PARTIŢIONAREA
Aici apare dilema utilizatorului īncepator. Ce partitii trebuie sa faca (si de ce) pentru instalarea unui sistem Linux si cu ce program face partitionarea. Vom raspunde la aceste īntrebar 222e43c i pe rānd:
1) Pentru instalarea unui sistem Linux, aveti nevoie de doua partitii: una de Linux, unde se va instala sistemul si una pentru swap. Ce este cu aceasta partitie de swap ?
Atunci cānd unui program nu-i ajunge memoria RAM, sau cānd sunt pornite mai multe programe īn acelasi timp, īn loc sa primiti vreun mesaj de eroare ca nu ajunge memoria RAM, computerul cu Linux va folosi spatiul de pe partitia de swap pe post de RAM. Tocmai de aceea, daca dispuneti de suficienta memorie RAM (desi niciodata nu este suficienta) puteti sa fixati ca partitia de swap sa fie mica (32 - 64 Mb). Utilizatorii avansati pot renunta la partitia de swap. Daca aveti mai putin de 64Mb de memorii RAM, atunci fixati ca partitia de swap sa fie de 2-3 ori mai mare decāt capacitatea memoriilor (exemplu: pentru un computer cu 16Mb de memorii RAM, partitia de swap ideala este de 32 - 48 Mb).
Daca doriti sa instalati Windows si Linux pe acelasi computer, va trebui sa aveti trei partitii: una de Windows, una de Linux si una de swap.
Pāna aici totul este foarte simplu, numai ca partitia de Windows va trebui sa fie obligatoriu prima (pentru ca numai asa poate Windows-ul sa boot-eze).
Ī: Ce program sa folosesc pentru partitionarea hard discului ?
Aproape fiecare distributie de Linux vine cu propriul program grafic pentru partitionarea hard discului, asa ca ar fi inutil sa descriem aici utilizarea unui program nestandard pentru partitionare.
Programul standard pentru partitionare folosit de orice versiune de linux este "fdisk" si pe acesta īl vom descrie īn cele ce urmeaza.
|