ALTE DOCUMENTE
|
|||||
SERVER-UL ORACLE
6.3.1. Instrumente de administrare a BD
Instrumentul |
Descriere |
OUI-Oracle Universal Installer (Instalator Universal Oracle) |
Utilizat la instalarea, reactualizarea sau transferul (eliminarea) componentelor software |
Oracle Database Configuration Assistant (Asistentul de configu-rare a BD Oracle) |
Este o interfata grafica cu utilizatorul care interactio-neaza cu OUI sau poate fi utilizat independent pentru a crea, sterge sau modifica o BD. |
SQL*Plus |
Un instrument pentru accesul datelor dintr-o BD Oracle |
Oracle Enterprise Manager (Administrator de proiecte Oracle) - OEM |
Este o interfata grafica utilizata pentru 15315s186p administrarea, monitorizarea si armonizarea uneia sau mai multor BD |
OUI - Oracle Universal Installer
Este utilizat pentru instalarea, reactualizarea sau transferul (eliminarea) componentelor software si crearea unei BD.
Se bazeaza pe un motor Java
Oracle Database Configuration Assistant
Creaza o BD, configureaza optiuni pentru BD, sterge o BD, administreaza sabloane.
6.3.2. Utilizatorii administratori ai BD
Utilizatorii SYS si SYSTEM sunt creati in mod automat:
o In timpul crearii BD
o Li se garanteaza rolul de DBA
Utilizatorul SYS
o Este proprietarul dictionarului de date al BD
o Are parola implicita: change_on_install
Utilizatorul SYSTEM
o Este proprietarul tabelelor interne aditionale si al vederilor utilizate de catre instrumentele Oracle
o Are parola implicita: manager
Pentru a executa sarcini administrative pe server-ul Oracle sunt necesare privilegii suplimentare, cum ar fi, de exemplu, crearea de noi utilizatori. La crearea unei BD sunt create in mod automat 2 conturi de utilizatori ai acesteia, SYS si SYSTEM, si li se garanteaza rolul de DBA. Este un rol predefinit care se creeaza de fiecare data cand se creaza o BD. Rolul DBA dispune de toate privilegiile de sistem la o BD.
6.3.2.1. SYS
Cand se creaza o BD, este creat, in mod automat si utilizatorul SYS, identificat initial prin parola change_on_install, proprietarul dictionarului de date al BD, vital. Daca se face o conectare ca SYS, ar trebui facuta ca SYSDBA sau ca SYSOPER. Daca se incearca o conectare fara privilegiile SYSDBA sau SYSOPER va fi receptionata eroarea:
ORA-28009 connecting to SYS should be SYSDBA or SYSOPER.
6.3.2.2. SYSTEM
Cand se creaza o BD, este creat, de asemenea, in mod automat si utilizatorul SYSTEM care este identificat initial prin parola manager. Sunt create, de asemenea, tabele suplimentare si vederi detinute de utilizatorul SYSTEM. Acestea contin informatii administrative utilizate de catre instrumentele Oracle.
6.3.2.3. Utilizatorii suplimentari ca administratori ai BD
Utilizatorii suplimentari pot fi creati in functie de modul de creare a BD, manual sau utilizand Database Configuration Assistant. Ar trebui creat cel putin un nume de utilizator ca administrator al BD pentru a realiza sarcini administrative zilnice.
6.3.2.4. Parole implicite pentru SYS si SYSTEM.
Pentru ratiuni de securitate parolele implicite ale SYS si SYSTEM ar trebui schimbate imediat dupa crearea BD.
Nota: Incepand cu Oracle 9i Release 2, Database Configuration Assistant va cere sa se specifice o parola, alta decat cea implicita, pentru SYS si SYSTEM. In plus, cand cream o BD utilizand comanda SQL*Plus: CREATE DATABASE, utilizatorii pot fi identificati cu alte parole decat cele implicite. Daca nu sunt identificate parolele in comanda CREATE DATABASE, vor fi utilizate parolele implicite.
6.3.3. SQL*Plus
Este un instrument Oracle cu urmatoarele caracteristici:
o Are capabilitatea de a interactiona cu BD si de a o manipula.
o Poate porni (start up) si opri (shut down) BD, crea si rula interogari, adauga linii, modifica date si scrie rapoarte pentru cumparatori
Reprezinta un subset al lui SQL cu facilitati de a adauga noi instructiuni
Conectarea la SQL*Plus se face:
SQL> sqlplus /nolog
connect / as sysdba
Connected to an idle instance.
SQL*Plus este un instrument
Oraclede tip comanda-linie utilizat pentru a rula o
6.3.4. OEM - Oracle Entreprise Manager
Serveste ca instrument de administrare a sistemelor centralizate pentru DBA-isti.
Este un instrument de administrare, diagnoza si armonizare pentru BD.
Este un instrument de administrare a unor multiple noduri de retea si servicii pentru locatii multiple.
Este utilizat pentru a partaja sarcini cu alti administratori.
Furnizeaza instrumente de administrare a server-elor paralele si a BD replicate.
OEM este un cadru de lucru
armonios si omogen de administrare constand dintr-o consola bazata pe Java, o
Serviciile obisnuite, incluzand graficul si administrarea job-urilor, administrarea evenimentelor, a BD, a service-ului, toate la un loc furnizeaza un cadru complet pentru OEM.
In plus, OEM include aplicatii integrate care ne permit sa realizam atat rutine cat si sarcini de administrare avansata. Astfel, sunt incluse pachete optionale ca, de exemplu: Diagnostics Pack, Tuning Pack, Change Management Pack precum si aplicatii ca Oracle Net Manager, Spatial Index Advisor, Text Manager.
6.3.4.1. Arhitectura OEM
OEM utilizeaza o arhitectura cu 3 nivele care include:
Nivelul I: O consola si instrumente integrate furnizeaza o interfata grafica pentru administratori.
Nivelul II: Oracle Management Server si depozitul BD furnizeaza un nivel mediu accesibil pentru sarcini de administrare a sistemului de procesare.
Nivelul III: Agenti inteligenti instalati pe fiecare nod monitorizeaza serviciile sale si executa sarcini de la Management Server.
Deoarece nu toate situatiile necesita sa implementam OEM ca un sistem cu 3 nivele, OEM este disponibil, de asemenea, intr-o arhitectura cu 2 nivele, care se conecteaza direct la BD. Consola lansata in regimul stand-alone permite unei singure persoane sa utilizeze una sau mai multe aplicatii fara a necesita Oracle Management Server sau un agent inteligent.
Putem realiza consola stand-alone daca dorim sa realizam sarcini administrative de baza care nu necesita job, eveniment sau sistem de grup.
6.3.4.2. Consola
Primul nivel include clienti precum consolele si aplicatiile de administrare care prezinta interfete utilizator grafice pentru toate sarcinile de administrare. Primul nivel depinde de Oracle Management Server de pe cel de-al doilea nivel.
La Oracle 9i, conectarea la consola poate fi facuta in regimul stand-alone. Anterior lui Oracle 9i, toate conexiunile erau facute prin intermediul lui Oracle Management Server.
6.3.4.3. OMS - Oracle Management Server
Componenta de pe cel de-al 2-lea nivel al OEM este OMS. OMS este factorul primordial al cadrului de lucru oferit de OEM, produce conturi administrative de utilizator, proceseaza functii precum job-uri si evenimente si administreaza fluxul de informatie intre consola (primul nivel) si nodurile administrate (cel de-al 2-lea nivel).
OMS utilizeaza un depozit pentru a stoca toate datele sistemului, datele de aplicatie, informatiile despre starea nodurilor administrate si informatiile despre pachetele administrate de sistem.
6.3.4.4. Depozitul OEM
Depozitul este constituit dintr-un set de tabele create atunci cand este angajat OMS. OMS utilizeaza depozitul ca un element de stocare final. Daca este necesar, pot fi utilizate mai multe OMS. In aceasta situatie depozitul este partajat, ceea ce furnizeaza fiabilitate si toleranta la defecte.
6.3.4.5. Noduri
Cel de-al 3-lea nivel consta din noduri administrate care contin tinte precum baze de date si alte servicii administrate.Pe fiecare nod este rezident un agent inteligent Oracle care comunica cu OMS si realizeaza sarcini trimise de catre console si aplicatiile client.
Pe fiecare nod este necesar doar un agent inteligent.
Un agent inteligent functioneaza independent de BD, tot la fel si consola si OMS. Prin rularea independenta a altor componente, agentii inteligenti pot realiza sarcini ca pornirea si oprirea unei BD si mentinerea operationala chiar daca o alta parte a sistemului este scoasa din functiune. ID-ul agentului inteligent este dbsnmp.
6.3.4.6. Consola
- Reprezinta un punct de lansare central.
- Poate fi rulata in modul client slab sau client forte.
- Poate fi lansata in modul stand-alone sau printr-un OMS.
Consola furnizeaza o interfata grafica pentru administratori si un punct de administrare centrala pentru toate instrumentele si aplicatiile de administrare. In plus, SQL*Plus Worksheet poate fi lansata de la consola.
Consola poate rula fie in modul client slab prin Web, fie in modul client forte. In modul slab se utilizeaza un browser Web pentru a se conecta la un server unde sunt instalate fisierele de consola, in timp ce modul forte necesita ca fisierele de consola sa fie instalate local.
Consola poate fi lansata fie in modul stand-alone, fie prin conectarea la OMS.
6.3.4.7. Pornirea consolei OEM:
Exemplu: Pornire Consola Oracle Entreprise Manager
1. Lansare consola:
Start>Programs>Oracle-OraHome92> Entreprise Manager Console
2. Se porneste consola prin selectarea uneia din urmatoarele optiuni:
- Login to the Oracle Management Server
- Launch stanalone
3. Clik OK.
|