact. Ea prezinta avantajul ca functioneaza la frecvente de tact ("clock frequencies") mai mici decit cea DDR SDRAM la aceeasi latime de banda, dar are dezavantajul unei latente de raspuns mai crescute. Un alt avantaj este functionarea la o tensiune de alimentare mai mica, ceea ce duce la un consum mai scazut si o incalzire mai redusa a modulelor. Memoria DDR2 este de mai multe tipuri īn functie de viteza de transfer a datelor īntre magistrala principala si cipurile de memorie. Astfel, exista de exemplu module de memorie PC2-3200 (contin cipuri DDR2-400), PC-4200 (DDR2-533), PC-5300 (DDR2-667) si PC2-6400 (DDR2-800), unde numarul de dupa DDR indica frecventa la care functioneaza cipurile de memorie, iar numarul care intra īn componenta numelui modulelor indica latimea de banda ("bandwidth") īn MB/s. Este recomandat sa cumparam memorie cīt mai rapida, pentru ca sistemul sa functioneze la performanta maxima. In acelasi timp trebuie sa ne asiguram ca placa de baza suporta tipul de memorie DDR2 pe care-l dorim (toate placile suporta DDR2-400 si DDR2-533, dar daca dorim DDR2-667 sau DDR2-800 trebuie sa selectam o PB corespunzatoare). Modulele de memorie DDR2 sint asemanatoare ca forma si structura cu cele DDR dar din punct de vedere al functionalitatii ele sint incompatibile cu sloturile DDR de pe placa de baza. Ca urmare, pentru a le putea folosi trebuie sa avem o PB cu sloturi speciale pentru modulele DDR2. Memoria DDR2 este recomandata pentru platformele Intel pe Soclu LGA775 si Soclu 478, iar in cazul AMD pentru platformele pe Soclu AM2 (cele pe Soclu 939 sau 754 nu suporta acest tip de memorie).

    Modulele de memorie de tip SDRAM (DDR si DDR2) pot fi asezate intr-o configuratie speciala numita bicanal (dual channel), ceea ce va duce la o performanta crescuta a sistemului. Pentru aceasta este nevoie de o placa de baza care sa suporte aceasta configuratie si de doua (sau patru) module de memorie identice (aceeasi capacitate, aceeasi frecventa de tact, acelasi producator). Modulele se aseaza in perechi (doua cite doua) in sloturile colorate identic de pe placa de baza. Daca nu avem module identice de memorie sistemul va functiona in configuratia monocanal ("single-channel").

    Modulele de memorie RAM se diferentiaza intre ele si dupa timpii de latenta ("latency timings"), care au un impact major asupra performantei modulelor respective. Acesti timpi se scriu de obicei ca o insiruire de 4 valori (de ex. 3-4-4-8 , 4-4-4-12 , 5-5-5-15, etc.). Aceste valori semnifica in ordine : Latenta CAS ("CAS Latency") - Intirzierea RAS-la-CAS ("Ras-to-CAS Delay") - Timpul de Preincarcare RAS ("RAS Precharge") - Intirzierea de la Activare la Preincarcare ("Active to Precharge Delay"). La acesti timpi de latenta se mai adauga uneori o valoare scrisa 1T sau 2T, numita Rata de Comanda ("Command Rate") si masurata in cicli de tact (1 sau 2 cicli). Cu cit valorile latentelor sint mai mici cu atit modulul de memorie este mai performant, de ex. un modul 3-4-4-8 este mai rapid decit unul 4-4-4-12. In mod similar un modul cu o valoare 1T este mai bun decit unul cu valoarea 2T.

    LEGĂTURI  UTILE

  • Anexa Manualului : legaturi catre cele mai bune articole de pe internet referitoare la memoria RAM
  • Note Tehnice : raspunsuri la intrebari puse frecvent despre memoria RAM

Document Info


Accesari: 18970
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )