Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Protejarea computerului

hardware


Protejarea computerului

Uneori se īntāmpla lucruri rele si ele se pot īntāmpla computerului. Este posibil ca cineva sa doreasca sa obtina acces la date care nu doriti sa fie vazute sau sa īntālniti un v 14314i819o irus de computer. Discul fix al computerului se poate uza sau deteriora. Sau, computerul se poate distruge īntr-un incendiu. Acestea sunt probleme neplacute cu care ne putem confrunta si ele pot fi grave. Din fericire, nu trebuie sa asteptati pāna cānd se va īntāmpla ceva rau īnainte de a actiona. De fapt, daca actionati preventiv, se pot reduce mult riscurile de securitate care ameninta computerul si reteaua.



Pentru a proteja datele si pentru a evita dezastrele, va trebui sa faceti cātiva pasi simpli. Īn aceasta sectiune, vom trata problemele de securitate care pot fi īntālnite si pasii care trebuie parcursi pentru a va proteja.

Aveti posibilitatea sa cautati si sa descarcati software antivirus din Internet.

 
Ce trebuie sa protejati si de ce

Nici un dispozitiv nu este scutit de probleme. Computerul consta din multe parti si unele dintre parti se uzeaza. Sau se poate produce un dezastru, cum ar fi un incendiu sau un cutremur. Daca se īntāmpla un astfel de lucru, computerul poate sa se deterioreze iremediabil, ducānd la pierderea unui volum considerabil de date. Aceste date pot sa fie personale, cum ar fi imaginile de la ultima reuniune de familie sau pot fi datele de la locul de munca, cum ar fi o prezentare pe care planuiati sa o faceti la conferinta din luna urmatoare. Īn ambele cazuri, pierderea ar fi semnificativa.

Īn afara de riscurile provocate de dezastrele naturale, computerele sunt supuse riscului datorat utilizatorilor rauvoitori, cunoscuti si cu numele de hackeri sau intrusi. Hackerii sunt utilizatori interesati sa preia controlul unui computer fara a cere consimtamāntul. Acestia creeaza mici programe, numite virusi si viermi, care pot produce daune majore unui computer neprotejat. Echipamentul hardware nu va fi afectat, dar aceste programe pot sterge mare parte din date, pot supraīncarca reteaua sau pot provoca alte probleme. Īn plus, ati putea infecta fara sa stiti alte computere din retea sau computerele prietenilor si colegilor. Intrusii sunt interesati sa acceseze sistemul si sa fure date. Problemele cu hackerii si intrusii sunt posibile daca va aflati online sau daca cineva obtine acces fizic la computer.

Ce trebuie facut si ce nu pentru securitatea computerului

Dupa cum vedeti, exista cāteva riscuri cānd lucrati la computer. Din fericire, unele precautii simple pot minimiza ambele tipuri de riscuri.

Restrictionarea accesului la computer

Daca stocati date sensibile pe computer, doriti ca nimeni sa nu poata accesa sau modifica datele. Cea mai simpla metoda de a obtine accesul la un computer este sa va aflati prezent fizic īn acel loc. Evident, daca computerul este acasa, numai dvs. si familia ar trebui sa aiba acces la el. Daca, totusi, computerul se afla la locul de munca, colegii si alte persoane au ocazia sa va acceseze computerul. Unii dintre acestia pot fi pur si simplu curiosi. Altii pot avea motive mult mai sinistre. Daca doriti sa restrictionati accesul la computer, este necesar sa creati bariere fizice. O metoda simpla si foarte eficienta este sa īncuiati pur si simplu usa biroului!

Īncuierea usii biroului īmpiedica accesul local, dar daca computerul este online, alte persoane pot totusi sa īl acceseze prin intermediul retelei. Cea mai simpla metoda de a īmpiedica accesul neautorizat de la distanta este sa utilizati o parola pentru cont. Microsoft Windows XP detine suport pentru utilizatori multipli, fiecare avānd un cont separat cu o parola cunoscuta numai de catre detinatorul contului. Astfel, un utilizator nu poate accesa datele altuia decāt daca celalalt īsi partajeaza explicit datele.

Cele mai bune parole sunt cele greu de ghicit. De aceea, nu va folositi numele, numele unui membru al familiei sau data de nastere ca parola. Parola ideala ar trebui sa contina un amestec de numere, litere, numere si semne de punctuatie si sa fie de cel putin opt caractere lungime.

Nu va scrieti parola pe o bucata de hārtie pe care o tineti undeva la īndemāna, sub tastatura sau sub suportul de maus. Acolo se vor uita hotii prima oara!

Blocarea computerului

Daca plecati pentru un timp din fata computerului si nu doriti ca alte persoane sa aiba acces la el, dar nu doriti nici sa īl īnchideti, blocati computerul. Pentru a face acest lucru utilizānd Windows XP, apasati simultan tasta Windows (cea dintre tastele Ctrl si Alt) si tasta L. (Daca utilizati Microsoft Windows 2000 sau daca tastatura nu are tasta Windows, apasati īn acelasi timp Ctrl+Alt+Delete, apoi apasati tasta K.) Aceasta actiune va bloca computerul si nimeni nu īl va putea debloca fara a avea parola.

Cānd veti reveni, va trebui sa deblocati computerul īnainte sa īncepeti din nou lucrul. Pentru aceasta, apasati Ctrl+Alt+Delete. Va aparea o caseta de dialog care cere parola. Tastati parola, apasati Enter, iar computerul se deblocheaza, revenind la starea īn care l-ati lasat.

Executarea de software antivirus

Virusii de computer sugereaza ceva periculos si chiar sunt periculosi pentru un computer neprotejat. Acestia pot fi doar enervanti sau pot sa provoace daune īnsemnate, lasānd computerul de neutilizat. Īn situatiile extreme cea mai buna abordare este reinstalarea tuturor programelor software de pe computer. Dar daca procedati astfel veti pierde toate fisierele si toate datele. De asemenea, veti pierde toate actualizarile software instalate.

Pentru a evita aceasta situatie neplacuta trebuie sa executati īntotdeauna software antivirus. Exista mai multe programe antivirus bune, printre care produsele de la McAfee si Symantec. Instalati pur si simplu un program antivirus pe computer si configurati-l sa scaneze toate fisierele intrate. Amanuntele instalarii difera īn functie de produsul software ales, dar toate produsele sunt usor de instalat si executat.

Dupa ce sunt instalate, produsele software antivirus vor scana fisierele pentru a vedea daca au virusii cunoscuti. Īntrucāt īntotdeauna apar noi virusi, asigurati-va ca actualizati regulat acest software antivirus.

Deschiderea atasarilor la posta electronica

O metoda raspāndita de propagare a virusilor de computer o constituie atasarile la posta electronica. O atasare periculoasa poate avea aparenta uneia legitime. Cum stiti cānd este bine sa deschideti o atasare si cānd nu? Iata cāteva reguli de baza:

Daca mesajul de posta electronica este de la cineva pe care nu īl cunoasteti, fiti precauti. Cea mai sigura metoda de a trata o atasare provenind de la o persoana pe care nu o cunoasteti este sa o stergeti. Dar daca sunteti siguri ca atasarea este legitima, salvati-o pe disc si verificati-i extensia. Daca extensia atasarii este .exe, .vbs, .js sau un alt tip de executabil, trebuie sa fiti precauti. Un program executabil este un fisier program care poate fi executat. Deschiderea atasarii duce la executarea programului continut īn fisier. Regula de baza: Daca nu stiti ce face programul, nu īl deschideti! Scanati atasarea cu un software antivirus pentru a confirma ca este sigura.

Daca mesajul de posta electronica provine de la o persoana cunoscuta, aceasta informatie nu este o garantie ca mesajul de posta electronica este sigur si poate fi deschis. Este posibil ca expeditorul sa fi deschis o atasare nesigura, iar virusul continut īn atasare a trimis mesajul, nu persoana respectiva. Daca nu va asteptati la un mesaj cu o atasare, īntrebati pur si simplu expeditorul daca v-a trimis atasarea si daca este sigura.

Daca un mesaj va cere sa īl retrimiteti tuturor persoanelor cunoscute, fiti siguri ca nu este un mesaj legitim. Nu retrimiteti astfel de mesaje. Acestea sunt mesaje inutile, īn cel mai bun caz sau daunatoare, īn cel mai rau caz.

Descarcarea fisierelor din Internet

Internetul este plin de fisiere interesante: imagini, jocuri, glume inteligente si multe altele. Este foarte tentant sa navighezi pe Web īn cautarea tuturor aplicatiilor interesante si sa le instalezi pe computer. Dar din nefericire nu toate fisierele de descarcat disponibile sunt ceea ce par a fi. Unele pot sa contina un virus, un vierme sau alte tipuri de cod scris cu rea intentie.

Aveti grija cānd descarcati fisiere din surse necunoscute, īn special daca nu ati initiat singuri descarcarea. Uneori o aplicatie scrisa cu rea intentie se poate deghiza īntr-o aplicatie utila, cerānd politicos sa o descarcati. Trebuie sa fiti atenti īn special la ferestrele pop-up care apar cānd navigati pe Web; unele dintre ele īncep sa descarce o aplicatie pe computer īn momentul īn care faceti clic pe OK. Daca nu porniti din proprie initiativa interactiunea, nu descarcati niciodata o astfel de aplicatie.

Daca ati gasit o aplicatie interesanta si alegeti sa o descarcati, salvati-o mai īntāi pe discul fix. Apoi, īnainte de a o instala, scanati-o cu software antivirus. Va dura un minut sau doua si va poate scuti de multe dureri de cap. Daca scanarea se desfasoara normal, mergeti īnainte si instalati aplicatia.

Utilizarea macrocomenzilor

Cānd lucrati cu aplicatii cum ar fi Microsoft Word sau Microsoft Excel, fara īndoiala veti afla ca macrocomenzile reprezinta o modalitate foarte utila de a realiza activitati. Din nefericire, aceasta putere se poate īntoarce īmpotriva voastra. Daca primiti un document care contine macrocomenzi si nu cunoasteti sursa documentului, macrocomenzile continute pot efectua actiuni nedorite pe computer. Din acest motiv, cel mai bine este sa dezactivati macrocomenzile īn mod implicit si sa le activati doar daca sunteti siguri ca nu sunt daunatoare.

Crearea de copii de rezerva

Cānd creati date sensibile sau foarte importante, asigurati-va ca datele vor mai exista si atunci cānd discul fix al computerului se deterioreaza, o īntrerupere de curent distruge o parte a fisierului, un virus face fisierul de neutilizat sau se produce un alt tip de dezastru.

Pentru a proteja datele importante īn fata acestor pericole, este necesar sa faceti copii de rezerva. Creati pur si simplu o copie a unui fisier si pastrati-o īntr-un loc sigur. De exemplu, daca utilizati o foaie de lucru Excel pentru a stoca pe computer datele de la locul de munca, faceti o copie a acestei foi de lucru, puneti-o pe o discheta si luati-o acasa. Fisierele mai mari sau fisierele care nu se modifica des pot fi copiate pe un CD.

Nu uitati sa faceti regulat copii de rezerva ale fisierelor, altfel copiile de rezerva vor fi depasite. Frecventa copiilor de rezerva depinde frecventa modificarii fisierelor. De exemplu, probabil aveti nevoie de o singura copie de rezerva a imaginilor digitale din vacanta, de aceea, dupa ce ati facut copia de rezerva a fotografiilor, nu mai este nevoie sa faceti din nou copierea de rezerva. Dar daca stocati rezultatele unor rapoarte saptamānale pe o foaie de calcul Excel, va trebui sa faceti regulat, la cāteva saptamāni, copii de rezerva ale foii de calcul, sau chiar saptamānal.


Document Info


Accesari: 1798
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )