|
Acest capitol, al carui studiu necesita circa doua ore, propune o incursiune printre aceste componente, ilustrând modul de functionare al unora, desigur fara a pierde din vedere ca cititorii nu vor fi specialisti nici în construirea, nici în programarea calculatoarelor.
Scopul acestui capitol este ca î 212t1918c n urma parcurgerii sale, cititorul sa înteleaga complexitatea constructiei unui calculator si sa-si poata alege acel calculator si acele program care-i sunt necesare desfasurarii activitatilor si satisfacerii hobby-urilor sale.
Asa cum s-a afirmat adineaori, în aceasta categorie intra toate partile unui calculator ce pot fi "pipaite".
|
Cea mai importanta parte a componentelor hardware o constituie unitatea centrala (UC). (Ea corespunde creierului uman, în analogia propusa la începutul acestui capitol.)
Creierul uman îndeplineste trei functiuni esentiale :
una dintre ele este cea de înmagazinare (memorare) de informatii ;
o a doua functie a creierului este cea de gândire - adica de efectuare de operatii (procese) rationale (calcule, deductii, etc.) ;
cea de-a treia functie esentiala a creierului uman este cea prin care acesta coordoneaza activitatea muschilor, a membrelor trupului (ochi, mâini, urechi, etc.) etc. - o activitate inconstienta.
Unitatea centrala a unui calculator are dispozitive ce îndeplinesc trei functiuni similare celor trei enuntate mai înainte.
Pentru asigurarea functiunii de înmagazinare de informatii, în structura calculatorului a fost înglobata, unitatea de memorie interna (UM).
Pentru efectuarea de operatii matematice si logice (adunari, înmultiri, etc. cu numere întregi si reale, continuarea functionarii calculatorului diferentiat, dupa raspunsul la întrebari precum x>0 sau data înregistrarii documentului < data curenta, afisarea pe ecran de imagini tridimensionale) calculatorul a fost dotat cu unitatea de calcule aritmetice si logice, UAL.
|
Tehnologia moderna are tendinta miniaturizarii. Acele calculatoare în care UAL si UCC sunt încorporate într-o singura pastila, denumita microprocesor, se numesc microcalculatoare (în figura este ilustrat un microprocesor).
|
Pentru aplicatii cu operatii foarte complexe, de exemplu în domeniul militar, se folosesc supercalculatoarele. Asa cum se va arata mai jos însa, asemenea calcule pot fi realizate si construind calculatoare foarte puternice prin cooperarea câtorva mii de microprocesoare. Acest tip de calculatoare, denumite multiprocesor, a facut ca pe piata traditionala a supercalculatoarelor sa patrunda calculatoare bazate pe microprocesoare si care sunt cu mult mai ieftine.
|
În concluzie, întrucât covârsitoarea majoritate a calculatoarelor existente la ora actuala sunt microcalculatoare, acest curs se va concentra asupra acestora.
Pentru a comunica cu restul membrelor corpului, creierul uman foloseste sistemul nervos drept canal de comunicatie. Pentru a transmite comenzile unitatii centrale celorlalte dispozitive, precum si pentru a primi informatii de la acestea, calculatoarele folosesc magistrala, care este, în esenta, un snop de conductori (sârme, fire) prin care circula semnale electrice.
Se deduce (continuând analogia propusa dintre om si calculator) ca si calculatoarele au anumite componente hardware cu ajutorul carora schimba informatii cu mediul înconjurator, precum sunt ochii, urechile, gura, etc. pentru oameni. Toate aceste dispozitive se numesc dispozitive periferice sau de intrare-iesire (input-output în limba engleza).
|
În figura ce urmeaza se vede un monitor ce afiseaza o imagine grafica, iar alaturi o cartela grafica.
|
||||
|
||||
|
Tastatura este un fel de masina de scris. Ea are peste 100 de taste, grupate în diferite sectiuni, dupa rolul tastelor din sectiunea respectiva (vezi figura urmatoare).
|
|
Joystick este un dispozitiv ce are prevazuta o maneta si un buton. El este des folosit la jocuri.
Plotter-ul este un dispozitiv utilizat pentru crearea desenelor tehnice. El realizeaza desenarea cu ajutorul unor penite ce se deplaseaza pe o plansa si care au diferite culori. Plotter-ele au forme si marimi diferite, dupa dimensiunea maxima a hârtiei pe care pot desena.
|
În figurile ce urmeaza se pot vedea diferite modele de imprimante.
|
Aceste tipuri de imprimante sunt folosite pentru documente ce necesita o calitate mare (lucrari stiintifice, carti, etc.).
Imprimanta din imaginea urmatoare este o imprimanta matriceala, care tipareste pe baza unor mici ciocanele ce preseaza o banda tusata (oarecum asemanator masinilor de scris mecanice). Calitatea documentelor obtinute cu aceste imprimante, precum si viteza imprimarii este mai mica decât cu celelalte doua tipuri. Ele au preturi asemanatoare cu cele ale imprimantelor cu jet de cerneala, însa banda tusata este cu mult mai ieftina decât cerneala, deci costul tiparii unei pagini de document este cu mult mai mic.
Acest tip de imprimante este folosit pentru extragerea diferitelor tipuri de liste (contabile, situatii financiare, etc.).
|
Scanner-ul este echivalentul unui copiator (Xerox), deosebirea fiind ca textul sau imaginea nu se va copia pe hârtie, ci electronic, în memoria calculatorului (de acolo, putând fi, evident, tiparita pe hârtie cu ajutorul imprimantei-vezi figura urmatoare).
|
Setul pentru redare si înregistrare sunet este constituit dintr-o cartela de sunet (un circuit electronic asemanator cartelei grafice), difuzoare, microfon, etc. De asemeni se pot atasa diferite dispozitive electronice (sintetizatoare, etc.). Difuzoarele sunt special construite pentru a fi utilizate la calculator, neputându-se utiliza orice tip de difuzoare.
Imaginea urmatoare ilustreaza o boxa de difuzoare pentru calculator.
|
Mai jos este ilustrata o cartela de sunet.
|
Modem (MODulator - DEModulator) este un aparat pentru conectarea calculatorului la reteaua telefonica si transmiterea / receptionarea fax-ului. De asemeni se mai foloseste pentru conectarea calculatoarelor prin intermediul liniei telefonice la reteaua de Internet. Pentru interconectarea a doua sau mai multe calculatoare într-o retea locala de calculatoare (în cadrul aceleiasi cladiri, de exemplu) se foloseste o cartela de retea, al carei aspect este similar unui modem, însa are sarcini mult mai simple de îndeplinit.
|
În figura urmatoare se poate vedea o cartela de retea.
|
Specific fiintei umane este faptul ca cea mai mare parte a informatiei disponibile nu o înmagazineaza în creier, ci pe suporturi externe : carti, reviste, discuri si benzi magnetice, discuri optice (CD), etc. Aceste suporturi externe, pe lânga marea cantitate de informatie pe care o retin, au si calitatea ca informatia ramâne (teoretic) nelimitat, pe când în mintea umana exista riscul ca sa fie uitata. si calculatoarele au dispozitive de memorie externa, constituite din discuri magnetice sau optice, benzi magnetice, etc., care au aceleasi calitati, adica permit înmagazinarea unei cantitati mult mai mari de informatie decât UM si care nu se sterge când este deconectat calculatorul de la sursa de curent electric (continutul UM se sterge când "se stinge" calculatorul).
În figura urmatoare se poate vedea o discheta magnetica.
|
|
Mai jos este ilustrat un disc optic (CD) :
|
Al doilea set de componente majore ale calculatorului, cele software, cuprind de fapt programele ce fac calculatorul sa execute diferite sarcini.
În subcapitolul urmator se va realiza o scurta trecere în revista a componentelor software, iar apoi se vor detalia componentele hardware.
Enumerati principalele componente constitutive ale unui calculator. Este energie electrica o componenta a sa, ori doar un element extern necesar functionarii sale ?
Comparati plotter-ul si imprimanta si gasiti asemanari si deosebiri între ele. Cu care din cele trei tipuri de imprimanta se aseamana cel mai mult ?
Care este deosebirea dintre microprocesor si unitatea centrala ?
|
Asa cum s-a afirmat la începutul capitolului, potentialul reprezentat de echipamentele hardware ale unui calculator este exploatat de catre programele acestuia, care la un loc constituie componenta software.
Scurta istorie de câteva decenii a calculatoarelor a înregistrat ca regula faptul ca initial apar componente hardware foarte performante, de-abia ulterior aparând si programe (software) care sa exploateze cu adevarat potentialul acestora.
Componentele software sunt de trei feluri:
|
Pe lânga aceste programe vitale, necesare tuturor utilizatorilor de calculatoare, exista un grup de programe folositoare doar anumitor utilizatori, cum ar fi programe pentru desenare, sau pentru realizare de publicatii, etc., denumite generic programe utilitare, sau software de aplicatii. Întrucât gama activitatilor umane este foarte variata, iar complexitatea calculatoarelor moderne este foarte mare, exista multe tipuri de software de aplicatii, de obicei în cadrul fiecarei categorii existând cel putin doua aplicatii (cel mai adesea mai multe) oferite de firme diferite. Trebuie retinut faptul ca daca sistemul de operare este necesar fiecarui calculator ca sa poata functiona, programele utilitare vor fi copiate doar pe acele calculatoare ale caror utilizatori au nevoie de ele. De pilda un program pentru crearea si prelucrarea muzicii va fi copiat doar de un utilizator care este interesat de acest domeniu.
Evident, acest set de programe poate fi extins cu programele create de catre posesorii calculatoarelor (programele utilizatorilor), în masura în care se pricep la aceasta. Daca în urma cu 15-20 de ani aceasta categorie de software era foarte bine reprezentata, extraordinara dezvoltare a ofertei de programe din categoria software-ului de aplicatii a facut ca necesitatea crearii de programe proprii sa fie restrânsa doar la institutii sau întreprinderi medii-mari.
|
Enumerati principalele tipuri de software.
Credeti ca este corect ca sa cumparati un calculator la o zecime de pret, daca vânzatorul v-ar comunica faptul ca a furat calculatorul ? Dumneavoastra ati fi dispus sa faceti un asemenea târg ?
Credeti ca este corect ca sa cumparati un program la o zecime de pret, daca vânzatorul v-ar comunica faptul ca a furat programul (adica l-a copiat, sau l-a multiplicat în mod ilegal) ? Dumneavoastra ati fi dispus sa faceti un asemenea târg ?
Ce este componenta ROM-BIOS ? Dar sistemul de operare ?
Puteti enumera doua programe utilitare ?
|
|
Acestea asigura o autonomie limitata a functionarii componentelor legate prin ele la sursa de curent electric (minim câteva minute) si care în lipsa sursei de curent functioneaza ca o baterie (permitând efectuarea de operatiuni de închidere normala a lucrului, creare de copii de siguranta, etc.), iar în prezenta sa atenueaza vârfurile de sarcina care apar.
Ce este un UPS si de ce este utila cumpararea sa ?
Credeti ca este suficient ca sa fie legata la pamânt doar priza din perete, sau trebuie sa aiba aceeasi calitate si eventualele prelungitoare utilizate pentru a alimenta un calculator (sau un dispozitiv periferic) cu energie electrica ?
Calculatorul are o componenta hardware, ce contine toate elementele constitutive ale sale, si o componenta software, ce include toate programele ce-i comanda functionarea.
Exista o mare varietate de componente hardware, dar se disting prin importanta procesorul, memoria (interna), magistrala, dispozitivul de afisare, discurile (memoria externa), dispozitivele de introducere comenzi (tastatura si mouse-ul), precum si imprimanta.
Componentele software se pot grupa în programe de sistem (ce include sistemul de operare si programele incluse în ROM-BIOS), programe utilitare (ce se pot achizitiona si raspund diferitelor necesitati), care pot fi completate nelimitat cu programe create de catre utilizatori.
|