Intretinerea Windows-ului
V-ati dorit vreodata ca desktop-ul sistemului vostru de operare sa arate curat, fara zeci de icoane aruncate aiurea? Sau ca sistemul vostru sa nu se blocheze de cinci ori pe zi? Ei bine, eu mi-am dorit acest lucru si intr-un final am reusit sa-l realizez. Pentru un utilizator care nu doreste sa aloce foarte mult timp 13513j95n operatiilor impuse de curatarea permanenta a diverselor fisiere de sistem sau a nenumaratelor fisiere temporare, acest articol ar trebui sa-i fie de un real folos. Cred ca exceptand sarcinile automatizate, restul nu ar trebui sa va ocupe mai mult de 30 de minute pe saptamana.
O problema foarte mare intalnita destul de des, din pacate, o reprezinta instalarea a tot soiul de programe si programele care mai de care mai nefolositoare, dar cu o putere distructiva nebanuita. Astfel, dupa nici doua saptamani de la achizitionarea unui computer nou, sistemul de operare cade.
Un alt fel de pericol il reprezinta jocurile piratate. Acestea contin de cele mai multe ori un fisier cu extensia *.reg - fisier care trebuie introdus in registry. Operatia de introducere este foarte simpla: un dublu-clic si gata. Dar odata sters jocul (acesta nu are informatiile necesare pentru o dezinstalare automata si completa), aceste informatii raman agatate in registry, ingreunand astfel incarcarea sistemului de operare. Mentionez, pentru cei ce nu cunosc, ca informatiile din registry sunt citite si interpretate la fiecare restartare a sistemului de operare. Pe langa cele de mai sus mai exista si pericolul virusarii.
Veti spune probabil ca sunt sceptic si ca nu am dreptate, multi jucand si instaland tot ce le cade in mana. Este posibil, dar sunt doar doua categorii de utilizatori care fac acest lucru: prima categorie este reprezentata de cei care au cumparat un computer doar ca sa se joace si la fiecare problema il formateaza (multi au facut o pasiune pentru acest lucru), iar a doua este formata din cei care stiu ce fac si ce sa faca daca se intampla ceva (utilizatorii avansati).
N-ai un driver pentru...?
Aceasta intrebare este pusa de foarte multe ori. Desi este posibil ca firma ce livreaza computerul sa instaleze totul corect, de cele mai multe ori dischetele sau CD-urile cu drivere sunt uitate prin sertarele vanzatorului. Chiar daca prin lege sunt obligati sa puna la dispozitia clientului manualul de utilizare si instalare in limba romana, de cele mai multe ori primim o foaie in engleza (sau alta limba). Oricum, e bine sa o avem si pe aceea. Cereti toate driverele componentelor din sistem - o sa va fie de folos.
Pentru ca nu am avut nici un driver (cazul cel mai nefericit cu putinta), primul pas pe care l-am facut a fost sa le caut pe internet la firma producatoare. Le-am downloadat la mine pe hard disc si apoi am realizat un CD (folosind o unitate CD-RW si un disc CD-R) pe care le-am pus. Pe langa acestea, am mai aruncat pe CD si un antivirus complet, un program de e-mail, un manager de fisiere, cateva unelte necesare partitionarii si formatarii, un update pentru Internet Explorer. Evident, l-am facut bootabil folosind discheta de recuperare pe care am creat-o la instalarea Windows-ului (aspect neglijat atat de cumparator, cat si de vanzator). L-am denumit CD-ul de recuperare si l-am inchis in sertarul din biroul propriu si personal, asigurandu-ma astfel ca nu voi avea probleme in cazul in care sistemul sau unul dintre drivere va cadea.
Sistemul nostru functioneaza acum excelent. Sa vedem in continuare cum il vom mentine asa o perioada cat mai mare, de cel putin un an. Woooow, veti exclama. Imposibil, vor spune "expertii". Dar se poate.
Maintenance Wizard
MS Windows mai vine cu un program denumit Maintenance Wizard. Acest program automatizeaza intretinerea hard discului prin diferite sarcini pe care le va executa la o anumita ora. Acestea sunt: defragmentarea, scanarea discului pentru detectarea erorilor, stergerea fisierelor temporare si chiar a celor din Recycle Bin. Chiar si utilizatorul fara experienta poate personaliza acest program prin alegerea optiunii "Custom". Atentie! Nu toate sfaturile prezentate de Maintenance Wizard sunt bune! De exemplu, daca aveti instalat MS Office, in folderul Startup aveti un program denumit Office Startup. Dezactivarea lui poate duce la imposibilitatea de a mai folosi anumite optiuni din MS Office. Se pot schimba si datele si orele la care sa fie executate sarcinile. Pentru un computer aflat la servici, cea mai buna zi pentru efectuarea sarcinilor automate este vinerea, inainte de terminarea programului. Astfel veti lasa computerul pregatit pentru o noua saptamana de lucru.
Cei care detin carcase ATX beneficiaza de cateva avantaje: pot comanda deschiderea si inchiderea computerului la ore fixe. Acest lucru difera de la o placa de baza la alta, dar nu neglijati complet aceasta functie. Combinata cu maintenance wizard, poate salva timp prin rularea sarcinilor la ore fixe prin deschiderea si inchiderea sistemului dupa una sau doua ore.
Intretinerea hard discului
Cea mai simpla operatie posibila este aceasta. Hard discul se intretine cel mai usor, fara probleme. Fie ca folosim programele Microsoft, care de altfel sunt puse la dispozitia noastra o data cu sistemul de operare Windows, fie ca vom folosi alta suita de programe, esenta este aceeasi. Combinarea mai multor programe de la diferiti producatori nu duce la nimic bun (lucru testat si verificat) deoarece este posibil ca algoritmii folositi la programare sa difere foarte mult. Un exemplu este Disk Defragmenter (recomandat de Microsoft pentru defragmentarea discului) si Diskeeper. Ei bine, am constatat ca desi Disk Defragmenter si-a terminat treaba corect, Diskeeper a repozitionat fisierele. si viceversa. Folosite separat si nu unul dupa altul, ambele programe au avut acelasi rezultat, neputand spune care a fost mai bun.
Inainte de folosirea unui program pentru defragmentare vom folosi unul pentru diagnosticarea si corectarea eventualelor erori de pe disc. Mai demult, cand discheta era hard disc, iar hard discul era Rolls Royce, existau doua programe pentru diagnosticare: chkdsk.exe (un nume complet ar fi "check disk"), care face si acum parte din MS-DOS si ndd.exe (numele complet este "Norton Disk Doctor"), care era produs de Symantec si facea parte din suita Norton Utilities. Acum, situatia este alta. Desi chkdsk si ndd nu au disparut, cel mai des folosit program pentru diagnosticare este Microsoft ScanDisk. Acesta poate efectua doua tipuri de test: Standard - doar al sistemului de fisiere si directoare si Thorough - care include pe langa testul Standard si pe cel pentru toata suprafata discului. Testul Thorough este recomandat in cazurile in care computerul a fost inchis fortat din cauza unei pene de curent sau in cazul in care se aud zgomote dubioase din cutia hard discului (se mai spune ca hard discul "cloncane").
Combinarea acestor doua tipuri de programe are ca rezultat mai putine "lost clusters" (clustere de pe hard disc pierdute - deci posibil si o pierdere de informatii) sau alte "minuni" din aceasta categorie si deci un nivel de siguranta ceva mai ridicat (vezi caseta "maintenance Wizard").
Automatizarea sarcinilor, a oricaror feluri de sarcini, se poate face si cu Windows Scripting Host, dar este o metoda care necesita un anumit nivel de pregatire in domeniul programarii si care nu este la indemana utilizatorului obisnuit, deci iese din discutie. Prezentarea lui ar necesita un material cel putin egal cu acesta.
Nu uitati nici de Recyle Bin - acesta foloseste pentru stocarea fisierelor sterse 10 procente din spatiul fiecarei partitii ca setare implicita. Deci pe un disc de 20 GB veti avea un spatiu nefolosit de 2 GB. Daca sunteti singurul utilizator al computerului, puteti reduce acest spatiu la 5 procente si chiar mai putin. Este bine sa efectuati o golire a "gunoiului" la fiecare sfarsit de saptamana. Daca uitati de el, s-ar putea sa se umple mult mai mult decat este necesar si sa fiti avertizat de acest lucru - caz in care oricum va trebui sa-l goliti.
Daca spatiul liber de pe hard disc este sub 25 de procente din capacitatea totala a discului (a nu se confunda cu partitia; spatiul liber de pe hard disc reprezinta totalitatea spatiului liber de pe partitii!) este necesar un upgrade sau o achizitionare de echipament de stocare.
Intretinerea programelor
Am auzit de multe ori urmatoarea afirmatie: "L-am instalat, dar nu merge! Ce sa fac?". Pai primul lucru trebuie sa te asiguri ca programul poate functiona pe sistemul tau, acest lucru facandu-se citind cerintele de sistem ale respectivei aplicatii. Daca sistemul tau nu indeplineste minimum de cerinte, renunta la instalare. Mai exista posibilitatea ca programul sa foloseasca un echipament hardware pe care tu nu il detii. Asigura-te ca il ai inainte de a instala. Am intalnit persoane care au instalat pograme pentru ascultarea MP3-urilor, desi ei nu aveau placa de sunet! Explicatia a fost: "O sa-mi cumpar candva si atunci trebuie sa le am, nu?". Eu nu am mai avut puterea sa rad, dar poate aveti voi.
Dupa instalare constatam ca de fapt programul este o versiune de incercare cu durata limitata de functionare. Aceste tipuri de aplicatii sunt cele pe care le gasim pe CD-urile revistelor. Daca ne hotaram ca programul merita banii, il putem cumpara, daca nu, va trebui sa il scoatem (dezinstalam) de pe sistem.
Desinstalarea se face fie prin programul de dezintalare al programului, fie prin administratorul de instalari al Windows-ului (acesta se gaseste in Start - Settings - Control Panel - Add/Remove Programs). Dupa un dublu-clic pe icoana Add/Remove Programs vom avea in fata o lista cu programele instalate. Alegem din aceasta lista programul care ne intereseaza, il selectam si apasam butonul Add/Remove din dreapta. Mai departe totul va decurge automat. Daca pe parcursul dezinstalarii apar intrebari referitoare la stergerea a diferite fisiere localizate in directorul "Windows\System", este mai bine sa raspundem cu NU. Altfel, este posibila stergerea unor biblioteci de functii care trebuie sa fie prezente. Multe programe ne comunica la final ca dezinstalarea a decurs perfect, numai ca anumite componente trebuie sterse manual. Cititi cu atentie lista acestor componente si treceti la stergerea manuala a acestora - de obicei raman directoarele in care sunt salvari sau care au componente read-only.
Niciodata, dar niciodata nu stergeti manual un program care poate fi dezinstalat prin metode automate! Pot ramane "scame" in registry.
Jocurile - distractie
sau bataie de cap
As fi putut sa includ aceste aplicatii destinate timpului liber la intretinerea programelor. De ce nu am facut-o, ramane o intrebare chiar si pentru mine. Dar sa vedem in continuare. Evident, putem trata jocurile fix ca pe o aplicatie obisnuita, care se instaleaza prin metode clasice si se dezintaleaza cum am vazut. Dar aceste lucruri sunt valabile doar pentru jocurile originale. Ce facem insa cu cele piratate este o alta mare problema. In primul rand, jocurile piratate sunt un mare dusman al fisierelor sistemului de operare. Lucru pe care multi nu il cunosc, neavand impact vizual. Softul piratat este problema agentiilor care se ocupa cu aspectele legale ale distributiei de software. Pe mine ma intereseaza ce fac daca am constatat ca exista o astfel de "bomba" pe sistemul meu.
In primul rand marea majoritate a acestor jocuri sunt sub forma de arhiva, dezarhivarea lor insemnand un risc asumat de catre cumparator, pentru ca arhivele pot contine virusi. Dezarhivarea inseamna practic si instalarea jocului. Am mentionat la inceputul articolului ceva in legatura cu fisierele cu extensia *.reg - fisiere ce se introduc automat in registry la efectuarea unui dublu-clic sau la rularea unui program ajutator.
Registry-ul este un fisier destinat si accesat de catre sistemul de operare si de catre aproape orice program instalat. El contine date vitale pentru functionarea computerului de la setarile diferitelor dispozitive hardware instalate la setarile sistemului de operare si a programelor existente. Alterarea acestor informatii poate duce la pierderi irecuperabile.
Pentru a mentine registry-ul curat va trebui sa apelam la diverse programe de intretinere a lui si chiar sa umblam manual in el. Pentru siguranta voastra Windows-ul efectueaza un backup permanent al acestui fisier la fiecare repornire. Dar aceasta optiune nu este foarte sigura, existand de cele mai multe ori posibilitatea efectuarii unui backup cu un fisier compromis. Asa ca vom dezactiva optiunea de backup automat folosind urmatoarea aplicatie: din start-programs-accessories-system tools accesam system information. Din System Information selectam meniul Tools si apoi System Configuration Utility. Selectam meniul Startup si vom deselecta optiunea ScanRegistry.
Cream apoi un fisier cu extensia *.bat direct pe desktop si il denumin backreg. Numele complet cu tot cu extensie ar trebui sa fie backreg.bat. In acest fisier vom scrie urmatoarea linie: "scanregw.exe/autorun" si vom salva. De cate ori vom dori sa efectuam un backup de registry vom rula acest program, asigurandu-ne astfel ca vom avea in permanenta ultimul registry functional.
Acum sa vedem cum vom scoate manual informatiile introduse de jocuri. Programul pe care il vom folosi este regedit.exe. Acesta se va apela folosind Start-Run si scriind simplu regedit. Acum avem in fata o fereastra cu denumirea registry editor. Vom maximiza fereastra pentru a urmari cat mai bine datele. Aceste date se impart in key si valori. Key sunt reprezentate cu galben, iar valorile cu alte culori. Pe noi ne intereseaza o singura unitate key, si anume HKEY_LOCAL_MACHINE. O vom deschide de la semnul plus existent in stanga ei si vom vedea alte key. Tot o singura unitate ne intereseaza: HKEY_LOCAL_MACHINE\ Software. O deschidem tot de la plus si aici gasim informatiile referitoare la fiecare particica de program din computerul nostru. Vom cauta acum informatia referitoare la jocul sau programul care s-a instalat si care nu are informatii pentru dezinstalarea automata. Iata si cateva criterii de cautare: dupa numele companiei care a produs jocul sau programul (cel mai frecvent caz intalnit) sau dupa numele jocului sau al aplicatiei. Cautati cu mare atentie si nu modificati niciodata urmatoarele key:
KEY_LOCAL_MACHINE\Software\CLASSES;
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Clients;
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Description;
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft;
KEY_LOCAL_MACHINE\Software\ODBC;
KEY_LOCAL_MACHINE\Software\SCC.
Aceasta metoda se poate aplica si in cazul stergerii accidentale a programelor si implicit a informatiilor de dezinstalare ale acestora.
Administrarea fisierelor si directoarelor
Pentru administrarea fisierelor si directoarelor exista o multime de aplicatii care fac parte din aceeasi clasa: File Managere.
Eu m-am oprit doar la doua dintre ele, pe care le folosesc zilnic si care imi satisfac toate necesitatile legate de acest aspect. Primul este Windows Explorer, iar al doilea este FarManager 1.65. Pe primul il folositi si voi, deci nu cred ca mai trebuie scris ceva despre el. Poate doar daca doriti sa il personalizati pentru a lansa aplicatiile cu un singur clic ca la link-urile din paginile web, numai ca va trebui sa va obisnuiti cu noua setare, deci veti petrece mai mult timp in fata computerului.
FarManager este un administrator de fisiere care arata ca si Norton Comander, numai ca poate recunoaste si pastra numele lungi folosite de Windows. Aceasta caracteristica l-a transformat in preferatul meu. Dar el mai are si alte optiuni, cum ar fi navigarea prin discurile partajate in cazul retelelor sau accesul prin ftp pentru update-urile site-urilor sau transferul fisierelor. Se poate personaliza astfel incat sa avem la dispozitie o multime de informatii afisate pe ecran.
Am vazut ce poate fiecare dintre cele doua, sa vedem ce putem face noi pentru a le ajuta. Putem reduce structura de directoare din radacina folosind Program Files pentru instalarea noilor programe si My Documents pentru datele pe care le prelucram. Unele programe vor crea si directoare ca My Downloads sau My Pictures. Am stabilit ca exista deja o partitie pentru date, deci vom transfera aceste directoare pe partitia de date. Daca doriti si mai mult, puteti da nume sugestive diferitelor directoare pe care le creati voi. Salvati munca voastra in acestea, in functie de specificul fiecaruia.
Intretinerea desktop-ului
Calea spre un sistem curat porneste de la organizarea desktop-ului. Un desktop "murdar", cu trei teme suprapuse, incarcat cu imagini si icoane animate reflecta modul in care utilizatorul foloseste acel sistem. Din experienta pot spune ca 90 de procente din cei care folosesc temele pentru desktop si au icoanele imprastiate ca dupa bombardament, au tot felul de probleme legate de functionarea sistemului de operare. Pentru personalizare se poate instala fie o tema, fie se poate aplica o imagine ca fundal. La instalarea temelor va trebui sa tinem seama de cateva chestii: prima - poate computerul sa suporte o tema?; daca are cel putin un procesor la 233 MHz si cel putin 64 MB RAM, raspunsul va fi afirmativ; a doua - mai exista o alta tema deja instalata?; daca da, va trebui dezinstalata, suprapunerea temelor avand un rezultat incert. Temele se pot instala din Control Panel - Display properties, asta in cazul in care ati instalat si optiunea Desktop Themes din setup-ul Windows-ului. Daca nu e instalata, o puteti instala din Add/Remove Programs - Windows Setup.
Trebuie stiut ca aceste teme pentru desktop sunt consumatoare de resurse. si consuma destul de multe. Totusi, un desktop personalizat poate arata excelent (cele 10 procente ramase) si fara sa ridice probleme.
Eu sunt de parere ca pe desktop trebuie sa existe cele trei icoane de baza: My Computer, My Documents si Recycle Bin. Pe langa ele recomand sa mai existe si icoana unui program de e-mail, eventual icoana Network Neighbourhood. Restul icoanelor se incarca oricum in meniul Start. Pentru o administrare si mai usoara se poate folosi taskbar-ul (bara care contine meniul Start) pentru stocarea icoanelor. Pot fi create scurtaturi pe taskbar prin urmatoarea metoda: se apeleaza meniul Start printr-un clic si se pozitioneaza (fara clic) cursorul soarecelui pe submeniul Programs. Pentru a ajunge la ea este posibil sa (nu) mai apelam cateva submeniuri Se misca apoi mouse-ul (tot fara clic) spre aplicatia pe care o dorim in taskbar. Cand numele aplicatiei si-a schimbat culoarea, apasam butonul din dreapta si nu ii dam drumul. Mergem asa cu butonul apasat pana la taskbar si dam drumul butonului cand suntem pozitionati in meniul Quick Launch (numele acestui meniu este invizibil, dar il puteti recunoaste usor pentru ca in interiorul lui se afla deja trei icoane: Explorer, Show Desktop si Outlook-ul). O sa apara un meniu in care sunt patru optiuni: move, copy, create shortcut si cancel. Noi vom alege create shortcut si vom face clic cu butonul din stanga pe el. Gata. Icoana este prezenta acolo si pregatita pentru folosire. Aceasta metoda de creare a scurtaturilor poate fi folosita si pentru desktop sau oriunde avem nevoie, cu mentiunea ca in loc de taskbar vom avea acel oriunde-avem-nevoie.
Tot pentru organizarea desktop-ului avem si alte optiuni. Clic pe butonul din dreapta pe spatiul desktop-ului si veti deschide un meniu de unde puteti alege vizualizarea ca o pagina de web (optiune inutila) sau puteti personaliza desktop-ul prin diferite metode. Singura mea recomandare cu privire la acest meniu este aranjarea automata a icoanelor.
Microsoft System Information - calea spre viteza
Limita legala de viteza in orase este de 50 km/h daca nu se specifica altfel. La computere nu exista limita, dar se stie ca unele sunt mai rapide, iar altele mai lente. Pentru ca dorim ca aplicatiile noastre sa zburde libere pe magistrale, va propun cateva mici trucuri care vor ajuta la acest lucru.
Am discutat mai sus despre System Information si unde il putem gasi. Aici avem tot ce ne trebuie pentru a face din sistemul nostru o racheta comparativ cu alte sisteme asemanatoare. Pe noi ne intereseaza meniul Tools.
Primul program, Windows Report Tool este o unealta care ajuta profesionistii sa diagnosticheze si sa depaneze sistemul fara a-l avea in fata. Utilizatorul trebuie doar sa completeze descrierea problemei si eventual rezultatele si pasii pe care crede el ca ar trebui sa-i urmeze pentru rezolvare. Apoi programul va colecta toate informatiile necesare si va crea un fisier arhiva *.cab pe care voi il veti trimite tehnicianului. Acesta va stabili ce trebuie facut.
Al doilea program, Update Wizard Uninstall, este un program pentru indepartarea update-urilor (patch-uri si altele) efectuate asupra Windows-ului.
System File Checker este un utilitar important, cu doua destinatii. Prima si cea mai importanta este verificarea fisierelor sistemului (librarii si alte alea). Se pot personaliza setarile in functie de cerintele fiecaruia, dar este mai bine ca utilizatorii fara experienta sa lase optiunile asa cum sunt. In cazul in care fisierele sunt alterate, se va efectua o reinstalare a lor si numai a lor. Se pot efectua backup-uri. A doua functie este de extractie a fisierelor din arhivele discului de instalare a sistemului. Daca ati avut probleme cu un virus si trebuie sa extrageti, de exemplu, fisierul explorer.exe, o veti face de aici.
Signature Verification Tool este unealta pentru verificarea fisierelor semnate. Fisierele semnate sunt fisierele care au primit o semnatura digitala Microsoft care atesta ca sunt copii originale ale fisierului. Utila pentru depistarea programelor pirat.
Registry Checker este unealta pentru backup-ul si verificarea fisierului registry. De fiecare data cand sistemul este repornit, scanregw.exe verifica si daca sunt probleme, reface registry-ul prin intermediul copiei de siguranta. Nu sunt refacute keyle registry care contin referinte la fisiere *.vxd.
Automatic Skip Driver (ASD) identifica unele cauze care au dus la nepornirea Windows-ului si la urmatorul restart va trece peste ele prin metoda de salt.
Dr. Watson este interesant si util pentru ca poate intercepta softul care a cauzat o cadere de sistem si poate da informatii detaliate despre cauzele producerii incidentului. De asemenea, produce si atentionari. De exemplu: au am primit un avertisment dupa rularea Dr. Watson pentru ca folosesc un indicator de limba pentru tastatura, internat.exe care poate conduce la comportamentul bizar al taskbar-ului. Dr. Watson poate afisa rezultatele verificarii in doua moduri: Standard si Advanced. Modul standard afiseaza doar avertismentul sau detaliile despre eroare si cateva informatii despre sistem, iar modul Advanced ofera toate detaliile pentru stabilirea unei cauze, incluzand aici, ca exemplu, modulele pe 16 biti incarcate la momentul verificarii. Chineza, nu?
System Configuration Utility (Msconfig.exe) este utilitarul de care am mai vorbit. Pe noi ne intereseaza doar meniul Startup, pentru ca pe restul le vom lasa pe seama profesionistilor. Aici avem optiuni pe care le vom deselecta pentru a accelera incarcarea sistemului (si pentru ca sunt inutile): LoadPowerProfile, SystemTray si ScanRegistry (pe care am convenit ca o vom rula manual). Putem lasa restul de optiuni, dar daca nu avem nevoie de ele, cum ar fi Microsoft Find Fast, le putem deselecta cu succes.
ScanDisk este bine cunoscut, asa ca nu il mai descriu.
Version Conflict Manager este folosit pentru restaurarea fisierelor care au fost inlocuite cu alte versiuni mai noi sau mai vechi, dar fara care unele programe nu ruleaza. Acesta listeaza toate fisierele care au avut parte de backup. Este foarte bine sa folosim acest program pentru ca inainte de restabilirea unui fisier programul efectueaza si backup-ul celui deja existent (e o chestie recursiva, nu mai scapi de fisierul ala in veci!).
Antivirusi pentru linistea noastra
Multi utilizatori traiesc cu impresia ca sistemul lor este impenetrabil. Ei bine, este o parere gresita. Navigarea pe internet si downloadurile, folosirea fisierelor de la servici aduse pe dischete (sau chiar pe CD-uri) prezinta un factor de risc foarte ridicat. Virusii imbraca mai multe forme, cei mai raspanditi fiind cei sub forma de macro. Altii infesteaza fisierele executabile, e-mail-urile sau afecteaza BIOS-ul. Oricare dintre ei se poate dovedi la fel de periculos pentru sistemul de operare si pentru siguranta datelor. De aceea ne vom asigura ca nu vom avea probleme cu ei.
Alegerea unui antivirus reprezinta o problema destul de mare si trebuie tratata cu toata seriozitatea. In primul rand voi alege un antivirus care sa-mi ofere cat mai multe moduri de protejare - si pentru fisiere si pentru boot si pentru e-mail si pentru downloaduri si sa mai aiba si un monitor permanent. Poate cea mai buna solutie pentru a fi siguri ca nu avem sau nu contactam virusi este verificarea manuala (fara activarea monitorului) prin intermediul antivirusului.
Am ales trei antivirusi foarte des intalniti care intrunesc marea majoritate a acestor conditii - RAV Desktop, Norton Antivirus si AVX 2000.
RAV Desktop - este un antivirus puternic, care ofera toate cele cinci posibilitati de protejare. Acesta poate descoperi un numar foarte mare de virusi si ii poate scoate fara probleme. Instalarea si dezinstalarea se fac foarte usor, dupa instalare existand posibilitatea pastrarii unui monitor in background. La achizitionarea produsului primiti si un abonament pentru update-uri, care este foarte bun, avand in vedere ca zilnic apar noi versiuni de virusi. Scanarea si update-ul se pot automatiza. Este foarte rapid. Suportul tehnic este excelent.
Norton Antivirus - foloseste mult resurse pentru scanare, este destul de lent, dar rezultatele sunt foarte bune. Are un monitor, scaneaza e-mail-urile, dar nu foarte convingator. Se poate efectua update la baza de date. Suportul tehnic oferit lasa de dorit.
AVX 2000 - se poate compara cu RAV in foarte multe privinte, dar are uneori probleme la dezinstalare. Se mai poate bloca daca numarul de fisiere este foarte mare. Suportul tehnic oferit este foarte bun, dar nu excelent. Devirusarile sunt precise, fara erori la rularile ulterioare ale programului devirusat. Are un monitor permanent si are si un administrator pentru download care incetineste, din pacate, rata de transfer.
Exista insa o vorba: cel mai sigur calculator este cel oprit.
Folosirea si combinarea acestor programe au ca rezultat un sistem stabil, sigur si rapid. Normal, nu sunt programe pe care sa le utilizati zilnic, dar nici nu le puteti ignora complet. Combinati-le si cu o defragmentare, eventual cu o curatare manuala a registry si nu o sa va para rau, mai ales ca veti scuti niste finante. Am incercat sa obtin rezultate si cu alte programe (nu dau nume) care se ocupa cu "tuning-"ul sistemului de operare. Ceea ce am gasit m-a dezamagit, pentru ca erau doar programe care faceau acelasi lucru ca si MSInfo, numai ca ocupau din resursele sistemului, iar stabilitatea era indoielnica. De fapt este ca la automobile. Daca schimb segmentii originali, recomandati de producator, cu unii produsi cine stie unde si care au alti parametri, indiferent de cat de prost a mers masina, va merge si mai prost.
10 sfaturi pentru un sistem sanatos
Motto: Daca nu merge,
nu forta. Ia un ciocan mai mare.
¶ Partitionati de la inceput hard discul in doua partitii: una primara pentru sistemul de operare si programele ce se vor instala si alta pentru date.
· Administrati corect hard discul folosind programele recomandate.
¸ reduceti numarul de directoare folosite pentru datele personale. Pentru instalari folositi directorul Program Files.
1 nu lasati persoanele neautorizate sa va modifice configuratia. Apelati la o firma specializata sau la persoane care stiu ce sa faca daca voi nu va mai descurcati.
s Chemati specialistul daca ati constatat caderi de sistem repetate. Datele primeaza.
" Verificati sistemul o data la doua zile pentru a fi siguri ca nu aveti virusi. 10 minute in pauza de cafea merita efortul unui clic.
1/4 Faceti saptamanal un backup la registry.
1/2 Instalati si dezinstalati programele corect.
a Nu folositi alte utilitare decat daca stiti exact ceea ce fac. Studiati fisierele readme.txt care vin cu apliactia.
s Folositi numai software licentiat si un alt sfat, acum nu stiu daca in Romania se poate face asa ceva: daca datele voastre valoreaza foarte mult, asigurati-va computerul la o firma de asigurari.
Mai functioneaza... sau nu...
Singura concluzie pe care o pot scoate, extrage etc. este ca trebuie sa aveti mai multa grija fata de computerul vostru. Limitati accesul altor persoane la administrarea lui si nu ganditi "mie nu mi se poate intampla". Daca nu ati inteles anumiti pasi din articol, nu incercati (ma refer la partea cu modificarea registry) sa ii aplicati. Nu veti face decat sa va distrugeti sistemul de operare. Nu formatati decat daca este necesara o reinstalare completa a sistemului si a aplicatiilor. si multa bafta.
|