TABELE
Tabelele Word va permit sa prezentati informatii complexe în celule, aranjate în coloane verticale si rânduri orizontale. Celulele pot contine text (unul sau mai multe paragrafe) sau imagini.
4.1. Inserarea unui tabel si inserarea de linii si coloane într-un tabel
|
Puteti sa inserati un tabel în document selectând comanda Table-Insert Table, apoi precizând detaliile în rubricile Number of Columns (numar de coloane) si Number of Rows (numar de linii) din caseta de dialog Insert Table. Comanda Insert Table se transforma automat în comanda Insert Rows atunci când punctul de inserare se afla în interiorul unui tabel si în comanda Insert Columns atunci când sunt selectate una sau mai multe coloane. Astfel puteti i 828b18i nsera linii sau coloane în tabel.
Dar cea mai simpla metoda de a insera în document un tabel este sa executati un clic pe butonul Insert Table de pe bara cu instrumente de lucru standard. Trageti cursorul catre dreapta peste grila care apare, pentru a preciza dimensiunea tabelului (numarul de coloane si de rânduri) pe care vreti sa îl creati, apoi eliberati butonul mouse-ului.
4.2. Linii de demarcatie
|
Comanda Table-Grindlines are ca efect afisarea de linii punctate în interiorul tabelelor, linii care sa va ajute sa vedeti în ce celula lucrati. Aceste linii de demarcatie între celule nu sunt vizibile în Print Preview si nu se tiparesc.
|
4.3. Formatarea unui tabel
Ca si în cazul redactarii textului din tabel, si pentru formatare puteti sa folositi comenzile obisnuite din Word: barele cu instrumente de lucru, casetele de dialog Font si Paragraph si asa mai departe. Cu ajutorul comenzii Table-Cell Height and Width puteti stabili alinierea rândurilor, latimea coloanelor, înaltimea rândurilor, etc. prin caseta de dialog Cell Height and Width.
Deoarece formatarea tabelelor poate fi o operatie de durata, Word va pune la dispozitie componenta Table AutoFormat, care poate accelera aceasta operatie. Pentru formatarea automata a unui tabel, executati un clic în interiorul tabelului, apoi selectati Table-Table AutoFormat. Folositi caseta de liste Formats si caseta de previzualizare de lânga aceasta ca sa alegeti formatul care se potriveste cel mai bine cu tabelul pe care vreti sa îl creati.
4.4. Selectarea unor parti ale tabelului
Daca vreti sa modificati un tabel, mai întâi trebuie sa selectati partea asupra careia vreti sa fie aplicate modificarile. Puteti sa trageti cursorul mouse-ului peste celulele pe care vreti sa le selectati. În plus, Word va ofera câteva optiuni pentru selectarea anumitor parti din tabele folosind meniul Table. Mutati punctul de inserare în coloana sau în rândul care va intereseaza, apoi dati comanda de selectie corespunzatoare: Table-Select Row, Table-Select Column sau Table-Select Table.
4.5. Stergerea celulelor
|
Pentru stergerea unor celule dintr-un tabel, selectati celulele si comanda Table-Delete Cells. Word va afisa caseta de dialog Delete Cells din care trebuie sa specificati modul în care vreti sa fie deplasate pentru reordonare celulele ramase în tabel: în sus (Shift Cells Up) sau catre stânga (Shift Cells Left). Daca selectati Delete Entire Row sau Delete Entire Column, veti sterge întreaga linie, respectiv coloana. Comanda Delete Cells se transforma automat în comanda Delete Row sau în Delete Column atunci când selectati o linie întreaga sau o coloana si va avea ca efect stergerea liniei, respectiv a coloanei.
4.6. Impartirea si contopirea celulelor
Daca doriti sa contopiti doua sau mai multe celule de pe un rând, selectati celulele pe care vreti sa le uniti, apoi selectati comanda Table-Merge Cells. Word va combina celulele selectate într-una singura.
|
Pentru împartirea celulelor se foloseste comanda Table-Split Cells. Comanda aceasta este activa doar daca punctul de inserare se afla în interiorul unui tabel. Daca o selectati, Word afiseaza caseta de dialog Split Cells. Ea va împarti celulele selectate în numarul de coloane pe care îl doriti.
4.7. Divizarea tabelelor
Comanda Table-Split Table este activa doar când punctul de inserare se afla în interiorul unui tabel si are ca efect divizarea tabelului în doua: un tabel format din liniile de deasupra punctului de inserare si altul format din restul liniilor.
4.8. Rânduri de titlu din tabele
Comanda Table-Headings este activa doar daca punctul de inserare se afla în interiorul primei linii a unui tabel sau daca liniile selectate includ prima linie a tabelului. Comanda desemneaza liniile selectate sa fie un antet de tabel, adica sa se repete pe paginile urmatoare daca tabelul se întinde pe mai multe pagini.
4.9. Transformarea unui text existent într-un tabel si invers
|
Daca aveti deja în document textul care va forma tabelul, dar acesta este separat prin caractere tab, semne de sfârsit de paragraf, virgule sau ceva asemanator, îl puteti transforma usor într-un tabel. Pentru aceasta, dupa ce selectati textul, selectati Table-Convert Text to Table. Word va afisa caseta de dialog Convert Text to Table, încercând sa ghiceasca modul
|
în care vreti sa împartiti textul în tabel. Aceasta comanda este, deci, activa doar daca mai întâi selectati un text. Daca selectati un tabel, comanda se transforma în Convert Table to Text.
4.10. Sortarea informatiilor
Dupa ce ati creat tabele cu informatii sau doar liste pe mai multe coloane despartite prin caractere tab, s-ar putea sa fiti nevoit sa sortati aceste informatii. Procedura de sortare din Word va permite sa ordonati simultan informatiile dupa trei criterii. Pentru sortarea paragrafelor de text, selectati paragrafele pe care vreti sa le sortati, dupa care selectati Table-Sort Text pentru a afisa caseta de dialog Sort Text. Pentru sortarea textului dintr-un tabel selectati partea de tabel pe care vreti sa o sortati. Când punctul de inserare se afla în interiorul unui tabel, comanda Sort Text devine Sort. Selectati Table-Sort pentru a afisa caseta de dialog Sort. Din lista derulanta Sort By selectati câmpul dupa care vreti sa se faca în primul rând sortarea textului.
4.11. Formule
|
Daca folositi tabelele pentru informatii de tip numeric, probabil va fi nevoie sa utilizati formulele Word. Formula cea mai utila este, probabil, SUM. Pentru adunarea numerelor dintr-un rând sau o coloana de celule, executati un clic pe ultima coloana sau linie a unui tabel, selectati Table-Formula pentru a afisa caseta de dialog Formula.
|