Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




COMISIA EUROPEANA

Stiinte politice


COMISIA EUROPEANĂ

Comisia Europeana reprezinta interesul comun si încarneaza personalitatea Uniunii, preocuparea ei majora fiind apararea intereselor cetatenilor europeni. Comisia Europeana este formata din 25 de membri (comisari) - câte unul pentru fiecare stat membru.



4.1. Rolul si functiile Comisiei Europene

Unul dintre rolurile principale ale Comisiei este asigurarea liberei circulatii a marfurilor 16416r1720q , serviciilor, capitalurilor si persoanelor pe întregul teritoriu al UE. În afara de acest rol, Comisia îndeplineste trei functii principale:

A.     Motor al UE - Comisia este cea care elaboreaza propunerile de natura legislativa. O data cu elaborarea propunerilor sale, Comisia încearca sa tina cont de interesele statelor membre, precum si de realitatile economice, politice, sociale ale momentului. Propunerea Comisiei este înaintata Consiliului de Ministri si Parlamentului, iar cele trei institutii lucreaza împreuna pentru obtinerea unui rezultat satisfacator.

În acord cu Comisia, Consiliul poate modifica o propunere a acesteia cu majoritate calificata. În acelasi timp, aceasta poate accepta si amenda­mentele Parlamentului.

În cazul în care Comisia nu poate garanta ajungerea la un acord în cadrul Consiliului decât procedând la modificari pe care le considera inacce­sibile, ea îsi poate retrage propunerea.

B.     Aparatoare a tratatelor europene. Ea vegheaza la aplicarea corecta a acestor tratate si a deciziilor adoptate pe baza acestora. În cadrul acestei functii se desprind doua aspecte importante:

Comisia trebuie sa se asigure ca legislatia europeana este corect aplicata de catre statele membre si ca ansamblul cetatenilor si opera­torilor pietei unice se bucura de echilibrul care a fost creat.

Comisia trebuie sa controleze modul de acordare a subventiilor de catre guvernele nationale propriilor industrii si autorizeaza alocarea de ajutoare de catre state în limitele prescrise de dreptul comunitar.

C.     Organ executiv al UE. Comisia gestioneaza politicile europene si negociaza acordurile europene comerciale si de cooperare internationala.

Tratatul asupra UE din 1992 a extins responsabilitatea Comisiei la noi domenii, precum: mediu, educatie, sanatate, protectia consumatorilor, transport, cultura, programe de ajutorare si de dezvoltare a tarilor în curs de dezvoltare.

De asemenea, Comisia este antrenata în activitati interguvernamentale în domeniul politicii externe si de securitate comuna, precum si în cel al cooperarii judiciare si al politiei.

Cu toate ca are drept de initiativa, Comisia nu este cea care adopta principalele decizii privind politicile si prioritatile UE. Aceasta responsabili­tate revine Consiliului UE sau Parlamentului European.

4.2. Organizarea si functionarea Comisiei Europene

Comisia este cea mai mare institutie a UE. Ea numara aproximativ 16.000 de angajati, ceea ce reprezinta dublul personalului ansamblului celorlalte institutii.

Cu toate acestea, costurile de functionare ale Comisiei reprezinta doar 3,3% din bugetul anual al UE.

Comisia, ca organ administrativ, este compusa din 26 de directii generale si din 15 servicii specializate. Fiecare directie este condusa de un director general, al carui rang este echivalent cu cel de înalt functionar în cadrul unui minister. Directorii generali raspund de actiunile lor în fata comisarilor.

Atunci când vorbim despre Comisie ca organ politic, ne referim la cei 25 de comisari care o compun. Acestia au fost membri ai unui parlament national, ai Parlamentului European sau au ocupat functii importante în tarile lor de origine, adesea la nivel ministerial, înainte de a ajunge la Bruxelles. Mandatul acestora este de cinci ani si corespunde unei legislaturi a Parlamentului European.

Comisarii dispun de cabinete proprii alcatuite din sapte functionari si de un personal de sustinere care îndeplineste o functie de intermediere între comisari si directiile generale. De asemenea, acest personal de sustinere aduce la cunostinta comisarului problemele pe care trebuie sa le rezolve, probleme care tin de documentele politicii generale si de proiectele de propuneri elaborate de catre membrii Comisiei.

c Lucrarile Comisiei sunt coordonate de catre un secretariat general.

c Presedintele Comisiei este ales, cu o majoritate calificata de voturi, de catre sefii de state si de guverne, reuniti în cadrul Consiliului European. Alegerea sa este confirmata de catre Parlamentul European. Ceilalti 24 de membri ai Comisiei sunt desemnati de catre guvernele statelor membre în colaborare cu presedintele Comisiei. Desemnarea presedintelui si a colegilor sai este supusa aprobarii Parlamentului cu ocazia unui vot de învestitura înainte de intrarea lor în functie.

Începând cu noiembrie 2004, o data cu învestitura noii Comisii, rolul presedintelui a fost întarit prin sporirea puterii sale de decizie la nivelul organizarii interne a Comisiei, conferindu-i-se atributia de a delega responsabilitati membrilor acesteia, ca si aceea de a remania Comisia pe parcursul mandatului sau.

De asemenea, presedintele poate numi, cu aprobarea celorlalti membri ai Comisiei, vicepresedintii acesteia, care din 2004 sunt în numar de 5.

c Comisia se reuneste o data pe saptamâna pentru a adopta propuneri si alte decizii necesare, precum si pentru a finaliza documente de politica generala.

Problemele curente sunt tratate în cadrul procedurilor simplificate. În cazuri particulare, Comisia organizeaza sesiuni speciale unde fiecare punct este prezentat de catre comisarul responsabil cu domeniul respectiv. De îndata ce o decizie a fost adoptata, ea devine parte integranta a politicii Comisiei si beneficiaza de sustinerea fara rezerve a tuturor comisarilor.

4.3. Relatiile Comisiei Europene cu celelalte institutii

Ţinând cont de pozitia centrala pe care o ocupa în structura Uniunii Europene, Comisia are relatii privilegiate cu fiecare dintre celelalte institutii, în vederea gestionarii afacerilor comunitare.

Ea colaboreaza cu Consiliul Ministrilor si Parlamentul European la pregatirea actelor legislative comunitare.

Presedintele Comisiei participa, alaturi de sefii de stat si de guvern ai statelor membre, la reuniunile semestriale ale Consiliului European.

El ia parte, ca reprezentant al UE la Adunarea Economica anuala a grupurilor celor sapte tari cele mai industrializate (G7).

Comisia este responsabila în fata Parlamentului European, care are dreptul de a cere demisia acesteia, prin depunerea unei motiuni de cenzura sau de neîncredere.

Functiile Comisiei antreneaza interventia Curtii de Justitie care se pronunta asupra problemelor de drept european.

Gestiunea bugetului comunitar de catre Comisie este supusa controlului Curtii de Conturi.

Comisia lucreaza în strânsa colaborare cu cele doua organe consul­ta­tive ale Uniunii, Comitetul Economic si Social si Comitetul Regiunilor pe care le consulta în legatura cu proiectele sale de acte legislative.



Din misiunea sa de punere în practica a gestiunii diferitelor politici europene decurg urmatoarele sarcini:

elaborarea textelor de aplicare a diferitelor dispozitii;

aplicarea regulilor tratatelor în cazuri particulare;

gestionarea bugetului anual al Uniunii si a fondurilor structurale ce vizeaza, în principal, reducerea disparitatilor economice dintre diferitele regiuni ale Uniunii.


Document Info


Accesari: 3923
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )