ALTE DOCUMENTE
|
||||
Asa cum am prezentat in introducerea sistemelor IEEE 802.16, un sistem BWA este un WMAN sau WWAN cu o rata mare de transmitere a datelor (de ordinul Mb/s). Un sistem BWA poate fi vazut ca o evolutie a sistemelor WLL avand in general viteze mai mari. In timp ce sistemele WLL sunt in principal destinate comunicatiilor de voce si comunicatiilor de date la viteza scazuta (mai mi 717c25h ca decat 50 kb/s), BWA-urile sunt destinate sa furnizeze fluxuri de date ce se pot masura in Mb/s (sau un pic mai putin).
Prima implementare a BWA o reprezinta punctele fixe de acces. Aceste puncte de acces pot fi utilizate pentru Internet, TV sau alte aplicatii ce au nevoie de latime mare de banda cum ar fi Video-on-Demand. Cu siguranta va fi utilizata si pentru aplicatii care aparent nu au nevoie. Intr-un cuvant, prima tinta a BWA este de a deveni Wireless DSL sau o alternativa wireless pentru cablu. Unii analisti considera ca acest tip de aplicatii BWA este interesant doar in tarile si regiunile in care infrastructura de telecomunicatii nu este dezvoltata. Fireste ca utilizarea tehnologiei WiMAX pentru puncte fixe de acces la Internet in Paris sau New York nu pare viabila din punct de vedere economic.
O alta posibila utilizare a accesului la un volum mare de date prin BWA este WiFi Backhauling. Asa cum este aratat in figura 1.2, la reteaua de backbone a Internetului se poate ajunge printr-un BS care poate fi in Line-of-Sight (LOS) cu un alt BS. Acesta are o acoperire de tip Non-Line-of-Sight (NLOS) catre Subscriber Station (SS).
Figura – Aplicatii BWA cu acces fix
SS-ul din figura 1.2 este un Consumer Premises Equipment (CPE). CPE este un echipament ce include o parte de radio care realizeaza legatura dintre BS si echipamentele terminale ale utilizatorului. Dupa CPE, utilizatorul poate folosi echipamente cum ar fi un PC sau TV sau poate conecta un Access Point iar dupa aceea un WLAN. Asadar, cele 2 aplicatii importante ale BWA fix sunt legaturi de viteza mare de tip wireless si, in special, pentru backhauling WiFi. Asa cum se arata in figura, un terminal wireless poate fi fix din punct de vedere geografic sau nu. Acesta poate fi cazul unui laptop conectat la CPE printr-o conexiune de tip WiFI.
Daca prima utilizare a BWA este accesul fix, urmatorul pas este nomadicitatea. O prima evolutie a SS va fi cazul in care CPE va fi doar un card instalat intr-un laptop. Un acces nomadic, asa cum este aratat in figura 1.3 este tipul de acces in care utilizatorul se poate misca intr-o zona limitata, cum ar fi un apartament sau un campus. Aceasta arie este acoperita de un BS. Cand utilizatorul se muta in afara zonei, comunicatia (sau sesiunea) este intrerupta.
Figura Nomadic or portable
BWA
Accesul de tip nomadic este foarte util in anumite cazuri, cum ar fi campusuri, parcuri industriale, etc. Se poate observa ca, datorita acestei pozitii, care nu este fixa, legatura intre BS si SS trebuie sa fie de tipul NLOS. Accesul de tip nomadic este uneori cunoscut ca acces wireless. Pasul final asteptat de la WiMAX este accesul mobil. Mai jos este prezentata diferenta dintre wireless si mobil.
Pot fi construite multiple scenarii despre mobilitate. Cea mai simpla este atunci cand 2 BS vecine apartin aceluiasi operator. Aici, acelasi sistem de facturare si de servicii clienti se aplica celor 2 BS. In acest caz, un utilizator ce se deplaseaza de de la o celula la alta trebuie doar sa porneasca din nou sesiunea. Aceasta caracteristica poate fi numita mai degraba nomadicitate decat mobilitate. Mobilitatea este scenariul in care sesiunea de transfer de date nu este intrerupta, indiferent daca este un transfer de date, o comunicare de voce, o transmisie video sau altceva. Diferenta se poate vedea intre accesul fix wireless (dar care totusi depinde de geografie), nomadicitate, portabilitate si mobilitate. Portabilitatea este atunci cand un utilizator se poate deplasa cu o viteza rezonabila pe o distanta mai mare, acoperita de mai multe BS, fara intreruperea unei sesiuni deschise. Valoarea luata in considerare ca viteza rezonabila este de 120 km/h. Mobilitatea este acelasi lucru ca portabilitatea, dar fara a exista o limita reala a vitezei. De exemplu, daca mobilitatea ar fi realizata, un BWA poate fi utilizat intr-un tren de mare viteza ce se deplaseaza cu o viteza ce depaseste 350 km/h.
Intr-un sistem celular, de generatie a doua sau superioara, comunicatiile de voce nu sunt intrerupte atunci cand utilizatorul se muta dintr-o celula in alta. Aceasta caracteristica poarta numele de handover. Sistemele celulare sunt intradevar retele mobile. Putem sa consideram WiMax-ul o retea celulara mobila? Considerand ca o celula este aria acoperita de un BS, singura conditie ar fi o caracteristica handover rapida. Aceasta ar trebui sa fie indeplinita odata cu aparitia standardului 802.16e, evolutie a 802.16. Oricum, un WiMax handover nu se asteapta sa se realizeze la viteze ce depasesc valoarea de 100km/h. Obiectivul final al WiMAX este sa devina un sistem mobil. In acest caz, o parte sau intreg teritoriul unei tari ar fi acoperit de celule adiacente capabile sa sustina un handover fara intreruperea sesiunii intre celule, la fel ca in sistemele celulare (vezi figura 1.3). Este evident ca WiMAX-ul va deveni un rival al sistemelor celulare 3G.
Figura Mobile Broadband Wireless Access (BWA). Un dispozitiv mobil WiMAX se poate deplasa prin maimulte celule in aceeasi sesiune
Cativa furnizori de servicii au definit serviciile de tipul triple play ca o combinatie de date (Internet), voce (apeluri nelimitate) si video (TV, video la cerere). Acestea evolueaza in quadruple play prin adaugarea mobilitatii. Intr-o prima faza aceasta mobilitate va fi de fapt nomadicitate, de exemplu utilizarea abonamentului WiMAX pentru a avea acces la Internet departe de casa, intr-o cafenea, parc, etc.
Alta aplicatie mentionata uneori pentru BWA este telemasurarea: utilizarea BWA pentru transmiterea datelor referitoare la electricitate, gaz, apa s.a. Aceasta ar trebui sa reprezinte o mica dar interesanta piata de dezvoltare. Produse de telemetrie bazate pe WiMAX au aparut deja pe piata. Evident, WiMAX nu este singura tehnologie care poate fi utillizata pentru telemasurare.
Ca sa sintetizam, aplicatiile cunoscute sau asteptate astazi sa utilizeze sisteme WiMAX sunt:
Puncte de acces wireless fixe pentru aplicatii broadband. WiMAX ar deveni un competitor pentru furnizorii de servicii de date ce utilizeaza liniile fixe din mediul urban si rural;
WiFi backauling;
Telemasurare;
Nomadic Internet access;
Mobile high data rates access (fara intrerupere);
|