Documente dinamice
Felul īn care este prezentat un document pe Web este, din punctul de vedere al tehnoredactarii, cu mult īn urma publicatiilor traditionale, pe hīrtie. Limbajul HTML se dezvolta anevoios. A īnceput prin a imita stīngaci publicatiile tiparite dar a continuat prin a- 111e47b 351;i identifica trasaturi aparte, inaccesibile publicatiilor clasice, de la cele care tin de tehnologia īn sine si pīna la cele care tin de noile posibilitati estetice. Documentele dinamice reprezinta un pas īnainte facut de tehnologia Web īn a-si gasi propria identitate.
1. Client pull
<META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="interval_de_timp [;URL]">
Client-pull este capacitatea navigatorului (a clientului) de a cere singur documente noi fara vreo interventie a utilizatorului. Browserele realizeaza acest lucru folosindu-se de header-ul HTTP numit Refresh. Refresh este trimis de la server la navigator si-i spune navigatorului sa ceara un nou document dupa un anumit numar de secunde (sau imediat). Modalitatea de a lipi headere HTTP īn documente HTML este data de tag-ul <META>.
Exemplu: Inserarea īn prima pagina HTML a codului:
<META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="1; URL=https://www.xxx.ro/pagina2.htm1">
va determina navigatorul care a cerut-o sa aduca dupa o secunda si cea de-a doua pagina. O idee buna (pentru a nu bloca vreun vizitator al carui navigator nu īntelege codul) este introducerea īn paginile cu client-pull a unor legaturi care sa-i permita vizitatorului sa "evadeze" fara a īnchide complet aplicatia.
2. Server push
O alta modalitate de a realiza documente dinamice este server push. Spre deosebire de client pull, unde navigatorul initia conectari multiple cu serverul, īn acest caz serverul este cel care mentine legatura deschisa si pompeaza date catre client. Aceasta facilitate poate fi folosita fie pentru a trimite mai multe pagini ale documentului catre client (rezultat similar cu client pull) fie pentru a trimite clientului imagini care se īnlocuiesc succesiv īn acelasi loc dīnd impresia de animatie īn documentul HTML.
Server push se bazeaza pe un tip de document MIME special, numit multipart/mixed. Acest tip MIME este utilizat pentru mesaje de posta care contin diferite tipuri de fisiere de date. Server push utilizeaza o varianta a tipului multipart MIME numit multipart/x-mixed-replace īn care un esantion de date īnlocuieste integral un esantion precedent.
Rezultatul este ca server-push poate coda si trimite mai multe tipuri de informatie (GIF, text HTML, text ASCII, etc) īntr-unul si acelasi document. Headerul da instructiuni navigatorului sa īnlocuiasca fiecare segment de document cu noul element ce a fost īncarcat, trimis automat de catre server.
Imaginile animate constituie una din cele mai utilizate aplicatii ale acestei tehnologii; animarea este realizata prin trimiterea unui document multipart ce consta īntr-o secventa liniara de imagini GIF, fiecare dintre aceste imagini reprezentānd un cadru de animatie. Browserul afiseaza aceste imagini serial, una dupa alta, producānd astfel efectul de miscare.
Implementarea tehnologiei server-push este mai complicata decāt cea de client-pull, deoarece nu exista un tag specific si necesita aplicatii CGI specifice.
|