Prin caractere se înteleg litere, cifre, semne de punctuatie, spatii si caractere speciale (de exemplu caracterele specific românesti). Termenul de formatare se refera la atributele care se atribuie diferitelor caractere (de exemplu font = corp de litera, dimensiune, aspect exterior). Formatarea poate fi aplicata unui singur caracter, unui grup de caractere sau chiar 747j917h unui document întreg.
Atributele de formatare pot fi aplicate unui text introdus (existent), însa se poate cere aplicarea atributelor de formatare si unui text care urmeaza sa fie introdus. În primul caz textul care urmeaza sa fie formatat trebuie sa fie selectat. În al doilea caz se muta cursorul la locatia de unde va începe noul text si în continuare se aplica comenzile necesare efectuarii formatarilor de caractere. De exemplu, se stie ca urmeaza introducerea unui text care trebuie sa aiba aspectul exterior "caractere înclinate (cursive)". Se da comanda necesara acestei formatari, dupa care se începe introducerea textului (evident celelalte portiuni de text ale documentului nu vor fi afectate). Pentru a termina aplicarea acestei formatari, se va da din nou comanda care a declansat aplicarea formatarii "caractere înclinate".
Comenzile necesare aplicarii diferitelor tipuri de formatari pot fi date în trei feluri:
Se mentioneaza însa ca toate atributele de formatare sunt accesibile numai prin intermediul comenzii Font.
Comanda Font (meniul Format) afiseaza o fereastra de dialog care are trei fise:
La ambele fise, daca se actioneaza butonul de comanda Implicit, atunci toate modificarile efectuate în fisele respective vor deveni valori implicite atât documentului actual, cât si tuturor documentelor noi care se bazeaza pe modelul actual. În momentul modificarii editorul salveaza noile valori în modelul curent si vechile valori sunt suprascrise.
Fisa Font a ferestrei de dialog Font stabileste sau modifica fontul, aspectul exterior, dimensiunea fontului, tipul de subliniere, culoarea, precum si anumite efecte speciale.
Lista derulanta Font afiseaza numele tuturor fonturilor accesibile imprimantei actuale precum si fonturile aditionale instalate pe calculatorul utilizat. Lista Stil font stabileste stilul (aspectul exterior) al fontului utilizat. Pot fi selectate din variantele:
Lista derulanta Dimensiune permite introducerea sau selectarea dimensiunii caracterelor. Dimensiunea caracterelor se defineste în puncte (1 inch = 72 puncte = 2,54 cm, adica un punct este aproximativ 0,352 mm). Aceasta dimensiune se refera la înaltimea caracterelor. A nu se confunda dimensiunea specificata în puncte cu o alta unitate tipografica, numita cpi (caracter per inch). Unitatea cpi este utilizata pentru a masura numarul caracterelor care pot fi aplicate pe un segment de latime egala cu 1 inch.
Daca se utilizeaza o imprimanta de tipul HP LaserJet III, atunci în principiu se poate folosi orice dimensiune (chiar daca dimensiunea respectiva nu este afisata în lista). Dimensiunea foarte des utilizata este cea de 12 puncte.
Lista ascunsa Stil Subliniere selecteaza tipul de subliniere care va fi utilizat. Valorile posibile sunt nici una, Doar cuvinte. Daca se foloseste varianta nici una, textul nu va fi subliniat. La varianta Doar cuvinte cuvintele sunt subliniate, dar nu si spatiile dintre cuvinte..
Lista ascunsa Culoare font permite selectarea unei culori din cele 16 culori predefinite. Culoarea poate fi afisata numai atunci când monitorul utilizat este de tip color. Culoarea poate fi tiparita numai atunci când imprimanta este de tip color. Daca se selecteaza varianta Auto, atunci textul va fi afisat în culoarea care a fost selectata pentru afisarea textelor de catre componenta Control Panel a mediului Windows. De regula pentru tiparire se foloseste culoarea neagra.
Fisa Efecte text contine diverse optiuni referitoare la efecte speciale. Optiunile din aceasta subfereastra pot fi combinate.
Subfereastra Examinare arata efectele formatarii specificate, înainte de a trece la formatarea efectiva a documentului.
Fisa Spatiere caractere a ferestrei de dialog Font permite specificarea optiunilor referitoare la pozitionarea verticala a caracterelor, la spatierea utilizata între toate caracterele textului selectat precum si cele referitoare la procesul "kerning"
Câmpul Spatiere indica cantitatea de spatiu folosita între toate caracterele textului selectat. Daca se doreste utilizarea spatierii implicite pentru fontul selectat, atunci se va alege valoarea Normal. Daca se doreste condensarea spatierii caracterelor, atunci se va alege varianta Condensat, iar daca se doreste dilatarea spatierii caracterelor, atunci se va alege varianta Extins. Valorile utilizate în spatierea condensata respectiv dilatata trebuie sa fie specificate în câmpul La; ele sunt date în puncte. Valorile permise sunt între 0.25 si 14 puncte.
Valoarea implicita la spatierea condensata este 1.75 puncte, iar la spatierea extinsa 3 puncte.
Câmpul Pozitie indica modul în care va apare textul fata de linia de baza. Linia de baza este o linie orizontala imaginara în imediata apropiere a unei rânduri de text. Valorile posibile sunt:
|