Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




RETELE INFORMATIONALE

Retele


RETELE INFORMATIONALE

sistem complex,  ce contine mai multe calculatoare, numite noduri,  care interactioneaza prin intermediul unui sistem de transfer date.



Clasificarea retelelor se poate face:

In functie de aria de acoperire si se disting mai multe tipuri de retele:               

Retele locale (LAN - Local Area Network) – alcatuita din mai multe calculatoare situate aproape unele 727h71h de altele, de obicei  in intr-o camera, pe un etaj sau intr-o cladire.
Retea metropolitana (MAN - Metropolitan Area Network) – reteaua  este constituita la nivelul unui oras, calculatoarele fiind la distante medii unele de altele.

Retea de acoperire larga (WAN - Wide Area Network) – calculatoarele din retea sunt situate la distante foarte mari, in tari si continente diferite.

Retea globala (GAN - Global Area Network) – cuprinde toate calculatoarele interconectate la nivel mondial. Cea mai cunoscuta retea de tip GAN este Internetul.

                         

In functie de arhitectura retelei iar in functie de aceasta deosebim:                              

Retele punct la punct (peer to peer) – fiecare calculator din retea are capabilitati si responsabilitati egale, folosind impreuna unitatile de disc si imprimantele sau de ce nu chiar fisiere si programe.   

          

Retele client/server – folosesc un calculator separat (server), cu o capacitate deosebita,  care lucreaza la nivel centralizat cu toate fisierele si efectueaza servicii pentru mai multi utilizatori (clienti). Clientii din retea sunt statii de lucru (workstations) si sunt conectati la server. Relatia dintre client si server este o relatie de comanda-control, clientul initiaza cererea, iar serverul este cel care o indeplineste, transmitand rezultatul clientului.  Aceste retele necesita software propriu.

Exista retele in cadrul carora statiile de lucru nu sunt constituite decat din monitoare si tastatura, fara a avea hard propriu, ele transmitand toate datele serverului, fara a face nici o operatiune proprie in afara consultarii/incarcarii datelor de la monitor/tastatura. Acestea poarta denumirea de terminale neinteligente. In cazul in care acestea dispun de procesor propriu si fac o serie de operatii cu resursele proprii poarta denumirea de terminale inteligente.
Asadar:

  • Terminalul inteligent este un terminal care detine capacitate proprie de procesare si care poate prelua o parte din instructiunile de procesare de la computerul principal;
  • Terminalul neinteligent este un terminal care nu detine capacitate proprie de procesare si care functioneaza ca un mod de accesare la computerul principal sau la alt echipament.

In functie de topologie, adica de aranjarea geometrica a sistemului de calculatoare:


Magistrala (bus) – calculatoarele sunt asezate analog cu locurile dintr-un autobuz;




Stea (star) – asezare sub forma de stea a calculatoarelor;



Inel (ring) – asezare in cerc a calculatoarelor.




Avantajele utilizarii calculatoarelor in retea:
Permite partajarea utilizarii resurselor indiferent de localizarea lor fizica;
Permite accesul programelor de la distanta;
Permite accesarea bazelor de date de la distanta;
Realizeaza o comunicare mai rapida intre oameni, sub forma de text sau imagine;
Se pot realiza videoconferinte utilizate pentru educatia la distanta;
Posibilitatea pentru anumite persoane de a lucra acasa (teleworking);
Reducerea costului, etc.

Protocolul de comunicare reprezinta un set de reguli si semnale pe care calculatoarele din retea le folosesc pentru a realiza legatura dintre ele. Unul dintre cele mai importante protocoale pentru retelele LAN este numit Ethernet.

INTRANET

            Prin INTRANET se intelege utilizarea tehnologiilor Internet in vederea legarii intr-un tot unitar a resurselor informationale ale unei organizatii: de la documente, baze de date pana  la fluxul de munca si gestiunea activitatilor.

Altfel spus, intranetul este o retea de comunicare ce se aseamana cu internetul, folosind aceleasi instrumente, mai concret, browser-ele www.


         Diferenta dintre Internet si Intranet,este aceea ca  Internetul este zona informatiilor publice, in timp ce Intranetul se intalneste in zona informatiilor cu un caracter privat. Apare, deci, o mai mare preocupare pentru securitate si acces restrictiv (bazat pe parole, sau alte modalitati de autentificare), combinate cu accesibilitate  pentru utilizatori.

          
Beneficiile Intranetulului sunt evidentiate mai jos:                            

  • este usor de invatat si de utilizat;
  • ofera multiple facilitati de transmisie a informatiilor;                 
  • asigura conexiuni intre toate departamentele;
  • asigura securitate a transmisiei;
  • este standardizat;
  • nu este scump;

EXTRANET

          Extranetul este o retea ce ofera legaturi electronice in afara companiei, o extensie a Intranetului ce utilizeaza  in mod special  World Wide Web . Foloseste tehnologia Internet/Intranet pentru a servi o afacere extinsa, incluzand clienti, furnizori si parteneri.



         Extranetul este folosit de obicei in exterior cu scopul de a imbunatati comunicarea intre diferitele organizatii care au un obiectiv comun, in conditii de securitate electronica.
         O trasatura importanta a Extranetului, ce il deosebeste de Internet, este faptul ca acesta este protejat de musafiri nedoriti, fiind astfel inaccesibil publicului general. Este o retea exterioara corespunzatoare anumitor firme, retea ce permite accesul limitat la retea a acestor firme.

INTERNETUL

      Internetul este o retea internationala de calculatoare, care ofera  servicii dintr-o gama foarte variata, de la informatii la comenzi, filme si transmisii de televiziune. Poate fi accesat de orice persoana care are un calculator conectat la retea. Dintre cele mai importante facilitati, se numara:

 World Wide Web (www). Aceasta notiune este intrebuintata adesea, dar in mod gresit, ca sinonim pentru Internet. WWW este insa numai un serviciu printre multe altele oferite de Internet, si anume un serviciu multimedia, care contine cantitati uriase de documente descrise cu ajutorul HTML. Puteti chiar sa copiati programe prin intermediul acestui serviciu.
E-mail. Posta electronica prin Internet.
Chat. Conversatia prin Internet, cu introducerea textelor pe calculator. Cafenea virtuala
Newsgroup. Un fel de „tabla neagra” pe Internet, unde se pot obtine stiri de ultima ora pe o anumita tema.
Ftp. Serviciu pentru copierea fisierelor sau programelor din retea pe calculatorul propriu.

            Reteaua de Internet consta din nenumaratele calculatoare din intreaga lume, care sunt interconectate. Folosind serviciile mentionate mai sus, intre calculatoarele conectate la reteaua de Internet se pot schimba date si informatii.
            Retelele cablate si cele prin satelit, care sunt raspunzatoare pentru transportul si transmiterea acestor date, sunt adesea, denumite ca „datahigway”(magistrala de date).


           Prin serviciul www ne sta la dispozitie o cantitate imensa de informatii, astfel incat gasirea articolului care ne intereseaza nu este intotdeauna simpla. Pentru usura cautarea a ceea ce ne intereseaza, exista  asa-numitele „motoare de cautare” in Internet, care sunt servicii ce sprijina utilizatorul la cautarea informatiilor dorite. Cele mai importante motoare de cautare sunt Yahoo, Altavista, Lycos,  Infoseek, Hotbot, Metacrawler, etc

LUMEA ELECTRONICA E-mail – posta electronica

Prin retelele de calculatoare, informatiile pot fi transmise electronic. Aceasta se refera atat la scara redusa (inauntru unei retele LAN) ca si la scara globala (prin Internet). Aceasta forma de posta electronica este denumita e-mail.
Fata de posta normala (numita, ironic, „snail-mail”, adica posta melcului), e-mail are urmatoarele avantaje:

  • costuri practic nule. Taxele postale au fost suprimate, costul unei transmisii e-mail fiind inclus in abonamentul Internet viteza mare. Daca drumul unei scrisori prin posta se masoara in zile, prin e-mail, aceasta ajunge la destinatie in cateva minute.
  • transmiterea de atasamente. La e-mail se poate atasa orice fel de fisier (text, grafic, sunet). Fisierele atasate nu trebuie sa aiba dimensiuni foarte mari, existand limite impuse de server-ul de care apartine adresa de e-mail.
  • administrare simpla. Gestionare adreselor, elaborarea „scrisorilor in serie” (aceeasi scrisoare pentru mai multe adrese), ba chiar si formatarea  grafica a scrisorilor este preluata de programul de posta electronica, Outlook Express, cum vom vedea la  modulul de Internet:


Folosirea postei electronice prezinta avantaje si dezavantaje fata de posta obisnuita, din care amintim:

Avantaje:
Transmitere rapida a informatiei in orice loc din lume, singurul cost fiind acela al abonamentului Internet, evident, daca avem un calculator si o linie de conexiune;
Reprezinta un mijloc ieftin si eficient de comunicare;
Permite folosirea de liste de distribuire,  respectiv Internet si a instrumentelor de gestiune a mesajelor, cum vom vedea in modulul de Word,  ceea ce faciliteaza utilizarea;

Dezavantaje:
Un fisier atasat poate contine un virus de computer, care poate produce probleme majore, ceea ce impune protectia cu programe antivirus ;
Poate avea loc o supraincarcare  a cutie postale, care poate determina stergerea tuturor mesajelor, inclusiv a celor importante;
Se pot produce erori umane si neglijente in folosirea Email-ului;
Se obtin foarte multe mesaje nefolositoare (Junk Mail), care deranjeaza utilizatorul si incarca in mod nejustificat cutia postala

Pentru a putea transmite si receptiona mesaje prin e-mail, sunt necesare urmatoarele:
1. In primul rand, trebuie sa  se permita  accesul la reteaua in interiorul careia trebuie trimis mesajul, deci avem nevoie de placa de retea montata pe calculator si legatura cu sau fara cablu  la reteaua Internet.
2. Trebuie sa se creeze  o adresa de e-mail. In interiorul unei retele LAN, aceasta se obtine de la administratorul retelei, iar pentru Internet, adresa se obtine  de la furnizorul dumneavoastra (termenul specific este provider). Adresele de e-mail sunt recunoscute prin semnul @ (at-sign; coada de maimuta)
3. Un program pentru e-mail. Programele e-mail sunt, adesea, parte componenta a  browser-ului, de exemplu Outlook Express, Yahoo, Hotmail, Gmail etc.

Termenul de comert electronic (E-commerce)

Comertul Electronic ofera posibilitatea realizarii de tranzactii comerciale, adica de cumparare si vanzare de bunuri si servicii folosind Internetul sau alte retele.
Pentru a comanda anumite produse prin intermediul calculatorului, va trebui completat un formular cu datele personale si transmis furnizorului. Acesta preia comanda si o transmite unui curier care ne aduce marfa solicitata la adresa mentionata pe comanda. Daca dupa primirea produselor, daca acestea nu corespund caracteristicilor dorite, exista posibilitatea de a le returna folosind un procedeu asemanator. Plata produselor se realizeaza fie cand produsele ne sunt aduse, fie anterior, dupa ce comanda a fost confirmata de furnizor. 
Dezvoltarea sistemelor de plata non-cash, a comertului electronic, a telefoniei mobile si, in general, a tuturor mijloacelor de transmisie de date, care necesita criptare sau autentificare, a condus la crearea unei noi situatii juridice, in care platile se realizeaza electronic, ceea ce ridica probleme suplimentare de securitate a platilor. Acestea au fost rezolvate intr-o serie de state, fie printr-o lege cadru a semnaturii electronice, fie prin legi specifice, in care este reglementata  semnatura electronica intr-un anumit domeniu.

Avantaje folosirii comertului electronic:
Se pot comanda produsele dorite la orice ora din zi sau din noapte;
Se pot cauta produse din toate domeniile fara a mai fi nevoie sa se faca deplasarea dintr-un magazin in altul;
Putem primi produsele acasa fara a mai fi nevoie  sa ne deplasam pentru a achizitiona aceste produse.

Dezavantaje folosirii comertului electronic:
Oamenii nu mai vorbesc unii cu altii si astfel apare fenomenul numit desocializare;
Sisteme de plata sunt inca nesigure;
Cumpararea produselor se face din magazine virtuale, cu consecinte asupra determinarii calitatilor reale ale produselor.

Una dintre problemele deosebite cu care s-au confruntat informaticienii profesionisti, industria si utilizatorii la sfarsitul Secolului 20, a fost Problema Y2K. Aceasta a parut deoarece marea majoritare a computerelor foloseau numai 6 digiti pentru a inregistra data, cu numai 2 digiti alocati pentru an, cu consecinta ca multe sisteme puteau genera erori daca nu se luau masuri adecvate pentru a face calculatoarele compatibile

CONECTAREA  LA INTERNET

Pentru a se executa o conectare la Internet (folosind o linie telefonica) este nevoie de:

1.     Calculator – avand instalat cel putin, un sistem de operare Windows, Linux etc 2.    Modem (extern sau placa modem) care actioneaza ca translator intre semnalele digitale si semnalele analogice. Aceste informatii se transmit pe linia telefonica pana la firma care ofera legatura la Internet (Internet Service Provider sau, simplu, Providerul de Internet), care ofera accesul la Internet; 3.    Linie telefonica sau linie Wireless (fara fir, utilizand radiofrecventa) – prin intermediul careia se va realiza conectarea; Se pot folosi mai multe tipuri de conexiuni:

  • Public Switched Telephone Network (PSTN)  adica reteaua telefonica, construita pentru a transmite sunete, in format analogic. Pentru a realiza conexiunea calculatorului la reteaua PSTN este nevoie de un modem;
  • Integrated Services Digital Network (ISDN) este un standard mondial pentru transmiterea digitala de semnal telefonic si servicii de date catre utilizatori particulari, scoli si birouri. Transmite date in semnal digital si nu mai avem nevoie de modem;
  • Asymetric Digital Subscriber Line (ADSL) – inseamna linie asimetrica de legatura. Asimetric se refera la faptul ca viteza de primire a datelor este diferita de viteza de trimitere a datelor, fiind recomandata pentru cei care vor mai mult sa consulte decat sa trimita informatii pe Internet. ADSL suporta viteza de pana la 1,5 Mbps la primire si viteza de pana la 384 Kbps la trimitere.


4.     Providerul de Internet (ISP – Internet Service Provider)
– firma care ofera accesul la Internet prin intermediul unui contract, cu plata serviciilor pana la sediul acesteia.(chiar daca se acceseaza pagini de Internet de la mare distanta, se plateste ca si cand totul s-ar afla la sediul firmei provider)
5.      Browser de web – programul folosit pentru navigarea pe Internet prin intermediul unor pagini denumite W.W.W.

DEFINIREA  TERMENILOR SEMNAL ANALOGIC, SEMNAL DIGITAL, MODEM, RATA DE TRANSFER (MASURATA IN BITI PE SECUNDA)
Semnalul analogic utilizat la sistemele de comunicare este un semnal electric ce variaza in stransa corelatie cu un semnal produs pe un traductor. Frecventa sau amplitudinea semnalului poate varia, de exemplu, in functie de variatia unor fenomene sau caracteristici cum ar fi: lumina, caldura, presiune (in general vocea se transmite in format analogic).
Semnalul digital este un semnal ce variaza doar la intervale regulate de timp si contine una sau mai multe amplitudini pentru fiecare interval.
Modemul este un dispozitiv electronic ce permite calculatoarelor sa trimita informatii pe distante mari cu ajutorul legaturilor telefonice standard sau a retelei de radiofrecventa. Toate aceste retele de transmitere a datelor au o anumita viteza de transmisie, viteza care in cazul datelor digitale se masoara in bps (biti/secunda).
    Retelele de transmisie a datelor mai poarta denumirea de Autostrazi informationale. Acest termen desemneaza orice retea mare de calculatoare, de mare viteza, accesibila publicului larg. Este numele popular pentru Internet si alte retele mari de calculatoare.


Document Info


Accesari: 4695
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )